Søg i 1200 opslag:

11/11/2021

Italien og Californien topper i Irma

Men det gør resten af Verden faktisk også. Irma er generelt i topform i disse år -se bare på listen herunder med gode køb og bedste vine. Det er svært for konkurrenterne at hamle op med! 

Fra Italien kan du få supervin fra Mazzei, en af de fineste ejendomme i Toscana. Ser Lapo er en god Riserva, men glem ikke Belguardo fra Maremma, der er tæt på at give Sassicaia kamp til stregen. Glorioso er en rigtig god Rioja, mere civiliseret end den rustikke (men gode) Finca Solana

      Blandt de andre gode køb er der (som altid) Chile og Argentina, men glem ikke Lohr, som er noget så sjældent som et topkøb fra Californien.  Og så er der (igen) god tysk rødvin. 

Glorioso Crianza, Rioja... kr/fl v.6: 59,50

2 fl: 109, Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 17.november 

Pænt mørk farve; rig frugt med god dybde, mørk frugt og let krydderi; middel+ fylde, ret fast, med lidt tørre tanniner i eftersmagen -god med mad. 
      Glorioso er begyndt at få pæne ratings (90p i Gúia Peñin i 2017). En ganske kraftig, men flot Rioja med rig aroma, ret fast stil. Vil have godt af 1-2 år, men i dag faktisk også flot til en krondyrkølle! 

      Palacio ligger i den maleriske lille by Laguardia, med de højt liggende vinstokke ved foden af Cantabria bjergene, som sikrer et lunt klima (se foto). 

 Håber at Irma en dag tager nogle af husets topvine ind (til rimelig pris, dog!), bl.a. den nyskabende Cosme Palacio og samme i #1894" udgaven. 

      Palacio ejer stort set ingen jord selv, men får alle druerne fra lokale vinbønder og laver en serie gode vine. Huset blev grundlagt af Cosme Palacio, som siden skrev sig ind i den spanske vins historie, da han rykkede til Vega Sicilia, hvor han skabte en fransk inspireret vin, som gjorde en dengang ukendt ejendom til superstjerne.

Finca la Solana, Jumilla organic... kr/fl v.2: 44,50

Spanien øko2 fl: 89, bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil 17.november 

Puritanere vil sikkert finde denne vin på den fine drue monastréll (mourvèdre) lidt for civiliseret, men i sin klasse er det en herlig, fyldig vin med indbydende og interessant duft med pænt lang smag. Luzón er et stort og godt hus. Vinen er økologisk. Fås også som hvid, som ikke gør meget væsen af sig. 

Italien: toscanere og Barbaresco osv

Santavenere, Vino Nobile Montepulciano eller 
Madonnina, Chianti Classico Riserva, kr/fl v.6: 66,50

6 fl: 399, Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil lørdag 13.november 
En lav pris på gode toscanere. Begge er fra særlige vingårde i de respektive områder ejet af Triacca i Valtellina tæt på Schweiz. Kender ikke årgangen, men føler mig tryg. Men vent ret strukturerede vine, som i reglen kræver 5-7 år efter høsten. 

Mazzei "Ser Lapo", Chianti Classico ... 89,-

2018 Riserva, Bedste KØB ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 24.november 
"Ser Lapo" er en af de rigtig fine Classico Riservas, fra det smukke Castello Fonterutoli, ejet i næsten 600 år af familien Mazzei.      

      2018 får 6* + "Ugens Vin" i Ekstrabladet:  ”Enestående kvalitet og enorm stilsikkerhed. Han man tabt sit hjerte til rødvinene fra Toscana står man i evig med vine som denne, en fremragende repræsentant for de adstadige sangiovese-vine. Her er en fløjlsblød, dyb men juicy version, der altid og årgang efter årgang står fuldkommen drikkeklar uden at gå på kompromis med klasse, stil og umiskendelig toscansk smag. Prisen er uhørt for den slags vin, også på en hverdag.” 

      Jeg fandt også vinen fremragende, med dybde og længde, meget rig, men lukket næse og vil nok give den 2-4 år på flaske. 2017 fik 92p/Parker, '16 fik 94p/Spectator. Ser Lapo var en lokal notar, som optræder i rigtig mange skrifter fra renæssancen -og iøvrigt også navnet på faderen til de to brødre, som leder vingården i dag. Vingården har 3 røde stjerner i Gambero Rosso efter mere end 30 3 glas-vine. 

Mazzei "Tenuta Belguardo", Maremma ... 249,-

2016 Toscana, Bedste VIN ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 24.november 
Samme familie Mazzei, den bedste vin fra 32 hektar i det lunere Maremma ikke langt fra Middelhavet (lidt syd for Bolgheri med bl.a. Sassicaia). Cabernet-Sauvignon (+ 15% Cab Franc) med lang tid i små barriques. En imponerende vin, som får 94p/Parker med ordene: "Terrific wine, both opulent and generous. The 2016 Maremma Belguardo adopts a playfully rich and contemporary style with plenty of southern Tuscan sunshine locked deep within the dark ripeness and softness of the fruit. This vintage, with its hot sunny days and cool nights, delivers precision and balance throughout." Amen! 

       Irma tilbyder også Mazzei's topvin, Siepi Toscana 2018 (599, 5* + bedste VIN), ekstremt smuk vin, alt for ung, men meget lovende, trods 96p/Parker dog ikke topkøb. Desuden 2 af familiens vine fra Sicilia, Zisola (149) og Zisola Doppiozeta (199), begge 100% nero d'avola fra ny vingård nær kysten på Siciliens østlige side. Desværre ej smagt, men næppe så interessant som Ser Lapo og Belguardo! 

      Selvato, Toscana lave af Giordano i Piemonte og er lagret en tid i eg. Den har fået 5* + godt køb af Rydberg (som jeg stoler ikke så lidt mere på end Luca Maroni's 94/99p!). 

Barbaresco "Currà", Riserva... 99,-

2015 Sarottobedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 17.november
En lav pris for Barbaresco -og denne er både fra navngiven mark og riserva. Barolo-fans kan lide den. Jeg giver den et par år og håber, den bliver blødere. I denne prisklasse har vi hidtil mest set Barolo og Co af tvivlsom provenans fra firmaer, som ikke selv lægger navn til vinen. Så derfor får denne vin 5*! 
      En ret moderne nebbiolo vin, men stadig umiskendelig nebbiolo, dvs. lyse bær og syre  næsen, middel fylde, pænt lang, men slutter med en del tør tannin. Især til mad, gerne en ikke for krydret gryderet. Set i 2015 (smagt i 2014).
     Foto: Sarotto far og søn. Bestemt ikke fra en vingård i klasse med Gaja. Men det 300 årige familiehus ejer 30 hektar, heraf 7 hektar på Currà bjerget i Barbaresco, vendt syd/sydvest. Den hvide Gavi er en anden specialitet. Men det meste af det årlige salg er mere konsum'agtige vine indkøbt udefra. 

Gode køb fra Sydamerika

Novas økologisk, rød/hvid, kr/fl v 6: 49,83 

6 fl299, Chilebedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 17.november

Rød Carmenère-cabernet sauvignon, Syrah-mourvèdre eller pinot noir. Hvid chardonnay, sauvignon eller riesling. 

Novas er en serie vine fra Emiliana, den økologiske gren af Concha y Toro. Vinene er såkaldt "Gran Reserva", som betyder præcis lige så meget, som huset lægger i det. Seriøst økologiske Emiliana har 1200 hektar vin! 
      De røde er gode allesammen. Pinot Noir har frugt og blid fylde, mens cabernet med carmenere giver en heftig, men ren vin -vil have godt af et par år. Rhône-blend'et syrah og mourvèdre fra knap 30 år gamle vinstokke har god kraft og længde samt fint krydret frugt. 
      De 3 hvide er begge glimrende, sauvignon fra kølige San Antonio,  Chardonnay fra San Antonio har god længde og en vis friskhed, mens riesling er fra kolde Bío-Bío (ikke smagt).
      Modsat mange i klassen er "appellation" ikke gigantiske Central Valley, men mindre områder, der er bedst til hver drue, dvs. carmenère og cab fra lune Colchagua, de hvide fra kolde områder nær havet. De røde får kold maceration før gæring og minimal lagring i eg inden tapning uden klaring og med kun én filtrering. Produktionen er lille for Concha y Toro-"blot" 150-200.000 flasker af hver type! 

Escorihuela Gascón 1884, Pinot Noir eller Viognier, kr/fl v 2: 64,50

Argentina, 2 fl: 129 godt KØB + **** (4/5), Irma indtil onsdag 17.november
For mig hører pinot og viognier ikke hjemme i det tørre Mendoza, selvom vi er 850-900 meter oppe! Rød pinot ligner god californier, lidt klodset, krydret frugt, pænt bærpræg -mindre sjov end lignende vin fra Chile's Casablanca for slet ikke at nævne Bourgogne eller Tyskland. Den hvide er på den sjældne viognier er ok, let, frugtig, men mindre frisk end de gode fra Sydfrankrig (og kan ikke matche Tariquet!). 

      Begge lagres i eg, men de 3 måneder, Irma nævner for viognier, er at overdrive -10% af vinen lagres i eg, resten i stål. Men det er ok for mig! Gascón ejes af Catena, et af de store firmaer i Argentina, men er for mig bedre end massevinen Alamos.  

Yealands "Crossings Wild", rød/hvid... 99,-

Awatere Valley, New Zealand, bedste VIN + ***** (5/5)Irma, indtil onsdag 17.november 

Frit valg: rød Pinot Noir, hvid Sauvignon eller Chardonnay 


Storebror til de glimrende "normale" Crossings med en del eg -12-18 måneder- men vinene smager ikke så meget af eg, til alt held! Awatere er en rigtig god del af det store Marlborough på toppen af Sydøen, hvor Yealand ejer stor vingård. Vinstokkene er stadig unge (som oftest i New Zealand), men disse er de ældre (stadig kun 20 år!). Alle vinene er glimrende, ikke mindst pinot'en, som er markant bedre end den normale. Sauvignon med græs og mineralitet, chard med længde og god friskhed. Flotte vine!  

      Irma tilbyder også Ant Moore Estate sauvignon blanc fra New Zealand (2 fl. 139, 4*), en tak over Kim Crawford & Co og to takker over Kaweka sauvignon (6 fl. 249, 3*, Føtex), som mangler aroma og sprødhed, måske gr dansk tapning.  Ingen af dem kommer i nærheden af Crossings "Wild" herover. 

Giordano Spumante, rosé eller hvid, kr/fl v 2: 49,50


2 fl. 99, godt KØB + **** (4/5)Irma, indtil onsdag 24. november. Hverken hvid eller punk spumante appellerer til champagne tifosis, men vil tiltale ganske mange. Selvom Irma kalder vinene for tørre, er de nærmere halvtørre. Men egentlig ok lavet, hvid på chardonnay, rosé på chardonnay og refosco. Ikke smagt i år, men husker fint brus og ok aroma. Bedst som aperitif eller til tapas eller pindemadder. 
     Irma tilbyder også Crémant Pierre Ponnelle, Bourgogne brut hvid/rosé (2 fl. 159, 4*), helt ok, men ikke meget bedre end Giordano. 

Champagne Joseph Perrier "Vintage 2008"... 279,30

før rabat 399, Bedste VIN + ***** (5/5)Irma, indtil onsdag 24. november 
Irma giver (igen) 30% rabat på Joseph Perrier Champagne, og her er den nu 13 år gamle Vintage det bedste køb. En flot vin, der kan bryste sig af 2 x 93p + mange andre roser. Vintage er historisk husets bedste Champagne fra ét særligt godt år, og for mig er den bedre end den uforskammet dyre Joséphine (til 559,30, som må nøjes med 90p/Parker). Den er i sit livs form, selvom jeg kender én, der vil give den yderligere ganske mange år på flaske. 
      Den almindelige Joseph Perrier Brut Royale (299 -30% = 209,30) er også god. Så hvorfor ikke flotte dig med samme på Magnum (med 30% 419,30, bedste KØB + 5*) -ofte skal du betale 100 kr ekstra for den flotte flaske! 

To flotte vine fra Bordeaux

Fombrauge 2018, St. Émilion Grand Cru Classé...  249,- 

Bedste VIN + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 24.november, 93+p/Parker, 92p/WineCellarInsider mv
Slottet var i mange år ejet af danskere og var en god Grand Cru. Siden blev slottet solgt til fransk rigmand med forbindelserne i orden, så i dag er slottet Grand Cru + Classé -klassificeret. 
      Prisen steg, men ret skal være ret -vinen er langt finere i dag end for 10-15 år siden! Og stadig er prisen rimelig for noget med efternavnet "Classé". Og 2018 er den bedste i mange år (Parker giver den højeste karakter for slottet). Den har mistet ungdommens frugt nu og bør nok gemmes mindst 4-5 år og vil nok leve 10+ år. Superb. 

Lynch Moussas 2017, Pauillac 5.Cru... 299,-

**** (4/5), Irma, indtil onsdag 24.november, 90p/WineCellarInsider 
En af Bordeaux' store klassificerede vine, men billigere end naboerne -og brøkdel af prisen på navnefællen Lynch-Bages! Den bedre 2016 blev solgt til samme pris hos Coop i sommer, men 2017 er ikke ringe og har fået bl.a. 93p/WineEnthusiast og 92p/Falstaff. Jeg stoler mest på Jeff Leve, der i WineCellarInsider nøjes med 90p og ordene: "Medium-bodied, with a top note of tobacco, cedar, pepper and herbs that comes along with the fresh, bright, crisp, spicy red fruits. Classic in nature, give this at least 5 or more years and it could be an even better wine". 

Fleurie, Protheau... kr/fl v.6: 69,50

2 fl: 139, godt KØB + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 17.november 
Set i 2020. Alt andet end den bedste Fleurie, du kan tænke dig! Men dens ungdom, lethed og indbydende rig frugt af bær + en afrundet, frisk bærsmag med modne bær er ikke det værste, du kan servere kælderkold til en coq au vin eller endog en måltidssalat. 
      Skruelåget bevarer frugten intakt. Protheau var engang et konservativt firma i Mercurey, men er som (utallige andre) blevet del af giganten GCF (bl.a. Moillard i Brugsen, Pierre André -og Martenot og Garnier i hhv Føtex og Netto). Det lille domæne forsvandt og huset rykkede sammen med de andre i Beaune og/eller Meursault. 

Théo Cattin, Gewurztraminer "Belvedère", kr/fl v 2: 69,50 

2017 øko Alsace, 2 fl. 139, bedste køb +  **** (4/5), Irma, indtil onsdag 17.november

Det gode Cattin ægtepar leverer den smukke udsigt i "Belvedère", Vinen er en let gewurz til den søde side, men Irma lover lidt syre til at balancere sødmen -og så er jeg fortabt til den rige rosenduft, som en smule sødme hjælper på vej. Slet ikke ueffen til lidt sushi eller anden asiatisk mad, gerne med lidt sødme eller krydderi. 

      Irma tilbyder også Cattin's Pinot Gris Madelon (2 fl. 129, godt køb 5*) fra særligt vinbjerg. Lidt for sød for mig, opdagede jeg, selvom vinen er en ung 2019. Men stadig med karakter og ren, neutral aroma, så et excellent køb.  

Riesling "Cave de Turckheim", øko, kr/fl v.2: 64,50

2 fl: 129, økologisk, bedste KØB + ***** (5/5)Irma, indtil onsda17.november

Riesling fra kælderen i Turckheim er tør og livlig, med nydelig frugt med lidt blomst, god syre uden at overdrive, en rigtig god ledsager til en salat eller ikke for krydret forret. Kooperativet i Turckheim husker garvede vindrikkere fra Irma siden 1970erne, meget trofast og imponerende, synes jeg! Kælderen er ganske stor og omfatter satellitter længere mod nord og syd. P.t. er kun 35 hektar certificeret økologisk, som leverer bl.a. denne vin. 

Landgraf "Saulheim", rød/hvid... 99,-

Rød Spätburgunder, hvid Riesling, Tyskland, godt KØB + ***** (5/5), Irmaindtil onsdag 17.november
Vingård i Saulheim i Rheinhessen. Området har ikke samme ry som Mosel eller Rheingau, og Saulheim ligger inde i landet langt fra floden og har slet ikke samme ry som f.eks. Nierstein. 
     
      Den røde er rigtig sjov, vil jeg tro, mens den hvide er god til prisen.
      Irma sælger flotte daglige vine fra vingården (riesling er bedst, men de er alle gode og ofte på tilbud til ca. 60). Disse vine er "Ortswein", dvs. fra én by, Saulheim og skal have en smule eg. 
      Men de 20 hektar leverer god vin efter økologiske metoder, som laves af det unge begavede ægtepar Katrin og André Landgraf. der har fået hele 4* i den respekterede tyske guide, Eichelmann

Tosalet 2016, Priorat "Carignan"... 199,-


Spanien, **** (4/5)), Irma, indtil onsdag 24.november  -storebror til den almindelige Tosalet, 100% gamle carignan vinstokke. En kraftkarl på 15,5%, fastere end amarone, med en overdådig rig bouquet. Den gamle 2013 var lidt træt synes jeg, trods 93p/WineSpectator. Foretrækker den ýngre udgave. En flot vin, men prisen er høj. 
      Samme dansk-ejede Hammeken leverer Oráculo Ribera del Duero, også en sværvægter (199, 4*), som imponerer ved det første glas, men er trættende i længden. Men flot etiket!  

California Dreamin' i dansk efterår...

Pareto's Estate "8020", rød/hvid, kr/fl v 2: 59,50

2 fl: 119, California, Bedste KØB + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 24.november
Jeg roser sjældent vine fra USA, som generelt er for dyre. Men Pareto's er rigtig gode til denne pris (dvs næsten lige så god som vin fra Argentina, Chile eller Spanien!). Den røde zinfandel er mørk, kraftig, men med indbydende frugt og nydelig smag, mens den hvide chardonnay er frugtig og fyldig, med lidt syre under fedmen -god, men lidt trættende i længden. 
Slet ikke værd at købe til normalprisen 100 og ikke mit førstevalg til aftenens vin (men anden vinhandel sælger zin'en til 109). Så et topkøb til 60! Pareto "80/20" er teorien om, at 80% af resultatet kommer fra 20% af indsatsen. Skal vi vende den? I USA drikkes 80% af vinen af 20% af befolkningen -Pareto kan være vine, som får lidt flere til at drikke vin. 
      Pareto ejes af familien Scheid, som næste år kan fejre 50 år i det kølige Monterey, hvor de har et af de største domæner, fordelt på 8 vingårde. Skulle vejen falde forbi, kan du besøge smagelokalet midt i romantiske Carmel

J. Lohr, California, rød/hvid.. 89,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Irmaindtil onsdag 24.november

Cabernet-Sauvignon Paso Robles, chardonnay. sauvignon blanc, riesling, alle Arrayo Seco, Monterey

      Lohr er et topkøb til prisen, trods en noget højere pris end billig californier, Men druerne kommer fra de kystnære -køligere områder- hvor druerne er bedre -og dyrere. 
      Lohr er en god gammel kending for Irma-fans. En (meget) stor vingård i Arrayo Seco nær Monterey og Paso Robles (lidt nord for Solvang), to rigtig gode områder i Central Coast. Her er druerne bedre og dyrere end i Lodi og resten af Central Valley, som leverer 80% af Californiens vin. Men vi snobber mener, der kun bør gro rosiner og til nød vin til 3 liter dunke!

      Cabernet er flot, middel til fuld krop, indbydende duft med bær og lidt eg, pæn og nydelig -ikke de store dikkedarer, men det smager godt! 2018 fik 91p/WineEnthusiast, '16 fik 88p/Parker.
      Chardonnay er ok, til alt held med lidt syre, takket være de lidt kølige Arrayo Seco druer. 2019 fik 90p/WineEnthusiast, 2018 89p/Spectator. Sauvignon og riesling ej smagt, men dem laver vi nok bedre i Europa.

J. Lohr "Pure Paso", Paso Robles... 149,- 

2018 California, bedste VIN + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 24.november 

Årgang 2018 (formentlig også den i Irma) har fået 93p/WineEnthusiast. Et blend af cabernet og petite sirah (som er lidt mere rustik end syrah), som leverer en magtfuld, meget frugtig vin, som er fløjlsagtig og lang, præget af modne druer. 
      Lohr er en stor, familieejet vingård i det kølige Monterey syd for San Francisco. Deres almindelige vine er gode køb (når de fås til 100 kr!), men denne er bedre. 
      Til samme pris også Arrayo Vista chardonnay, fra særlig del af Monterey. Lidt bedre og mere frisk end den almindelige, men kun lige tilbudsprisen værd (4*/5). 


Bonterra Zinfandel, økologisk... 89,-

California, **** (4/5)Irma, gælder indtil onsdag 24. november 

      Vi ser i Danmark mest californiske vine tappet i Danmark, Tyskland eller England -dvs. som regel med mere filter og svovl i vinen -dvs. en mere kedelig vin. Derfor foretrækker jeg i reglen vine fra Argentina eller Spanien for Californien.
      Bonterra er tappet i Mendocino -et af de gode områder (ikke Napa eller Sonoma, men tæt på!), og druerne er økologiske. Foretrækker zinfandel, som passer til det lune klima i Mendocino, stort, smukt område nord for Napa (foto). 
      Rigtig god vin med blød kraft og ren duft -ikke så solbrændt som mange. Guiderne giver som regel vinene 87-90p/100, og i det dyre Californien er det en karakter, som mange vine til dobbelt pris vil være tilfreds med. 
      Bonterra (del af Fetzer, ejet af Concha y Toro i Chile) laver faktisk god vin, selvom der er store penge bag. 
     Fås også som cabernet-sauvignon (5*) og hvid chardonnay eller sauvignon blanc (4*). 


Burmester 10 years old tawny Port... 95,-

Godt KØB + ***** (5/5), Irma indtil lørdag 13.november 
Jeg vil egentlig lige så gerne drikke Coop-gruppens Pocas eller Barros -samme ejer som Burmester (også 99), men synes Burmester's etiket er flottere! En god 10-årig tawny, meget frugtig, nødder, mere figen end læder, sød, men med et twist. 

Talisker 10 år, Single Malt 45,8%, 100 cl... 349,-

***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil onsdag 24.november
(70 cl = ca. 244 kr).  Talisker er det eneste destilleri på Skye ud for Skotlands nordvestlige kyst (hvor også likøren Drambuie stammer fra). Siden 1995 er øen forbundet med resten af Skotland med en bro, så tusinder kan nogle af de smukkeste bjergområder på den vilde ø. 
      Destilleriet ligger ved vandet. Denne single malt 10 år er blandt de fineste, og den forener Islay's tørv og medicin med højlænderens runde, smukke toner -og trods de 45,8% alkohol er den overraskende blid.  Som Coop skriver: "Talisker Single Malt 10 er modig whisky, der kræver modige whisky-drikkere. Men hvis du tør, får du en unik smagsoplevelse, der åbner helt nye døre for, hvordan whisky kan smage". 

      Irma's bedste spiritustilbud er min gamle favorit Johnie Walker 12 år whisky (149,95, 5*, NB: også i Netto til samme pris). Andre vil dog også være tilfreds med den letbenede Ballantine's Whisky (99,95, 4*). Er du ikke til whisky, så er Pampero "Anniversario" rom fra Venezuela ret god (199,95, 4*), mens Tanqueray "no Ten" Gin 47,3% er en fremragende gin, dyr, men god (199,95, 5*). Den eneste gin som er repræsenteret i "The world Spirits Hall of Fame" og (for mig) en klasse over de andre gins, som tilbydes af Irma.