Søg i 1200 opslag:

03/11/2021

Bourgogne kan blive mangelvare...

Selv den mest overbærende læser af denne krønike mistænker mig måske for at holde meget af Bourgogne. Og de bedste hvide chardonnay og røde pinot'er fra Bourgogne er for mig stadig det bedste (selvom rivalerne fra Chile og New Zealand kommeer stadig tættere på og kan være superkøb). 

Så jeg er bekymret i denne tid, hvor Bourgogne holder vejret efter høsten 2021, et rædslens år, Annus Horribilis. Og hvor slemt bliver det? Vinfolk i Bourgogne er som bønder overalt -det er altid skidt. Se evt her

      Men der er noget om snakken! Den værste april frost i mange år, fulgt af en kold juli, diverse frost og andet. Og (desværre) solgte Bourgogne i 2020/21 trods Covid-19 lige så meget som i tidligere år. Så der er grund til at købe Bourgogne nu -bl.a. Rema's "Signé" (og Føtex' Mercey på tilbud). 

Bedste KØB: Bourgogne Côte Chalonnaise "Signé", Barbadillo rød/hvid/roséMontgras "Quatro" rød/hvid, Amarone della Valpolicella (Lidl). Godt KØB: Wow Washington syrah + riesling, Corte alla Mura Chianti Riserva. Bedste VIN: -

Bourgogne Côte Chalonnaise "Signé"... 79,-

Pinot Noir eller Chardonnaybedste KØB + ***** (5/5), Rema1000, indtil lørdag 6.november
De mest berømte vine fra Bourgogne er så ekstremt kostbare, at du nærmest skal sælge hus, villa og vovse for at få penge til navne som Chambertin, Romanée, Montrachet osv. Og frosten i foråret betyder, at årgang 2021 bliver en sjælden (og dyr) drik. 
      De store vine gror alle på østsiden af en 50 km lang højderyg -Côte d'Or- hvor markerne ligger som et smalt bælte. Denne højderyg fortsætter sydpå til Côte Chalonnaise, hvor du finder bl.a. Mercurey og Montagny (hvor bynavn kun pryder hvid, mens den røde sælges som Côte Chalonnaise). Det lokale kooperativ i Montagny leverer disse vine. 2019 er superb, og den hvide er lækker, rig og indbydende, den røde har god frugt, men er ikke helt i top. Stadig typisk pinot med sin aroma af hindbær, som blev belønnet af 4* i ellers kræsne Jyll.Posten (april21). 


Barbadillo rød, hvid, rosé... 29,-

Bedste KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 6.november

Vinene laves begge i Sherry-området, dvs. vinmarkerne omkring den underskønne by Càdiz, som har lagt navn til vinene. Den røde laves af  ærkespanske tempranillo, mens du i hvidvinen finder lokale palomino og Rueda-druen verdejo (der efterhånden ses i alle områder fra Rioja til... nåja, Sherry!). Vinene mangler nerve og friskhed, desværre. Den røde er udmærket, pæn og nydelig, vil glæde flere end den vil skuffe. Den hvide har en vis friskhed og aroma, men er lidt kort i smagen. MEN -det er sjovt at smage en bordvin fra Sherry-området! Sherry er ikke så populær længere, så stadig flere vinstokke bruges til vine som disse. 


Wow, Washington, syrah eller riesling.. 50,-

Columbia Valley, godt KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 6.november (aft. Globus)

Mount Wow er et bjerg i Rocky Mountains, som i klart vejr kan ses så langt væk som Yakima. Det ligger i Mount St Rainier nationalparken og ligner det bedre kendte St. Helens en del (men er ikke sprunget i luften -endnu).  Og så er det et fængende navn til en vin. Desværre har vinen ikke WOW-effekt. En kommerciel, meget behagelig rødvin med en smule sødme, helt harmløs, skrev en læser. Trods meget alkohol ret let i smagen. Bedst uden mad. 
      Jeg omtaler sjældent vine tappet i Danmark, da kvaliteten sjældent er god, og formentlig nok filtreret mere end én gang for meget, så vinene virker ferske og lidt flade. 

Stig fra Virum skriver: "Let drikkelig og meget behagelig, en smule sødme og helt harmløs. Kommerciel og god til begyndere, og bedst uden mad, da der ikke er så meget syre til at give mad modspil. Ikke en stor vin, men jeg forstår den som en uforpligtende vin til en hyggestund. Elegant og vellavet, så vidt jeg kan bedømme"


Montgras "Quatro", rød eller hvid... 50,-

Bedste KØB, ***** (5/5)Netto, indtil fredag 5. november
Der er 4 druer bag begge vinene, som er en tak bedre end Reserva, der også ses. MontGras er stort hus ejet af Cristián Hartwig og Eduardo Gras, med 900 hektar i gode regioner. 
Rødvin på Cabernet Sauvignon, Syrah, Carménère og Malbec, dvs. Bordeaux-druer + Rhône's syrah fra det fine Colchagua. Skal være lagret i små egefade et lille år. Jeg er (altid) skeptisk. Men vinen smager godt, mørk, kraftig, måske snert af grønt i næsen, men helt ok med mad. 
Hvidvin på Viognier,  Sémillon, Sauvignon og Chardonnay fra det kølige Leyda. Tør, frisk, meget fin aroma -en herlig vin alene eller med mad.


Corte alla Mura, Chianti Riserva...45,-

Godt KØB + ***** (5/5), Lidlkun torsdag-lørdag 4-6.11. Har kun smagt denne vin for en del år siden uden at blive imponeret. Men en ven roste den, og til 45 kr er vinen et ret sikkert køb. Riserva skal være lagret mindst 38 måneder (i stedet for 3-9 måneder (efter region), men vinen behøver ikke lagre i eg eller på flaske. Kan faktisk nøjes med lagring i beton indtil tapningen i sidste uge. Normalt vil vinen dog være lagret en tid i eg (eller stål) og på flaske. Husker vinen som middelfyldig, med god duft, noget lukket og med en rank, fast krop med middelfylde og pæn eftersmag. En god madvin. 

Amarone della Valpolicella... 95,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Lidl, kun torsdag-lørdag 4-6.11 -har heller ikke smagt denne vin, desværre, men kan se, at vinen kommer fra firmaet Valli dì Verona på en adresse i Negrar, som er bolig og butik for Domini Veneti. Så mon ikke vinen kommer fra dette vigtige og gode kooperativ? 

       Vinen har fået 89p af Richard Brampfield, en af de ret få Masters of Wine (MW). Jeg tror gerne, vinen er så god, men da samme Brampfield får sin løn af Lidl, så er han vel næppe den mest uafhængige smager. Men stoler på andre vine, jeg har smagt fra kooperativet i Negrar, der hævder at være den første til at sælge Amarone!