Søg i 1300 opslag:

24/06/2019

Sol, sommer -og vin, del I

Vi er midt i hedebølgen, og det er med at nyde den, mens vi kan. Driftige folk er på pletten til at falbyde (men med pæne avancer) lige præcis de vine, vi vil fejre varmen med. 

Jeg er så reporteren, der med risiko for hedeslag halser rundt for at finde de bedste tilbud. Her en foreløbig rapport: 



G.M. Rosé, Côteaux d'Aix en Provence... 59,-

2018***** (5/5), Superbrugsen(til torsdag 27.6.), normalt: 89
En rigtig udmærket rosé med diskret, men ren duft, tør, fydlig, med lidt krydret duft -perfekt til en lun sommeraften. GM står for Gabriel Meffre, et stort familiehus i Gigondas i Rhône-dalen. Ses også i Kvickly til omtrent samme pris. 
Superbrugssen sælger til samme pris også Fontanafredda's søde mousserende Asti, som ikke ophidser, men kan være godtil frisk frugt og måske en isdessert. 

Vacqueyras, Domaine de l'Oiselet... 99,-

2016/17, ***** (5/5), Superbrugsen (til torsdag 27.6.),
Et af Cru'erne i det sydlige Rhône (og en meget charmerende landsby!), som leverer en mørk, kraftig vin med krydderi og styrke fra grenache og lidt bund og farve fra syrah. Ingen eg, men masser af frugt. Flot! I reglen bedre end Châteauneuf i klassen op til 150. 

MontGras, Reserva... 45,- 

Chile, rød eller hvid, ***** (5/5), Føtex (til torsdag 27.6.), normalt: 85
For 3 uger siden var denne vin på tilbud i Bilka -så lang er kunders hukommelse åbenbart, mener Salling gruppen!  MontGras er stort hus ejet af Cristián Hartwig og Eduardo Gras, med Eduardo's brother Hernán som vinmager. Der ejes store vingårde, ialt 900 hektar fordelt i gode regioner. Pinot Noir fra kølige Leyda, Carmenère og Cabernet fra fine Colchagua, mens chardonnay kommer fra Colchagua, som måske er lidt varmt til denne drue.
Vinene eer alle gode -foretrækker dog cabernet og pinot noir (lidt blød måske), mens carmenère virker lidt tør, men et år på flaske vil nok hjælpe. Chardonnay er ikke så spændende, synes jeg. 

Alsace Grand Cru, riesling, gewurz eller pinot gris... 99,-

E. Traber, Schonenbourg, Brand, Grand Cru, ***** (5/5), Bilka (til torsdag 27.6.)
Giganten GCF imponerer med smukke flasker Alsace Grand Cru, men vinene har aldrig sagt mig noget. Mærket Traber tilhører kooperativet i smukke Ribeauvillé, som leverer en ærlig vin -ikke i top- men stadig med kvalitet. Ej smagt, men gå efter riesling (tør, frisk, aromatisk) fra det smukke Schoenenbourg (eller måske Brand. 

Fontanafredda.... 6 fl: 299,-

2017 Barbera d'Alba, ***** (5/5), 

2017/18 Chardonnay, Langhe, **** (4/5) 

Coop (Superbrugsen osv, også web)
Den røde er rund og fyldig, med god bærduft og en vis stil. Ingen stor barbera, men bedre end mange!
Chardonnay er en hadevin for mig, men denne er udmærket med friskhed og aroma og ingen antydning af eg, gudskelov! Nydes ung.

Fontanafredda ("Den Kolde Kilde") er mere omtalt i marts '17 og er en hyppig gæst i Coop, der også sælger husets Moscato. Et historisk vinhus grundlagt 1858 af Sardiniens konge, som senere blev Italiens første konge. Vinen kom 20 år senere. I dag eje4s stort domæne, men med 6-7 millioner fl/år købes 95% fra andre vinbønder. Ejeren Farinetti har siden også købt det historiske, mindre hus Borgogno, som er en hyppig gæst på ejerens restauranter, Eataly.




Barbaresco Rosa dell'Olmo  79,-

***** (5/5), Kvickly (partivare) 
Seti 2015. Normalt bør du gå i en bue laaangt uden om billig Barolo og Barbaresco, for ubekræftede (men troværdige) kilder hævder anonymt, at deer sælges dobbelt så meget af dissse navne, som der laves! Sådan vil det ofte være, vil jeg tro. 
Men med denne vin er du i så gode hænder, som du kan være til en lav pris, da vinen er tappet af TDV, som står for "Terre da Vino", et andengrads kooperativ i Barolo. 
Smagte Barolo'en sidste år, og Barbaresco er nok tæt på -og så til en endnu lavere pris. Men vent en middelmørk vin med intens bærduft og middel fylde med markante tanniner, som kræver mad. OK nu, men nok bedre om et par år -eller til kraftige retter. 

20/06/2019

Champagne del 3 + besøg i Verdi's flotte kældre!

Navnet Bissinger og den nydelige etiket udstråler kvalitet, men et navn og en etiket er jo kun papir! Og Champagne er desværre tæt på 90% image og 10% kvalitet -underforstået, navnet Champagne betyder alt og hvordan den smager er ganske underordnet!  


Når det er sagt så er dagens tilbud Bissinger (LIDL) og Jacquart (Bilka) slet ikke så ringe -og både "Bisse" og Bilkas "Jack" er temmelig gode køb, et par klasser over de billige Champagner, der er så triste og kedelige og får mig til at længes efter en crémant!
      Skulle jeg vælge mellem den seneste uges tilbud, er valget ikke så svært -Joseph Perrier i Irma eller den lyserøde Bissinger er joint winners! 

Bissinger Rosé, Brut... 199,-


Champagne ***** (5/5), LIDL (indtil lørdag 22.6.).
En pink Champagne til meget rimelig pris! Fin sart farve, fint brus med små bobler, herlig duft af røde frugter, tør, men ikke så det støver, ret let, god eftersmag. Lidl sælger normalt den hvide Bisse, men denne er faktisk sjovere og fik da også 88p/100 af Decanter.
      Jeg har altid kaldt vinen "Bisse" -rigtig mange Champagne huse har kælenavne -Bolinger er Bolly, Jacquart er Jack og Bonnaire er Bonny! Det sære ved Bisse er, at der er præcis 0 ansatte i dette hus, der har en omsætning (2018) på knap 2 milliarder kr! De løber sgu stærkt, de ansatte. Selvom der ingen er!
      Årsagen er banal -Bisse er et mærke fra firmaet Heidsieck Monopole, som igen ejes af Vranken-Pommery, som i dag er det næststørste hus i Champagne (efter Moët, men foran Lanson og Laurent-Perrier).
      Huset slog sig op så sent som i 1970erne med mærker Demoiselle (som så meget fornem ud, men var ret billig -også i smag). Siden gik det stærkt, og de har overtaget det ene kendte mærke efter det andet, bl.a. Pommery, Charles Lafitte og altså Heidsieck.
      Huset ledes af Paul-Francois Vranken, som assisteres af datteren Nathalie Vranken (foto), som faktisk står som leder af Bissinger.

Champagne Jacquart "Extra Brut"... 199,-

***** (5/5), Bilka (partivare). Knastør, egentlig meget flot duft og fint brus, men synes vinen kræver et år eller to på flaske -gem den til nytår! En klasse over den almindelige Jacquart, som p.t. sælges for ca. 230 og Montaudon (Jacquart's 2.vin), som fås til 199, begge i Bilka.
      Jacquart laves af 2.grads coop (dvs. coop med kooerativer som medlemmer), som har fået vis succes med hæderlige Champagner til rimelig pris.

Hvordan Sec (Dry) bliver til sød Champagne 

I 1800-tallet var Champagne ganske sød. Men i 1890erne kom den tørre Champagne på mode, da royale englændere mente, at det var den bedste.
Og den er bedst -og dyrest at lave- for evt fejl i vinen kan ikke skjules bag en sødme. Så den er dyrere at lave -og ret beset kan mange ikke lide den rå, knastørre Champagne. Så ganske langsomt blev "Sec" (Dry) sødere og sødere, og i dag har en typisk Sec 13-20 g/l restsødme. Her er sødmen kort fortalt:
Extra Brut -det tørreste, typisk 0-5 g/l restsødme (Nature ses sjældent, max 3 g/l)
Brut -tør, typisk 6-13 g/l, dvs. med del sødme -lidt modsat navnet (Brut = rå, uforfalsket), men syren i Champagne får vinen til at virke helt tør.
Sec -halvtør, typisk 13-20 g/l, Demi-Sec (halvtør) -ret sød, typisk 20-50 g/l, til dessert.
   

Verdi eller Sparkletini, brus med vin og frustsmag... 25-29,-

**-*** (2-3/5), Flere kæder.
Skal de unge poder absolut have noget andet end Champagne, så vælg vin på druen moscato, f.eks. Asti -LIDL sælger den lige nu til 35- som er sjovere og mere ægte end de Verdi og Sparkletini, som ses i alle kæderne, typisk til 25-29 kr i stedet for 35-50. Verdi & Co kan du kalde en slags Coca Cola med procenter (5%) eller en slags appelsin (eller fersken osv) vand med brus! De har ikke andet end navnet til fælles med komponisten.
      De laves begge af det store familiefirma Bosca. De tjener godt på de drikke, som du kan se, hvis din vej falder forbi Barolo og Asti i sommerferien.
      Du kan ganske gratis besøge Boscas underjordiske kældre! Sindssygt imponerende kældre, som Bosca har ejet siden 1800-tallet, dengang firma lavede mere barbera og Barolo -og især vermouth- end Verdi! Kældrene er UNESCO verdensarv -med rette. Der er også engelsk rundvisning!

17/06/2019

Skum til studenten, del 2 -plus lidt whisky!

Når den nye student skal fejres -eller nogetsomhelst andet skal fejres- skal der brus på bordet. I en perfekt verden vil det altid være Champagne, men i mere dødelige kredse må vi af og til nøjes med noget mindre nobelt. 


I  sidste uge var der en masse cava, som også kan være interessant -men denne uge er vi i Sydfrankrig, Italien og Alsace -men det bedste køb er måske Champagnerne
Og så slutter vi af superb rød Argentina og Bordeaux -og et fund i Malt Whisky




La Baume Sparkling, rosé eller hvid.... 2 fl. 109,- 


***** (5/5) Superbrugsen, norm: 199,20. Det smukke Baume (foto) ligger ikke langt fra Middelhavet i Sydfrankrig og er centrum i vingård på over 500 hektar + indkøb af druer til en produktion på mange millioner flasker. Oprindelig var det australiere (Penfolds), der ejede vingården -måske en måde at sige tak for sidst til de mange vinmagere, Frankrig havde sendt til Australien?
I dag ejes vingården -snarere en fabrik!- af giganten GCF, men vinene er slet ikke så ringe. 
Har ikke smagt husets mousserende endnu -en lyserød på 100% pinot noir og en hvid på chardonnay. Den lyserøde er nok sjovest, mens den hvide er bedst? 
Studenterne foretrækker nok den lyserøde, selvom den også er tør, men med sød frugt. 


Prosecco "Carlo V", hvid spumante.... 2 fl. 99,50 

***** (5/5) Irma, norm: 198,40. Jeg var engang stor fan af prosecco, som er en ukompliceret ligefrenm spumante med friskhed og duft af æbler -men i sidste ende uden dybde, som skal drikkes ung for sin æbleagtige aroma og sprøde syre. Men let at drikke alene eller med aperol, Campari's billilgere og knap så bitre lillesøster. 


Mayerling, Crémant d'Alsace, hvid eller pink.... 2 fl. 149,- 

Brut/tør ***** (5/5), Demi-Sec/halvsød, **** (4/5), Irma, normalt 217,30 (indtil 26.6.) 
Godt køb i crémant fra kooperativet i Turckheim, som i mere end en menneskealder har leveret Alsace til Irma. Hvid på pinot blanc, rosé på pinot noir. Rent smagende, frugtig og ren, med ganske lille sødme. Excellent køb.

Bilka sælger Giersberger på kooperativet i Ribeauvillé (5*/5, 2 fl. 139), og der er nok ikke den store forskel. Men vil tro, at Mayerling er marginalt bedre, men det er mere tro end viden! 


Champagne Montaudon, Brut eller Demi-Sec... 139,- 

***** (5 af 5 til tilbudspris), Føtex, norm: 199 (indtil torsdag 20.6.) -har altid holdt af etiketten med det karakteristiske opg iøjnefaldende "M". Har dog aldrig været vild med Champagnen, som dog vil tiltale mange -ret let, nydelig frugt, noget ung, men en ægte party-Champagne på godt og ondt. 
Firmaet var i 100 år ejet af familien Montaudon, men er i dag del af Jacquart, som også importeres af Salling-gruppen. 

Champagne Joseph Perrier "Cuvée Royale"...  209,06

Brut/tør ***** (5/5), Demi-Sec/halvsød, **** (4/5), Irma, spar 30% (indtil 26.6.)
En god Brut med indbydende aroma, fint brus og ren og sprød smag -lige netop afrundet af restsødmen på 7 g/l (hvor rigtig mange bruger 10-12 g/l!).
Huset er et af de 3 klassiske Perrier huse (som trods navnet er alt andet end danskvand!), men er langt mindre kendt end Laurent-Perrier (bedst) og Perrier-Jouet -og slet ikke i familie med disse.
      I lange perioder var Joseph dog lige så god som naboerne -altid i en indbydende, let stil slet ikke ulig Pol Roger eller Perrier-Jouet.

Foto: Huset ligger i Chalons ved floden Marne og er grundlagt 1825. I 1888 overgik huset til den daglige leder Pithois, og sent i 1900-tallet til storebror Laurent-Perrier.
I dag ejes huset af Alain Thiénot, som ejer flere huse, bl.a. Canard-Duchêne (som importeres af søster Coop), Marie Stuart og andre, foruden et par firmaer i Bordeaux, som leverer bl.a. Clos de los Siete! Perrier sælges i reglen som "Cuvée Royale" til minde om en af kunderne, dronning Victoria! Som etikette-nørd foretrækker jeg klart Joseph frem for staldbroder Canard-Duchêne!
Den svenske nestor Juhlin kan ikke lide denne Demi-Sec, men jeg synes faktisk den er god for sin type -og med 38g restsødme er den perfekt til desserten. 


Joseph Perrier 2008 Vintage Champagne... 279,05 

***** (5 af 5), Irma, spar 30% (til 26.6.).  Måske er Joseph Perrier ikke det velærværdige firma, det var engang. Men denne vin fejler bestemt ikke noget -og prisen er overordentlig rimelig for en flot 10 år gammel Champagne -den står ikke tilbage for de andre Perrier huse, Laurent Perrier og Perrier-Jouet. Topkøb, hvis det skal være den ægte vare.

Vi slutter af med lidt rødt og stærkt: 

Clos de los Siete, Michel Rolland, Argentina...119,-

2015 Argentina, ***** (5/5), Irma, til 26.6, normalt: 159. 
Meget dyb, magtfuld, men frisk, rig duft af eg og sød frugt, ganske lang. Flot vin nu og de kommende 3-4 år.
Uanset hvor skævt mange vinelskere ser til Frankrig, er denne (og et utal af andre vine) bevis på, at Frankrig er Verdens vinland nr ét. I 1980erne kom "flyvende vinmagere" som Lurton til Argentina og begyndte at forfine de rustikke vine.
Siden fulgte flere efter -bl.a. Michel Rolland, der ejer denne meget store vingård syd for Mendoza sammen med 6 vinfolk fra Bordeaux -heraf navnet "De 7's vingård" -se foto!
Michel Rolland er en af Verdens mest indflydelsesrige vinmagere, og han har inspireret en hel generation, både i Bordeaux og som her i Argentina.
Denne vin har fået hele Rolland-turen med gæring i små egefade og lagring sur lie osv. Og så er etiketten flot!

Caronne Sainte Gemme, Haut-Médoc...119,-

Bordeaux, ***** (5/5), Irma, til 26.6, normalt: 159. 
Her smages forskellen mellem den yppige rango og den strenge franske aristokrat tydeligt. Egentlig er de to vine lige gode, men here og nu eer argentineren så meget bedre. Men måske om 3-4 år er denne vin fra excellent slot nær Saint Julien bedre? 

Aberlour "12 år" Single Malt ... 199,- 

***** (5 af 5), Kvickly (partivare).  For nogle er malt Whisky lidt hinsides studenterkost, men de skal jo lære at sætte pris på de stærke varer! Denne glimrende Speyside er "Double Wood Matured", dvs. lagret i både Bourbon fade (normalt i Skotland) og Sherry-fade. En middelfyldig blid Malt med herlig bouquet -noget mere indbydende end den Ardbeg jeg anbefalede for et par uger siden (til 199 -nu er prisen 499!). 
Men skynd dig -den samme flaske koster 549 i Bilka!  

13/06/2019

Brus til Sol, Sommer og Studenter, del 1

Sommerfesterne nærmer sig. Og det er ikke kun de studenter, der gør såvel trafikken (og Kongens Nytorv) usikre om et par uger.
Men til alle de fester, der skal holdes i haver og stuer i denne sommer skal der købes en masse brus -lige fra en lettere kvalm Verdi (som ikke anbefales trods pænt navn og en pris på 25 kr) til god Champagne. 

Bedste bud i dag er Rema1000's crémant til 50 i et felt, som ellers domineres kraftigt af spansk cava! 


Det fine brus i mousserende vine optages let i blodet, så derfor føler man sig allerede efter et glas eller tre dejligt let i hovedet. Men smagen skal være i orden -og vi vil have ærlige bobler uden at betale alt for meget. Bedste bud er:

Crémant de Bourgogne, Brut hvid eller rosé... 50,- 

Comte de Tarville, ***** (5/5), Rema1000 (indtil 15.6.)  De fleste kæder henter deres crémant de Bourgogne fra giganthuse som GCF (Calvet), Boisset (Ponnelle, Maison du Crémant) eller Béjot (Moingeon, mere herom i en senere artikel!), så alene derfor er Rema's vin mere interessant.
      Firmaet ligger i forstad til Chagny nær Santenay i Bourgogne og er meget lidt kendt. Etiketten er ikke så pæn som andre crémant'er, så derfor har jeg mere tillid til den! Den var testvinder i Berlingske for et par år siden -og til 50 er den et must! Tæt på Champagne i stil og smag, og faktisk bedre end Champagne til under 100! 
      Og i det mindste en tand over andre tilbud som Netto's Calvet cremant fra Bordeaux, som jeg slet ikke har smagt i år! 

Cava Monistrol, hvid eller pink...   45,-

***** (5/5), Meny, norm: 56 (indtil 14.6). Et andet af de store firmaer. Den hvide er helt ok.

Cava Perellada Reserva, hvid eller pink...   59,-

**** (4/5), Bilka, norm: 74,67. Et andet af de store firmaer, som leverer glimrende cava fra sindssygt flot slot nær Middelhavet tæt på grænsen til Frankrig (huset solgte sin vin som Champagne indtil 1960erne!). Især brut "Blue Festival" er god, de andre ikke så sjov for min smag. En Reserva betyder en vis lagring før salg og mindst 12 måneder med bundfald -giver lidt mere dybde og finere brus i vinen.

Cava Freixenet "Negro", brut.... 50,- 

**** (4/5), Rema1000 (indtil 15.6.). OK cava fra det største hus af alle (sælger alene 1/3 af al cava under flere etiketter. Jeg kan ikke blive entusistisk over den, men den er blid og kommerciel. Samme Rema sælger også Freixenet fra Italien -flere udgaver bl.a. hvid prosecco til 79. Jeg sparer pengene og køber "den sorte"!

Castelveder, Franciacorta, brut.... 2 fl: 199,- 

***** (5/5), Bilka (ej udløbsdato) -en gammel favorit, som jeg har drukket med glæde. Meget lig Champagne, måske lidt blødere. Franciacorta mellem Milano og Verona er et af de bedste områder til brus i Italien (Bellavista er mest kendt og temmelig dyr). Denne er også god -og billig!

Champagne Claude Baron... 148,67 

***** (5/5), Rema1000 (fast sortiment). Ikke en adelig Baron, men et familienavn! Et undermærke under det store hus Baron Albert, hvor tre kvinder - Claire, Lise & Aline- leverer nydelig, frisk Champagne til en rimelig pris. Formentlig er denne vin lidt yngre end husets normale vine, men stadig et glimrende køb. Domineret af druen pinot meunier suppleret med især chardonnay. 

Huset ligger i Charly, en charmerende lille by, der ligger ved Marne-floden nær grænsen til Stor-Paris. 

11/06/2019

Pecorino -hvid til ost- og god grappa

I denne uge er det LIDL, der vinder med sit årlige tema om Italien. Kan du lide Grappa, er der noget at hente -og den hvide Pecorino er interessant! 

Men ellers er de spanske vine fra samme kæde mere interessante. 


Parma skinken er af og til lavet af skinke fra Danmark (vi sælger meget skinke til Italien!) -men giv dog den gamle Piave Vecchio ost en chance (20 for 200 g, pæn pris for ost med "appellation").
En anden ost er Pecorino, og den kan du faktisk godt servere sammen med hvidvinen herunder:

Pecorino "Botte Conti", Chieti igt... 39,67 

***** (5/5), Lidl (til 15.6.), 2018. Pecora er italiensk for får, som giver mælk, der bruges til Pecorino osten fra bl.a. Sardinien, men også i Toscana. En fast, lagret ost med fin smag.
      Men Pecorino er også en drue, som efter at have været næsten uddød er blevet genoplivet i de senere år. Og igen er der gået får i navnet, for den siges at have fået sit navn fordi de samme pecora'er kan lide disse druer!
      Pecorino druen gror mest ud mod Adriaterhavet, især omkring Ancona og Pescara, og vinen er (når den er bedst) en af Italiens rigtig gode hvidvine, ikke ulig greco eller verdicchio, men med en mere indbydende frugt og fine syrer. Og meget sjovere end de fleste vine på den ofte triste trebbiano drue. Denne er ikke smagt, men den er nok tør, frisk og let aromatisk -god sommervin, og et fund til under 40 kr!

Grappa Amarone "barrique"... 99,- 

***** (5/5), 50cl, Lidl (til 15.6.). Nogle elsker grappa, Italiens var på Frankrig marc, en brændevin destilleret ikke på vin, men på drueskallerne. Og andre synes, det er det mest afskyelige inden for alkohol! Grappa er en brændevin med mere af det hele -lidt rå i duft og smag, men lang i smagen -rigtig slemt, hvis du ikke kan lide smagen!  
En af de bedre kendte laves på kvaset efter amarone vinen, og den skal du i reglen af med over 200 kr for -og så er den langtfra altid lagret i barrique, små egefade, som denne. Den burde være flot -og en rar afveksling til den Ardbeg whisky, jeg købte i sidste uge (og den egelagrede gin, jeg købte i forgårs). 

Lidl sælger også en Sambuca til samme pris, den lakrids/anis'agtig søde Pernod'agtige likør.

Ser Passo, Toscana, "Duca di Sasseto"... 48,67

***** (5/5), Lidl (til 15.6.). Smagt i ældre årgange, men ikke i denne (2017 i butik), som til gengæld har fået en mere stilig etiket! "Duca" er Lidl's navn til sine toscanere, bl.a. Chianti -og så denne, en governo'agtig vin med ganske pæn fylde, 14% styrke og indbydende frugt, holdt godt i ave af lidt syre. Nydelig vin og excellent køb.

Negroamaro, Salento... 39,62 

**** (4/5), Lidl (til 15.6.). Denne vin er en pleaser, blød, fyldig med lidt frugt og ellers ikke så meget andet. Forbavsende let for sine 13% alkohol. Typisk for vinene fra "Hælen" i Syditalien. Men en god pris.

08/06/2019

Valget blev lyserødt + Vin&Co igen

Kampen stod mellem RØD og BLÅ, men som så mange gange før blev resultatet lyserødt! Det gælder i politik (hvor alle kneb ellers gælder), men så sandelig også i vinens verden, hvor den lyserøde vin efter en generation i skammekrogen er blevet højeste mode! 

Det ses  i Vin&Co, som er Coop's vinøse udgave af Samvirke med en lyserød vin på forsiden i det nummer, du netop nu kan hentes ganske gratis i Coop's butikker (uanset om du er medlem af Coop) -og det er værd at læse.  


Min rosé skal være frugtig, men ikke vammel, så tør som muligt, gerne med lille syre til at give modspil til maden.
Derfor er jeg IKKE glad for småvamle pinke vine, der fylder en god del af supermarkedernes hylder. Da jeg selv betaler min vin, har jeg endnu ikke villet betale for sydafrikanske Spier rosé eller de syditalienske Capolavaro og lignende (begge er smagt af plastikglas og gav ikke lyst til at købe!).

Le Bijou de Sophie Valrose... 49,- 

Hvid eller rosé, ***** (5/5) 2018, Føtex, normalt: 89,67 (til 13.6.) 
Herlige vine i smuk flaske! Normalprisen er hen i vejret, men til 50 kr er bedre vine ikke lette at finde! Vinene laves af 2 "flyvende" vinmagere på kooperativet Cabrières i Languedoc, og det gør de godt. 
Den lyserøde er domineret af druen cinsault (+ lidt syrah og grenache) og har en indbydende rig frugt, den er fyldig, men med lidt syre, der giver friskhed. Egnet til det meste eller til glas i utide. Den kan ligne Coop's GM Aix en Provence Rosé, som dog er noget dyrere. 
Den hvide er mere neutral, fyldig og tør, med god syre -mere en madvin. Druerne er især clairette (ret jævn, giver syre) suppleret med hvid grenache (frugt) og en snert af den fine vermentino. 


Barbera d'Asti "Tre Vescovi"... 35,- 

Superiore, ***** (5/5), Føtex (til 13.6.), set i 2016. Barbera er lillebror i Barolo, hvor nebbiolo er kongen (takket være aroma og eftersmag men på trods af druens blege farve og tørre, tanniske smag), men en halv times kørsel mod nord er stjernen den mørklødede barbera -som her i Vinchio (foto). Coop i et par landsbyer i de nedre Alper har  godt ry, og de vine, jeg har smagt herfra, har alle været gode. 
     Superiore betyder ikke det store (vinen har mindst 12,5% alkohol og får et år i eg (meget store fade). Denne holder 13,5% og er kraftig, fast og med rig frugt tæmmet af lidt modenhed. Trods prisen ikke ueffen til sommerens retter fra grillen. 


Grüner Veltliner "Lenz Moser"... 50,- 

2017/18, ***** (5/5), Superbrugsen (til 13.6.), normalt: 89,60. Jeg foretrækker denne tørre hvide på Østrigs nationaldrue denne frem for Meny's Nitthaus til omtrent samme pris (så kan du til gengæld købe Nitthaus' pink og rødvin i Meny!). Frisk og let vin med rig aroma og stor friskhed -ikke Veltliner i top, men rigtig god til prisen.
Lenz Moser (1905-78) revolutionerede vindyrkningen, da han fandt på at lade planterne vokse højt og med længere mellem hver plante. Det betød mindre skade ved frost, mindre arbejde og godt udbytte, selvom der var færre vinstokke pr hektar. Hans metoder ses i dag over hele verden.
     Hans vingård (foto) har siden 1986 tilhørt VOG, der har gjort firmaet til det største i Østrig. Vinene er dog stadig glimrende, selvom puritanere nok vil foretrække dem fra naboen Sepp Moser (søn af Lenz).

VIN&CO ser lyserødt 

Det nye nummer af Danmark største vinblad (der udkommer 4 gange årligt og er gratis) er udkommet med Sydfrankrig som tema. Det er meget bedre end rivalen Sallings mere uregelmæssige vinblad, selvom også Vin&Co er skabt til at øge salget af vin i Coop. Før anbefalede man også vingårde, som ikke solgtes af Coop, men det synes jeg er væk i de senere numre...

     Du kommer godt rundt i Languedoc og Roussillon med et besøg på la Baume, som dog må kaldes en vinfabrik snarere end vingård.
     I dette nummer kan du i Thomas Ilkjær's Vinskole lære om etiketter, og her er han en fremragende lærer.
     Andre faste klummer er "8 Ting du Ikke vidste" -denne gang om skåle -og her kan du både grine og lære noget. F.eks. hvorfor vi klikker glasset mod hinanden, og hvorfor en toastmaster til en fest skal hindre os i at drikke for meget!

     Der er et (underholdende naturligvis) interview med Lotte Heise, som ALDRIG kunne finde på at servere Bordeaux eller riesling og ellers køber god vin til halv pris ("lad være med at drikke noget skrammel!") og en klumme med Anders Halskov-Jensen om "Snob du Vin", som har noget af det samme som min favorit "Den officielle Guide til Vinsnobberi" -så du er garanteret god læsning.
     Et rigtigt godt blad -og så lever du med (måske let redigerede) smagenoter til vine fra Coop. Jeg vil tage dem stærkt marinerede i salt, når det er Coops egne, der smager Coops vine. 

06/06/2019

Sydamerika versus California

Der er noget ved "Over There" -vi er alle "California Dreamin", som vi i den e modne alder sang i 1966. Og præcis 10 år efter vandt Californiens vine den store smagning (se selv i filmen "Bottle Shock"). 

Men rent vinmæssigt bør du -kære vinelsker!- i dag gå efter Sydamerika, i hvert fald, hvis vinen skal koste under 100 kr for en flaske!

Tilbud gældende til torsdag 6. juni

Novas, frit valg 6 fl: 298,50

økologisk, Flere typer, cabernet, chardonnay, rosé mv, pr fl: 49,75, normalt pr fl: 99. 

***** (5/5) Irma, til 6.6.
Jeg husker vinene som værende rigtig gode, da jeg smagte dem i 2013-14, men har en fornemmelse, at de ikke helt holder standarden -det er måske Coop, der som andre kæder presser prisen ned, så huset (mere eller mindre frivilligt) sælger en knap så god vin. Det er set før!
      Men stadig er prisen meget rimelig for en god vin fra Chile. Novas er en serie vine fra Emiliana, et af de største huse (del af Concha y Toro, der også ses i Coop), men som kører selvstændigt. Vinene er såkaldt "Gran Reserva", som ikke betyder andet end det huset lægger i det  (og slet ikke alder, da flere af vinene er fra 2017).
      Vil nok foretrække cabernet og syrah, men prøv også den lokale carmenère (der kan ligne god merlot), når du nu skal købe 6 flasker! Sauvignon plejer også at være god.

Du kan sammenligne med California, da Irma også tilbyder J. Lohr til 109, frit valg mellem rød og hvid, ***-**** (3-4/5). 

Vinene er bedre end rigtig meget fra Californien, de hvide er gode, men de mangler den nerve og dybde, der vil være i en Chile eller argentiner til samme pris.
      Lohr er et ganske stort hus (12 mill. fl/år), som ejer store domæner i Monterey, dvs. tæt på vandet og dermed køligere klima. Men en del købes også ind.

MontGras, Reserva... 45,- 

Chile, rød eller hvid, **** (4/5), Bilka (til 6.6.), norm: 83,74
Faktisk også ganske flotte vine, måske ikke helt (for mig) på niveau med Novas. MontGras er 100% familieejet hus (også et af de større, som det passer sig for Salling-gruppen), med store arealer. Kun smagt få gange -men indtrykket er rene vine med god frugt og modne syrer. Men hellere rød end hvid.

Zac Brown "Uncaged" chardonnay... 129,- 

2017 Santa Lucia Highlands, California, ***** (5/5), Kvickly (partivare). Jeg er mangeårigt medlem af ABC ("Anything But Chardonnay", men det kunne også være cabernet!), så det er ikke sjovt at anbefale en californisk chardonnay, men -ok!- når den er fra Zac Brown, så er det vel ok!
      Kender du ikke Zac? Han er ellers en af giganterne på USAs rockscene med en musik, som forener rock, country, lidt metal osv. Han har spillet med Eagles, Dave Matthews og Greg Allman, men er nok så kendt med sit eget band.
      Et af hans store hits er "Uncaged", som har lagt navn til denne vin fra Santa Lucia Highlands, et ret lille område nær Atlanterhavet -og derfor med ret køligt klima, så denne chardonay har friskhed og let sprødhed til at supplere fedme og eg. Egentlig dejlig -og så sætter vi Uncaged med Zac Brown på pladespilleren imens!


01/06/2019

Sublim Islay Whisky, 25% på vin -og gode festbobler

I denne weekend er det så Bilka, der tilbyder 25% -og det endda på al vin og spiritus (som ikke er nedsat i forvejen) -og så gælder det om at finde de vine, der aldrig er på tilbud, hvor normalprisen er reglen, ikke undtagelsen! 

Her er der 4 gode bud + det bedste tilbud på Single Malt, jeg derfor bliver NØDT til at nævne + gode festbobler, dog fra Meny: 


Ardbeg "10".... 199,-

10 årig Islay Single Malt Whisky 46%, ***** (5/5), Bilka (partivare). Denne Single eer ikke for alel og enhver (men det ved ægte fans godt). En god 12-årig kan enhver drikke -blød og rund- en Malt som Cardhu elller Glenmorangie eer også herlig for de fleste. 
      Men så er der en lille ø ud for vestkysten af Skotland, Islay (udtal: Ai-Lá). Øen er kendt for sin jodøagtige medicinske Single Malt, som kræver tilvænning. Mest kendt er måske Laphroaig og Lagavulin, men de har alle deres fans -ikke mindst Ardbeg, som Jim Murray kalder "the greatest distilley on the Earth... if perfection on the palate exists, this is it". Den fås i flere udgaver, men for mange er denne næsten ufiltrerede 10-årige udgave bedst... 
      Efter at jeg har drukket sådan en lille dram af denne 46% elixir med al dens medicin, jod, tang og salt, så har mit helbred aldrig været bedre! 

Bilka har p.t. også Glenmorangie 10 år til samme pris. Den er også excellent. Begge er set til priser op mod 400, så 1999 er superkøb. 

Bersano Barbera "Generala".... 146,-


Alba "Nizza" Riserva (set i 2014) ***** (5/5), Bilka, norm: 194,67
Generala er den måske bedste vin på druen ´barbera fra Bersano, et stort familiefirma, som har masser af Barolo, men faktisk er specliaseret i barbera. Vinen kommer fra generalens vinbjerg (nej, jeg ved ikke, hvem generalen er!), men der er masser af krudt og kugler i vinen, som eer næsten sort og kraftig, men forholdsvis blød (og blødere end Barolo!)

Gravières de Marsac, Margaux ... 149,-


(set i 2014) **** (/5), Bilka, norm: 198.67. Jeg er måske lidt uretfærdig over for denne vin, for den har tidligere været rigtig god. Men p.t. lidt lukket og tør -giv den 2-3 år. Vinen er en af "2.vinene" fra La Tour de Mons og er også kendt som Marsac-Séguineau og ejes af vinbøndernes egen bank, Crédit Agricole. 150 er lav pris for god Margaux i dag, så det er en god pris. 


La Patache, Pomerol .... 206,-


(set i 2011) ***** (5/5), Bilka, norm:274,67. En hvilkensomhelst Pomerol omkring 200 er et "must" i dag. Området er på blot 700 hektar og ledes af Pétrus (og den fås ikke for 200). Patache i den sydlige del af Pomerol ejes af den begavede vinmager Peter Kwok. En forfinet, moden vin med lækker duft og ænt lang smag -så godt et køb som Pomerol kan være i dag! 



Crémant de Loire "Marcel Martin".... 69,95


Brut hvid elleer rosé, ***** (5/5), Meny (tl 6.6.), norm: 86,50
Synes de fleste crémant'er fra ALsace og Bourgogne er lidt triste, som om der ikke bruges gode drueer her! Loire er et herligt område, og de fleste vine er gode køb -og det gælder også denne crémant. Den hvide er ikke Champagne'agtig, men livlig og frugtig, den lyserøde har virkelgi charme og frugt. 



27/05/2019

Italiensk for begyndere -bare sig navnet!

Når selv alletiders vinsnob siger, at nogle vine er "IN" alene pga et flot navn, så tillader jeg mig at sige, at Barolo og Brunello har så flotte navne, at navnet gør dem til store vine!

Derfor er valget af "Ugens Vine" let -en duel mellem Barolo og Brunello -med en sekunda-Brunello som "Dark Horse"... 


"Den officielle Guide til Vinsnobberi" er alletiders kultbog, udgivet i 1985 (udsolgt, men biblioteket kan skaffe den -stærkt anbefalet!). Leonard S. Bernstein Jr skriver med utroligt overskud af boblende humor og selvironi og følger den ultimative vinsnob i vinens verden. Et af kapitlerne handler om vine, som er IN (og herunder dem, der er ude for enhver vinkender!). 
      Det drejer sig kun om NAVNET! Nogle er så smukke, at vinene ikke KAN være andet end gode -og IN. Det er vine som Pommard, Pomerol og Châteauneuf du Pape

      Hr Bernstein nævner ikke Barolo  eller Brunello (for i 1985 kunne italiensk vin kun drikkes til pizza og pasta) og blev derfor ikke drukket af en snob. Men sig bare navnet Barolo -det smyger sig om tungebåndet -så den vin kan ikke være andet end god. Navnet svømmer over af dyb farve, rig betydningsfuld aroma og fløjlsagtig kraft. 
     Men ak! Navne kan være vildledende -en ægte Barolo er lavet af druen nebbiolo, der leverer en vin med en overflod af garve- og andre syrer og tilmed ofte en ret lys farve. Men til gengæld har en stor Barolo andre kvaliteter, som gør den til en af Italiens og Verdens bedste vine... 


Barolo Fontanafredda.... 139,-

**** (4/5), Superbrugsen (til 29.5. -set i 2013). Mørk for barolo, god typisk aroma af læder og åben frugt, middfel fylde, nydelige tanniner, men mangler lidt karakter 
Fontanafredda -"Den kolde Kilde"- blev i 1858 købt af Vittorio Emanuele II,  kongen af Sardinien siden konge af den nye stat, Italien. Der var dog ingen vin dengang. Vinen kom først 20 år efter. I mange år var vingården ejet af et amerikansk hus, som solgte det til en bank i Siena, som i 2008 solgte det videre til 2 lokale forretningsmænd. Oscar Farinetti tjente sin formue på en app, som han solgt for formue og i dag bruger på bl.a. Eatily, en supermarkedskæde -og så sin vingårde, der bl.a. omfatter Borgogno. 
Fontanadredda sælger 6-7 millioner fl/år, men 90% af vinen købes udefra, da huset kun ejer 65 hektar vin. 
      Vinene er pæne, men ikke exceptionelle -dog et par klasser over de sære vine, der sælges til omtrent samme pris og hævdes at indeholde Barolo. OK, vi er i Italien, men alligevel!
Huset er virkelig et besøg værd... 

Superbrugsen sælger Amarone "Villa Annaberta" til samme pris, og den er god for amarone (4*).

Men duellen vindes klart af Brunello, som er en slags Chianti med turbo på...  

Brunello "Camigliano", Montalcino.... 129,-

***** (5/5), Bilka (til 29.5. -set i 2013). Meget dyb, intens aroma, kraftig, fast og lang, blødere efter nogle minutter i glasset. Flot nu, men giv den 2-4 år -hvor den vil være perfekt til en bistecca fiorentina, grillet T-bone steak. 
Vingården er begyndt at lave rigtig flot vin. Druen er sangiovese -samme drue som Chianti- men i en særlig afart "grosso", lokalt kaldet brunello. 


Collosorbo, Toscana Rosso 2 fl:  110,-

2016, ***** (5/5), Meny (til 29.5.). Medium dyb farve; indbydende frugt, fast, middel fyldig, pænt lang. 
Trods det beskedne "Toscana" ligger denne vingård også i Montalcino og leverer god brunello. Denne er deres mere ydmyge vin -og til 55 kr et superkøb. Tenuta Collesorbo er en af de mere dynamiske moderne vingårde i Montalcino. Vinen laves også af sangiovese, men tilsat lidt cabernet og får kun en smule eg. 
Foto: Laura Sutera Sardo er en af ejerene og også en af de få kvindelige vinmagere.

Bricco Rosso, Dogliani... 50,-

2015, ***** (5/5), Kvickly (kun varehus), normalt 99,95. Hvor ligger Dogliani? spørger du måske. En sydlig nabo til Barolo, svarer jeg, men tilføjer, at der næppe er to vine, der er mere forskellige!
 Dogliani er det eneste område i Italien, som kun tillader druen dolcetto i vin med byens navn. 
Dyb farve, indbydende duft med noter af sød frugt og krydderi, middel fylde, ganske lang. Perfekt madvin! Druen dolcetto gror også i Barolo, men sælges her som Dolcetto + Alba. Navnet dolcetto får mig til at tænke på sød vin, men vinen er tør -det er druerne, der er sød! Vinen kan minde om god Beaujolais med sin intense aroma og forening af blødhed og friskhed. Denne har dog fået 2-3 år på flaske -og frugten er blevet til bouquet.
Foto: Bricco Rosso er privat vingård ejet af Manfredi, et stort konsumfirma specialiseret i billig Barolo og mousserende moscato. Bricco er nok den sjoveste af deres vine!