Søg i 1200 opslag:

17/11/2021

Østrig og Spanien er superkøb i Irma

Mange går i en bue uden om vinene fra Spanien -måske husker de med skræk solbrændte og gran'ede reservas fra suspekte aldrende og iltede årgange, lukket med trådnet i plastik! 

I dag er spansk vin anderledes god -og Irma tilbyder vine, der er både excellente og glimrende køb. Den dyre Malayeta er meget uspansk med rig frugt (får 94p/Parker i nyere år), mens både Campanas (fund til 44!) og Tosalet fra det mondæne Priorat har både fylde og krydderi på den gode måde. 

Men glem ikke den herlige grønne veltliner fra Østrig og den lækre riesling fra Alsace. Irma har desuden en række vine fra bl.a. Italien og Californien, som du kan læse om her

Bedste VIN: Viña Zorzal "Malayeto", Théo Cattin "Grains Nobles" gewurztraminer

Viña Zorzal "Malayeto", garnacha... 119,-

Spanien, Bedste VIN + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 24. november

Storebror til den normale Zorzal i Navarra, nabo til Rioja, som denne på druen garnacha (grenache i Chateauneuf), ikke tempranillo. Meget saftig, mere vild, rig åben aroma (brombær, peber, god længde og bløde tanniner -umådeligt lækker, fyldig og lang, meget letdrikkelig. En lækker vin at drikke, også for Bourgogne-elskere. 
     Zorzal laves på franske metoder, når de er bedst, dvs. med druens egen gær, kort gæring i åben egetank og lagring i små egefade osv. Denne vin kommer fra 2,39 hektar mark med 35-årige garnacha. Udbytte på 35-40 hl/ha giver ca. 12.000 flasker årligt. Parker giver både 2016 og 18 hele 94p/100. 

Campanas, Navarra "Seleccion Especial"... kr/fl v 2; 44,50

2 fl: 89BedstKØB + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 24.november

Jeg har ikke smagt rødvinen, en bedre udgave af den almindelige -ganske gode- Campanas, et historisk (1864) mærke, som ejes af familien Manzanos, hurtigt voksende -ungt- hus i Rioja såvel som i hjemegnen Navarra. 
Den røde er blevet rost vinen (i 2014, Irmas årgang kendes ikke). En kraftig vin med fast stil og intens duft plus en middellang afrundet eftersmag med lidt alder. 
Den lyserøde er god, tør, frisk og neutral på den gode måde. Campanas var i 1950erne også pioner for rosé i Navarra. 2018 fik 87p/Guía Peñin. 

Condado de Oriza, Ribera del Duero... kr/fl v 2: 44,50

2 fl: 89godt KØB + *** (3/5), Irmagælder indtil onsdag 24. november 

Ribera del Duero leverer alle typer vin, fra en svinsk dyr Pingus til denne mere daglige vin, som dog er mere end akceptabel. Samme druetype, blot uden eg og med blommer i frugten, pæn fylde, kort eftersmag. En god daglig til frikadellen eller skinken! Nydes kælderkold.  

   Til samme pris også las Hermanas Monastréll organic (2 fl. 89, 4* + godt KØB). En ung, frugtig, kraftig vin, ganske solid, fra Luzón, som også leverer Jumilla til Irma. 

Tosalet, Priorat "Vinyes Velles", kr/fl v 2: 79,50

2018 Spanien, 2 fl: 159, Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, gælder indtil onsdag 24. november   
En indbydende vin med god fylde, krydret duft, men med lidt mineraler og frugt, der hindrer vinen i at blive kedelig. Som en stærk Sydrhône, blot blødere i stil. En kommerciel, men god vin. 
      Priorat ligger ved Tarragona syd for Barcelona og er et næsten mytisk område (har navn efter kloster!), som dog i dag er blevet meget fashionabelt -engang levede det af at lave Portvins-kopier! Druerne er klassisk Rhône -garnacha og cariñena suppleret med cabernet. 
Vinen laves af Hammeken Cellars, måske det største danskejede vinhus uden for Danmark, som leverer op mod 30 millioner fl/år. De ejer ingen vinmarker (endnu), men får vinen lavet efter deres ønsker i kældre rundt om i hele Spanien. 

Tosalet 2016, Priorat "Carignan"... 199,-

Spanien, **** (4/5), Irma, indtil onsdag 24.november  -100% gamle carignan vinstokke. En kraftkarl på 15,5%, fastere end amarone, med en overdådig rig bouquet. 2016 eer nok friskere end den gamle 2013, men vinen herover er stadig bedre køb.


Vaiven, tempranillo crianza, øko... kr/fl v 2; 74,50

Castilla VDT, 2 fl: 149*** (3/5), Irma, indtil onsdag 24.november. Kender ikke denne cuvée, men har smagt vinene fra den meget store Punctum vingård gennem flere år, uden at blive begejstret.  Husker vinene som fyldige, men rustikke uden med en lidt benet tannin uden meget frugt. Men måske eer de blevet meget bedre i dag? Vingården ligger i østlige del af la Mancha, Verdens største vinområde. 

Neleman Tempranillo-Monastréll, kr/fl v 2: 59,50

València, økologisk, 2 fl: 119, **** (4/5), Irma, gælder indtil onsdag 24. november 
Hollænderen Derrick Neleman købte for nogle år siden et nedlagt kooperativ i Casas del Rey, en lille by i Utiel-Requena, som i dag er bolig for blot 30 borgere. Han har også en anden kælder i den sydlige del af València området og leverer en lang række vine  lavet på moderne vis, bl.a. denne. En fyldig, men afrundet og brugervenlig vin, som ikke afskrækker. Men ikke topkøb.   

 

Krems, BZ rød/rosé, hvid GV, kr/fl v 2: 49,50 

2 fl: 99, Bedste KØB + ***** (5/5) norm: 69,95, Irma, indtil onsdag 24.november

vælg mellem: GV grüner veltliner, rød BZ blauer zweigelt og Rosé (zweigelt), Østrig

Herlige vine til en rigtig god pris! Den hvide veltliner viser uden store dikkedarer, hvad druen kan. Rig aroma med let peber og citrus, tør, let og frisk -rigtig god madvin. Den røde BZ (herligt navn!) Blauer Zweigelt er også god, tør, middelfyldig og frugtig med pæn smag med god frugt. Rosé er ren, men lidt neutral, synes den mangler frugt og karakter

      Vinene laves af Winzer Krems, et stort kooperativ med 1200 hektar i Niederösterreich, det klassiske veltliner-område (navn efter byen Krems, men kun mindre del er fra selve Kremstal). Vinen er dog stadig fra den køligere del af Østrig, dvs. perfekt til denne drue. 
      Krems er en stor by ved Donau ca. en times kørsel vest for Wien. Hjertet i byen er Stein, den gamle bydel med bl.a. Steiner Tor. Uden for byen ligger Winzer Krems, med druer fra 1200 hektar vin lidt af en fabrik. Der er dog et hyggeligt udskænkningssted (foto), hvor du kan smage vinene, også de bedre vine fra selve Kremstal, et mindre og finere område. 

P.S: Denne vin er markant bedre end Era grüner veltliner (p.t. 69,95, men ofte på tilbud, 3*) samt Green Cricket veltliner hos Coop (59,95, 4*), begge  tappet i Tyskland. Disse vine mangler den sprøde frished, rige duft og præcision i smagen, hvor den formentlig mister lidt af den aroma og sprøde friskhed, som kendetegner druen. 

Italiensk Gavi + et par gode røde

Gavi dei Gavi Tenuta Manenti "Bric Sassi" ... kr/fl v 6: 54,83

6 fl: 329, Bedste KØB + ***** (5/5)Irma, gælder indtil onsdag 24. november
Hvidvin fra Italien er ofte lidt sterile, kønsløse og uden større interesse, men Sarotto er faktisk ganske god. Familien kom i 1700-tallet til Gavi, som stadig er husets mest kendte hvidvin (selvom de lever af Puglia foruden Barolo & Co). Gavi laves på druen cortese og var oprindelig den eneste hvidvin fra Barolo regionen og derfor ret dyr. Gavi dei Gavi -fra Gavi fra Gavi er en tak bedre, og denne er tilmed fra særlig skråning. Tør, sprød, neutral vin uden stor aroma, men frisk og pænt lang smag. 
      Til samme pris rød Ricarico Prestige (6 fl. 219, 4*), kun smagt én gang uden større indtryk. En Puglia på primitivo og negroamaro, 4* hos Rydberg, der noterer tørhed og kirsebær i næsen. Måske ikke så tosset. 
 

Amarone, Valpantena... 99,-

2017 Valpolicella,  bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 24.november
Et flot glas til prisen, men ret let for amarone (helt ok med mig!) trods høj alkohol (15%). Herlig aroma med svesker og blommer -næsten julet!- fyldig, pænt lang, med en eftersmag til den tørre side, som passer godt til vinen. Den kan sikkert gemmes, men hvorfor egentlig? 
      Valpantena er den centrale del af Valpolicella (sådan lidt til højre for Classico på kortet!) og kan levere rigtig god Valpolicella. Kooperativet samler druer fra 750 hektarer og leverer god vin, ikke ulig, men nok ikke helt på højde med egnens andet store hus, Bertani

Zinfandel "Trajone", Puglia, kr/fl v 2: 49,50 

2 fl: 99godt KØB + **** (4/5)Irma, indtil onsdag 24. november. Irma har også sin del af Rip'Amarone vine fra Puglien, men denne er mere end ok, især til denne pris. Vinen er rund, fyldig, frugtig, men ikke for sød -slet ikke det værste glas, du kan nyde alene uden mad til. 

      Jeg drikker såmænd lige så gerne denne vin som Carlo Scala's Primitivo de Manduria eller Apassimento og andre kuriøse vine, som du også kan finde i Irma (desværre). Vinen leveres af Femar Vini, som du måske har mødt i Brugsen (bl.a. Epicuro og Z-Zinfandel) eller i Meny (Antico Ceppo) og formentlig i andre kæder. Huset ligger i Frascati nær Rom. Jeg drikker lige så gerne denne vin som Primitivo di Manduria fra Contri (2 fl. 129, 3*). 

  •       Til samme pris Raccolto, et cabernet-nero d'avola blend fra Sicilia (2 fl: 99, 4*), som kuriøst nok er tappet i Sverige af alle steder. 

Tesauro "A", Veneto, kr/fl v.6: 64,50

2 fl: 129, **** (4/5), Irma, indtil onsdag 24. november. Mørk, kraftig, fed duft, men lidt endimensionel -sådan en Amarone-kopi (jvf stort A på etiket), men uden amaronens dybde og længde. Laves af kooperativet i Valpantena, men til denne pris nok uden de samme metoder som amarone. Vil tiltale mange, men ikke begejstre. 

Frugtig fransk rød og hvid er værd at købe... 

Théo Cattin, riesling grand cru Hatschbourg... 89,-

2018 riesling,  bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 24.november. Cattin er en privat vingård (+ lidt køb fra naboer), som drives økologisk. Nogle vine kan være lidt for søde, men riesling fra den lille, men gode gtrand cru Hatchbourg nær Éguisheim er rigtig god. 2018 Riesling er mineralsk og elegant, hvor meget beskeden sødme fremmer en rig aroma og balanceres af syren
      Fås også som Pinot Gris og Gewurztraminer (begge 2017, 89, 4*) en lille restsødme, som ikke tiltaler alle, men den fine rosenaroma i Gewurz (28g/l) er slet ikke ueffen med asiatisk suppe, sushi osv. 

Théo Cattin "Grains Nobles" gewurztraminer... 149,-

Alsace 50cl, 2017 økologisk, bedste VIN + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 24.november -ædelsød, fyldig vin med rig rosenaroma og meget lang smag- ej smagt, men husker en god Tardive og prisen er uhyggelig lav for en så sjælden vin. Meget sjovere end: 
Til samme pris DOW's Port "2007 Colheita" (149, 5*), en mørk tawny med intens frugt. Sikkert rigtig god, men tvivler lidt. Ej smagt ,desværre! 

Jardins de la Chaize, Gamay Bourgogne, kr/fl v 2: 74,50 

2017, 2 fl: 149, bedste KØB + ***** (5/5), Irma indtil onsdag 24.november
En rigtig flot gamay med rig bouquet, god fylde, måske lille tørhed, men jeg tror den vil lagre nydeligt 1-2 år. Trods navnet Bourgogne har vinen ikke en dråbe pinot noir i sig, men er 100% gamay fra Beaujolais, men fra et Cru (Brouilly) og kan derfor legalt kaldes Bourgogne. Måske slottets "2.vin".  

      Slottet Chaize er det største slot i Beaujolais -ja, i hele Bourgogne- med 150 hektar vin, mest i Brouilly, hvor det majestætiske slot ligger. I 1670 blev slottet købt af Jean-Francois, broder til Père Lachaise, der var privat præst for "solkongen"  Ludvig XIV. Kort efter blev slottet ødelagt af storm, og et nyt opført, som ses den dag i dag, omgivet af stor park og lille sø. Det blev "historisk monument" i 1972. 

      Et mig nært beslægtet firma solgte vinen i 1970erne, tappet på en sjov, buttet flaske. Vinen var nydelig uden at være prangende -men prisen var rimelig. 
      I 2017 blev Chaize købt af Christophe Gruy fra Groupe Maïa. Maïa er entreprenør i Lyon (bl.a. byens opera) og er i fuld gang med at ændre profil (Villa Maïa er 5* luksushotel midt i byen) -og altså Chaize, som Christophe Gruy har store planer med. Vingåden omfatter 400 hektar, heraf 100 hektar Brouilly + 50 hektar fordelt på Fleurie, Côte de Brouilly samt lidt Pouilly-Fuissé. 
      Slottet er renoveret fuldstændig og kan formentlig gå som et luksushotel en dag. Den gamle kælder fra 1700-tallet er renoveret og udvidet, så den kan rumme hele produktionen -op mod 750.000 flasker årligt! Hele domænet er ved at blive omlagt til økologisk jordbrug. 

Vacqueyras, Pierre Henri Morel... 119,-

Godt KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 24. november  
En rigtig god sydlig Rhône på grenache og syrah, ikke stor, men poleret, middel kraftig, pænt lang -"med bløde former", som Oldenburg skrev om 2018. Vinen er god, men slet ikke i top for Vacqueyras. Morel Chapoutieer's bastion i det sydlige Rhone -fair pris for noget med Chapoutier bagved. 

Escorihuela Gascón, Gran Reserva rød/hvid... 89,-

rød malbec eller hvid chardonnay, godt KØB + ***** (5/5), Irmaindtil onsdag 24.november

Disse vine er blandt de bedste fra dette historiske (1884) vinhus, som ejes af giganten CatenaBegge er fra det kølige Agrelo i Mendoza og ser en del eg, som fornemmes i både chardonnay og malbec. som med sin intense aroma og faste kraft slet ikke er ulig Clos de los Siete. Ikke smagt i nyere årgange. Malbec 2017 90+p/Parker, 2017 chardonnay 90p/Parker.