Søg i 1200 opslag:

27/05/2019

Italiensk for begyndere -bare sig navnet!

Når selv alletiders vinsnob siger, at nogle vine er "IN" alene pga et flot navn, så tillader jeg mig at sige, at Barolo og Brunello har så flotte navne, at navnet gør dem til store vine!

Derfor er valget af "Ugens Vine" let -en duel mellem Barolo og Brunello -med en sekunda-Brunello som "Dark Horse"... 


"Den officielle Guide til Vinsnobberi" er alletiders kultbog, udgivet i 1985 (udsolgt, men biblioteket kan skaffe den -stærkt anbefalet!). Leonard S. Bernstein Jr skriver med utroligt overskud af boblende humor og selvironi og følger den ultimative vinsnob i vinens verden. Et af kapitlerne handler om vine, som er IN (og herunder dem, der er ude for enhver vinkender!). 
      Det drejer sig kun om NAVNET! Nogle er så smukke, at vinene ikke KAN være andet end gode -og IN. Det er vine som Pommard, Pomerol og Châteauneuf du Pape

      Hr Bernstein nævner ikke Barolo  eller Brunello (for i 1985 kunne italiensk vin kun drikkes til pizza og pasta) og blev derfor ikke drukket af en snob. Men sig bare navnet Barolo -det smyger sig om tungebåndet -så den vin kan ikke være andet end god. Navnet svømmer over af dyb farve, rig betydningsfuld aroma og fløjlsagtig kraft. 
     Men ak! Navne kan være vildledende -en ægte Barolo er lavet af druen nebbiolo, der leverer en vin med en overflod af garve- og andre syrer og tilmed ofte en ret lys farve. Men til gengæld har en stor Barolo andre kvaliteter, som gør den til en af Italiens og Verdens bedste vine... 


Barolo Fontanafredda.... 139,-

**** (4/5), Superbrugsen (til 29.5. -set i 2013). Mørk for barolo, god typisk aroma af læder og åben frugt, middfel fylde, nydelige tanniner, men mangler lidt karakter 
Fontanafredda -"Den kolde Kilde"- blev i 1858 købt af Vittorio Emanuele II,  kongen af Sardinien siden konge af den nye stat, Italien. Der var dog ingen vin dengang. Vinen kom først 20 år efter. I mange år var vingården ejet af et amerikansk hus, som solgte det til en bank i Siena, som i 2008 solgte det videre til 2 lokale forretningsmænd. Oscar Farinetti tjente sin formue på en app, som han solgt for formue og i dag bruger på bl.a. Eatily, en supermarkedskæde -og så sin vingårde, der bl.a. omfatter Borgogno. 
Fontanadredda sælger 6-7 millioner fl/år, men 90% af vinen købes udefra, da huset kun ejer 65 hektar vin. 
      Vinene er pæne, men ikke exceptionelle -dog et par klasser over de sære vine, der sælges til omtrent samme pris og hævdes at indeholde Barolo. OK, vi er i Italien, men alligevel!
Huset er virkelig et besøg værd... 

Superbrugsen sælger Amarone "Villa Annaberta" til samme pris, og den er god for amarone (4*).

Men duellen vindes klart af Brunello, som er en slags Chianti med turbo på...  

Brunello "Camigliano", Montalcino.... 129,-

***** (5/5), Bilka (til 29.5. -set i 2013). Meget dyb, intens aroma, kraftig, fast og lang, blødere efter nogle minutter i glasset. Flot nu, men giv den 2-4 år -hvor den vil være perfekt til en bistecca fiorentina, grillet T-bone steak. 
Vingården er begyndt at lave rigtig flot vin. Druen er sangiovese -samme drue som Chianti- men i en særlig afart "grosso", lokalt kaldet brunello. 


Collosorbo, Toscana Rosso 2 fl:  110,-

2016, ***** (5/5), Meny (til 29.5.). Medium dyb farve; indbydende frugt, fast, middel fyldig, pænt lang. 
Trods det beskedne "Toscana" ligger denne vingård også i Montalcino og leverer god brunello. Denne er deres mere ydmyge vin -og til 55 kr et superkøb. Tenuta Collesorbo er en af de mere dynamiske moderne vingårde i Montalcino. Vinen laves også af sangiovese, men tilsat lidt cabernet og får kun en smule eg. 
Foto: Laura Sutera Sardo er en af ejerene og også en af de få kvindelige vinmagere.

Bricco Rosso, Dogliani... 50,-

2015, ***** (5/5), Kvickly (kun varehus), normalt 99,95. Hvor ligger Dogliani? spørger du måske. En sydlig nabo til Barolo, svarer jeg, men tilføjer, at der næppe er to vine, der er mere forskellige!
 Dogliani er det eneste område i Italien, som kun tillader druen dolcetto i vin med byens navn. 
Dyb farve, indbydende duft med noter af sød frugt og krydderi, middel fylde, ganske lang. Perfekt madvin! Druen dolcetto gror også i Barolo, men sælges her som Dolcetto + Alba. Navnet dolcetto får mig til at tænke på sød vin, men vinen er tør -det er druerne, der er sød! Vinen kan minde om god Beaujolais med sin intense aroma og forening af blødhed og friskhed. Denne har dog fået 2-3 år på flaske -og frugten er blevet til bouquet.
Foto: Bricco Rosso er privat vingård ejet af Manfredi, et stort konsumfirma specialiseret i billig Barolo og mousserende moscato. Bricco er nok den sjoveste af deres vine!