Søg i 1200 opslag:

08/08/2021

Klassiske vine i Føtex

Pinot noir er måske den mest mondæne drue af alle (og også en personlig favorit!), men for mange er syrah, cabernet, riesling og sauvignon de sande stjerner, som du altid kan stole på (sådan da!). 
      God vin på disse druer finder du i Føtex lige nu. Topkøbet er "T.H." til 69- en vin, der let kunne koste det dobbelte. Men vil du have pinot, er Champagne som Jacquart et godt køb. Den er dyr, men god. Modsat en del Champagne, desværre. 


Undurraga "T.H." Syrah eller Sauvignon Blanc... 69,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 26. august
"T.H." for "Terroir Hunter", dvs. fra særligt gode områder, er blandt de store vine fra Undurraga i Chile. Kraftig,  frugtig syrah med god dybde, ikke top, men lækker. Herlig tør sauvignon, som kan matche det meste fra New Zealand -frisk og sprød, lang smag. Parker gav 93p/100 til syrah i 2013 og 15,  mens den hvide sauvignon fik 93p i 2017 og 91 i 2016.  Vinene fik 5* -til 99 i Bilka tidligere i år, så 69 er en superpris. For mig en klasse (eller to) over Tanunda's Barossa vine nederst i klummen.

Riesling "Schoenenbourg", Alsace grand cru... 99,-

E. Traber, Alsace, bedste VIN + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 26. august
Grands Crus fra giganten GCF er på smukt graverede flasker, men du får bedre vin -men knap så smukke flasker!- fra Traber, del af kooperativet i smukke Ribeauvillé. Schoenenbourg er den imponerende skråning over Riquewihr, som med fuld ret er lidt af en turistmagnet. Riesling er ganske flot, tør, frisk, aromatisk, med pæn længde. Egentlig flot nu, men nok bedre om et år eller to. 2018 fik 92p/Vinbladet. 

Champagne Jacquart "Mosaïque"... 179,-

Brut (tør), Bedste VIN + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 26. august
Fås også som Brut rosé (199, 5* + bedste VIN). 
Brut er en god Champagne. Fint brus, indbydende aroma, ret let, tør uden at overdrive (dosage 9 g/l), pænt lang smag, ganske elegant. 
      Navnet Mosaïque hentyder til den mosaik af vine, der indgår i vinen (huset får druer fra 2500 hektar vin, fra 60 af Champagnes 150 crus). 40% chardonnay, 60% pinot (meunier og noir), på flaske 3 år med 25% ældre reserve vin. For mig er Jacquart på niveau med vinen fra de store huse, på godt og ondt (3*/5 hos Juhlin). 
      Montaudon er del af huset og sælges til lavere pris (149, kunne fås til 99 på "Single's day" sidste år). 
      Den lave pris er nok et tegn på den 25% særtold, som Trump har lagt på en række varer fra EU, bl.a. Single Malt, spansk vin -og Champagne! 
¨      Je
g har gode minder om Jackie (kælenavn til huset, ligesom Bolly er Bollinger, Molly er Moët og Bonnie er Bonnaire), som jeg har besøgt et par gange, første gang i 1978, da huset boede i lidt triste lokaler i sidegade i Reims. 
      Foto: I 2009 flyttede Jacquart til Brimont, et palads fra 1897, som tidligere var hovedsæde for Ruinart. Som jeg også har besøgt -i 1986, da min far blev "ridder" af Champagne! 

Rioja Bordón "Gran Reserva"... 69,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 26. august

Jeg lover et topkøb, selvom jeg ikke har smagt den siden 2012! Kritikerne er venlige (seneste årgang har fået 92p/Tim Atkin og 5* i BT). Formentlig en middelfyldig, afrundet vin, præget af 30 måneder i små egefade. Mange vil sikkert elske den! 

      Dette historiske hus blev grundlagt 1890 i de gyldne år, hvor franskmænd revolutionerede Rioja. Siden gik det tilbage for huset, men denne vin antyder, at huset er på vej frem, om end mest som leverandør af supermarkedsvine under mange etiketter. 

      Navnet Bordón antyder netop "en Bordeaux-mand",hr Anglade fra Bordeaux, som grundlagde huset i 1890. Der har ikke været franskmænd blandt ejerne i 100 år, men huset hedder stadig "Franco-Españolas" -den "fransk-spanske" bodega! Er du i Logroño, så besøg huset, som ligger smukt ud til Ebro floden og (trods rasende modernisering) stadig har bevaret en del af sin franske 1800-tals charme! Selveste Ernest Hemingway besøgte huset i 1956. 

Mercer Bros Cabernet-Sauvignon, Washington ... 99,-

Bedste KØB, Horse Heaven Hills, ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 26. august, normalt 169
Der er laaaangt mellem bedre amerikansk vin som denne til en rimelig pris. Mercer ligger i staten Washington og har tilhørt familien siden guldfeberen i 1886 og tappede deres første vin i 2005. Huset laver et stort antal vine, men Salling har p.t. kun denne ene i sortiment. 15.000 kasser tappet, ikke alverden! 
      Vinen gror på Horse Heaven Hills -foto- et ørken-lignende ekstremt tørt landskab med blide bakker over Columbia floden på grænsen til Oregon. Kun smagt i 2017, som fik 90p/Spectator og en flot placering som nr 73 på den årlige top 100 (nok gr lav pris). Ganske mørk og kraftig, med udpræget bærduft med lidt krydderi bagved, nydelig lang smag. Excellent køb. 

Tanunda "Grand Barossa", riesling eller shiraz... 69,- 

***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 26. august
Shiraz er rigtig god, excellent med lidt blomme, fylde og sød frugt trods tørhed. 2018 har fået 89p i et par guider. Riesling er nationaldruen i det tyskprægede Barossa  -en tør, frisk vin med vis sprødhed og lidt fylde -så meget sjovere end det meste chardonnay fra Australien! Her swinger WineFront sig op på 90p (2019). Føtex fremhæver dog 5* + Månedens Vin i SpisBedre, men det er 2 år siden, og prisen var en anden. Også årsagen til, at jeg ikke har den som bedste KØB.  
      Tanunda's almindelige vine er ikke længere Barossa, men fra det større South Australia. En masse firmaer har hovedsæde i Barossa, fra Penfolds over Lindeman til Yalumba og Lehmann. Næsten alle deres vine kommer dog vine fra mindre gode områder og sælges typisk som South Eastern Australia. Er vinen fra Barossa, vil dette navn stå på etiketten.