Søg i 1200 opslag:

17/06/2019

Skum til studenten, del 2 -plus lidt whisky!

Når den nye student skal fejres -eller nogetsomhelst andet skal fejres- skal der brus på bordet. I en perfekt verden vil det altid være Champagne, men i mere dødelige kredse må vi af og til nøjes med noget mindre nobelt. 


I  sidste uge var der en masse cava, som også kan være interessant -men denne uge er vi i Sydfrankrig, Italien og Alsace -men det bedste køb er måske Champagnerne
Og så slutter vi af superb rød Argentina og Bordeaux -og et fund i Malt Whisky




La Baume Sparkling, rosé eller hvid.... 2 fl. 109,- 


***** (5/5) Superbrugsen, norm: 199,20. Det smukke Baume (foto) ligger ikke langt fra Middelhavet i Sydfrankrig og er centrum i vingård på over 500 hektar + indkøb af druer til en produktion på mange millioner flasker. Oprindelig var det australiere (Penfolds), der ejede vingården -måske en måde at sige tak for sidst til de mange vinmagere, Frankrig havde sendt til Australien?
I dag ejes vingården -snarere en fabrik!- af giganten GCF, men vinene er slet ikke så ringe. 
Har ikke smagt husets mousserende endnu -en lyserød på 100% pinot noir og en hvid på chardonnay. Den lyserøde er nok sjovest, mens den hvide er bedst? 
Studenterne foretrækker nok den lyserøde, selvom den også er tør, men med sød frugt. 


Prosecco "Carlo V", hvid spumante.... 2 fl. 99,50 

***** (5/5) Irma, norm: 198,40. Jeg var engang stor fan af prosecco, som er en ukompliceret ligefrenm spumante med friskhed og duft af æbler -men i sidste ende uden dybde, som skal drikkes ung for sin æbleagtige aroma og sprøde syre. Men let at drikke alene eller med aperol, Campari's billilgere og knap så bitre lillesøster. 


Mayerling, Crémant d'Alsace, hvid eller pink.... 2 fl. 149,- 

Brut/tør ***** (5/5), Demi-Sec/halvsød, **** (4/5), Irma, normalt 217,30 (indtil 26.6.) 
Godt køb i crémant fra kooperativet i Turckheim, som i mere end en menneskealder har leveret Alsace til Irma. Hvid på pinot blanc, rosé på pinot noir. Rent smagende, frugtig og ren, med ganske lille sødme. Excellent køb.

Bilka sælger Giersberger på kooperativet i Ribeauvillé (5*/5, 2 fl. 139), og der er nok ikke den store forskel. Men vil tro, at Mayerling er marginalt bedre, men det er mere tro end viden! 


Champagne Montaudon, Brut eller Demi-Sec... 139,- 

***** (5 af 5 til tilbudspris), Føtex, norm: 199 (indtil torsdag 20.6.) -har altid holdt af etiketten med det karakteristiske opg iøjnefaldende "M". Har dog aldrig været vild med Champagnen, som dog vil tiltale mange -ret let, nydelig frugt, noget ung, men en ægte party-Champagne på godt og ondt. 
Firmaet var i 100 år ejet af familien Montaudon, men er i dag del af Jacquart, som også importeres af Salling-gruppen. 

Champagne Joseph Perrier "Cuvée Royale"...  209,06

Brut/tør ***** (5/5), Demi-Sec/halvsød, **** (4/5), Irma, spar 30% (indtil 26.6.)
En god Brut med indbydende aroma, fint brus og ren og sprød smag -lige netop afrundet af restsødmen på 7 g/l (hvor rigtig mange bruger 10-12 g/l!).
Huset er et af de 3 klassiske Perrier huse (som trods navnet er alt andet end danskvand!), men er langt mindre kendt end Laurent-Perrier (bedst) og Perrier-Jouet -og slet ikke i familie med disse.
      I lange perioder var Joseph dog lige så god som naboerne -altid i en indbydende, let stil slet ikke ulig Pol Roger eller Perrier-Jouet.

Foto: Huset ligger i Chalons ved floden Marne og er grundlagt 1825. I 1888 overgik huset til den daglige leder Pithois, og sent i 1900-tallet til storebror Laurent-Perrier.
I dag ejes huset af Alain Thiénot, som ejer flere huse, bl.a. Canard-Duchêne (som importeres af søster Coop), Marie Stuart og andre, foruden et par firmaer i Bordeaux, som leverer bl.a. Clos de los Siete! Perrier sælges i reglen som "Cuvée Royale" til minde om en af kunderne, dronning Victoria! Som etikette-nørd foretrækker jeg klart Joseph frem for staldbroder Canard-Duchêne!
Den svenske nestor Juhlin kan ikke lide denne Demi-Sec, men jeg synes faktisk den er god for sin type -og med 38g restsødme er den perfekt til desserten. 


Joseph Perrier 2008 Vintage Champagne... 279,05 

***** (5 af 5), Irma, spar 30% (til 26.6.).  Måske er Joseph Perrier ikke det velærværdige firma, det var engang. Men denne vin fejler bestemt ikke noget -og prisen er overordentlig rimelig for en flot 10 år gammel Champagne -den står ikke tilbage for de andre Perrier huse, Laurent Perrier og Perrier-Jouet. Topkøb, hvis det skal være den ægte vare.

Vi slutter af med lidt rødt og stærkt: 

Clos de los Siete, Michel Rolland, Argentina...119,-

2015 Argentina, ***** (5/5), Irma, til 26.6, normalt: 159. 
Meget dyb, magtfuld, men frisk, rig duft af eg og sød frugt, ganske lang. Flot vin nu og de kommende 3-4 år.
Uanset hvor skævt mange vinelskere ser til Frankrig, er denne (og et utal af andre vine) bevis på, at Frankrig er Verdens vinland nr ét. I 1980erne kom "flyvende vinmagere" som Lurton til Argentina og begyndte at forfine de rustikke vine.
Siden fulgte flere efter -bl.a. Michel Rolland, der ejer denne meget store vingård syd for Mendoza sammen med 6 vinfolk fra Bordeaux -heraf navnet "De 7's vingård" -se foto!
Michel Rolland er en af Verdens mest indflydelsesrige vinmagere, og han har inspireret en hel generation, både i Bordeaux og som her i Argentina.
Denne vin har fået hele Rolland-turen med gæring i små egefade og lagring sur lie osv. Og så er etiketten flot!

Caronne Sainte Gemme, Haut-Médoc...119,-

Bordeaux, ***** (5/5), Irma, til 26.6, normalt: 159. 
Her smages forskellen mellem den yppige rango og den strenge franske aristokrat tydeligt. Egentlig er de to vine lige gode, men here og nu eer argentineren så meget bedre. Men måske om 3-4 år er denne vin fra excellent slot nær Saint Julien bedre? 

Aberlour "12 år" Single Malt ... 199,- 

***** (5 af 5), Kvickly (partivare).  For nogle er malt Whisky lidt hinsides studenterkost, men de skal jo lære at sætte pris på de stærke varer! Denne glimrende Speyside er "Double Wood Matured", dvs. lagret i både Bourbon fade (normalt i Skotland) og Sherry-fade. En middelfyldig blid Malt med herlig bouquet -noget mere indbydende end den Ardbeg jeg anbefalede for et par uger siden (til 199 -nu er prisen 499!). 
Men skynd dig -den samme flaske koster 549 i Bilka!