Søg i 1200 opslag:

23/05/2019

Lækker Chile, Zin og Rhône + "EU Pavevin"

Føtex leverer netop nu meget lækker vin fra Chile og en flot Rhône til interessant pris, mens storesøster Bilka leverer en lille tår af Himlen med "Himmelstigen". Og en "gammel pave" -"Pavevin" så langt fra Châteauneuf du Pape, som tænkes kan. En "EU-vin", dvs. fra ét eller flere lande i EU.  


Historisk har jeg ikke været glad for vin fra Chile. End ikke et besøg for 12-14 år siden ændrede på dette -men i de sidste 5-6 år har jeg smagt rigtig flotte vine fra det lange, sindssygt smalle land. Det er næppe mig, der har ændret smag, men vinmagerne i Chile har lært at høste mindre vin og fået mere modne druer fra Chiles kølige, kystnære regioner. Det meste fra Chile laves af giganterne Concha y Toro, Santa Rita og Santa Carolina, men Undurraga er også blandt de større. 


Undurraga "T.H." Syrah eller Sauvignon Blanc... 99,-

***** (5/5), Føtex (fra 24-29. maj), normalt: 174,67. To  flotte Chile vine til særdeles rimelig pris for dén kvalitet. Kraftig,  frugtig syrah med god dybde, ikke top, men lækker. Herlig tør sauvignon, som kan matche det meste fra New Zealand -frisk og sprød, lang smag. 
Foto: Undurraga er et af de større huse i Chile, grundlagt i 1885 af baskiske indvandrere, som det sære navn antyder (flere af husene i Chile er grundlagt af baskere, bl.a. Erràzuriz). I 1970erne solgte Erik Sørensen vin fra dette hus, som dog siden gik konsumvejen. I dag ejes 1800 hektar vin.

  I 2007 begyndte de igen at lave gode vine -og "T.H." (Terroir Hunter) er blandt de bedste, fra særlige vinmarker med små mængder, anført på etiket, typisk omkring 10.000 af hver! Disse 2 kommer fra Leyda, et fint, køligt område nær Stillehavet. Foto viser en af husets kældre. 


Ironstone Zinfandel eller Chardonnay... 75,-

Lodi Reserve **** (4/5), Føtex (fra 24-29. maj), normalt: 150. 
Flot rød 2016 med fløjlsagtig fylde og krydret duft, som dog har nuancer og dybde. Den hvide chardonnay har jeg ikke haft lyst til at købe. 
Jeg har aldrig været glad for Ironstone, som ellers er et af de ret få familieejede vinhuse i Californien, grundlagt 1948 og stadig ejet af familien Kautz. Reserve er deres bedre (men ikke allerbedste) vine, og det anføres på zinfandel, at der "kun" eer tappet ca. 7400 kasser en bagatel for firma, der årligt sælger mange millioner flasker! 
De kontrollerer 2000 hektar i Lodi og omegn (de nedre skråninger af Sierra Nevada, dvs. meget varme dage og kølige nætter), som er kerneområde for zinfandel (og andre "varme" druer) snarere end chardonnay. 
Ironstone er flot sted at besøge, hvis du kommer her ikke så langt fra Sacramento -de har imponerende kældre hugget ud i bjerget. Foto: gamle "Zin" vinstokke i Lodi. 




Himmelstiege, Grüner Veltliner eller Riesling 75,-

2017, ***** (5/5), Bilka (fra 24-29. maj), normalpris: 99. 2017 aft. i coop Wachau , Grüner Veltliner og Riesling, begge Federspiel (dvs. af modne druer).

Begge vine er gode  -den grønne Veltliner mere åben, men Riesling er meget tør og lidt grøn, vinder sikkert med et år eller to.
Foto: Vinene kommer fra den udmærkede coop i Dürnstein i Wachau. Dürnstein er alles drøm om en charmerende lille by ved Donau, som konstant synes tæt på at falde i floden, men stadig klynger sig til bjerget (som krones af borgruin, hvor Richard Løvehjerte sad som gidsel nogle år, indtil England havde skrabet en løsesum sammen!).
"Himmelstigen" var oprindelig et ganske lille, ekstremt stejlt vinbjerg nær byen. Men i dag bruges navnet som mærke til vine fra andre byer i det lille område. Begge er gode vine og godt køb.


Auguste Bessac, Vacqueyras... 99,-

2016, ***** (5/5), Føtex (fra 24-29. maj), normalpris: 115. Sært nok koster vinen 89,50 på fotex.dk, så den pris bør du også insistere på! Men uanset hvad: Rigtig god uden at imponere, fyldig og rund, meget behagelig allerede, selvom den med fordel kan gemmes et år eller to. 
Vacqueyras er et "Cru", dvs. del af Rhône med egen appellation. Den ligner naboen Gigondas lidt, selvom vinen i reglen er lidt blødere, men ikke helt så kompleks. 
Foto: Auguste Bessaer et firma ejet af Ogier (som skal være grundlagt af efterkommer efter dansker, som kæmpede med Karl den Store for 1200 år siden). Firmaet er i dag bedre kendt som Caves des Papes og er dermed en af de rigtig store købmænd i Rhône, som køber vin fra kooperativer osv og tapper den i egne kældre. De ejer et par vingårde, men disse vine sælges ikke som Bessac, Ogier eller Caves des Papes! Hele firmaet ejes af et endnu større firma, Jeanjean i Languedoc, som ejer en lang række andre firmaer, bl.a. Laroche i Chablis. 

Vieux Papes, EU-vin, 3 liter bag-in-box... 103,35

* (1/5), Bilka (fra 24-29. maj), normalt 150 (? Nej det står der!) 
"De gamle Paver" sælges af Bilka som fransk vin -selvom der trykt på karton står anført "EU vin. Men, ok, den er fyldt på plastpose og pakket i karton i Frankrig, så vinen er vel "produce of France", selvom selve vinen formentlig kommer fra Spanien eller Rumænien. 
Ville ikke nævne denne box, hvis det ikke var, fordi jeg elsker navnet "Vieux Papes" -lyder lidt pave'agtigt, lige som den "Château du Pap", som ældre læsere måske husker fra 1980erne? 

Men vinen  holder sølle 11,5% alkohol, meget langt fra de 14% en "Pavevin" holder... Smagte Vieux Papes i 1980erne -vinen holdt 13% og var fransk -en lille pave!- i dag er det en vin, der bestemt ikke vil få vinnyderen til at vælge fransk næste gang! Vinen er formentlig spansk -og så ville jeg -til samme pris- vælge "Mucho Mas", er ikke kun ser opæn ud, men formentlig også smager godt. 
Nydes til? Nej, undtagen måske søndag til EU-valget.


Rhône -næststørste område i Frankrig

Jeg havde lejlighed til at smage et bredt udsnit af Rhône vine i denne uge, hvor Inter-Rhône inviterede til smagning af godt 50 vine fra Rhône (gratis for os med en lap papir!). 
Det blev holdt i Webers Grill Academy i Nordhavnen. I areal er Rhône med 70.000 hektar det næststørste område (med appellation) i Frankrig efter Bordeaux (111.000) -og i areal større end f.eks. Chile eller Argentina. 
      80% af vinen fra Rhône er rød, resten mest rosé -kun 7% er hvid. Rhône er i areal dobbelt så stort som Champagne, men i produktion er Champagne tæt på gr. større udbytte pr hektar. 
     Ialt smagte jeg vine fra 16 forskellige huse, lige fra tophuse som Amadieu og Chapoutier til mindre kendte domæner, kooperativer og store huse som Brotte, Meffre og Louis Bernard. 
      Vinene var generelt alle gode -klassisk grenache- men som altid skiller tophusene og de private domæneer sig ud. Bedste vin? For mig Fond Croze's Villages "Romanaise", koncentreret og lækker ren grenache med en dybde og mineralitet, der skilte den ud. 

Rhône, nye årgange er alle i top

Smagningen som helhed viste, hvorfor Rhône i en menneskealder har været et af mine favorit områder -men også hvor gode årgangene har været i Rhône de seneste år: 
2018 -4. gode år i træk, et tørt år emd fuldmodne kraftige vine. Desværre ikke smagt! 
2017: Superb årgang, måske lidt à la 2015, dvs. afrundet kraft og god frugt, nem at nyde ung. 
2016: Superb årgang -fuldmoden grenache og syrah -og supervin af mourvèdre og carignan, de sent modnende druetyper, som kun gror i små mængder. Alle vine fra året er superbe. 
2015: Superb årgang, fuldmodne ret bløde vine med god dybde i frugten -herlige unge.