Søg i 1200 opslag:

23/08/2021

Fuldblods Rhone og Tyreblod!

Den klassiske Rhone er et blend af grenache (typisk 70-80%), som giver frugt, krydderi og styrke samt blødhed, som får lidt fasthed, farve og bredde fra syrah. En god Rhone er en perfekt vin, som tiltaler både nye og aldrende (og erfarne) vinelskere. 

Gran Sangre de Toro -"Tyreblod"- fra Spanien er en perfekt Rhone -selvom den er spansk og laves syd for Pyrenæerne. Personligt vil jeg nok foretrække den unge Lirac til samme pris, men erkender, at mange vil foretrække "Tyreblodet"! 

Brugsen og Kvickly har mange gode tilbud, men de kræver udvælgelse -og det er det, jeg har forsøgt...

Torres Sangre deToro, reserva... 50,-

Bedste KØB + ***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26. august

"Tyreblod" er et rigtigt godt tilbud -den koster 65 kr i grænsebutikkerne og godt 90 kr i Spanien, så vinen er ugens bedste køb til en flad 50er! "Sangre de Toro" var den første vin, Torres solgte på flaske. Reserva er markant bedre end den normale "Sangre", selvom druerne er Catalunya DOP, ikke Penedès. 
      Klassisk Rhône-blend på garnacha og syrah + cariñena med lagring i egefade. Nærmest en kommerciel drøm om Chateauneuf! Fyldig, blød, pænt lang, fint krydret duft -ikke helt dybde som Lirac (eller Plan de Dieu) herunder, men blødere og ekstremt behagelig at drikke. Nydes let afkølet.

      Du kan få Torres' mest kendte, Coronas (3 fl. 139, 4*, dvs. 46,33 kr/fl), god vin, men du kunne få den indtil 22.7. til 35, så hvorfor betale mere? Også hvid Esmeralda, et traminer-muscat blend med en vis charme samt en rosé uden ret meget. 

Lirac "les Grands Cyprès"...  50,-

Bedste KØB + ***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26. august

Lirac er en af Cru'erne i Rhone lige som Châteauneuf og som sådan hævet over en "almindelig" Rhône, så ordet Rhône nævnes end ikke på etiketten. Rydberg giver vinen 4* i Ekstrabladet, jeg er mere positiv med 2019 -flot med positive toner i næsen og solid fylde, som holdes i skak af en god mineralitet, der giver friskhed -endnu bedre om et par år. Egnet til krydrede retter. Tappet af Meffre i Gigondas, et af de store huse i det sydlige Rhône og et hus med en rimelig god kvalitet. 

la Chasse "Plan de Dieu", Rhône Villages... v.2: 54,50 

2 fl: 109, ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26. august
En solid, ligefrem Rhône med solid fylde, krydret ren frugt og afrundet smag. Hvis du er 50+ og bor på Sjælland, kan du måske huske, at du i tidernes morgen kunne købe en almindelig Plan-de-Dieu Rhône,  tappet i Danmark for Irma, som kom fra Gabriel Meffre. Dengang en god, men ret jævn Rhône, som i dag er blevet til Village med lavere udbytte pr vinstok og bedre vin. Nydelig frugt og rund fylde.   
      Til samme pris også Laugel Alsace Pinot Gris (skeptisk, da vinen kommer fra samme hus som JP Chenet, GCF. 

GM Côteaux d'Aix en Provence Rosé... 50,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 26. august
En ganske god rosé med nydelig diskret frugt, tør, middelfyldig og ren smag -ikke genial, men god madvin. GM står for Gabriel Meffre, et af de ledende vinhuse i Rhône-dalen med sæde i Gigondas. Huset er stadig ledet af familien, i form af Etienne Meffre, og familien ejer også et af de største domæner i regionen. Generelt pålidelig vin. 

Grüner Veltliner "Lenz Moser"... 59,- 

Bedste KØB + ***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26. august - 2019/20 Nedre Østrig
Frisk og let vin med rig aroma og stor friskhed -ikke veltliner i top, men meget god til prisen. Jeg har nydt vinen et par gange de seneste år og noterer, at de seneste par år har fået 88-89p/Decanter. 
Lenz Moser (1905-78) revolutionerede vindyrkningen, da han fandt på at lade planterne vokse højt og med længere mellem hver plante. Det betød mindre skade ved frost, mindre arbejde og godt udbytte, selvom der var færre vinstokke pr hektar. Hans metoder ses i dag over hele verden. Hans vingård (foto) ejes af VOG. Vinene er dog stadig glimrende, selvom puritanere nok vil foretrække dem fra naboen Sepp Moser (søn af Lenz).

Marea "Leyda", syrah eller chardonnay ... 89,-

økologiskBedste VIN + ***** (5/5)Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 26. august - Chile
Coops hovedleverandør er Concha & Toro med den økologiske gren, Emiliana. Men denne er fra andet hus, det lige så gode Luis Felipe Edwards (som dog er noget mindre).  
Syrah har stor intensitet og god dybde i smagen -og det er ikke kun det kølige klima i Leyda nær Stillehavet! Nyere årgange har fået 93-94p af pålidelige Descorchados. 2018 fik 5* af pålidelige Rydberg i Ekstrabladet med ordene: "Næsten sort med kølige krydrede noter i duften. Animalske træk i smagen med sorte blåbær, lakrids og sort peber. Spændende og vellavet vin med en flot intensitet og længde."
    Den hvide chardonnay gærer med naturgær (udover økologien!) og gærer i små egefade. 2020 fik 5* af samme Rydberg med ordene: "Masser af fersken og vanilje i duften. Intens i smagen med tropiske frugtnoter og en del fadpræg. Velintegreret pakket ind af en fin syre og solmoden frugt. Lang afslutning. Flot vin i den klart oversøiske stil til prisen.” 


Emiliana Sparkling, organic brut ... 79,-

økologisk**** (4/5 ?), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26.august. Ser flot ud med etiketten og den blottede prop. Druerne er pinot og chardonnay fra kølige marker i Casablanca og med brus efter Champagne-metoden. Vinen har fået pæne noter, bl.a. 92p af den gavmilde Suckling (i 2018) samt 5* af Nana Vad (i 2020, men hun ER jo ansat af Coop. Men højt udbytte og kun 6 måneder på flaske med bundfald for degorgering betyder kort levetid. Giv den en chance! Men se på flaske eller etiket for tappedato -det oplyses, at vinen kan holde i 5 år fra denne dato. 

Og så lidt Bordeaux... 

Mouton-Cadet, Bordeaux ... 59,- 

**** (4/5), Kvickly, indtil torsdag 26. august

En god Bordeaux, dyb farve, positiv frugt, middel fylde, lidt tør, men afrundet og pænt lang. God allerede nu, men nok bedre om 1-2 år, Godt køb og en god vin til f.eks. lammefrikassé. 
      I mine unge dage hændte det, at ældre folk købte denne vin i den tro, at det var den "ægte" Mouton, dvs. Mouton-Rothschild. Som dengang kostede 6-7 gange mere end Cadet'en. I dag er Mouton med efternavnet Rothschild forrykt i pris, 50-70 gange dyrere end Cadet! 
      Og jeg forklarede, at Mouton med efternavnet Cadet ikke er en yngre kadet fra Mouton (hvad den var i 1930-31), men en almindelig Bordeaux -og tilmed den mest solgte Bordeaux af alle (produktion oplyses ikke, men det er oppe omkring 20-25 millioner fl/år), som ofte hentes i kooperativer i Entre-deux-Mers. 
Foto: Vinen blev skabt af baron Philippe de Rothschild af Mouton's mindre gode årgange 1930-31 og fik navnet "Cadet" (familiens yngste!). Vinen blev så stor en succes, at baronen måtte hente vin fra andre vingårde. Jeg husker en 1947 af høj klasse. Men salget steg og steg -godt hjulpet på vej af navnet. Blandt snobber er det populært at hakke på vinen. Men den er god -typisk 65% merlot og 35% cabernet, som har lagret med lidt eg.  

Ch. Marcadis 2018, Lalande de Pomerol...  109,-

Bedste VIN + ***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26.august
2018 er en stor årgang, og vinen har frugt, solid fylde med god frugt hele vejen -og med mineral og syre nedenunder. Nyd nu for primær frugt eller gem 3-6 år. Bestemt lige så god som mindre Pomerol. 4* af Ekstrabladet og 5* af Jesper Bo Bendtsen i SmagpåVin. Moderslottet Sergant fik 90p for 2018 af respekterede WineCellarInsider. 

      Vinen kommer fra Sergant, et af de større slotte i Lalande (det lidet imponerende slot ses på foto!), og vinene er nok identiske. Slottet var længe ejet af Milhade familien, som for nogle år solgte til familien Helfrich, som i firmaet GCF har tjent formuer på især JP Chenet samt billig whisky -og nu retter op på fortids synder med bedre vine som denne (og La Croix des Vignes St Estèphe, som til 99 er et MUST i Føtex lige nu). . 

Ch. la Fleur-Peilhan, Grand Cru St.Émilion..... 109,-

2018***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 26.augustGlem alt om solmoden styrke, men nyd den i dag for sin frugt og mineralske elegance, fylde og længde -men vent egentlig 2-3. år Ikke helt klasse som Marcadis, men til gengæld blødere i stil. 
Til samme pris Burmester 10 yrs Tawny Port (109, 4*), som du kunne købe i min lokale Superbrugsen og Kvickly for 99 indtil i fredags. Et lokalt tilbud, måske, men bedre end dette. Men ok vin, som var reserveret lillesøster Irma indtil for kort tid siden. 

Epicuro, Salice Salentino, kr/fl v 2: 44,50 

2 fl: 89, **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26.august - Italien
En solid Puglia vin i den bløde mellemfyldige stil, men med positiv frugt. Den skal være lagret på både eg og flaske, men det smages ikke. Samme serie som "Z" vinene på Zinfandel. Og egentlig lige så god. 

      Til samme pris Feuille des Vignes, Languedoc (2 fl. 89, 4*), lidt tørrere, god frugt, pæn. På forsiden af ugens tilbud anbefales nogle sødlige vine, som formentlig er rettet mod jyske kunder (se selv, jeg har fordomme!) som Canaja Gold og Crystal Blush rosé (6 fl. 299), som jeg ikke gider bruge penge på. Brugsen tilbyder også en række andre vine fra Australien og Sydafrika (samt Puglia), som jeg helle ikke gider omtale. Pæne vine, men hvorfor bruge penge på dem?