Søg i 1200 opslag:

04/08/2021

Godt køb i Brunello og flot Fumé

Brunello er vel egentlig ikke andet end en Chianti på speed! Mere kraft, mere frugt, mere syre -mere af det hele- men til alt held også ofte en længere smag. 

Faktisk er Poggio Forte lidt af et under til 100 kr, men den er vel ikke bedre end en top-Chianti som Grigio (Føtex/Bilka) eller Ser Lapo (Irma), men nok lidt blødere gr mere alder. 

      Bilka har et par gode tilbud i denne uge. En herlig Fumé og en rigtig god Kingpin, som viser, at Spanien er svær at slå i denne prisklasse. 

Bedste KØB: Brunello "Poggio Forte", MontGras Reserva rød/hvid/roséKingpin, rød/hvid
Bedste VIN: Fournier Pouilly-Fumé

Fournier, Pouilly-Fumé "Bois Charmants"... 99,- 

Bedste VIN + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 5. august

Til de sidste lune sommeraftener vil en god Fumé være en herlig ledsager til en god salat -måske Nicoise?- eller en grillet fisk. Set i 2020. Knastør, men med rig aroma, lidt citrongræs, solbær og grape -sprød og frisk. Sancerre er i reglen et par kroner dyrere, men jeg vil nok foretrække Fumé med en snert mere fylde.  
      Fournier er et stort hus i Sancerre, som begyndte i 1950erne med et par hektar. I dag har huset 60 hektar. Vinene er ikke i top, men en helt anden klasse end f.eks. Calvet, som du normalt vil finde hos Salling-gruppen til kun et par kroner mindre. Normalprisen 199 er for høj, 99 for billigt. 

Brunello "Poggio Forte"... 99,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Montalcino, Bilka, indtil torsdag 5. august
Poggio Forte er 2.vinen fra Quercecchio, en af de større vingårde i Montalcino. En typisk, men ikke bemærkelsesværdig brunello. Set  2015. Jeg vil tro, at Poggio Forte er identisk med Qercecchio. Vinen er fremragende køb til denne pris med dyb farve, intens aroma med krydderi, urter og tobak. Solid fylde og pæn længde -formentlig endog bedre om et år eller to. 

Amarone Classico, Luigi Righetti... 89,-

***** (5/5), Bilka indtil torsdag 5. august
Jeg har kun smagt amaronen et par gange siden og fundet den uinspirerende, frugtig og kraftig snarere end bred, rig, men let sødlig frugt uden en god Amarones frugt og koncentration. Men prisen er ekstremt lav for amarone fra hus i regionen. 
      Amarone fans rynker på næsen af Righetti, som de mener, har solgt ud af de sande Amarone-idealer. Og sandt err det, at et ret lille hus i dag leverer store mængder Amarone til lav pris (men jeg undrer mig mere over, at Valpolicella er i stand til at sælge så meget amarone!).    
      Righetti ligger midt i Classico området og ejes af 3. generation af familien Righetti. Her ligger også vingården, men druer købes ind til langt det meste af produktionen, som er koncentreret om ripasso og amarone. 

      Bilka tilbyder til samme pris også Asti Spumante Gemma (Magnum 99, 4*). Jeg holder egentlig meget af et glas af det frugtige søde brus. Men kun ét glas. Så du får mig ikke til at købe en Magnum. Men pæn seer den ud!  

MontGras, Reserva, rød, hvid, rosé, kr/fl v 6: 33,34 

6 fl: ´199, Chile, bedste KØB + **** (5/5), Bilka, indtil torsdag 5.august
Rød Pinot Noir, Carmenère, Zinfandel, Merlot og Cabernet-Sauvignon,  hvid chardonnay eller Sauvignon blanc, rosé Zinfandel
Dette store private hus har opgraderet etiketten på deres reserva vine, som skal komme fra særligt gode områder i Central Valley, bl.a. Colchagua. Men ser du kun den gamle etiket, så køb den bare -rødvinen er fomentlig fra sidste container, og den ekstra tid på flaske gør den godt. 
      Vinene er rigtig gode til denne usædvanligt lave pris. De lagrer stort set ikke i eg (trods teksten på bagetiketten -egen er mest egestave stukket ned i tanken). Jeg har ikke smagt dem alle, men husker en god cabernet og sauvignon, men mon ikke zinfandel også er god? Den lyserøde er ny -håber den ikke er sød... 

Kingpin, rød/hvid, Spanien... 39,-

Bedste KØB + ***** (5/5) Bilka, indtil torsdag 5.august -måske identisk med Mucho Más fra sidste år og "Guv'nor" i Brugsen (jævnligt på tilbud til 40-50). Begge laves af druerne tempranillo og syrah (+ måske lidt cabernet) af Felix Solis i hjemegnen Mancha, Spaniens og Verdens suverænt største (daglig) vinområde. Men vin fra andre områder er blandet i, så vinen sælges blot som bordvin og må derfor ikke bære årgang. 
      Men uanset hvad præsenterer Kingpin sig flot og smager rigtig godt med indbydende duft, lidt dybde, afrundet, kraftig smag og pæn længde. Den hvide ikke smagt og ingen info på nettet, men den er laves på sauvignon, chardonnay og verdejo, akkurat som hvid Guv'nor! God vin, men ikke i klasse med den røde. 
      Til samme pris italienske le Arche Rossogrande (39, 4*), som smager meget syditaliensk, selvom den skal være fra Veneto. Men iøvrigt meget attraktiv, især til prisen.