Søg i 1200 opslag:

05/08/2021

Chateauneuf til lav pris, men Nobile'n er billigere og bedre! (Bilka)

Normalt vil jeg ikke anbefale en billig Chateauneuf du Pape. En vin med så smukt et navn og så behagelig smag er en sikker bestseller. dvs. alt kan sælges. Og lokale fortæller mig, at der sælges rigtig meget mere vin, end der laves, også flasker med pavenøgler graveret i glasset. 

Men jeg stoler på vinen herunder, som kommer fra Auguste Malbec, som har fordelen af en adresse midt i vinmarkerne. Den bør være ok, selvom den ikke er bedre end Lirac fra samme hus (men lavere pris). Forresten er Vino Nobile længere nede formentlig en bedre vin. Men det er en anden sag!

      Bilka fejrer fødselsdag, og selvom kæden ikke runder et skarpt hjørne, synes vinafdelingen at være ved at vågne op med mange gode tilbud.

Bedste VIN: 

Chateauneuf du Pape "Auguste Bessac"... 95,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 12. august

Set i 2019. Mange vil elske denne Chateauneuf. Indbydende duft af krydderi og peber fulgt af middel fylde og afrundet, lang smag.. Men der mangler noget, som der ALTID gør, når vinen ikke er fra topdomæne. 
      Flaskerne fra domæner kan kendes på, at ordet "controlée" står vandret under Pavens nøgler (som også er lidt anderledes). Og så er prisen normalt højere!
      Neuf'en er den dyreste Rhone fra Bessac. Og helt ok, selvom den knap nok er kun bedre end Lirac eller Rasteau fra samme firma, sdelvom den normalt koster det dobbelte. Men Neuf fik 5* til 129, dvs. bedste køb, når prisen kun er 95.  
      Auguste Bessaer et firma ejet af Ogier (som skal være grundlagt af efterkommer efter dansker, som kæmpede med Karl den Store for 1200 år siden).  Firmaet er bedre kendt som Caves des Papes og er dermed en af de meget store købmænd i Rhône dalen, som køber vin fra kooperativer osv og tapper den i egne kældre. Hele firmaet ejes af familien Jeanjean i Languedoc, som gennem huset AdVini ejer en lang række andre firmaer, bl.a. Laroche i Chablis.
      Alle Bessc's vine er generelt og tappes nær grostedet. Foto af indgangen til kælderen i Châteauneuf du Pape. som nok er besøg værd!

Vino Nobile "Poggio Stella"... 59,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilkaindtil torsdag 12. august
Denne Nobile kan meget vel være bedre end Neuf'en herover! Vinen er en art "super-Chianti", fra ret lille separat område i Chianti, hvor Nobile er den bedste vin, Rosso Montepulciano den næstbedste (ej at forveksle med Montepulciano d'Abruzzo, som groft sagt er en (god) kopivin fra Adriaterhavskysten!). Den 3. bedste vin er Chianti. 
      "Poggio Stella" er et udvalg af de bedste druer fra kooperativet, som (smagt i 2015 og '16) til prisen er meget imponerende vin, dybt farvet, intens aroma, fast, kraftig, men poleret. 

Giersberger, Crémant d'Alsace... 50,-

Bedste KØB + ***** (5/5), brut, Bilka, indtil torsdag 12.august 
Positiv aroma, fint brus, ret og ligefrem, ikke stor, men uden den grønne syre, som præger meget cremant i dag. En meget beskeden sødme runder vinen af -herlig vin til havefesten en sensommeraften. 
      Giersberger er fra Ribeauvillé, det ældste kooperativ i Alsace. Kælderen leverer for mig  meget bedre vin end de ufatteligt mange crémant'er fra GCF's stald, som har flotte etiketter med navne som Laugel, Helfrich, Arthur Metz, Calvet, Ponnelle, Brucker og andre. Ribeauvillé laver selv sin vin, mens GCF må købe udefra -måske endda Ribeauvillé's sekunda druer og vin.  

      Til samme pris fra samme kælder Alsace, Gewurztraminer, Pinot Gris, Riesling + (lys) rød Pinot Noir (50, 3-5*). En riesling skuffede fælt sidste år, men har smagt en god pinot gris, så giv vinene en chance. 

      Bilka tilbyder også Bottega spumante (hvid eller rosé, 149, 3*). Den er 3 gange så dyr, men ikke så god som crémant'en. Men der er brugt mange penge på flasken! 

Gemma Barolo ... 95,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 12.august
Jeg er ingen Barolo tifosi, men fandt både 2015 og 16 flotte. Men i dag er det mest 2017, som er blødere og lidt lettere end '16, men til gengæld ikke kræver 10-20 år. Typisk murstensfarve og interessant duft med læder og frugt, men stadig en vis stramhed. Til alt held havde den en moderne Barolo's bløde tanniner. Ej smagt endnu. Men ser du 2016, så køb den! 

       Barolo tifosis kender formentlig slet ikke Gemma, men jeg er heller ikke ærkefan. Jeg foretrækker egentlig Gemma's kommercielle stil for de lyse supertannin-vine, andre, hvor en lys farve og bidende syre bliver set som et fortrin! Firmaet ejes af Silvano Piacentini, som har tjent formue på kedsommelige Amarone look-alikes (som le Arche længere nede). Gemma ejer 25 hektar i Barolo, heraf 16 til Barolo (andre til barbera, arneis mv). Desuden købes vin og druer fra andre. 

Bilka tilbyder til samme pris også le Arche Amarone (95, 4*) samt Faustino I Rioja Gran Reserva (95, 5*, men her bør du lige nu hellere købe 4+2 kassen (2 Faustino I + 4 Faustino V Reserva, 299, Føtex, 5* + Bedste KØB). 

Trapiche "Medalla", malbec eller chardonnay... 50,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 12. august. Irma og Brugsen har bestemt mere spændende vine end Bilka (og Føtex og Netto). Men Bilka/Føtex har et fast sortiment, som er svær at slå -bl.a. Trapiche. Huset er enormt med årligt 36 millioner fl... Både "Pure" og Oak Cask er (på tilbud) svære at slå -og Medalla er endnu en tak op og laves i ret små mængder (under 200.000 fl. vin/år). Så 59 kr er superkøb! 
      Malbec har lidt eg, men er især flot i sin frugt, kraftig og pænt lang, og dejlig allerede. 5* af Rydberg i Ekstrabladet. 2017 fik 89p/Parker. Den hvide chardonnay fik også 5* af Rydberg, mens 2019 fik 92p/Parker: "A sharp and austere profile...the oaking feels very subtle and the aromas and flavors integrated, respecting the varietal character and coming through as serious, elegant and fresh. It's tasty and has good balance." 


Castaño "Colección", Yecla "Old Vines", kr/fl v 6: 41,50

6 fl: 249, Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 12. august
Varm, kraftig, krydret, men på en ren måde, frugtig, fast i smagen -et herligt alternativ til de amarone-lookalikes, jeg elsker at hade -og med sin faste smag en perfekt grillvin til lav pris. Castaño er et familiefirma, som totalt dominerer Yecla mellem Alicante og Murcia ved den spanske middelhavskyst. Druen er monastrell som i Alicante, samt lidt cabernet. Denne er fra de ældste vinstokke og får lidt ny eg. 6* i Politiken i december 2020, 2016 fik 90p/Parker. 

Banrock Station Reserve rød/hvid, kr/fl v 6: 33,34

6 fl. 199, Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 12. august
Rigtig god vin til meget rimelig pris, selvom jeg ikke er vild med denne stil: Rød cabernet + shiraz er mørk, kraftig, frugtig, krydret, blød tanniner -kedelig i længden. Hvid er lidt sjovere -på druen chardonnay (trist) + verdelho (Madeira-drue) giver en intens aroma, som takket være lidt syre sikrer friskhed. 
      Banrock Station (foto) er en af Australiens største vinmarker -dækker 1800 hektar i en blok, hvoraf 600 er plantet med vin. Sådan en mark kan kun eksistere langs Murray-floden, som løber gennem tørt, ørkenlignende land tæt på Kingston -en anden stor vingård i Australien.      
      Markerne kunstvandes for at sikre et stabilt udbytte. Der har været en del kritik af denne kunstvanding, især da vandet er ret saltholdigt pga. fordampning. Men til gengæld giver Banrock Station (en del af Accolade gruppen akkurat som Kumala herover) penge til økologiske projekter i mange lande. Begge vine er tappet i England.  

      Chateau Tanunda, flere varianter (6 f: 299, 4-5*) -er dyrere, men ikke bedre end Banrock. Jeg synes Tanunda har svært ved at holde standarden. Triathlon er blend af grenache, shiraz og merlot, er nok bedst. Bilka skriver vinene er fra Barosa, og det var de engang, men ikke længere. Rosé er ikke smagt, men andre har sagt noget pænt. Normalpris 100 er hen i vejret.  

Manara Valpolicella Ripasso "Morete"... 69,- 

Classico***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 12. august
Jeg anbefalede denne vin for 3 år siden (til 75 kr), så nu får den 5*. Typisk 88-89p i guider og for mig bedre end Piacentini eller Righetti ripasso. Glimrende vingård. Ikke smagt i 2-3 år. Husker den som blød og afrundet med masser af sød frugt. Rustik etiket, men god vin! 

Salentein "Barrel Select", frit valg: 69,

***** (4/5), Bilka, indtil torsdag 12. august
rød malbec, cabernet-sauvignon , pinot noirhvid chardonnay,

Malbec -mørk, intens, dramatisk og lækker med kraft og længde. Cabernet er tæt på, men jeg finder den lidt mindre spændende, lidt mere krydret måske. Pinot noir er ok på en blød syltetøjsagtig måde, fyldig og krydret i næsen. 
Chardonnay er bedre -ganske sprød og lækker, tør og frisk -lidt af et svar til mig, der engang sagde, at hvid argentiner ikke er værd at drikke! 
      Salentein ligger i Uco, hvor vingården har hele 800 hektarer i det kølige San Pablo. En hollandsk entreprenør er hovedejer sammen med familien Pulenta, der var pioner for kvalitet i Argentina (de gjorde Trapiche berømt). Foto: Kælderen er et under og skal være en af de flotteste i landet -intet er sparet!- og har man tid, er der også hotel og restaurant.

Grant's Scotch Whisky... 79,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilkatorsdag 12. august. Nyt navn -Triple Wood- men samme whisky, som er lagret på 3 typer fade (men næppe meget mere end 3 år). Men ganske ok og en meget lav pris. 
      Malfy Gin (flere varianter) til 199 er en absurd pris. Alt andet lige er Grant's markant dyrere at lave, så der er nogen, der tjener store penge her! 

Grand Marnier Liqueur, 375ml... 99,-

***** (5/5), Bilkatorsdag 12. august. Den røde Grand Marnier er den originale baseret på destillerede oranger og Cognac. En klassisk flot likør, som kan bruges i cocktails, men egentlig er bedst alene og med sin 40% alkohol og meget rig aroma aftvinger respekt.