Søg i 1200 opslag:

15/08/2021

Brugsen: Chile helt i top!

Jeg har det stadig godt, når jeg er i Kvickly eller Superbrugsen. Ugens højdepunkt er Terrunyo, en stor vin fra Chile, som ikke bør skamme sig i selskab med en californier eller australier til 2-3 gange højere pris. 

Brugsen & Co har mange gode vine, mange gode tilbud -og det er slet ikke alle tilbud, som når frem til den ugentlige avis, som er basis for min klumme. Men der er rigeligt allerede -som du kan se herunder. Jeg holder meget af Duette, en "kold klima" pinot noir, som faktisk kan ligne Bourgogne en smule (en stor ros fra mig!), og jeg holder også meget af Fontanafredda's Barolo, som nu fås i 2017.  

Bedste VIN: Terrunyo cabernet-sauvignon + carmenèreBarolo "Fontanafredda"

Terrunyo, cabernet-sauvignon eller carmenère... 89,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19.august

 Vinene er superbe (og tæt på at være normalprisen 200 værd), blandt den øverst ene % af Chiles vin. Men hvorfor har Coop disse årgange på lager endnu? Årgang 2016 er over 5 år -tæt på 4 år på flaske- meget lang tid for supermarked! Coop må blive bedre til at sælge andet end "standard Diablo" og boxvin. 

      Vinene kommer fra særlige marker, som er anført på den detaljerede etiket. Cabernet fra las Terrazas i husets Pirque vingård i Maipo dalen. Druerne gror i 650 meters højde, høstet i hånden osv osv. og lagret 17 måneder i små egefade. 

      Rydberg gav5* til 2016: "Intens solbær i duften. Klassisk oversøisk cabernet med modne bær, let urtet, jordnoter, tobak og vanilje. Flot koncentration og balance." Gode Descorchados giver vinen 97p/100, mens Parker sniger sig op på 92p/100 -flot for Chile! 

      Carmenère 2018 er sværere at smage, men også sjovere! Fra Peumo vingården i Cachapoal. Druen forsvandt helt i Bordeaux under phylloxera'en i 1870erne, men var inden da kommet til Chile, dog under navnet merlot, hvor den er signaturdruen! Druen er svær at gro, da den modnes langsomt. Camenère er også vendt tilbage til Bordeaux, men de få jeg har smagt, har haft det grønne præg, som ofte præger Chiles carmenère. 
      Erik Skovenberg kunne i Vinbladet godt lide 2018 (5*): "Dyb violet. Indbydende duft af solbær, eukalyptus og tobak. Kraftfuld, harmonisk smag af rød bærfrugt med pikant grøn tone, flot længde og modne tanniner". Parker gav også denne 92p/100. 

Casillero del Diablo, rød-hvid-rosé... 35,- 

rød cabernet-sauvignon, merlot eller carmenère, hvid chardonnay eller sauvignon blanc, rosé shiraz  
Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19.august
Til prisen er vinene uovertrufne, ikke mindst den røde cabernet, carmenère (guldmedalje)  og sauvignon. Rosé ikke smagt, men kan se, at den har fået 5* i Vinavisen. Vinene er "Reserva", så en tand højere oppe end standard-Chile.. 
     Jeg drikker dem, hvis de bliver stillet foran mig, men bliver aldrig vilde med dem. Forvent korrekte rødvine med mørk bæraroma, middel fylde og afrundet eftersmag -måske lidt grønt i næsen hos merlot. Man har fortalt mig, at rosé er let sødlig, mens chardonnay er korrekt, tør og ren. Kun et par af dem smagt det seneste år.

Viña Indomita "Duette", pinot noir ... kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, Chile, Bedste KØB + ***** (5 af 5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19.august

Chile var i mange år et u-land for Bourgogne-druen pinot noir. Men den kølige Casablanca ved Stillehavet har vist sig at levere god chardonnay, sauvignon -og pinot. Alle vinene lidt lette -også denne trods de 14% alkohol. Men som helhed god -og superb til 50! Indomita er et af de uafhængige huse (dvs. ikke med i Concha y Toro-gruppen) og leverer er en række gode vine, som mest ses i Fakta. 

Siglo "Saco", Navarra crianza... 39,- 

Pris med Coop-kort, bedste KØB + **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19.august
Det bedste ved vinen er historien! Du husker måske flasken: "Siglo Saco" var i flere år den mest solgte Rioja i Danmark, bl.a. pga. sækken, der gjorde flasken nem at genkende. Nu er den tilbage -men ikke længere som Rioja, men som Navarra (hvor familien Manzanos er 3. størst). I alle andre lande er vinen stadig Rioja. Sært! 
      Siglo var et mærke fra huset Age, et af de historiske huse i Rioja (Siglo = århundrede). I løbet af 1900-tallet blev Age overtaget af Domecq fra Sherry, som siden undergik en masse fusioner. Siden blev det solgt til Pernod-Ricard (pastis og bl.a. Jacob's Creek), som for nogle år siden solgte til Manzanos fra Navarra, som i løbet af de sidste 10 år også er blevet et stort hus i Rioja. 
      En nydelig vin, poleret og civiliseret med tilpas frugt og ren, afrundet eftersmag. Den mangler måske lidt personlighed, men hvor meget kan du forlange til 40? 

Piccini, Chianti Riserva... kr/fl v.3: 46,33  

**** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19.august

Piccini's Riserva er bestemt ikke stor Chianti, men den kostede 60 kr i Meny -på tilbud. En kommerciel Chianti med lidt fylde, lidt spids duft og tør eftersmag -dog bedre efter en tid i glasset, hvor den faktisk bliver helt nydelig! 

Barolo "Fontanafredda"...  139,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19.august
Set i årgangene 2017 og 2016. 2016 er måske den bedste årgang i 10 år, mens 2017 er mere ujævn. Men finder du 2016, så køb den! Den får 95p/100 af Wine Enthusiast (i overkanten), mens den unge 2017 har fået 91p med ordene:  
  "
Aromas of scorched earth, leather, truffle and a floral note of iris. The palate shows the heat of the vintage, offering dried cherry, ground clove and a hint of game alongside taut tannins. Drink 2023–2028". Og 139 er en god pris for vinen. 
      Jeg tror aldrig, jeg vil sige et ondt ord om Fontanafredda, som er et af de huse, der har betydet mest for Barolo -det var her, Vittorio Emanuele II, siden den første konge af Italien, bosatte sig -og var med til at gøre Barolo til Italiens førende vin. I dag er huset ejet af et stort familiefirma, som også ejer bl.a. Borgogno, Santa Vittoria og står bag restaurantkæden Eataly

Bordeaux, Rhone, Alsace...

Carmel de Haux, Bordeaux... kr/fl v.3: 46,33 

3 fl: 139, 2018, bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19. august

      Til 46 kr flasken et godt køb, hvis du kan lide klassisk Bordeaux, dvs. vin med lidt bid (selvom det ikke er overdrevet). Carmel de Mingot var i 1600 tallet et kloster i Cotes de Bordeaux, som i dag en del af det danske-ejede Haux
      Middelfyldig, ganske indbydende vin, som dog har et let grønt præg, som måske forsvinder i løbet af et år eller to på flaske. Med mad er vinen dog udmærket. 
      Haux blev købt i 1985 af Knud Jørgensen, en vinhandel i Hellerup, som i dag kun eksisterer som et mærke under Kjær & Sommerfeldt. Slottet ejes af 3200 danskere. På bagsiden kan du blive nr 3201 (eller deromkring). 

Ch. des Coccinelles, Rhône, øko...69,-
 **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19. august
En overmåde sympatisk vin, som ikke fænger hos mig. Smagt i '17-18 (men ikke 2019) og synes den mangler lidt kød på skelettet -middelfyldig, fast, nydelig frugt, men ikke helt hjemme -synes den er lidt tør. Den kan minde lidt om Lirac mod nord, men med mindre kød på skelettet. Domænet gør ellers alt rigtigt, så giv den en chance. Coccinelles er fransk for mariehøns, som trives på dette familiedomæne, som har været økologisk siden 1978.

Pfaff, pinot gris "Rabelais", Alsace... 75,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19.august
SmagpåVin giver den 4* med ordene: "Lige efter bogen med en aromatisk næse med honningmelon, grønne æbler, lime og lidt fersken. God fylde og noget sødme i munden med fin smagsintensitet og samme note profil... med en lille mineralitet som en krølle på halen. "
      Vinen kommer fra det gode kooperativ i Pfaffenheim, som også står bag Dopff & Irion, et historisk hus. Deres vine er ofte gode, ikke mindst denne pinot gris (jeg savner deres crémant!). Metoderne er hypermoderne, så de matcher ikke topdomæner, men 4 måneder sur lie på tank hjælper ikke så lidt. 

Black Blaze "G.S.M.", kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, 1 fl: 99, 2019, bedste KØB + **** (5/5), SuperbrugsenKvickly indtil torsdag 19.august. Vinen laves i Languedoc i omegnen af Minervois og "De sorte Bjerge". Du vil elske vinen lige så meget som sælgeren -for det er en vin, der ikke koster meget at lave, men som smager godt -og kan sælges for rigelig avance og give tilfredse kunder! 
      Men køb 6 og få den til den rigtige pris. Slet ikke ulig Rhone-vinene her over -men næppe i klasse med Lirac.