Søg i 1200 opslag:

05/08/2021

Herlig hvid til østers & co, topkøb i Alsace -og historien om et Bourgognehus (Irma)

Picpoul er historien om en hvidvin, der engang var hjertet i en vermouth, men nu er en mondæn hvidvin, som måske en dag vil rivalisere Muscadet eller endog Chablis. Og så gør det ikke noget, at nogle af Frankrigs bedste østers lever få kilometer fra vinmarkerne...

Højdepunktet i anden del af Irmas tilbud er dog Théo Cattin's Alsace-kasse, hvor du til 400 kr får 6 flasker rigtig flot vin. Føtex & Co har haft stor succes med disse kasser, så nu er Irma hoppet med på bølgen med stort held.
Og så fortæller jeg lidt om Pierre Ponnelle, som engang leverede mindeværdig Bourgogne, men nu leverer især crémant, som ærligt talt ikke er Irma værdig. Og du får (formentlig) akkurat samme crémant hos andre kæder (med anden etiket , men ofte billigere), gør ikke historien mindre god. En liste over huset opkøbt af Boisset.

Bedste KØB: Excellence de l'Ormarine Picpoul de PinetThéo Cattin 6 fl. Alsace kasseGlorioso "Selección Especial" Rioja, Rom Mulata "15 år" Cuba

Excellence de l'Ormarine, Picpoul de Pinet, kr/fl v 2: 59,50

2 fl 119Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 11. august

En sprød tør hvid med diskret frugt, som er let, men alligevel fylder munden godt. En perfekt ledsager til de Bouzigues østers, som laves i Étang de Thau, indsøen ved foden af vinskråningerne (foto herover). Indsøen er hele 23 km lang og er arbejdsplads for 750 østers-dyrkere, som leverer 8,5% af alle østers i Frankrig. 
Engang var picpoul er ret trist hvidvin, som sammen med andre lokale vine stort set kun kunne bruges til Noilly Prat vermouth, der laves nær Sète få kilometer væk. Men unge vindyrkere ville mere og investerede i nye kældre i den lokale coop i Pinet, som har 580 hektar med druen (dvs. over 50% af hele området, det største for hvid Languedoc). Excellence er for mig den bedste fra kælderen, som er lagret nogle måneder "sur lie", dvs med rester/bundfald fra gæringen. En metode, som kendes fra Muscadet -en vin, som Picpoul nok søger at ligne en del! Samværet med bundfaldet giver vinen mere aroma og fylde. 


Théo Cattin, 6 fl. Alsace i kasse... 399,-

= 66,50 kr/fl, Bedste KØB + VIN + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 11. august

6 fl: 4 fl. Pinot Gris "Clos Madelon", 1 fl. Geurztraminer "Belvedère" og 1 fl. Riesling Hatschbourg Grand Cru, 2020 Alsace

Théo Cattin leverer flot, klassisk Alsace, som for mig er en klasse over det meste, som tilbydes af danske kæder. 
      Vinene i denne kasse er tilmed fra hans eget domæne. Når Irma nu kan tilbyde en kasse af nogle af deres bedre vine i 2020 til ca. halv pris, har corona nok skylden -der var meget stille på vingårdene de seneste 1,5 år.  
      Vinene er ikke knastørre, men dog mindre søde end mange. Den flotte pinot fra Madelon (Monopole, dvs i familiens eneeje) er på den tørre side og har en mineralitet gr højden (425 meter over hav), som gør den ganske egnet til mad. Meget ung, men herlig allerede. Prøv den til sushi eller andre asiatiske retter (eller efter 2-3 år til en fisk i hvid sauce). 2019 fik 5* af SmagpåVin. 
      Riesling Grand Cru er mindst lige så flot, mens gewurz'en fra Belvedère marken er typisk meget aromatisk, fyldig, med mindre sødme end mange.  Slet ikke ueffen til lidt sushi eller anden asiatisk mad, gerne med lidt sødme eller krydderi. 

Glorioso "Selección Especial", Rioja, kr/fl v 2: 69,50

2 fl 139Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 11. august


Anderledes Rioja,  køligere, friskere end meget Rioja -men stadig med Riojas runde kraft og rige duft.  2017 fik 92p/Tim Atkun. Glorioso laves af Palacio i det generelt kølige Alavesa, af mange anset for bedste del af  Rioja. Palacio ligger i den maleriske lille by Laguardia (foto), som er selve hjertet i Alavesa.
       Palacio ejer næsten ingen jord selv og får druerne fra lokale vinbønder og laver en serie gode vine. Den sorte etiket skal være en bedre udgave af den almindelige crianza, som blev skabt for at fejre husets 100 års fødselsdag. Huset blev grundlagt af Cosme Palacio, som siden skrev sig ind i den spanske vins historie, da han rykkede til Vega Sicilia, hvor han skabte en fransk inspireret vin, som gjorde en dengang ukendt ejendom til superstjerne. 

Cuvée Dissenay, pinot noir eller chardonnay... kr/fl v.6: 49,83

6 fl. 299**** (4/5)Irma, indtil onsdag 11.august
Det bedste er næsten den klassisk smukke etiket, der har lånt en del fra Louis Latour -og druerne stammer også fra Bourgogne, selvom der i dag formentlig gror endnu mere i Languedoc. En god del af Latour's vin kommer forresten også fra Sydfrankrig. Leverandøren LGI er mere marketing end vin, som den henter i kældre rundt i Languedoc og skræddersyr til kunderne. 
     Vinene er pæne og nydelige -en let eget, enkel chardonnay med god friskhed og afrundet længde, mens den røde har styrke, men er let til bens og med tydelig hindbær i næsen. 
 

Elemental Organic, tør, hvid, rosé, kr/fl v 2: 44,50

2 fl: 89,  **** (4/5), Irma, indtil onsdag 11.august. Ej smagt, men vil tro, at vinene er identiske eller tæt på Adobe, også reserva / også fra Emiliana, Concha & Toro's gigantiske økologiske vingård. Dvs. enkle vine, lette og frugtige, men uden større dikkedarer. Carmenère er god for denne drue, som notorisk er vanskelig at dyrke -undtagen måske i Colchagua, hvor denne vin er fra, mens chardonnay er fra kølige Casablanca. Adobe fås iøvrigt i moderfirmaet Brugsen.  

Spier Golden Thread rødt blend, kr/fl v 6: 49,83 

6 fl: 299, ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 11. august. Endnu et sæt vine, som Spier formentlig laver til det danske marked. Normalprisen skal være 130 kr -hen i vejret, når begavede Rydberg giver 4* til vinen ved 70 kr med ordene: "Varm krydret næse. Pæn koncentration med solbær, urtede noter, krydderier og strejf vanilje." Et Bordeaux-blend fra Western Cape på bl.a. cabernet, malbec, verdot + et sydafrikansk twist i form af pinotage.  

Spier "Giant Oak" organic, kr/fl v 6: 99,83

6 fl. 599**** (4/5), Irma, gælder indtil onsdag 11.august. Kan slet ikke matche argentinske Clos de los Siete til samme pris, men mange vil kunne lide dens indbydende duft af solbær og kirsebær med lidt krydderi og lige en snert af eg64% cabernet, 36% merlot, økologiske druer, lagret i eg, mest brugte franske fade. En god vin, som vil tiltale alle. En af de bedre Spier vine, men stadig ikke mindeværdig. 64% cabernet, 36% merlot, økologiske druer, lagret i eg, mest brugte franske fade. En god vin, som vil titale alle. 

Simple Life, California, rød/hvid, kr/fl v 2: 79,50

2 fl. 159, rød cabernet sauvignon eller pinot noir, hvid chardonnay, *** (3/5)Irma, til 11.august

Målet er simple, let drikkelige vine. Mission completed -undtagen at prisen ikke er helt hverdagspris! Den hvide er kommerciel, lidt trættende, cabernet er bedst, mens den røde pinot er lys, let og frisk -slet ikke dårlig. Men ikke just en vin, du kunne drømme om at betale normalprisen 150 for! 
      Sebastiani har lavet vin i det kølige Sonoma siden 1904, og 4. generation leverer godt 13 millioner fl/år -en bagatel ved siden af Gallo's op mod 800 millioner flasker (ja, bare mærket BareFoot sælger mere end alle Sebastianis flasker). Druerne skal komme fra kølige områder omkring Sonoma + det noget lunere Lodi. 

Pierre Ponnelle, Crémant de Bourgogne, kr/fl v 2: 69,50

2 fl 139, hvid eller rosé brut, **** (4/5), Irma, indtil onsdag 11. august

Jeg har stadig meget svært ved at rose en vin med navnet Ponnelle. Jeg skal dog indrømme, at den lyserøde har en vis banal charme og er god til mad, mens den hvide med sin let udvaskede aroma og umodne syre ikke gør fortræd. Men læs herunder: 

Bourgogne: store vine og store penge

Huset Ponnelle havde sæde på et gammelt kloster, Saint Martin (foto), i udkanten af Beaune og blev i sidste i 1970erne berømt for et lager en op til 50 år gamle vine af fremragende kvalitet (husker stadig både '29 Bonnes Mares, '47 Corton samt '71 Morgeot). Men siden faldt kvaliteten, og firma + domæne blev i '00erne overtaget og flyttet til Nuits af giganten Boisset (som rivaliserer GCF som leverandør til danske kæder, suk!). 
      Boisset er grundlagt 1961 (Jean-Claude er stadig aktiv) tjente sine penge på billig alkohol, som han gennem årene har investeret i købet af vinhuse (ofte dog kun navnet). For en del år siden skrev Serena Sutcliffe i sin glimrende Bourgogne bog, at mange af vinene "siger mig absolut ingenting at jeg har aldrig smagt en mindeværdig vin herfra". Men  begavede designere har hjulpet Boisset til at markedsføre ofte ret jævn Bourgogne med stort held.  Huset har mindst 5-6 navne til hvert marked, og vinene vil ofte være identiske. Så denne crémant kan du nok finde under de fleste navne herunder: 


Jean-Claude Boisset, Bouchard Aine & Fils, Louis Bouillot, Lionel Bruck, F. Chauvenet, Compagnie des Vins d'Autrefois, Delaunay, Dufouleur Pere & Fils, la Grande Cave, Grandin, Haute Couture, Maison des Hautes Cotes, Charles de Fère, Jaffelin, JCB French Sparkling, Labouré-Roi, Maire & Fils, de Marcilly Frères, Mommessin, J. Moreau & Fils, Morin, Pierre Ponnelle, Antonin Rodet, Ropiteau Père & Fils, Cellier des Samsons, Roland Thévenin, Thomas-Bassot, Thorin, Charles Viénot. 
      Du må ikke forveksle Bouchard Ainé med det meget finere domaine Bouchard Père, mens J. Moreau i dag kun har efternavnet til fælles med to fine domæner med navnet Moreau.  

      Boisset's egne domæne vine er af anderledes høj kvalitet -og meget høj pris- og sælges som Domaine de la Vougeraie. Hjertet i domænet er i øvrigt det gamle Pommelle med specialiteter som Bonnes-Mares, Musigny, Le Prieuré Vougeot, Charmes Chambertin "Mazoyères" og Corton Clos du Roi. Jeg skal da også indrømme, at jeg personligt holder meget af Rodet's Ch. de Mercey, som laves af samme gruppe (såvel som Rhone fra Meffre). Disse vine er både gode og ofte gode køb! 



Rom Mulata "15 år" Cuba... 249,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 11.august
Denne cubaner skiller sig ud fra de mondæne rommærker som Matusalem og Zacapa, hvor en "solera 15" kun har et par dråber 15 år gammel rom -resten er formentlig 5-6 år gammel! Denne er fulde 15 år så sandt, som der er mange mulatter på Cuba! Laves af melasse, og det gør den mere fyldig end den typiske cubanske rom. 
      Du kan finde den andre steder i Danmark (bl.a. på kogs.dk til 479), så prisen er rigtig god. RumRatings har den i top, bl.a. med ordene: 
      "This is a top of the line Cuban rum. Smooth and lighter start than some of its aged Cuban peer rums, but solid finish. Mulata 15 can compete with a Havana Club 15 yr old but is considerably cheaper. Goes very well with medium bodied cigars."