Søg i 1200 opslag:

06/06/2019

Sydamerika versus California

Der er noget ved "Over There" -vi er alle "California Dreamin", som vi i den e modne alder sang i 1966. Og præcis 10 år efter vandt Californiens vine den store smagning (se selv i filmen "Bottle Shock"). 

Men rent vinmæssigt bør du -kære vinelsker!- i dag gå efter Sydamerika, i hvert fald, hvis vinen skal koste under 100 kr for en flaske!

Tilbud gældende til torsdag 6. juni

Novas, frit valg 6 fl: 298,50

økologisk, Flere typer, cabernet, chardonnay, rosé mv, pr fl: 49,75, normalt pr fl: 99. 

***** (5/5) Irma, til 6.6.
Jeg husker vinene som værende rigtig gode, da jeg smagte dem i 2013-14, men har en fornemmelse, at de ikke helt holder standarden -det er måske Coop, der som andre kæder presser prisen ned, så huset (mere eller mindre frivilligt) sælger en knap så god vin. Det er set før!
      Men stadig er prisen meget rimelig for en god vin fra Chile. Novas er en serie vine fra Emiliana, et af de største huse (del af Concha y Toro, der også ses i Coop), men som kører selvstændigt. Vinene er såkaldt "Gran Reserva", som ikke betyder andet end det huset lægger i det  (og slet ikke alder, da flere af vinene er fra 2017).
      Vil nok foretrække cabernet og syrah, men prøv også den lokale carmenère (der kan ligne god merlot), når du nu skal købe 6 flasker! Sauvignon plejer også at være god.

Du kan sammenligne med California, da Irma også tilbyder J. Lohr til 109, frit valg mellem rød og hvid, ***-**** (3-4/5). 

Vinene er bedre end rigtig meget fra Californien, de hvide er gode, men de mangler den nerve og dybde, der vil være i en Chile eller argentiner til samme pris.
      Lohr er et ganske stort hus (12 mill. fl/år), som ejer store domæner i Monterey, dvs. tæt på vandet og dermed køligere klima. Men en del købes også ind.

MontGras, Reserva... 45,- 

Chile, rød eller hvid, **** (4/5), Bilka (til 6.6.), norm: 83,74
Faktisk også ganske flotte vine, måske ikke helt (for mig) på niveau med Novas. MontGras er 100% familieejet hus (også et af de større, som det passer sig for Salling-gruppen), med store arealer. Kun smagt få gange -men indtrykket er rene vine med god frugt og modne syrer. Men hellere rød end hvid.

Zac Brown "Uncaged" chardonnay... 129,- 

2017 Santa Lucia Highlands, California, ***** (5/5), Kvickly (partivare). Jeg er mangeårigt medlem af ABC ("Anything But Chardonnay", men det kunne også være cabernet!), så det er ikke sjovt at anbefale en californisk chardonnay, men -ok!- når den er fra Zac Brown, så er det vel ok!
      Kender du ikke Zac? Han er ellers en af giganterne på USAs rockscene med en musik, som forener rock, country, lidt metal osv. Han har spillet med Eagles, Dave Matthews og Greg Allman, men er nok så kendt med sit eget band.
      Et af hans store hits er "Uncaged", som har lagt navn til denne vin fra Santa Lucia Highlands, et ret lille område nær Atlanterhavet -og derfor med ret køligt klima, så denne chardonay har friskhed og let sprødhed til at supplere fedme og eg. Egentlig dejlig -og så sætter vi Uncaged med Zac Brown på pladespilleren imens!