Søg i 1200 opslag:

12/05/2019

Argentinsk topkøb + sjælden Rioja

Ugens bedste vine er nok LIDLs Rioja Graciano, som laves på sjældent drue + Føtex' Trapiche oak cask. 

Men glem ikke Torres' Celeste og l'Obran økologisk Visan Rhône fra Kvickly -det er gode vine. 

Graciano, Rioja "Edicion Especial".... 50,- 

Cepa Lebrel, ***** (5 af 5), Lidl (indtil 16.5.), normalt 59.  

Denne vin er god til alt godt fra grillen! Masser af jordbær og andre bær, lidt krydderi, middel fylde, ret høj syre. For en Rioja er den ikke kraftig, og for graciano -indfødt, meget lovprist, men meget sjælden lokal drue!- er den ikke så markant. Men en flot vin -især til 50 kr! Cepa Lebrel er et mærke, der sælges af Lidl i mange lande. Nok et undermæke fra et større firma. Den moderne etiket vil gøre sig godt på bordet.
Samme LIDL sælger også en ung "Cepa Lebrel", Joven -6 fl. for 199 (4*). Men så vil jeg hellere have Trapiche herunder! 


Trapiche "oak cask", frit valg.... 40,-


Argentina, 5 varianter, rød/hvid/brus,
 ***/*****Føtex, normalt 89 (til 16.5.) 


Trapicheer et historisk hus, som var pioner for Argentina og allerede kunne fås i Danmark i 1970erne! Deres almindelige vin er ok (altså den til eksport!), men denne "Oak Cask" er en klasse bedre og formodes at have en del eg. 

    Forskellen er dog nok så meget bedre druer til vinen. Vinen gror højt 750-1000 meter over havet, lidt tættere på Andes bjergene, hvor klimaet er lidt køligere. 

      Føtex tilbyder også australske Yellow Tail til 49 (3*) og Montgras Reserva til 45 (4*). 


Malbec  (*****, 5/5), en mørk, fyldig vin med herlig sød bærduft. Meget letdrikkelig og godt køb. Let præg af eg.
Pinot Noir (***, 3/5) kun smagt én gang (i ældre år) eer umiddelbart mindre sjov -for den smager ikke af pinot (dvs ikke af Bourgogne). Men kan man se bort fra forbilledet, er det en ok blød, fyldig vin med let krydret duft. 

Syrah (*****, 5/5) er mere krydret, men også flot, lidt blødere stil. En rigtig god vin, selvom den er præget af unge vinstokke. 

Chardonnay (***, 3/5) -hvid argentiner er ikke favorit, men denne er ganske ok uden at begejstre. Tør, ren, fyldig, men egen mangler friskhed.
Trapiche Brut sparkling (****, 4/5), er ikke så spændende, lavet på chardonnay, semillon og den sorte malbec. Duften er nydelig med let sødlige toner, smagen ret sød for brut. Kunne bruge mere friskhed, men ok som partyvin. Og meget lav pris for brus, derfor den fjerde stjerne.


Camigliano "Poderuccio", Toscana... 65,-

***** (5/5), Føtex (til 16.5.)  Fra privat domæne i Montalcino, dvs. brunello druer + cabernet og merlot, men igen med få måneder i eg. Kraftig, fast og mineralsk -egentlig flot nu, men kan også gemmes et par år. En rigtig madvin. Til samme pris også Righettis Ripasso, men ripasso er ikke mig, så jeg synes denne er bedre -og bedre køb end sidst jeg roste den -i Bilka til 69! 

Torres Celeste, Ribera del Duero... 6 fl: 399,-

2015 Pagos del Cielo, ***** (5/5), Kvickly (kun varehus), normalt: 129. Torres er et af Spaniens 2-3 største huse, så det er også andet end Coronas og andre katalonske vine -her Ribera området ved Duero floden. Dyb kirsebær, intens aroma med kirsebær og blommer + lidt lakrids og krydderi. Fyldig, men afrundet og lang -en mere kommerciel Duero, men flot lavetVinen gror højt -895 meter, oplyser huset, som dog ikke fortæller, om de selv ejer marken "Cielo", "Himlen", der leverer denne vin. 

Domaine de l'Obriu, Visan, Rhône... 2 fl: 149,-

Rhône Villages, økologisk, **** (4/5), Kvickly (burde også være på Coop.dk)
En magtfuld, afrundet vin med masser af provencalsk krydderi. Lidt bondsk i sin styrke og varme -meget egnet til grillbøffen! 
En vin af samme grenache og syrah plus sikkeert også lidt carignan! 
Visan er en af de relativt nye "Villages" i Rhône, der må sætte sit navn på etiketten -og dermed leve op til krav en smule strengere end for almindelig Rhône og Rhône Villages (uden bynavn!). 
Foto: Visan ligger lidt oppe i bjegene nord for Châteauneuf du Pape og har et lunt klima, men med lidt kølige aftener. Vingården ejes af af ægteparret Perez, der har gjort meget for at civilisere den bondske vin. Driften er økologisk.