Søg i 1200 opslag:

13/08/2021

"Big is good" i Argentina! (Bilka)

"Big is good", skriver WineAnorak om Trapiche, det ældste (1883) -og største- vinhus i Argentina. Trapiche leverer flotte vine, som ofte kan fås til særdeles lave priser. "Pure" er et af de bedste køb på markedet, især lige nu. 

Af uransagelige grunde er Bilka (og lillesøster Føtex) begyndt at sælge Alamos, et argentinsk Catena-mærke (import: Philipson), malbec + chardonnay (59,95). Køb kun vine 1-2 år gamle, men hvorfor købe Alamos? Den er dyrere end Trapiche, som Bilka/Føtex har solgt i årtier (og generelt er Trapiche væsentlig bedre!). 

 
    Trapiche er del af Peñaflor, Argentinas største vinhus, som også står bag bl.a. OPI og Mascota (Brugsen) og las Moras (Fakta). Alle leverer rigtig god vin, som WineAnorak også roser. Pure er ikke smagt, men vil ligge omkring 90p/100. 

Bedste KØBTrapiche "Pure" + Impure, Rioja Bordón "Gran Reserva"

Trapiche "Pure", frit valg, kr/fl v 6: 41,50

6 fl: 249, bedste KØB + ***** (5/5), Argentina, Bilka, indtil torsdag 19. august

Rød malbec eller Malbec "Impure", hvid sauvignon og rosé "Pure". 

      "Pure" er den rene vin uden egelagring -heraf følger, at den nye "Impure" er lagret i eg (men måske samme vin). Begge kommer fra Uco, et særligt (godt) område ved foden af det højeste bjerg i Amerika (både nord og syd), en times kørsel syd for Mendoza by (foto).  

Rød Pure har åben, rig frugt, solid, afrundet fylde og lang smag med positiv frugt. Kritikerne kan også lide den -2019 har fået hhv 89/Descorchados og 90p/Falstaff.  Rød "Impure" er ej smagt, men kan se, at respekterede Falstaff giver 2018 91p/100.   
      Den hvide har god frugt, men ikke samme præcision og sprøde friskhed som god sauvignon fra New Zealand og Frankrig. Men både hvid og rosé er rigeligt 5* værd til 41,50. 
     Lille film (5,5 minutter) følger med Jamie Goode fra WineAnorak rundt i Argentina. hvor han bl.a. besøger vinmarkerne i Uco ved foden af de sneklædte Andes bjerge, hvor netop "Pure" (og Impure) laves med besøg i det gamle Trapiche vinhus. 
    Jamie Goode er en af de mindre kendte kritikere fra England, som dog nyder stor respekt. Læs om ham her!

      Til samme pris Kaweka sauvignon blanc fra New Zealand (6 fl. 249, 4*), dansk tappet, så uden den frugt og sprøde friskhed, som du ville vente. Men ok til prisen. Same Orso d'Oro, italiensk sværvægter (på sværvægtflaske),15% alk og 12 g/l restsødme. Ikke min smag (6 fl. 249, 3*). 

Rioja Bordón "Gran Reserva"... 75,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 19.august
Køb den hellere i Føtex (6 kr billigere indtil 26. august), men 75 er nu stadig godt køb! Kritikerne er venlige (seneste årgang har fået 92p/Tim Atkin og 5* i BT). En middelfyldig, afrundet vin med en begyndende bouquet, præget af 30 måneder i små egefade. Mange vil elske den!  

      Navnet Bordón antyder "en Bordeaux-mand", hr Anglade, som grundlagde huset i 1890, da Bordeaux revolutionerede Rioja. Huset har stadig navnet "Franco-Españolas" -den "fransk-spanske" bodega, selvom den sidste franskmand stoppede i 1910erne! Huset ligger smukt ud til Ebro floden og har (trods rasende modernisering) bevaret en del af sin franske 1800-tals charme! Selveste Ernest Hemingway besøgte huset i 1956. 

Vino Nobile "Lodola Nuova", Montepulciano... 75,-

**** (4/5), set i 2017, Bilka, normalt 149, indtil torsdag 19. august. 
Nobile var i 1940-50erne forbilledet for Brunello, dengang få kendte denne vin. De to områder er særlige "Crus" i Chianti-området syd for Siena på hver sin side af landevejen mod Rom. De ligner hinanden til forveksling og laves begge af druen sangiovese. Vinen er nydelig og typisk, stadig lukket, pæn fylde, men mangler en del i at matche en god brunello. Men god til prisen. 
      Den "nye lærke" (Lodola) er lille ejendom ejet af det store hus Ruffino, som den gamle Redacteurs ungdom var et synonym for Toscana, både med og uden bast! De seneste år har huset været ejet af Constellation (Mondavi, Ravenswood, Hardy, Selaks osv), et gigafirma, som udover vin og især spiritus for nogle år siden investerede godt 30 milliarder kr i legal cannabis

Ironstone "Reserve", zinfandel eller chardonnay... 75,-

**** (4/5), set i 2017, Bilka, indtil torsdag 19. august. Flot rød med fløjlsagtig fylde og krydret duft, som dog har nuancer og dybde. Den hvide chardonnay har jeg ikke haft lyst til at købe. Reserve er deres bedre (men ikke bedste) vine, og det anføres på zinfandel, at der "kun" er tappet ca. 7400 kasser en bagatel for firma, der årligt sælger mange millioner flasker! 
      Kautz kontrollerer 2000 hektar i Lodi og omegn (de nedre skråninger af Sierra Nevada, dvs. meget varme dage og kølige nætter), som er kerneområde for zinfandel (og andre "varme" druer) snarere end chardonnay. 

Wolf Blass Red Label, rød, hvid, brus, kr/fl v 6: 38,13 

6 fl: 229Rød Shiraz-Cabernet, hvid Chardonnay-Semillon, sparklingAustralien, **** (4/5)Bilka, indtil torsdag 19. august.

Wolf Blass ville lave vine, der "gjorde stærke mænd svage og svage kvinder stærke". Jeg er ikke sikker på, at hverken den b(e)rusende eller de 2 andre "Red Label" vine lever op til det næsten  MeToo-korrekte ønske. Vinene er dog gode (men ingen match for Trapiche), den røde har krydret fylde, kommerciel på den gode måde -og pæn frugt- den hvide er tør, frisk og uskadelig -men mange vil sætte stor pris på begge. Undgå bruset. 

      Til samme pris en hvid Rueda "Canta Mañanas" (6 fl. 229). Ej smagt og ej kendt. Måske et dansk-tappet fantasimærke, men måske tappet i området? Man har lov at håbe.