Navnet Bissinger og den nydelige etiket udstråler kvalitet, men et navn og en etiket er jo kun papir! Og Champagne er desværre tæt på 90% image og 10% kvalitet -underforstået, navnet Champagne betyder alt og hvordan den smager er ganske underordnet!
Skulle jeg vælge mellem den seneste uges tilbud, er valget ikke så svært -Joseph Perrier i Irma eller den lyserøde Bissinger er joint winners!
Bissinger Rosé, Brut... 199,-
Champagne ***** (5/5), LIDL (indtil lørdag 22.6.).
En pink Champagne til meget rimelig pris! Fin sart farve, fint brus med små bobler, herlig duft af røde frugter, tør, men ikke så det støver, ret let, god eftersmag. Lidl sælger normalt den hvide Bisse, men denne er faktisk sjovere og fik da også 88p/100 af Decanter.
Jeg har altid kaldt vinen "Bisse" -rigtig mange Champagne huse har kælenavne -Bolinger er Bolly, Jacquart er Jack og Bonnaire er Bonny! Det sære ved Bisse er, at der er præcis 0 ansatte i dette hus, der har en omsætning (2018) på knap 2 milliarder kr! De løber sgu stærkt, de ansatte. Selvom der ingen er!
Årsagen er banal -Bisse er et mærke fra firmaet Heidsieck Monopole, som igen ejes af Vranken-Pommery, som i dag er det næststørste hus i Champagne (efter Moët, men foran Lanson og Laurent-Perrier).
Huset slog sig op så sent som i 1970erne med mærker Demoiselle (som så meget fornem ud, men var ret billig -også i smag). Siden gik det stærkt, og de har overtaget det ene kendte mærke efter det andet, bl.a. Pommery, Charles Lafitte og altså Heidsieck.
Huset ledes af Paul-Francois Vranken, som assisteres af datteren Nathalie Vranken (foto), som faktisk står som leder af Bissinger.
Champagne Jacquart "Extra Brut"... 199,-
***** (5/5), Bilka (partivare). Knastør, egentlig meget flot duft og fint brus, men synes vinen kræver et år eller to på flaske -gem den til nytår! En klasse over den almindelige Jacquart, som p.t. sælges for ca. 230 og Montaudon (Jacquart's 2.vin), som fås til 199, begge i Bilka.Jacquart laves af 2.grads coop (dvs. coop med kooerativer som medlemmer), som har fået vis succes med hæderlige Champagner til rimelig pris.
Hvordan Sec (Dry) bliver til sød Champagne
I 1800-tallet var Champagne ganske sød. Men i 1890erne kom den tørre Champagne på mode, da royale englændere mente, at det var den bedste.Og den er bedst -og dyrest at lave- for evt fejl i vinen kan ikke skjules bag en sødme. Så den er dyrere at lave -og ret beset kan mange ikke lide den rå, knastørre Champagne. Så ganske langsomt blev "Sec" (Dry) sødere og sødere, og i dag har en typisk Sec 13-20 g/l restsødme. Her er sødmen kort fortalt:
Extra Brut -det tørreste, typisk 0-5 g/l restsødme (Nature ses sjældent, max 3 g/l)
Brut -tør, typisk 6-13 g/l, dvs. med del sødme -lidt modsat navnet (Brut = rå, uforfalsket), men syren i Champagne får vinen til at virke helt tør.
Sec -halvtør, typisk 13-20 g/l, Demi-Sec (halvtør) -ret sød, typisk 20-50 g/l, til dessert.
Verdi eller Sparkletini, brus med vin og frustsmag... 25-29,-
**-*** (2-3/5), Flere kæder.Skal de unge poder absolut have noget andet end Champagne, så vælg vin på druen moscato, f.eks. Asti -LIDL sælger den lige nu til 35- som er sjovere og mere ægte end de Verdi og Sparkletini, som ses i alle kæderne, typisk til 25-29 kr i stedet for 35-50. Verdi & Co kan du kalde en slags Coca Cola med procenter (5%) eller en slags appelsin (eller fersken osv) vand med brus! De har ikke andet end navnet til fælles med komponisten.
De laves begge af det store familiefirma Bosca. De tjener godt på de drikke, som du kan se, hvis din vej falder forbi Barolo og Asti i sommerferien.
Du kan ganske gratis besøge Boscas underjordiske kældre! Sindssygt imponerende kældre, som Bosca har ejet siden 1800-tallet, dengang firma lavede mere barbera og Barolo -og især vermouth- end Verdi! Kældrene er UNESCO verdensarv -med rette. Der er også engelsk rundvisning!