Søg i 1200 opslag:

24/08/2021

Lækker tysk vin i Meny

Jeg er ganske frelst, når det gælder tysk vin. Især riesling og spätburgunder, hvad tyskerne med deres sauerkraut-sprog kalder den ædle pinot noir. Men uanset sprog smager vinene godt -og det er svært at finde bedre vin end en aromatisk riesling og en smuk Pfalzer rødvin. 

Meny imponerede med Peter & Peter, men nu er det Weinbach Riesling, der er på tilbud (og den skal være tæt på, siger en ven). Men du bør ofre de 25 kr ekstra og få Krebs -flot vin til en lav pris. 

Bedste VIN: -

Peter Weinbach, Riesling Mosel, kr/fl v 2: 50,- 

2 fl. 100, Medium Dry, **** (4/5)Meny, indtil torsdag 26.august

Ej smagt, men en kyndig ven siger god for den -let hvid (10%) med frugtsødme og frisk syre med lidt blomst i næsen. Der er hele 26,5 g/l restsødme, men syren hjælper til et halvtørt udtryk. 
      Jeg elsker druen riesling og er egentlig godt tilfreds med, at vi er sluppet af med de billige Piesportere, sorte katte og "barrøv" vine, der engang hærgede vinhylderne. Med kun lidt præg af Mosel og intet præg af druen riesling. Først kom Dr Loosen med en ren Mosel Riesling uden bynavn -siden fulgte naboen Bergweiler, "Peter & Peter" efter -resten er historie! 
      Bergweiler ligger ved Mosel, men sælger riesling fra Rhinen, mens Peter Weinbach ligger ved Rhinen -og sælger riesling fra Mosel! Den omvendte verden! Huset er for et par år siden købt af giganten GCF i Frankrig (Calvet, JP Chenet osv). 


Krebs, Spätburgunder eller Riesling... 75,-

økologisk, Pfalz, bedste KØB + ***** (5/5)Meny, indtil torsdag 26.august

For fans af pinot noir er Bourgogne det store forbillede. Men rigtig  mange følger i filmen "Sideways" fodspor og tager til Solvang i Californien eller længere mod syd i Chile for at få noget, der ligner klassisk Bourgogne. Og overser måske, at den globale opvarmning er så kraftig, at Pfalz nær Heidelberg og Landau kan levere flot pinot noir (og faktisk også god cabernet!). 

Jürgen Krebs har 20 hektar omkring Freinsheim, som er lidt trist lille by på det flade land neden for naboerne Dürkheim og Herxheim. Den lille by er dog støt og roligt ved at blive den "røde" hovedstad i Pfalz. Her er et godt kooperativ (Bilka/Føtex) og en lysende stjerne som Rings, der år efter år leverer nogle af Tysklands bedste rødvine. Men Krebs er også god -den røde 2018 er flot nu. Henrik Steen Andersen gav den 5* i Politiken: "Ret varm og ristet næse. Tranebær og tør muld, let fadpræg. Nydelig struktur, lidt kant med tannin, pæn syre og god saftighed. Ret karakterfuld". Den hvide riesling er også flot, masser af frugt, tør, fyldig, men med rieslings fine syre. Nydes ung. Importeret for Meny af Bichel. 

Santa Rita "120" rød-hvid-rosé, kr/fl v 6: 33,33

6 fl. 199,95, Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 26.august
Rød cabernet eller carmenère, hvid chardonnay, rosé cabernet. 
Santa Rita har en del af æren for, at Chile i flere år var nr 1 vinland i Danmark. "120" har navn efter de 120 soldater, som Santa Rita's Paula Jaraque skjulte for spanierne i sin vinkælder under Chiles uafhængighedskrig. Jeg har smagt vinene flere gange, men aldrig fundet den værdig til "Reserva Especial" -særlig reserve- et sært navn til husets mest solgte (ok) dagligvin. Cabernet og chardonnay er ganske ok, rosé og carmenère ikke smagt i de seneste mange år. 

Cotes du Rhone "Cellier des Princes", kr/fl v 2: 55,-

2 fl. 110, Vieilles Vignes, bedste VIN + **** (4/5)Meny, indtil torsdag 26.august. En god Rhône fra kooperativ i Chateauneuf du Pape, hvor vinen er lavet. Princes leverer trods adressen kun lidt "Neuf", men til gengæld en masse Rhône -og denne er en af de bedre, præget af moden grenache + lidt syrah og mourvedre. En helt ung 2020 fuld af sød frugt, ganske mørk for grenache, god længde, meget drikkelig. 

Le Ragose, Amarone Valpolicella... 179,95 

***** (5/5), Meny, indtil torsdag 11. marts
En vin med rig frugtaroma, rank, fast, middelfyldig vin med lidt fedme holdt i skak af fast syre -dybere og mere spændende end de overfede vine, som ofte ses. Jeg har ikke smagt denne "Classico" ofte nok, men jeg har altid haft respekt for le Ragose, der var blandt de første "New Wave" vingårde i et traditionelt Valpolicella. 
       Ejeren var konsulent for flere kooperativer, inden han sammen med hustruen Marta købte en forladt vingård i 1969 i Classico nær grænsen til Valpantena. De 55 hektar ligger ret højt (250-400 meter) og ledes i dag af sønnerne Paolo and Marco Galli, som leverer lige så fine vine. Parker's Monica Larner gav 2015 90+p/100.