Søg i 1200 opslag:

14/05/2019

Dansk-italiensk rød + herlig rosé

Efter et par ugers pause synes sommeren igen at være på vej. Nogle tænder op i weber'en (brug gas, hvis du er klimabevidst), mens andre leder efter vine til tapas osv. Rød er perfekt til bøffen, rosé til tapas, mens crémant går til det hele! 

Ugens bedste køb er måske Gran Sangredetoro  (Superbrugsen indtil torsdag), men både Donna Anita (Kvickly) og ikke mindst den lyserøde Provence fra Saint-Martin er også superkøb.

Donna Anita, Taranto Rosso, 2 fl: 109,-

***** (5/5), Peter Vinding-Diers-Amka-Angelo Rocca, Italien, Kvickly (indtil torsdag 16/5), normalt 119.. Vinen laves af den legendariske danske vinmager Peter Vinding-Diers, som nyder stor respekt for sit banebrydende arbejde med vingær, mens han boede i Bordeaux. 
      I dag er han flyttet til Sicilien, hvor han laver små mængder vin på eget domæne + flere vine for andre, bl.a. denne, som laves hos Angelo Rocca (et meget stort familiehus, som også ses i Rema1000) og importeres af Amka, en stor leverandør til danske supermarkeder. Vinen har navn efter hr Rocca's hustru Anita og laves af blend af især Primitivo og Negroamaro med kort lagring i små egefade. 
      Dybt farvet vin med noget krydret duft, men egentlig spændende og med god modenhed, middel fylde, pænt lang smag for en Puglia vin -umiddelbart ingen favorit, men jeg kan faktisk godt lide den. Normalprisen er alt for høj, men til 55 kr er vinen excellent køb. 
Foto:  Min dom er MÅSKE påvirket af, at jeg for mange år siden boede nogle uger hos Peter Vinding-Diers på slottet Rahoul i Bordeaux. Peters entusiasme og viden om vin har siden inspireret mig dybt. 

Torres Gran Sangre deToro , reserva... 50,-

2016 Catalunya ***** (5/5), Superbrugsen, indtil torsdag 16.5., normalt 93,50.
Jeg gav også vinen 5* til 75 kr, så dette er lidt ekstra! Torres'  almindelige "Tyreblod" er behagelig, men denne er markant bedre. Typisk Rhône-blend på garnacha, cariñena og syrah med lidt eg. Fyldig, rustik, men behagelig med krydret duft -nydes let afkølet.
Foto: Torres er giganten i Katalonien, men laver generelt gode vine. I Kvickly kan man få hans almindelige Torres (45 kr, og meget bedre end 3 liter box til 139). 


Herlig lyserød Provence og gode bobler til lav pris

Irma har sjældent de bedste køb, så jeg har nok ikke været der så ofte, som jeg burde. Her er de bedste tilbud gældende fra torsdag 16.5.:


Philippe Deval, Crémant de Loire, Brut, 2 fl: 119,-

***** (5/5), Frankrig, Irma (fra 16/5-22/5), normalt 118/fl.. Det er forår og konfirmationstid, så vi oversvømmes af tilbud på billigt brus, cava osv -men denne er faktisk ganske udmærket med en ren, positiv aroma, tør, let og med fint brus. 
Den er bedre end Irmas andre crémant'er Pierre Ponnelle eller Maison du Crémant (som synes meget lig dem i Coops andre kæder), men denne er bedre -og bedre end Kvickly's Gran Baron cava (p.t. 40 kr). 


Saint Martin "nr 2", Provence, 2 fl: 159,- 

Saint-Martin, Provence, Cru Classé... 99,50 

2018, ***** (5/5), Irma (fra 16-23. maj). Maleriske Provence leverer det meste rosé i Frankrig, om end andre områder også presser sig på. Nogle af de bedste (men supervin laves også af andre) slotte er Cru Classé, en liste over en række slotte, som lavede fin vin i 1955.
Et af disse slotte er Saint-Martin, som skiller sig ud ved at have tilhørt samme familie siden 1740 -men hvor slottet går i arv fra mor til datter! Så det er lige før, denne vin er (en noget tynd formulering!) dobbelt pink, hm!
Nr 2 er flot, fyldig, frisk og frugtig, med lidt jordbær i duften. Saint-Martin selv ligner, men har  mere af det hele -og ikke mindst på én gang lethed og længere smag foruden en overdådig rig frugt. Begge er excellente køb.
Foto: Datter Emilie Perenanda. N.B: Slottet virker også som et lille hotel. Slottet ligger lidt nord for motorvej A8 mellem Fréjus og Brignoles.


Og så et superkøb -men gælder til onsdag 15.maj: 


Rully "Montmarin", Domaine Chartron... 139,-

***** (5/5), Irma (sidste dag er onsdag 15.maj), på Coop.dk: 2 fl: 278,-
Denne vin får mig til at huske på, hvorfor jeg engang syntes, at chardonnay var Verdens bedste vin. Noget, jeg helt har glemt efter oceaner af tunge, triste chardonnay'er fra Californien og omegn! En ganske klassisk chardonnay med ren aroma, middel fylde og stor friskhed og stil.
Foto: Chartron er et godt domæne i selve Puligny-Montrachet, hvor det også ejer vigtige dele af bl.a. Chevalier-Montrachet (en vin til 1000+ kr) og selve Montrachet (endnu dyrere). Men altså også 3 hektar af Montmarin, et godt vinbjerg i Rully nogle kilometer længere mod syd mellem Rully og Mercurey.
Vinen laves på sammevis som Montrachet'erne, dvs. med gæring og lagring i små egefade. Vinen har dog ikke samme intensitet som de dyre -men stadig en flot vin. Set hos anden importør til 229 kr (samme vingård, blot er etiketten lidt anderledes), så 139 er rigtig god pris.