Søg i 1300 opslag:

08/06/2019

Valget blev lyserødt + Vin&Co igen

Kampen stod mellem RØD og BLÅ, men som så mange gange før blev resultatet lyserødt! Det gælder i politik (hvor alle kneb ellers gælder), men så sandelig også i vinens verden, hvor den lyserøde vin efter en generation i skammekrogen er blevet højeste mode! 

Det ses  i Vin&Co, som er Coop's vinøse udgave af Samvirke med en lyserød vin på forsiden i det nummer, du netop nu kan hentes ganske gratis i Coop's butikker (uanset om du er medlem af Coop) -og det er værd at læse.  


Min rosé skal være frugtig, men ikke vammel, så tør som muligt, gerne med lille syre til at give modspil til maden.
Derfor er jeg IKKE glad for småvamle pinke vine, der fylder en god del af supermarkedernes hylder. Da jeg selv betaler min vin, har jeg endnu ikke villet betale for sydafrikanske Spier rosé eller de syditalienske Capolavaro og lignende (begge er smagt af plastikglas og gav ikke lyst til at købe!).

Le Bijou de Sophie Valrose... 49,- 

Hvid eller rosé, ***** (5/5) 2018, Føtex, normalt: 89,67 (til 13.6.) 
Herlige vine i smuk flaske! Normalprisen er hen i vejret, men til 50 kr er bedre vine ikke lette at finde! Vinene laves af 2 "flyvende" vinmagere på kooperativet Cabrières i Languedoc, og det gør de godt. 
Den lyserøde er domineret af druen cinsault (+ lidt syrah og grenache) og har en indbydende rig frugt, den er fyldig, men med lidt syre, der giver friskhed. Egnet til det meste eller til glas i utide. Den kan ligne Coop's GM Aix en Provence Rosé, som dog er noget dyrere. 
Den hvide er mere neutral, fyldig og tør, med god syre -mere en madvin. Druerne er især clairette (ret jævn, giver syre) suppleret med hvid grenache (frugt) og en snert af den fine vermentino. 


Barbera d'Asti "Tre Vescovi"... 35,- 

Superiore, ***** (5/5), Føtex (til 13.6.), set i 2016. Barbera er lillebror i Barolo, hvor nebbiolo er kongen (takket være aroma og eftersmag men på trods af druens blege farve og tørre, tanniske smag), men en halv times kørsel mod nord er stjernen den mørklødede barbera -som her i Vinchio (foto). Coop i et par landsbyer i de nedre Alper har  godt ry, og de vine, jeg har smagt herfra, har alle været gode. 
     Superiore betyder ikke det store (vinen har mindst 12,5% alkohol og får et år i eg (meget store fade). Denne holder 13,5% og er kraftig, fast og med rig frugt tæmmet af lidt modenhed. Trods prisen ikke ueffen til sommerens retter fra grillen. 


Grüner Veltliner "Lenz Moser"... 50,- 

2017/18, ***** (5/5), Superbrugsen (til 13.6.), normalt: 89,60. Jeg foretrækker denne tørre hvide på Østrigs nationaldrue denne frem for Meny's Nitthaus til omtrent samme pris (så kan du til gengæld købe Nitthaus' pink og rødvin i Meny!). Frisk og let vin med rig aroma og stor friskhed -ikke Veltliner i top, men rigtig god til prisen.
Lenz Moser (1905-78) revolutionerede vindyrkningen, da han fandt på at lade planterne vokse højt og med længere mellem hver plante. Det betød mindre skade ved frost, mindre arbejde og godt udbytte, selvom der var færre vinstokke pr hektar. Hans metoder ses i dag over hele verden.
     Hans vingård (foto) har siden 1986 tilhørt VOG, der har gjort firmaet til det største i Østrig. Vinene er dog stadig glimrende, selvom puritanere nok vil foretrække dem fra naboen Sepp Moser (søn af Lenz).

VIN&CO ser lyserødt 

Det nye nummer af Danmark største vinblad (der udkommer 4 gange årligt og er gratis) er udkommet med Sydfrankrig som tema. Det er meget bedre end rivalen Sallings mere uregelmæssige vinblad, selvom også Vin&Co er skabt til at øge salget af vin i Coop. Før anbefalede man også vingårde, som ikke solgtes af Coop, men det synes jeg er væk i de senere numre...

     Du kommer godt rundt i Languedoc og Roussillon med et besøg på la Baume, som dog må kaldes en vinfabrik snarere end vingård.
     I dette nummer kan du i Thomas Ilkjær's Vinskole lære om etiketter, og her er han en fremragende lærer.
     Andre faste klummer er "8 Ting du Ikke vidste" -denne gang om skåle -og her kan du både grine og lære noget. F.eks. hvorfor vi klikker glasset mod hinanden, og hvorfor en toastmaster til en fest skal hindre os i at drikke for meget!

     Der er et (underholdende naturligvis) interview med Lotte Heise, som ALDRIG kunne finde på at servere Bordeaux eller riesling og ellers køber god vin til halv pris ("lad være med at drikke noget skrammel!") og en klumme med Anders Halskov-Jensen om "Snob du Vin", som har noget af det samme som min favorit "Den officielle Guide til Vinsnobberi" -så du er garanteret god læsning.
     Et rigtigt godt blad -og så lever du med (måske let redigerede) smagenoter til vine fra Coop. Jeg vil tage dem stærkt marinerede i salt, når det er Coops egne, der smager Coops vine.