Søg i 1200 opslag:

04/11/2021

De 7's Clos er toppen af Irma!

Irma har som altid rigtig god vin, men det sprudler ikke helt som sædvanlig op til denne jul. Clos de los Siete er stadig et af de bedste bud til efterårets vildt, og her er rigtig gode dagligvine, bl.a. rød og hvid fra Thörle i Rheinhessen. Svær at overgå! 

Jeg anbefaler også gerne den sjove Agliaico, hvis du er træt af rip'amarone, eller hvad med Den gode franske Orimos

Bedste KØB: Aglianico "Rinforzata"Thörle rød/hvid, Il Tauro Salice Salentino + Terre de Brunda, DOW's 20 years Port
Godt KØB: Cuvée Dissenay rød/hvid, Orimos Languedoc, 
Bedste VIN: Clos de los Siete Michel RollandMorel, Chateauneuf du Pape

Clos de los Siete, Michel Rolland... 99,-

2017 Aergentina, Bedste VIN + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 10.november 
Meget dyb, magtfuld, men frisk, rig duft af eg og sød frugt, ganske lang. Flot vin nu og de kommende 3-4 år. Bl.a. 91p/Spectator og Tim Atkin, 94p/Decanter mv.

      Michel Rolland er født i Pomerol. Men hans Bon Pasteur Pomerol overskygges helt af de vine, han har været med til at lave for andre, i Bordeaux alene 100 vingårde, med Ausone i spidsen + rådgiver i hele 13 vinlande. Han er officielt gået på pension, men han kan naturligvis ikke holde fingrene fra vinen.    

       Clos de los Siete 2017 er en flot vin. Metoderne er meget Bordeaux'ske - om end der bruges mindre eg end i Bordeaux. Druerne får en kold maceration før gæring, 70% af vinen lagres i små egefade (en stor del nye fade), hvor vinen også får sin malolaktiske gæring. Vinen klares ikke og filtreres ikke. For mig en argentinsk klassiker og til 100 kr et superkøb. 

      2017 gav 790.000 flasker og er blend af 52% Malbec, 21% Merlot, 7% Cabernet Sauvignon, 15% Syrah, 3% Petit Verdot + 2% Cabernet Franc -bortset fra syrah et vaskeægte Bordeaux-blend!

Morel, Chateauneuf du Pape.... 179.-

Bedste VIN + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 10.november. Guigal bruger samme navn i både Rhone nord og syd, og det gjorde Chapoutier også. Men i dag har huset egen kælder i Tricastin og sælger langt det meste som Pierre Henri Morel efter en tidligere ansat. Årgang nævnes ikke, men det kunne være 2019, der fik 95-97p/Jeb Dunnuck (RhoneReport). En vin med mere styrke end finesse, men meget vellavet. Ikke eget domæne, men indkøbt vin og druer. 

Pouilly-Fumé "Château la Roche"...  99,-

2019 Loire ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 10.november
Den klassiske hvide sauvignon fra Pouilly og nabo Sancerre kan være vaskeægte klassikere med bred appel. Men hvorfor sælger Irma stadig 2018? For 2 år siden var vinen sprudlende med aroma og sprød tørhed, sidste år lidt "død", men 2019 er tilbage med fornem bouquet og nydelig længde -men ikke det store spræl. Men stadig flot til prisen.    

Spier "Giant Oak", Coastal, red blend øko... 99,-

Sydafrika, **** (4/5), Irma, indtil onsdag 10.november
Coop -inkl. Irma- er sydafrikanske Spier's suverænt største kunde (og deres web er på dansk!). Jeg har drukket vinene mange gange (ofte hos venner!). De fleste vine er tappet i Danmark og er behagelige, ikke inspirerende. Denne er bedre -måske fordi den er fra det kystnære, køligere Coastal - og det giver vinen bedre balance og friskhed samt en ganske indbydende duft af solbær og kirsebær med lidt krydderi og lige en snert af eg64% cabernet, 36% merlot, økologiske druer, lagret i eg, mest brugte franske fade 

Caronne Sainte-Gemme, Haut-Médoc... 119,-

2013, **** (4/5), Irma, gælder indtil onsdag 10.november
2013 er ikke den sikreste årgang i det klassiske Médoc. 87p af Falstaff og WineEnthusiast -men jeg fornemmede i 2019 lidt frugt under de lidt stramme tanniner. Så håber den er ved at komme ud af sin hårde skal. Ellers vent 3-4 år på blødere tanniner. 

     En af mange gode "Bourgeois" i Médoc, ofte anset for tæt på 5.Cru, så denne pris er mere end ok. Men hvorfor har Irma ikke fået solgt 2013 endnu?

      I 1900 blev det stilfulde slot købt af brødrene Emile og Eugène Borie. Sønnerne af Eugène solgte deres halvpart til Emile og købte først Batailley (5.Cru) og siden Ducru-Beaucaillou (2.Cru). Vinene fra disse to slotte kostede dengang ikke neget mere end Caronne. 

      Slægten Borie ejer stadig alle slottene, så jeg vil nok være lidt misundelig på fætter Jean-Eugène Borie, hvis jeg var Jean Nony-Borie og "kun" leder Caronne. For du kan få 10-12 flasker Caronne for én Ducru i dag... Og så stor forskel er der ikke på de to vine! 

Irma har dagligvin på tilbud 

Aglianico "Rinforzata", Puglia, kr/fl v 2: 49,50

2 fl. 99, Bedste KØB + **** (4/5), Italien, Irmaindtil onsdag 10.november

Når du en dag er træt af de utallige sødmefulde rip'amaroner fra Puglia, så prøv aglianico. Du møder mest druen i den dyre Taurasi omkring Napoli og i nabo Vulture. Druen har en særegen aroma, men i denne vin fra Giordano er den mere civiliseret, fyldig, rund, noget modenhed i duft og smag (skal have et år i eg) masser af bær og frugt i næsen. Til prisen et fremragende køb. 

Til samme pris Poggio alla Sale Chianti Riserva (2 fl. 99, 4* + godt køb), en vin fra giganten Piccini.  

Cuvée Dissenay, pinot noir eller chardonnay... kr/fl v.6: 49,83 

Sydfrankrig6 fl. 299, godt KØB + **** (4/5)Irma, indtil onsdag 10.november 
Det bedste er næsten den klassisk smukke etiket, der har lånt en del fra Louis Latour -og druerne stammer også fra Bourgogne, selvom der i dag formentlig gror endnu mere i Languedoc. En god del af Latour's vin kommer forresten også fra Sydfrankrig. Leverandøren LGI er mere marketing end vin, som den henter i kældre rundt i Languedoc og skræddersyr til kunderne. 
     Vinene er pæne og nydelige -en let eget, enkel chardonnay med god friskhed og afrundet længde, mens den røde har styrke, men er let til bens og med tydelig hindbær i næsen, lidt sjovere end mange fra Californien, Argentina til samme eller højere pris! 

Thörle, Rheinhessen, flere typer, frit valg, kr/fl v 2: 69,50 

2 fl: 139, Riesling Trocken (100 cl), Spätburgunder + Noir Gutswein, Rosé (75cl)

Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 10.november

Den sprøde riesling er rigtig godt køb. Tør, ren og frisk med fine blomstertoner -som god Alsace -og godt køb, da 100 cl svarer til ca. 52 kr for 75cl. 

      Den røde pinot noir, Spätburgunder er også flot, især til prisen. "Noir" er mørkt blend på flere sorte druer inkl. den ildesete Portugieser. En ældre årgang fik ros af Rydberg: **** i Ekstrabladet: "Blend af forskellige druer. Medium koncentration. Meget frugtig med især kirsebærnoter i duft og smag. En del kirsebærsten i smagen med en let krydret afslutning." Rosé ofte lige letbenet nok, men prøv, hvis årgangen er 2020. 

      Vingården har tilhørt familien Thörle siden 1600-tallet, men det er først med brødrene Christoph og Johannes (foto), at den har nået sin nuværende størrelse. Næsten alle vine er fra egne marker, kun riesling er delvis købt ind fra naboer. 

Orimos,  Grande Reserve, Languedoc, kr/fl v 2: 59,50

2 fl. 119,  godt KØB + ***** (5/5), Irma indtil onsdag 10.november

Vinen er lavet på det klassiske GSM blend (grenache, syrah og mourvèdre) og oplyst 12 måneder i eg (til denne pris? Hmm). Vinen er tappet af kooperativ i Saint Saturnin nær Montpellier med vinmarker ved foden af Larzac, som kan levere flot vin. Ej smagt, men en bekendt roser den i høje toner (måske lidt hjulpet af den flotte etiket, som ligner spanske Hammeken's dyrere vine! Rund kraft, meget Rhone'agtig i frugten, men også mineralitet. 
Til samme pris Carlo Scala Appassimento (2 fl. 119, 4*), lidt tørrere end mange, men lige så forglemmelig. 

Il Tauro, Salice Salentino, kr/fl v 2: 44,50

2 fl: 89, Bedste KØB + **** (4/5), Irma, gælder indti10.november

Til samme pris endnu en vin fra Puglia. Brindisi "Terre della Brunda". Begge nydelige vine med krydret duft og blødhed. Begge er baseret på negroamaro, den lille bitre", der giver en lidt mere elegant vin end primitivo. Vinene ligner hinanden, men måske er "Tyren" -Tauro- lidt fyldigere?  Ordet Riserva betyder præcis.... 0. Men ser pænt ud. 

Dow's 20 years old Port... 249,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 10. november
Dow's er del af Symington familien og leverer god Vintage Port, men faktisk også ok tawny, her den 20-årige, som har fået 93p/100 af både Spectator og WineEnthusiast. Tror egentlig at Pocas Jr er bedre, men stadig excellent køb.