Søg i 1200 opslag:

06/01/2022

Flot Corbières og rund toscaner

"Irma er oasen i januar måneds vinøse ørkenvandring! Andre går op i "hvid januar", en måned, som byder på flere slankekure end gode vine!" skrev jeg for et år siden. 
Men jeg vil ikke gentage mig selv, så jeg siger, at Irma byder på flotte vine til en rimelig pris, selvom kun Tréviac fra Corbières er et vaskeægte kup! 

Men også Mazzei nr 10 merlot er et godt glas, mens jeg er misundelig på dig, der går i Irma for at smage de nye Landgraf vine. Mens rivalerne i januar er gået på vinmæssig slankekur, holder Irma vinfanen højt. Jeg savner dog en klassisk "bedste vin" som Pédesclaux før nytår!

Bedste KØB: Tréviac 2019 Corbières, Fonterutoli "nr 10" ToscanaLandgraf "Saulheim" rød/hvid, Finca la Solana Jumilla organic, Nostros riserva rød/hvid, Cattin Hatschbourg Grand Cru


Ch. Tréviac 2019, Corbières, kr/fl v 2: 69,50

2 fl: 139, bedste KØB + ***** (5/5), Irma (spotvare)
Har desværre ikke smagt dette slot, men flere fra samme vilde, smukke del af det skønne Corbières. Men netop 2019 har fået 93p/100 af Wine&Spirits, mens Parker giver 2017 90p. Med alle løfter om en rimeligt koncentreret vin med åben duft af vilde bær, lidt urt, magtfuld, pænt lang, men let drikkelig allerede nu
      Så den er endnu et tegn på, hvor gode køb du kan få i Frankrig, når du vælger GSM vine (af druer som Grenache Syrah & Mourvèdre) -her dog kun grenache (40%) og syrah (60%). Dvs vin i Rhone-stilen. Du kan let få billigere vine fra regionen (vi så en god Fitou til 40 i Meny i sidste uge), men denne er mere poleret. Og noget billigere end samme kvalitet fra Rhone (for slet ikke at nævne andre lande!).
       Familien Sié har haft vingården her tæt på smukke Grasse i 100 år. Bedstefar var en af de få, som ikke blev medlem af kooperativet. Arnaud Sié overtog vingården i 2000 og sælger i dag sin vin over hele verden. Prisen i USA er $33 (200 kr). 

"Nr 10" Fonterutoli, Toscana, kr/fl v 2: 79,50

2019, 2 fl: 159, bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 12.1
Mazzei er et af topnavnene i Chianti, men laver også andre vine -bl.a. denne på 90% af Bordeaux-druen merlot + 10% sangiovese. Vinen er noget blødere, federe og mere tilgængelig end den lidt stramme, men sindssygt flotte riserva. Men stadig med herlig frugt og drikbar allerede nu
      Mazzei familien er en stor vingård med godt 150 hektar vin -inkl. vingård i Maremma nær Middelhavet (som formentlig leverer denne vin) og i Noto på Sicilien. Siepi, topvin fra særlig mark i Classico (men solgt som Toscana) er for dyr (559 (4*). 

Landgraf "Saulheim", rød/hvid... 99,-

øko 2020 Rheinhessen, bedste KØB +  ***** (5/5), Irmaindtil onsdag 12.1.

2 nyheder fra vingården i Rheinhessen: 
      Herlig riesling, meget rig aroma, ung, med frisk syre, tør, men med lidt frugtsødme i eftersmagen. Formentlig bedre om 1-2 år. Madegnet, f.eks. til sushi eller en salat. 
      Den røde Spätburgunder -pinot noir i Bourgogne- er 5* værd, plus tysk rød, stadig lidt sjælden (især hvis den skal være god)! Fine bær i duft og smag. Har kun smagt den almindelige, som ikke bærer navner Saulheim. 
      De nye vine er noget dyrere end de almindelige Landgraf viner. Vinene er "gutswein" (fra egen vingård) + bynavn, dvs "Ortswein", et trin opad i kvalitet (og pris). Begge har lagret i eg før aftapning. 
      Vingården ligger i Saulheim syd for Mainz. Dette område har ikke samme ry som Mosel eller Rheingau, men her er dog 2 rigtig gode byer, Nierstein og Oppenheim -nær floden Rhinen- men Saulheim ligger inde i landet langt fra floden og har  ikke samme ry. Domænets 20 hektar leverer god vin efter økologiske metoder, som laves til vin af det unge begavede ægtepar Katrin og André Landgrafder har fået hele 4* i den respekterede tyske guide, Eichelmann.  

Albarossa, Piemonte, Giordano, kr/fl v 2: 79,50

2 fl:  159, godt KØB + ***** (5/5)Irma, indtil onsdag 12.1.

Giordano ligger i Diano d'Alba lidt syd for Barolo, men har mere vin i Salento, bl.a. primitivo. Hans Barolo osv er middelmådig, men denne albarossa er rigtig sjov! 

      Albarossa er en naturlig krydsning fra 1938 mellem nebbiolo fra Barolo og  -troede man- barbera, men nebbiolo'en viste sig at være chatus, en lidet kendt drue fra Ardèche i Frankrig. Så albarossa blev parkeret på et sidespor.

      Men krydset kunne levere god vin, men der er i dag blot 10-15 hektarer med druen, og kun 3 vinhuse sælger den, bl.a. Giordano:  "Meget mørk, diskret, men fin aroma, kraftig, med mærkbar, men afrundet tannin". En flot vin, blødere end Barolo, men fastere end de vamle primitivo'er, som huset også tilbyder.  En spændende vin, som jeg vil servere kælderkold til en kraftig gryderet med indkogt rødvinssauce. 

   (2 fl. 99) laves af Giordano i Piemonte og er lagret en tid i eg. Den har fået 5* + godt køb af Rydberg (som jeg stoler ikke så lidt mere på end Luca Maroni's 94/99p!). 

Finca la Solana, Jumilla organic rød/hvid... kr/fl v.2: 44,50

2 fl: 79, bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 12.1.

Puritanere vil sikkert finde vinen på druen monastréll (mourvèdre) for civiliseret, men i sin klasse er det en herlig, fyldig vin med indbydende og interessant duft med pænt lang smag. Luzón er et stort og godt hus. Vinen er økologisk. Den hvide er ok, men gør ikke meget væsen af sig. 

Zinfandel "Trajone", Puglia, kr/fl v 2: 49,50 

2 fl: 99godt KØB + **** (4/5)Irma, indtil onsdag 12.1.

Irma har også sin del af Rip'Amarone vine fra Puglien, men denne er mere end ok, især til denne pris. Vinen er rund, fyldig, frugtig, men ikke for sød -slet ikke det værste glas, du kan nyde alene uden mad til. 

      Jeg drikker såmænd lige så gerne denne vin som Carlo Scala's Primitivo de Manduria eller Apassimento og andre kuriøse vine, som du også kan finde i Irma (desværre). Vinen leveres af Femar Vini, som du måske har mødt i Brugsen (bl.a. Epicuro og Z-Zinfandel) eller i Meny (Antico Ceppo) og formentlig i andre kæder. Huset ligger i Frascati nær Rom. Jeg drikker lige så gerne denne vin som Primitivo di Manduria fra Contri (2 fl. 129, 3*). 

2 fl: 149**** (4/5), Irma, indtil onsdag 12.1.

Maffei er så tæt, jeg kan komme på rigtig god ripasso, og Palazzo Maffei (i Brugsen kendt som Villa Annaberta) leverer ofte god vin i en afrundet, kraftig, mindre sød stil end mange. Rigtig flot frugt, også, præget af lang maceration.  

Nostros, cabernet, pinot eller chardonnay, kr/fl v.2: 39,50

2 fl: 79, Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, gælder indtil onsdag 12.1.
Gode vine fra den store private Indomita bodega i Chile. Husets vine ses mest i Fakta.  Egentlig er den runde fyldige cabernet -fra den gode Maipo dal- bedst, men pinot noir og chardonnay fra kølige Casablanca- er også ok. Den røde pinot er lovlig let, men egentlig typisk pinot, mens chardonnay uden mærkbar eg har god friskhed. 

     Irma tilbyder også Yoga, frit valg mellem Syrah Sicilia og California (merlot, cabernet, petite sirah), 6 fl. 299 (3-4*). Undrer du dig over samme mærke med vin fra hhv. Sicilien og Californien? Årsagen er, at vinene leveres af et svensk firma specialiseret i at levere til Systembolaget, hvad jeg mest opfatter som garanti for lav pris snarere end kvalitet. Kun smagt én gang. Ret livløs vin. Og hvorfor navnet Yoga????

Les Anges Sauvignon Loire, kr/fl v 2: 44,50 

2 fl: 89, 2020, godt KØB + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 12.1. Frankrig, norm. 99/fl. 
En herlig vin oven på de lidt tunge chardonnay'er fra f.eks. Chile eller endnu værre California. Lidt ung, skarp, men med god aroma -et godt alternativ til New Zealand. Vinen kommer fra kooperativ ved Loire, som også er hjemsted for Pouilly-Fumé. En god Sancerre eller Fumé er langt bedre, men desværre er ikke al Sancerre bedre end "Englevinen", suk!  

Théo Cattin, Hatschbourg Grand Cru, frit valg... 99,-

Riesling eller gewurztraminer Alsace, Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 12.1. 

De bedste skråninger i Alsace har titlen Grand Cru. En af de gode, men mindre kendte er Hatchbourg nær Éguisheim på blid skråning vendt sydøst. 

      Ret tung jord, meget egnet til pinot gris og gewurz. Men jeg vil foretrække den tørre riesling frem for pinot gris (som jeg ellers satte højt i ældre årgang), som er på den søde side. Lidt synd. Til gengæld passer sødmen perfekt til den aromatiske traminer, der dog også har lidt syre, der gør den meget egnet til asiatisk inkl. sushi. 

      Familien Cattin kom som andre til Voegtlinshoffen fra Schweiz i 1600-tallet og har boet siden i denne lille landsby syd for Colmar. Vingården sælger både som Joseph og Théo Cattin. Den unge Jacques Cattin og hustruen Anaïs, som ejer 20 hektar og får druer fra andre 50 hektar.  

Vacqueyras, Pierre Henri Morel... 119,-

Godt KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 12.1. 
Ikke stor, men poleret, middel kraftig, afrundet og pænt lang. Vinen er langtfra den bedste Vacqueyras jeg har smagt, men god -og god pris for noget med Chapoutier i sig! Morel var navnet på ex-adm direktør for Chapoutier i Tain l'Hermitage, men bruges i dag stort set til vine fra det sydlige Rhone. 

Til samme pris Hautes Cotes de Nuits (Bertrand de Monceny, 119, 3*?). Har ikke smagt vinen og har ikke lyst til at bruge penge på den. Formentlig ganske ok, men Bourgogne i denne prisklasse er ikke et sikkert køb. Desuden er Hautes Côtes fra Beaune ofte bedre end Nuits gr lidt lunere klima. 

Saveurs d'Autrefois, pays d'Oc, kr/fl v 2: 49,50 

2 fl: 99godt KØB + **** (4/5)Irma, indtil onsdag 12.1.

Har ikke selv smagt den, men gode venner drikker den altid, når den som nu er på tilbud. Men har smagt rigtig mange vine fra Vignerons Catalans, et 2.grads kooperativ ved Perpignan i Roussillon. Vinen laves på cabernet og syrah, som gror på de fladere områder op mod badebyen Barcarès. En afrundet, fyldig vin med nydelig frugt. Men mangler nok lidt længde i smagen.