Søg i 1200 opslag:

19/08/2021

Føtex vinder med klassisk Chianti og nobel Bordeaux (og andet)

De fleste vil nok foretrække den bløde kraft i Salentein eller Sibaris (hhv Argentina og Chile), men personligt vil jeg hellere drikke Chianti's San Felice eller en fast, nobel Bordeaux, deres rå ungdom til trods. 

Føtex har taget kampen op med Irma og Brugsen og gør det rigtig godt i denne uge. At få den flotte Salentein til 50 kr er et privilegium! Men du får svært ved at vælge, når du kan få klassisk San Felice til 49 (og storebror Gran Selezione til 119) -for slet ikke at nævne en Médoc med et navn så magisk som Saint Estèphe til blot 99 (tappet på slottet, så fuskeri er udelukket). 

      Så vi har endnu en uge, hvor du ikke behøver besøge storebror Bilka, hvis tilbud er bedst tjent med glemsel. 

Bedste KØB: San Felice Chianti Classico, La Croix des Vignes 2017 St Estèphe, Tertre du Moulin Grand CruSalentein "Barrel Select" rød/hvid, "Sibaris" rød/hvidWolf Blass Silver Label rød/hvid
Bedste VIN: San Felice il Grigio "Gran Selezione", Riesling Schoenenbourg Grand Cru

San Felice, Chianti Classico... 49,-


2018/19, Bedste KØB + ***** 
(5/5)
Føtex, indtil 
torsdag 26. august

San Felice er en af de større, men også rigtig gode vingårde i den sydlige del af Classico. Classico er hjertet i Chianti med 7000 hektar, hvoraf San Felice ejer 140 hektar vin.
      Den unge Classico er rigtig god og laves i pæne mængder (typisk 400.000 fl/år). Årgang 2016 var såmænd nr 19 på Spectator's Top 100 (mere pga lav pris end sublim kvalitet), dog overgået af 2017. I dag er det mest 2018, som dog også har fået 90p/Falstaff og 92p/WinesCritics.
      Vinen laves af sangiovese (80%) suppleret med 10% hver af sjælden colorino og endnu mere sjælden pugnitello. Vinen lagrer et år på store egefade før tapning. En mangeårig favorit fra Salling. 
      Nydelig fylde, positiv frugt med krydderi og urter,  pæn længde med diskret syre, der gør den meget egnet til mad. Måske endog bedre om 1-2 år. 

San Felice il Grigio "Gran Selezione" Riserva... 119,- 

Chianti Classico, bedste VIN + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 26. august
En særlig udvalgt Riserva fra 3 af de bedste parceller på det store gods San Felice, 40.000 fl. set i topåret 2016 (96p/JamesSuckling, 92p/Parker) og 2015 (93p/Parker). Begge er mindeværdige årgange, lidt "bredere" og dybere end den normale (meget flotte) "Grigio" riserva. Værd at købe, for den koster normalt omkring 200 (og er faktisk dén pris værd). 
      San Felice er også hotel (relais & chateaux), Michelin-restaurant 
Poggio Rosso + mere ydmyg Osteria del Grigio samt en flot vinbar. Det hele ejes af den schweiziske forsikringsgigant Allianz. Som har investeret store summer i vingården. 

**** (4/5), Føtex, indtil torsdag 26. august -Italien. Jeg kan ikke blive begejstret for billig amarone, men Arche er ikke ringe med en vis vinøsitet og frugtkrydderi uden at blive vammel. Lidt chokolade og peber. Men højest én gang årligt til en peberbøf. 
      Drikker lige så gerne husets Valpolicella Ripasso le Arche (49, 5*) eller Rossogrande, hvid Garganega eller rosé (6 fl. 199, 4*), alle gode køb. 

Føtex: Bordeaux & Co.

La Croix des Vignes 2017, St Estèphe... 99,-

Bedste KØB + ***** (5/5),  Føtex, indtil torsdag 26. august
      2017 er ikke topår, men gav faktisk ok vin. Dyb farve, indbydende duft med pæn dybde, som modnes fint; middel til god fylde og pæn længde med bløde tanniner. Typisk Bordeaux, flot for årgangen. God nu, men nok bedre om 2-3 år. Et superkøb. 

       Vinen er modsat andre i klassen tappet på slottet -på proppen til "Croix" står Moutinot, som er lille slot i St Estèphe. Men i dag er slottet del af Lestage-Simon, nabo til St Estèphe (en anden nabo er topslottet Sociando Mallet). 
      Vingården ledes af danske Merete Larsen (foto), som har været på Lestage, siden hun forlod Belgrave 5.Cru. Hun leder også gruppens andre ejendomme i Médoc, bl.a. Cartillon, en temmelig stor ejendom lidt syd for St.Julien. 

       Denne vin er tappet af ejeren, som rent navnemæssigt har store ambitioner: "Grands Crus de France". Dette selskab er nyt, men har i løbet af de seneste 10-12 år opkøbt et stort antal slotte, bl.a. Cartillon i Lamarque og Lestage-Simon (Médoc), Laroque og Cantin (St Émilion) og Clos Beauregard i Pomerol, foruden nogle slotte fra den aldrende Bernard Magrez (dog ikke Pape-Clément). 
      Bag firmaet står det udskældte Grands Chais de France, som har tjent penge på konsumvin som JP Chenet (og om muligt endnu værre vine) til at købe fine ejendomme. Og alle slottene i Bordeaux leverer rigtig god vin i dag, trods ejerens lidt blakkede ry! 

Tertre du Moulin, Grand Cru St Émilion ... 99,-

2018, Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 26. august - Bordeaux
En klassisk merlot med god fylde, frugt og mærkbare, men p.t. bløde tanniner. Den skal have fået 12 måneder i ny eg, men det er svært at smage. Nyd den nu for frugten, eller gem 3-4 år og nyd bouquet'en. Navnet er et mærke, som kan bruges til flere vine af sælgeren GCF (som jeg ellers ikke roser). Men vinen er tappet på vingården i Montagne af den dygtige hr Coudroy.  

Riesling Schoenenbourg Grand Cru... 99,-

2018 
Alsace, E. Traberbedste VIN +
***** (5/5), Føtex, indtil 26. august
Schoenenbourg er et af de fineste vinbjerge i Alsace, som hæver sig smukt over den gudeskønne (og med rette turistede) lille by Riquewihr
Riesling er den rigtige drue til granitten på vinbjerger Brand, der hæver sig majestætisk over Turckheim. Pinot Gris kan dog også give god vin her -men finder den for blød. Traber er mærke fra kooperativet naboen mod nord, Ribeauvillé.
      Kvaliteten er ikke i top, men det er prisen sandelig heller ikke. 92p/Vinbladet til 2018. En herlig riesling med lige en snert af sødme, som passer godt sammen med vinens fine syre. Flot vin og superkøb. 

Føtex: Gode køb fra Den ny Verden

Salentein "Barrel Select", frit valg: 50,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 26. august - Argentina
rød malbec, cabernet-sauvignon , pinot noirhvid chardonnay,
Fire rigtig gode vine til en ekstremt rimelig pris: 
malbec -mørk, intens, dramatisk og lækker med kraft og længde. Egentlig for ung, men den smager godt
Cabernet er tæt på, men jeg finder den lidt mindre spændende, lidt mere krydret måske. 
Pinot noir gør sig i reglen ikke godt uden for Bourgogne, men denne er ok på en blød syltetøjsagtig måde, fyldig og krydret i næsen. Parker gav 90p til 2018, så jeg giver den en chance til! 
Chardonnay er bedre -ganske sprød og lækker, tør og frisk -lidt af et svar til mig, der engang sagde, at hvid argentiner ikke er værd at drikke! 
      Salentein ligger i Uco, hvor den har hele 800 hektar på nogle af de højest liggende vinmarker. En hollandsk entreprenør ejer det hele sammen med familien Pulenta, der var pioner for eksport i Argentina (de gjorde Trapiche berømt). 
Foto: Kælderen er et under og skal være en af de flotteste i landet -intet er sparet!- og har man tid, er der også hotel og restaurant.

"Sibaris" Gran Reserva, rød/hvid frit valg... 50,- 

Bedste KØB + ***** (5/5)Føtex, indtil torsdag 26. august - Chile 

Sibaris viser, at Chile er svære at slå i mellemklassevin! Undurraga laver alle typer vine, fra billige (ok, ikke mere) 30-40 kr vine i Netto til den flotte T.H. (de har endnu dyrere vine, som næppe er merprisen værd). Sibaris er deres bedste "normale" vin (en klasse over Aliwen) af druer fra gode områder:  
Cabernet fra Colchagua har en flot duft af solbær og krydderi,  middel fyldig, afrundet, pænt lang. 
Carmenère også fra det fine Colchagua  mere mineralsk, knap så blød, let duft af mynte og sorte bær, middel fylde og afrundet, ganske lang smag med friskhed. Chardonnay fra Maipo er gæret i små egefade og vinen vil tiltale mange med let duft af eg, frugt, lidt for blød, men med lidt klodset syre.

      P.S: Undurraga ses mest i Netto, som netop nu har den gode Aliwen reserva rød/hvid/rosé (40, 5*, spotvare). Ellers er der ikke meget at hente i Netto -Kumala shiraz eller chardonnay er også god (40, 4-5*, spotvare) samt Jacob's Creek rød/hvid/rosé (45, 4*), er meget tilfredsstillende, men ikke personlig vin. 

Montgras "Quatro", rød eller hvid... 50,-

***** (5/5)Føtex, indtil torsdag 26. august - Chile 
Jeg foretrækker Sibaris herover, men Quatro -rød og hvid blend af 4 druer -Quatro- er også flot til prisen.  
Rødvin på Cabernet Sauvignon, Syrah, Carménère og Malbec, dvs. Bordeaux-druer + Rhône's syrah fra det fine Colchagua. Skal være lagret i små egefade et lille år. Jeg er (altid) skeptisk. Men vinen smager godt, mørk, kraftig, måske snert af grønt i næsen, men helt ok med mad. 
Hvidvin på Viognier,  Sémillon, Sauvignon og Chardonnay fra det kølige Leyda. Tør, frisk, meget fin aroma -en herlig vin alene eller med mad. 

Wolf Blass "Silver Label", rød eller hvid... 59,-

Bedste KØB +  ***** (5/5) Føtex, indtil torsdag 26. august

rød shiraz-cabernet-malbec, hvid chardonnay. Denne røde har god fylde, er blød, men ikke ligegyldig, den hvide har friskhed og ren, rig aroma. 
      Vinene kommer fra køligere områder nær Adelaide: Den røde er fra McLaren Vale og Langhorne Creek, mens den hvide chardonnay  er fra de højt liggende skråninger i fra Eden Valley og Adelaide Hills. 

      Wolf Blass blev født 1934 i Tyskland, hvor han blev uddannet som vinmager. I 1961 flyttede han til Australien, hvor han opdagede Barossa, som allerede husede mange tyske immigranter - næsten mere tysk end Tyskland! Han grundlagde sit firma i 1966.       
Jeg har mødt ham 2 gange -virkelig en karakter, altid iført butterfly og kendt for udtalelser som: "En vin med mere end 15% alkohol burde aldrig kunne få en medalje noget sted i verden". Så meget for Amarone!  

Chateau Tanunda, Australia, rød/hvid... 39,-

**** (4/5) Føtex, indtil torsdag 26. august -set i rød Cabernet/Merlot og hvid chardonnay. Kun smagt én gang, en typisk kommerciel Oz, tør, blid chardonnay uden bid, rød med pæn fylde, lidt frugt og krydderi, men ikke mere. Huset ligger i Barossa, men disse vine er formentlig købt ind fra det store Riverland uden for. Men god pris!