Søg i 1200 opslag:

12/08/2021

F****** merlot fra Chianti topper i Irma

Merlot er druen fra Pomerol. Nogle husker en borgmester i Farum, som var så glad for merlot, at han lod sine borgere betale for den dyreste. Uden for Bordeaux er merlot dog knap så anset -for at citere Miles fra "Sideways": "Hvis nogen serverer f***** merlot for mig, så skrider jeg bare".  

Hele filmen (og bogen) Sideways går med at drikke vin på pinot noir, men havde Miles smagt Fonterutoli's nr 10, så var han næppe skredet! Og kom han i Irma, ville han også have sat pris på Thörle's pinot noir

Irma er (som næsten altid) god med vinene -i denne uge klassikere som Fumé, riesling og malbec og Puglia vine, som hedder alt andet end primitivo: Nero de Troia og Aglianico. Lidt sjovere end sødladen Appassimento!  

Mazzei Fonterutoli "nr 10", Toscana, kr/fl v 2: 74,50

2019, bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 18. august. 
Meget mørk merlot, overdådig sød frugt, god fylde, men også elegance, pænt lang. Den smager rigtig godt her og nu, selvom den sikkert er endnu bedre om et par år
      Jeg har skrevet så meget om Mazzei's superbe Chianti Classico, Ser Lapo, at nr 10 nemt bliver overset. Og det er en skam! "Nr 10" er 90% merlot + 10% sangiovese lagret et år i små franske egefade. Og så er den tilmed noget billigere end Classico-vinene. 
      Mazzei er en stor vingård med godt 150 hektar vin -inkl. vingård i Maremma (der nok leverer denne vin) nær Middelhavet og i Noto på Sicilien. Vingården har 3 røde stjerneer i Gambero Rosso (pga af et stort antal 3 glas vine gennem årene). 

Thörle, Rheinhessen, flere typer, frit valg, kr/fl v 2: 69,50 

2 fl: 139, Riesling Trocken (100 cl), Spätburgunder + Noir Gutswein, Rosé (75cl)

Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 18. august 

Den sprøde riesling er rigtig godt køb. Tør, ren og frisk med fine blomstertoner -som god Alsace -og godt køb, da 100 cl svarer til ca. 52 kr for 75cl. 

      Den røde pinot noir, Spätburgunder er også flot, især til prisen. "Noir" 2017 er mørkt blend på flere sorte druer inkl. den ildesete Portugieser. En ældre årgang fik ros af Rydberg: **** i Ekstrabladet: "Blend af forskellige druer. Medium koncentration. Meget frugtig med især kirsebærnoter i duft og smag. En del kirsebærsten i smagen med en let krydret afslutning." Rosé ofte lige letbenet nok, men prøv, hvis årgangen er 2020. 

      Vingården har tilhørt familien Thörle siden 1600-tallet, men det er først med brødrene Christoph og Johannes (foto), at den har nået sin nuværende størrelse. Næsten alle vine er fra egne marker, kun riesling er delvis købt ind fra naboer. 

Pouilly-Fumé "Domaine Pabiot"... 99,- 

2018/20 Loire, bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 18. august, normalt 124,95
Urklassisk sauvignon med overdådig, men alligevel diskret urtearoma, let, frisk, fine syrer, pæn lang smag. Den ældre 2018 er formentlig i top, men mange vil foretrække en yngre 19 eller 20. 
      Gr frost er vinene fra Sancerre og Pouilly-Fumé svære at skaffe til rimelig pris i øjeblikket, og det gør denne vin fra det gode domæne Pabiot til lidt af et fund.
P.S: En vin fra samme vingård fås hos Kjær & 
Sommerfeldt til 180. men "Fines Caillottes" er formentlig meget tæt på denne vin.

Théo Cattin, frit valg... kr/fl. v.2: 74,50 

2 fl. 149, riesling, pinot gris eller gewurztraminer, Alsace, økologisk**** (4/5), Irma, indtil onsdag 18. august

En ganske lækker riesling med sprød frugt, let til middel fylde, stor elegance og god eftersmag. Pinot gris'en har mere fylde og mere friskhed end mange og også elegancen, som ofte forsvinder hos de store huse. Gewurz er for mig lidt klodset, lidtrestsødme, men god til f.eks. thai mad. De første to er gode køb. 
      Familien Cattin kom fra Schweiz i 1600-tallet (som mange i Alsace) og bosatte sig i Voegtlinshoffen over Éguisheim syd for Colmar. (Mindst) to dele af familien laver vin, Théo og Joseph. Théo ejer 20 hektar og får druer fra yderligere 40, som bliver til ganske god vin, en god del i dag økologisk. Vingården ledes af den unge Jacques Cattin og hustruen Anaïs Sirop (foto). 

Domaine Tariquet, frit valg... kr/fl v 2: 49,50

2 fl: 99, Gascogne **** (4/5), Irma, indtil onsdag 18. august

De hvide vine fra Gascogne er med populære i Danmark. Tariquet er et meget stort familiedomæne, er bedre kendt for Armagnac (Irmas unge er dog lidt barsk!) end for sin vin. Blend af Loire's chenin blanc (75%, aroma, sprød friskhed) og chardonnay (25%, blødhed og lidt fedme) er god. 
      Fin aroma, tør, let, sprød -en god vin til moules frites og med blot 11,5% alkohol, dejligt let. Du kan til samme pris også få hvid sauvignon, som burde ligne colombard'en. Men den mangler lidt, synes jeg.  

Yealands "Crossings Wild", rød/hvid... 99,-

Awatere Valley, New Zealand, bedste VIN + ***** (5/5)Irma, indtil onsdag 18.august

Frit valg: rød Pinot Noir, hvid Sauvignon eller Chardonnay 

Storebror til den glimrende "normale" Crossings + eg. Awatere er en bedre del af Marlborough på toppen af Sydøen, hvor Yealand ejer stor vingård. "Wild" laves på de ældste (dvs 20 år, stadig unge) vinstokke og får lidt eg, som dog ikke præger vinene. Alle vinene er glimrende, ikke mindst pinot'en, som er markant bedre end den normale. Sauvignon med græs og mineralitet, chard med længde og god friskhed. Flotte vine!  

Italien -noget andet end Passo-typer! 

Aglianico "Rinforzata", Puglia, kr/fl v 2: 49,50

2 fl. 99, Bedste KØB + **** (4/5), Italien, Irmaindtil onsdag 18. august

Når du en dag er træt af de utallige sødmefulde rip'amaroner fra Puglia, så prøv aglianico, som du mest ser omkring Napoli (bl.a. Taurasi) og i nabo Vulture. Druen har en særegen aroma, men i denne vin fra Giordano er den mere civiliseret, fyldig, rund, noget modenhed i duft og smag (skal have et år i eg) masser af bær og frugt i næsen. Til prisen et fremragende køb. 

Giordano Nero de Troia, Puglia ... 49,83

6 fl. 299, Bedste KØB + **** (4/5), Italien, Irmaindtil onsdag 18. august

Endnu en vin fra Giordano, som (også) tilbyder andre druer fra Italiens vinhav -her den lokale Nero de Troia: Dyb farve, indbydende duft af modne bær, frugtig snarere end krydret, fyldig, silkeagtig og pænt lang. 
      Det græsk-tyrkiske navn har fået mange til at nævne en legenden (sikkert en myte snarere end fakta!): Efter belejringen af Troja (ca. 1000-1200 f.v.t.), der sluttede med den trojanske hest (!), nåede nogle flygtninge ledet af Diomedes til Puglia, hvor de slog sig ned ved Ofanto floden med de få souvenirs fra hjembyen, nogle sten -og et par vinstokke. Druen havde her fundet sit sande hjemland! 

      Irma tilbyder Wine Urban Park, (endnu) en Ripasso-type fra det store Montresor vinhus i Veneto, som leverer middelvine til middelpriser. Denne har fået sølvmedalje på Mundus Vini (6 fl. 299, 4*). Er sat til normalpris (119), som er hen i vejret -du kan få den for 80 i England, hvor vinen ellers er dyr. 

      Irma tilbyder Chalkduster Zinfandel, California (2 fl. 99, 4*?). Vil ikke bruge penge på vinen, selvom den måske smager godt? Vinen er "designet" af Myliko, et engelsk firma, som importerer og tapper vine og spirituosa fra hele verden, ikke mindst Australien. 

Barbera d'Asti "Sarotto", kr/fl v 6: 49,83

6 fl. 299, bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 18. august 
Ikke en vin, du kan finde på Sarotto's web, dvs. vinen købes udefra. Ej smagt, men nok flere roser den -har da fået guldmedalje i Berlin (men det er ikke svært). Frugtig og kraftig, men lidt for rund til at være barbera classic. Vil glæde mange. God til f.eks. gryderet.  

Falasco, Ripasso Valpolicella, kr/fl v. 6 fl... 58,13

6 fl: 349, Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 18. august -en god ripasso med fedme og fylde, men uden sødladenhed. Vinen er et mærke fra det store Valpantena kooperativ i bjergene over Verona.

      Til samme pris hvid Vinré Bianco 2018, en bordvin på druen sauvignon (6 fl. 349, 3*). Har ikke tillid til vinen, gr. alder (2018) og delvis rating 96/99 fra guiden Maroni. Måske er jeg for mistænksom? Skulle årgangen være 2020, så prøv vinen, men vent ikke det store. 

Il Tauro, Salice Salentino Riserva, kr/fl v 2: 44,50

2 fl: 89, **** (4/5), Irma, gælder indtil onsdag 18.august

Til samme pris Brindisi "Terre della Brunda". Begge nydelige vine med krydret duft og mellemfyldig blødhed. Begge er baseret på negroamaro, "den bitre sorte", der giver en lidt mere elegant vin end primitivo. Vinene ligner hinanden, men "Tyren" -Tauro- er måske fyldigere?  
      Begge vine leveres af Botter langt fra Puglia nær Piave øst for Venedig. De har dog også kælder i Puglia og skal roses for at levere vine med navn på et område. Irma har været trofast kunde hos Botter siden 1970erne, ret unikt.  

Spanien og Argentina: De røde er bedst

Tosalet, Priorat "Vinyes Velles"... 79,-

2018, Bedste KØB + ***** (5/5), Irmaindtil onsdag 18. august  Fås også som hvid (4*). 
En kommerciel, men god vin! Indbydende, god fylde, krydret duft, men med lidt mineraler og frugt, der hindrer vinen i at blive kedelig. Som en stærk (15%), men ret blød Rhône. 
      Foto: Priorat ligger ved Tarragona syd for Barcelona og er et næsten mytisk område (har navn efter kloster!), som dog i dag  er blevet meget fashionabelt -engang levede det af at lave Portvins-kopier! Druerne er klassisk Rhône -garnacha og cariñena suppleret med cabernet. 
      Hammeken Cellars er det største danskejede vinhus uden for Danmark, som leverer op mod 30 millioner fl/år. De ejer ingen vinmarker selv (endnu), men får vinen lavet efter deres ønsker i kældre rundt om i hele Spanien.

Pagos del Rey "409", Ribera del Duero... 79,-

**** (4/5), Irma indtil onsdag 18. august.  Pagos del Rey er del af giganten Felix Solis, den største leverandør af Ribera. "409" er crianza, lagret præcis 409 dage i små egefade (som navnet antyder). Pålidelige Peñin giver den 88p/100, mens den helt unge fik samme 88p (og den kan du ofte få til tæt på halv pris). 

      Til amme pris Lost Boys, et Rhone-blend fra Sydfrankrig, ej smagt. Grenache og syrah + andre druer, de "fortabte drenge", de sjældne druer. 

Irma tilbyder også Losada, Mencia Bierzo (6 fl. 399, 3*, Irma). Årgang 2017 ifølge web, for mig betyder 4 år, at vinen har mistet den unge frugt,en god del af charmen ved den gode drue mencia. En rund, fyldig vin, men vil hellere købe Tosalet eller en rød Thörle! 


Escorihuela Gascón, Gran Reserva rød/hvid... 89,-

rød malbec eller hvid chardonnayBedste VIN + ***** (5/5), Irmaindtil onsdag 18. august 

Disse vine er blandt de bedste fra dette historiske (1884) vinhus, som ejes af familien Catena, et af de store firmaer i Argentina. Begge er fra det kølige Agrelo i Mendoza og ser en del eg, som fornemmes i både chardonnay og malbec. som med sin intense aroma og faste kraft slet ikke er ulig Clos de los Siete. Ikke smagt i nyere årgange. Malbec 2017 90+p/Parker, 2017 chardonnay 90p/Parker. 

      Til samme pris Chablis Jean Desvignes (89, 4*?), som jeg umiddelbart ikke har tillid til, da den er tappet så langt fra Chablis (Beaujolais), som tænkes kan i Bourgogne.   

Escorihuela Gascón 1884, Pinot Noir eller Viognier, kr/fl v 2: 64,50

2 fl: 129**** (4/5), Argentina, Irma indtil onsdag 18. august
Fra samme firma. For mig hører pinot og viognier ikke hjemme i det tørre Mendoza, selvom vi er 850-900 meter oppe! Rød pinot ligner god-californier, lidt klodset, krydret frugt, pænt bærpræg -mindre sjov end lignende vin fra Chile's Casablanca for slet ikke at nævne Bourgogne eller Tyskland. Den hvide er på den sjældne viognier er ok, let, frugtig, men mindre frisk end de gode fra Sydfrankrig (og kan ikke matche Tariquet!). 

      Begge lagres i eg, men de 3 måneder, Irma nævner for viognier, er at overdrive -10% af vinen lagres i eg, resten i stål. Men det er ok for mig! Gascón ejes af Catena, et af de store firmaer i Argentina, men er for mig bedre end massevinen Alamos.