Søg i 1200 opslag:

11/08/2021

De biligste vine er gode og topkøb! (Coop)

Jeg kan ærligt talt ikke klage, når jeg kan købe en flot, kraftig cabernet med omkring 90p/100 fra god smager til 37,50. Eller en flot Médoc i topår til 64,50 og en klassisk Rioja til 69.
Men jeg skal jo klage, selvom Brugsen er svær at slå i disse år. De billige vine er de bedste køb, og her får du priser, som selv Tyskland har mere end svært ved at slå!  

Bedste KØB: La Mascota rød/hvid/roséSégur 2018 Haut-Médoc,  Paternina Rioja Gran ReservaPfaff Riesling "Jupiter" Alsace, William Hardy shiraz + chardonnayGuv'nor tempranillo-syrah, Côtes du Rhône "Nobles Dames des Treilles"
Bedste VIN: -

La Mascota, rød, hvid, rosé, Argentina... kr/fl v 6: 37,50

6 fl. 225, med Coop-app, Bedste KØB + ***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 12. august, Rød cabernet-sauvignon eller malbec, hvid chardonnayrosé malbec  

Pris er for lav for så god en vin! 2018 Cabernet får  9p/100 af pålidelige lokale Descorchados, mens 2018 malbec må "nøjes" med 88p -helt latterligt til så lav en pris som 37,50! Rosé laves af malbec, '2019 fik 90p/Descorchados, men den aktuelle årgang er 2020, som dog også er flot med masser af frugt og charme. Nydes nu f.eks. til lun frokost eller en salat. 
      2020 chardonnay (87p/Tim Atkin) vil med aroma og fylde tiltale chard-fans -men foretrækker de to rødvine: lækker malbec med frugt og friskhed, og cabernet er også rigtig flot. De røde har dyb farve, silkebløde tanniner med fin frugt, lidt mere krydret i cab'en. 
      Kreeret af Rodolfo Sadler, som også står bag OPI, som er kommerciel i den bedste forstand. Mascota er en tak bedre. Den laves i knap så store mængder på basis af finca La Mascota (foto). 

Ségur 2018, Haut-Médoc, kr/fl v 2: 64,50

2 fl: 129, 2018, Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 12. august 

En flot klassisk Médoc, som koster godt 170 i Tyskland (tilmed i 2007, en mindre god årgang).2018 er en rigtig god årgang og har fået ny etiket. 
      Kan nydes nu for sin frugt og fylde, men om et år lukker den nok ned -og så skal den have 3-4 år. Dyb farve, indbydende bærduft med god dybde, middel fylde, en del syre, men god frugt. Du kan ofte finde den i 2015 på hylderne, og den er lige så god.
Familien Segur var måske Bordeaux' mest berømte vindynasti i 1700-tallets guldalder. Markis Alexandre de Ségur skal have sagt, at "jeg laver min vin på Lafite og Latour, men mit hjerte tilhører Calon" (3. Cru, hvor de andre er 1. Crus). Om han har sagt det, vides ikke, men etiketten på Calon bærer den dag i dag et hjerte! Familien Ségur ejede flere andre vingårde inkl. denne tættere på Bordeaux by fra ca. 1600 og indtil den franske revolution.    
Foto: Slottet ligger i den sydlige del af Médoc -såmænd ikke så langt fra Lagune, 3.Cru, og ejes og ledes af Grazioli. Jeg finder etiketten ret trist, men der er mere liv i vinen! Og så er slottet (foto) ganske flot!

      Superbrugsen og Kvickly sælger til samme pris Why Not? (rød/hvid, 2 fl. 129, 3*). Den kunne du få til 50 kr på tilbud, og det var en 5* pris. Så vil jeg hellere købe fra samme område og hus de gode Epicuro (Z zinfandel rød/rosé) og F Fiano, 6 fl. 299, 5*). Zinfandel fås også økologisk til samme pris. 

Federico Paternina, Rioja Gran Reserva... 69,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil 12. august 

Set i 2013. En arketypisk gammeldags Rioja, rund, pæn bouquet, afrundet (stadig lidt bid), på grænsen til det kedelige. Et topkøb i klassisk Rioja (pris over 100 i Spanien og godt 150 i England). Paternina er et af de historiske huse fra Rioja's guldalder (grundlagt 1890), som nød pænt ry for sin Gran Reserva i 1980erne, men ellers mest var kendt for den mere daglige Banda Azul med en blå stribe tværs over etiketten. 
      I dag søger Concordia gruppen at genskabe husets ry. Det tager tid -men indtil da får du vin for alle pengene! 85% tempranillo, 15% garnacha, 24 måneder i små egefade med omhældning til nyt fad hver 6. måned -en dyr proces, som tilmed trætter vinen, synes jeg.

Pfaff Riesling "Jupiter", Alsace, kr/fl v 2: 64,50


2 fl. 129, bedste KØB +  ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil  torsdag 12. august

Jeg holder meget af denne gode og rene riesling. Ren aroma, sprød, ganske ren og frisk smag med en lille finesse og en ganske svag sødme, som holdesi balance af syren. 

Pfaffenheim er en hyggelig by syd  for Colmar, og denne by kommer fra byens kooperativ, som har 60 år bag sig. Kælderen omfatter ca. 200 hektar, som også dækker dele af Gueberschwihr, som er kendt som fødeby for Humbrecht familien fra det legendariske domæne i Turckheim. Kælderen laver god, ikke stor vin, men absolut ok. Godt køb.

Laroche "L", chardonnay eller pinot noir... kr/fl v 2: 59,50

2 fl. 119, Sydfrankrig, **** (4/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 12. august. De to vine ses stadig til godt 100 kr, men 60 kr er en mere rimelig pris for en sydfransk vin. Laroche er et stort, hypermoderne domæne i Chablis, og i mange år blev både den gode chardonnay og den absolut udmærkede pinot solgt på en duft af Bourgogne, selvom vinen formentlig altid har været 100% Languedoc! 

      Laroche er i dag del af giganten Advini, ejet af familien Jeanjean i Sydfrankrig. Som dog laver god vin i mange områder. 

William Hardy, shiraz eller chardonnay, kr/fl v 6: 46,50

6 fl: 279, bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 12. august
Den røde shiraz er fra Limestone Coast syd for vinhovedstaden Adelaide -et rigtigt godt område- og det præget vinen, som er en stor vin, men ingen fedladen flødebolle! God frugt, bær og krydderi, men holdt i skak af lidt syre. 17p/20 i '17 af Oldenburg og 5* i Vinavisen i 2018. 
      Den hvide chardonnay kommer også fra et køligt område, Langhorne Creek syd for McLaren Vale og Adelaide. Vi er nær havet, som tager toppen af varmen! Ganske rig, ren aroma med lidt melon og citrus, middel fylde, pæne syrer, middellang smag. Jeg ved ikke, om der er eg i vinen, men det smages til alt held ikke. 5* i Vinbladet og Vinavisen. 

Spier "Creative Block", rød/hvid... 99,-

rød Bordeaux-blend, hvid sauvignon-blend **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 12. august, normalt 159,95
Jeg har altid elsket den stilige Spier etiket mere end vinene. Men de 2 "Creative Block" vine må jeg rose, for de har mere personlighed. Druerne er "Coastal" -bedre end Western Cape, mest hentet i Darling og Stellenbosch, hvor vingården ligger.
      Den røde er et typisk cabernet/merlot blend med lidt petit-verdot og lidt eg.  En ganske flot vin, pæn aroma af tobak, solbær mv, afrundet, men med en rank personlighed, der antyder, at den bliver bedre om et år eller to, selvom den er mere end god til mad nu.
       Den hvide har lidt semillon + de 90% sauvignon. Ingen eg, men lagring "sur lie" i 6 måneder -det giver en meget aromatisk vin med hyld og stikkelbær (type New Zealand eller Casablanca), middel fylde, pænt lang og med et lille syrebid. Ikke så imponerende i forhold til prisen -så også her er vi på 4*.
     Coop tilbyder også Three Finger Jack, California, zinfandel eller cabernet (99, 3-4 *) -ej smagt, for jeg véd, det ikke er min smag. 
      Fra Spier kan du få Private Collection (rød/hvid), 69, 3*), nydelige vine (men du skulle have købt den for et par måneder siden til under 50). 

Felix Solis "the Guv'nor", tempranillo-syrah...  39,-

Bedste KØB + **** (4/5), SuperbrugsenKvickly indtil torsdag 12. august

"Guv'nor" eller "Mester" ("Husets Herre"?)  laves af Felix Solis, et af Spaniens 2 største huse. Vinen er rigtig god -især til prisen- og ligner i smag KingPin fra Føtex/Bilka (normalt 80, men som Guv'nor ofte er på tilbud til 40). En mørk, fyldig, men afrundet vin med krydret frugt med lidt eg og pænt lang smag. 

Côtes du Rhône "Nobles Dames des Treilles"... 39,- 

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 12. august
Meffre's almindelige Rhone er god til prisen. Middel fylde, middel frugt, fast rundhed, men uden længde. Et stykke fra 5*, men vinen har dejligt nok skruelåg. Andéol Salavert er tapper, og ham kender få, heller ikke jeg, men det er et af mange navne ejet af Gabriel Meffre

HandCraft, California... 59,- 

cabernet-sauvignon, pinot noir, hvid chardonnay, rosé zinfandel
***** (5/5, rosé dog kun 2-3*), Superbrugsen, Kvickly, indtil torsdag 12. august 
Californisk vin er i reglen for dyr. De bedste er fremragende -og meget dyre- de billige er ofte temmelig kedelige. 
      Gallo's Barefoot er god til omkring 50. Men den barfodede er rent støvletramp i forhold til HandCraft fra det store familiefirma Delicato. På etiketten står der "Artisan Collection", men du skal nok ikke forvente "håndlavet" vin. Men vinene er fra kølige områder (ofte Monterey) og får pæn ros af kritikerne.  
      Delicato er et af de største familieejede vingårde, grundlagt 1924 af en siciliansk immigrant, Delicato. Sorry: Indelicato hed han, og familien ejer stadig huset. De "håndlavede" vine er designet af Alicia Alyis (foto), som siden er udnævnt til husets øverste vinmager. 
      Så forvent en ret frisk, ren chardonnay og en kraftig, afrundet cab. Jeg ville nok ikke købe pinot'en, selvom den faktisk får pæne noter. Rosé har lidt sødme og er ikke min smag.