Søg i 1200 opslag:

01/01/2022

Ikke flere bobler, tak!

Kære læser! Her på årets første dag er de sidste raketter ynkeligt faldet på jorden under en regntung himmel. Og du burde virkelig ikke læse om vin, selvom boblerne er få og kedelige! 

Men formentlig læser du først dette et (lille) stykke ind i det nye år 2022. Et ret trist år oven på festfyrværkeriet op til nytår. Måske gør Føtex, Netto og Bilka deres bedste, men ugens udvalg giver mig mest lyst til at hoppe på afholdsvognen. Og det kan vel ikke være kædernes mening? 

Bedste KØB: MontGras "DeVine" Reserva rød/hvid, Dr. Pauly riesling + pinot noir, Wolf Blass Red Label sparkling, Tanunda rød/hvid, Canta Mañanas rød/hvid, Baron de Ley Rioja Reserva, 
Godt KØB: Wolf Blass Red Label rød/hvid, Gnarly Head ZinfandelManara Ripasso "Morete"
Bedste VIN: Faustino I Gran Reserva

MontGras "DeVine" Reserva, rød/hvid/rosé, kr/fl v 2: 39,50 

2 fl: 79, Chile, bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 6.1.2022
Reserva er 1-2 trin op fra bunden, men meget langt fra toppen. "De Vine" er god til prisen, men ikke meget mere. Montgras ejes af Cristián Hartwig og Eduardo Gras, med Eduardo's brother Hernán som vinmager. Huset ejer flere vingårde, ialt 900 hektar i gode regioner. 
      Etiketten viser et vinblad og vil muligvis vise, at vinen kommer fra vinplanter. Men "De Vine" er topkøb til 39 kr. Trods teksten på web er kun lille del lagret i eg (kun 10% af pinot'en!). Cabernet fra det lune Colchagua er rigtig god, som også de hvide, ikke mindst sauvignon'en fra det kølige San Antonio. Lige en klasse over de kedelige australiere længere nede. 

Dr. Pauly riesling eller pinot noir, kr/fl v 2: 39,50 

2 fl: 79Bedste KØB + **** (4/5), Tyskland, Føtex, indtil torsdag 6.1.2022

En god tør riesling -intens, ren aroma, sprød, frisk og let, men med nydelig eftersmag. Også rød pinot med pæn frugt, middel fylde med lige en smule druesødme, men ren og god  -begge er favorit til den meget tiltalende pris.  

Wolf Blass Red Label, rød eller hvid... 39,- 

Rød Shiraz-Cabernet, hvid Chardonnay-SemillonAustralien, 
Godt KØB + **** (4/5)Føtex, indtil torsdag 6.1.2022, normalt 79
Wolf Blass ville lave vine, der "gjorde stærke mænd svage og svage kvinder stærke". Jeg er ikke sikker på, at hverken den b(e)rusende eller de 2 andre "Red Label" vine lever op til det næsten  MeToo-korrekte ønske, men Wolf er væk og Accolade ejer mærket. 
      Vinene er uskadelige, den røde har krydret fylde -men pæn frugt- den hvide er tør, frisk og uskadelig -men mange vil sætte stor pris på begge. 

Wolf Blass "Red Label" Premium Sparkling.... 39,-

Chardonnay Pinot Noir Extra Dry, Australien, Bedste KØB + **** (4/5)Føtex, indtil torsdag 6.1.2022, normalt 79
Prisen gør vinen til bedste køb, ikke smagen! Og den burde slet ikke være her, da jeg efter Nytår holder pause med boblerne! Lavet på Champagne druerne chardonnay og pinot, med 2. gæring på tank, ikke på flaske som cava eller Champagne. Sødmen er angivet til "Extra Dry" (ekstra tør), som i disse inflationstider betyder ret sød -18-20 g/liter. Kun smagt én gang, nydelig duft, men mangler længde og friskhed. 

Ernst Ludwig Riesling, Medium Dry... 40,-

Rheinhesssen, *** (3/5), Netto, indtil fredag 7.1. 2022

Denne vin kan ikke gøre nogen fortræd. Har ikke selv nået at smage den, men har lyttet til en ven, der har: "Ingen forglemmigej". Hurtigt drukket, hurtigt glemt. Foretrækker Dr Pauly's riesling. Kommer fra giganten GCF i Alsace, der har købt Racke's kælder, hvor den gamle bestseller Amselfelder også tappes. 

Yellow Tail, Australia, frit valg, kr/fl v 2: 39,50

2fl: 79, rød shiraz, merlot, hvid chardonnay, pinot grigio, rosé, sød moscato, *** (3/5), Netto, indtil fredag 7.1. 2022

Her er et australsk svar på Pepsi Cola! I efteråret måtte jeg smage et par af dem -og genopfriskede  noterne, da vinene er alt andet end forglemmigej! Egentlig er de hvide bedst, ikke mindst grigio'en med sine noter af æble og en vis syre og friskhed, mens de røde ikke tiltaler mig. En superkommerciel stil, hvor fedme (sødme? ikke sikker) dækker over lidt umodne toner. Moscato er kommerciel og sød (ikke voldsomt sød, takket være lidt syre), mens rosé bør undgås. 

      Men tænk på, hvor meget bedre en Hécula fra Spanien er! 
      Yellow Tail leverer minimum 50 millioner fl/år fordelt på et stort udvalg af 6. generation af familien Casella Riverina i Australiens superhede indre. Mærket har 20 år bag sig. Det mest positive er, at vinen ikke laves af et af de 3 gigantiske huse, som dominerer Australien og New Zealand: Accolade, Treasury og Pernod-Ricard! 

Tanunda, cabernet-merlot eller chardonnay-viognier... 35,-

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 13.1. 2022
Rød er en meget poleret australier, som ikke gør fortræd, men heller ikke begejstrer. Hvid ikke smagt, men nok en nydelig tør hvid med lidt frugt. Formentlig flot til prisen, som er meget lav! 
Tanunda er stor vingård i Barossa, men disse vine er nok hentet i de lunere dele af South Australia. Vinene er flasket i England. 
     Bilka sælger også Lindeman's BIN vine (45, 3*), som ligner Wolf Blass (Føtex) til forveksling. Tanunda er et bedre køb. 

Canta Mañanas, Ribera del Duero eller Rueda.. 39,- 

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 13.1. 2022

De charmerende hane-prydede etiketter er nye -"Canta Mañanas", dvs. morgensang fra hanen! Men de røde og hvide indeni kender du måske fra Altos de Tamarón, som Canta formentlig afløser i Bilka (som igen er identisk med Condado de Oriza, som ligger i Irma). Alle disse etiketter (og mange flere!) laves af Pagos del Rey, del af Felix Solis, et af Spaniens største vinhuse. 

      Simpel rød og hvid, men rigtig gode til denne pris! En frugtig, ganske frisk Rueda -men nyd ung!- baseret på den fine verdejo, men vist nok også lidt viura, der giver friskhed, men ikke så meget karakter. Den røde er en fyldig, frugtig tempranillo fra Ribera del Duero, men i en ung, frugtig udgave uden de store dikkedarer. 
      Druerne er ikke de bedste, men vinene laves efter de mest moderne -og gode- metoder: rødvinen laves med omhu med kold maceration før en relativt kølig gæring for at bevare frugten. Druer til den hvide Rueda høstes i de kølige nattetimer, og mosten får 6-8 timer med skallerne for at give mere aroma.   

Gnarly Head, Lodi Old Vine Zinfandel... 50,-

med Bilka+ WineClub-app, godt KØB + **** (4/5), Bilka, norm: 108,67, indtil torsdag 13.1, 2022
Gnarly Head hentyder til de krogede gamle vinstokke -og netop zinfandel  er ofte gamle vinstokke, som har overlevet fra de dage, da de leverede den daglige vin i Californien. Dette mærke tilhører Delicata, som er en stor, privat vingård. Gnarly laves på deres vingård i Manteca. 
En typisk zin med dyb farve og krydret frugt med peber og bær, lidt friskhed i midten, der giver en pæn lang smag. NB: Fås også på baginbox. Den smager ikke så godt. 

Manara Valpolicella Ripasso "Morete"... 69,- 

Classico, godt KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 13.januar 2022

Jeg anbefalede denne vin for 3 år siden (til 75 kr), så nu får den 5*. Typisk 88-89p i guider og for mig bedre end Piacentini, Righetti ripasso fra skråningen Morete ("Den lille Brune") i San Pietro i Valpolicella.  Glimrende vingård. Ikke smagt i 2-3 år. Husker den som blød og afrundet med masser af sød frugt, ret lys, men fyldig og pænt lang. Rustik etiket, men god vin, perfekt til en risotto!  

Baron de Ley, Rioja Reserva... 69,- 

2016/17, bedste KØB + ***** (5/5)Bilka, indtil torsdag 13.januar 2022 
En glimrende moderne Rioja med god fylde og indbydende duft, afrundet uden at være lad. Ikke det store sus, men jeg har endnu ikke mødt én, der ikke synes om den. Ley er en stor, moderne bodega i 400-årigt gammelt benediktinerkloster  nær Logroño, hvor al vinen kommer fra egne vinmarker, ret sjældent i Rioja. 
      Vinen er ofte på tilbud, men er som regel et sikkert valg. Samme ejer som Coto, som ses i Rema1000 -så koster denne vin 100 kr i Føtex eller Bilka, så kør i Rema! 

Faustino I, Rioja Gran Reserva... 99,-

2010,  Bedste VIN + ***** (5/5)Bilka, indtil torsdag 13.januar 2022 

Den er lige sat 10 kr op siden jul, men stadig godt køb og værd at smage -dyb farve med modne nuancer, en indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang med god modenhed, som man kan forvente efter 10 år. Meget bedre end de brunello'er og amaroner, du af og til kan få til samme pris! Vinen koster 18€ i Spanien (135 kr). Set i 2010 med 93p/Guía Peñin og 91p/WineSpectator.