Søg i 1200 opslag:

02/01/2022

Alkoholfri vin, nej tak!

Hvis du en aften får bind for øjnene, et glas i hånden og et spørgsmål: "Hvad er det?", så skal du blot håbe på, at der ikke er alkoholfri vin i glasset. 
For så har du ikke en chance, for alkoholfri vin har ikke meget smag og aroma og slet ikke af vin. 

Bare sig pænt nej. Vin har en balance af aroma, syre og alkohol, og den er væk i alkoholfri vin. Og jeg har ikke lyst til at betale høje priser for noget, som ret beset er en drik, hvor de har fjernet det bedste. 

     De alkoholfrie vine er bedre i dag. Men jeg vil stadig nødig betale 40 kr for en flaske for slet ikke at nævne 60! Så det bedste bud kommer stadig fra Guardian's vinkritiker, Victoria Moore

      "Vil du have mest karakter af vin med mindre alkohol, så køb en flaske vin og fortynd den med vand". Enkelt og ligetil. Og billigere! 

    I januar er Nytårskur på vinmenuen, og årets ekstranummer er vin uden alkohol! Den laves som almindelig vin, lidt tynd, ofte 10% alkohol. Bagefter fjerner du alkoholen f.eks. med omvendt osmose (en membran filtrerer alkohol molekylerne fra). I princippet kun procenterne, men i praksis er en masse duft og vinsmag væk, som hidtil balancerede den tørre tannin og syre. Derefter må vinmageren ind og trylle med f.eks. restsødme.  

      Brugsen, Fakta og Irma er ikke bedre end Salling her oven på Nytårsaften, så jeg kan lige så godt starte med dem uden alkohol!  

Bedste KØB: Spier "Signature" rød/hvid/rosé, Salice Salentino "EpicuroIndominta Gran Reserva rød/hvid, Casillero del Diablo "Red Blend", Pareto's Estate "8020" rød/hvidEscorihuela Gascón 1884 Pinot Noir/ViognierRiesling Alsace "Cuvée Reservée"

* (1/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 6.1.2022
Laves af Reh i Tyskland af importeret vin med omvendt osmose. Den let boblende drik er ok (men vil hellere have hindbærbrus), men det er svært at vælge (fra) mellem rød cabernet og hvid chardonnay.  

** (2/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 6.1.2022
En ven blev udsat for Torres' 0% vine sidste år. Jeg slap. Nåede at smage den sødlige muscat, som  har en pæn portion frugt. Kender ikke metoden, desværre. 

Spier "Signature", rød/hvid/rosé... 35,-

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 6.1.2022
Dette er en af de billigste dansk-tappede vine, og som sådan får du rigtig meget for pengene. Coop er største kunde hos Spier -men især af vin på tank, ikke flaske! Vinene er nydelige og korrekte og kan ikke genere en tiger! Den lyserøde ok som også hvid chenin, de røde er bedre. Normalprisen skal være opskruede 79,95. Håber ikke, du nogensinde har betalt fuld pris!  

Salice Salentino "Epicuro" riserva... 39,-

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 6.1.2022

En vinøs kioskbasker  med lidt mere kvalitet end de normale Puglia-vine. Rig aroma, fyldig, rund og pænt lang. Salice er den måske bedst kendte DOP i Puglia og skal leve op til lidt skrappere krav end de normale Puglia vine. Ordene riserva har ingen betydning for vine fra Puglia, der generelt skal nydes unge. 

Indominta, Gran Reserva rød/hvid... 35,-

Cabernet-sauvignon, pinot noir, sauvignon blanc, Chile
Bedste KØB + ***** (5/5), Fakta, indtil onsdag 5.1.2022
Cabernet fra lune Maipo med rund fylde og god frugt og pæn længde. Faktisk excellent køb, hvor 2019 fik 90p af respekterede lokale Descorchados. 
Den røde pinot og den hvide sauvignon kommer fra kølige Casablanca nær Stillehavet -godt klima til disse to druer! Ikke smagt de seneste par år, men pinot '18 var ret lys, men med god bærduft og lidt tør, kort smag, som dog blev meget bedre i glasset med fine noter. Hvid sauvignon med herlig krydret frugt og ren, tør, sprød smag.

Foto: selveste Rihanna på besøg hos Indomita. Jeg ved ikke om hun er vild med netop de vine? Gode er de, men hendes besøg har måske også noget at gøre med, at huset sælger en masse vin -lagerkapacitet til 36 millioner flasker! Huset er ganske nyt (2006) og ejes af Bethia.

Casillero del Diablo "Red Blend"... 40,-

Bedste KØB + **** (4/5), , Superbrugsen og Kvickly, indtil onsdag 5.1.2022

Rød på shiraz + lidt cabernet og carmenère fra kølige Rapel.  Solbær, men er afrundet og middelfyldig med afrundet eftersmag. 


Concha y Toro er Chile's største vinhus med en omsætning omkring 7 milliarder kr og står bag lang række vine i Coop's kæder (Emiliana i Irma, Fetzer, Bel Arbors, Don Melchor osv) -og altså også Casillero del Diablo, som fås i flere udgaver. 


Côtes du Rhône "Andéol Salavert"... 40,- 

Godt KØB + **** (4/5), Fakta, indtil onsdag 25.1.2022

Jeg har frejdigt tilladt mig at sætte Brugsen's Rhone med etiketten "Notre Dames des Treilles" (som få husker!) herover, for jeg har ærligt talt ikke smagt etiketten fra Fakta, men det er samme importør og kommer fra samme hus Salavert, dvs. Meffre, så vinen er nok identisk med la Chasse, også i Brugsen!  
      En meget basisagtig Rhone, men god til prisen! Middel fylde, middel frugt, fast rundhed, men uden længde. Et stykke fra 5*, men vinen har dejligt nok skruelåg.

Pareto's Estate "8020", rød/hvid, kr/fl v 2: 59,50

2 fl: 119, California, Bedste KØB + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 5.1.2022
Jeg roser sjældent vine fra USA, som generelt er for dyre. Men Pareto's er rigtig gode til denne pris (dvs næsten lige så god som vin fra Argentina, Chile eller Spanien!). Den røde zinfandel er mørk, kraftig, men med indbydende frugt og nydelig smag, mens den hvide chardonnay er frugtig og fyldig, med lidt syre under fedmen -god, men lidt trættende i længden. 
Slet ikke værd at købe til normalprisen 100 og ikke mit førstevalg til aftenens vin (men anden vinhandel sælger zin'en til 109). Så et topkøb til 60! Pareto "80/20" er teorien om, at 80% af resultatet kommer fra 20% af indsatsen. Skal vi vende den? I USA drikkes 80% af vinen af 20% af befolkningen -Pareto kan være vine, som får lidt flere til at drikke vin. 
      Pareto ejes af familien Scheid, som næste år kan fejre 50 år i det kølige Monterey, hvor de har et af de største domæner, fordelt på 8 vingårde. Skulle vejen falde forbi, kan du besøge smagelokalet midt i romantiske Carmel


Bonterra Zinfandel, økologisk... 89,-

California, **** (4/5)Irma, gælder indtil onsdag 5.1.2022

      Vi ser i Danmark mest californiske vine tappet i Danmark, Tyskland eller England -dvs. som regel med mere filter og svovl i vinen -dvs. en mere kedelig vin. Derfor foretrækker jeg i reglen vine fra Argentina eller Spanien for Californien.
      Bonterra er tappet i Mendocino -et af de gode områder (ikke Napa eller Sonoma, men tæt på!), og druerne er økologiske. Foretrækker zinfandel, som passer til det lune klima i Mendocino, stort, smukt område nord for Napa (foto). 
      Rigtig god vin med blød kraft og ren duft -ikke så solbrændt som mange. Guiderne giver som regel vinene 87-90p/100, og i det dyre Californien er det en karakter, som mange vine til dobbelt pris vil være tilfreds med. 
      Bonterra (del af Fetzer, ejet af Concha y Toro i Chile) laver faktisk god vin, selvom der er store penge bag. 
     Fås også som cabernet-sauvignon (5*) og hvid chardonnay eller sauvignon blanc (4*). 

Escorihuela Gascón 1884, Pinot Noir eller Viognier, kr/fl v 2: 64,50

Argentina, 2 fl: 129 godt KØB + **** (4/5), Irma indtil onsdag 5.1.2022
For mig hører pinot og viognier ikke hjemme i det tørre Mendoza, selvom vi er 850-900 meter oppe! Rød pinot ligner god californier, lidt klodset, krydret frugt, pænt bærpræg -mindre sjov end lignende vin fra Chile's Casablanca for slet ikke at nævne Bourgogne eller Tyskland. Den hvide er på den sjældne viognier er ok, let, frugtig, men mindre frisk end de gode fra Sydfrankrig (og kan ikke matche Tariquet!). 

      Begge lagres i eg, men de 3 måneder, Irma nævner for viognier, er at overdrive -10% af vinen lagres i eg, resten i stål. Men det er ok for mig! Gascón ejes af Catena, et af de store firmaer i Argentina, men er for mig bedre end massevinen Alamos.  


Riesling Alsace "Cuvée Reservée", kr/fl v 2: 49,50

2 fl. 99 bedste KØB + ***** (5/5)Irma, indtil onsdag 5.1.2022

Riesling er tappet af Turckheims kooperativ og er tør og livlig, en rigtig god ledsager til en salat eller måske nogle grillede rejer uden for meget krydderi. Kooperativet i Turckheim har leveret vin til Irmas kunder i snart 50 år. Lidt af en rekord! 
     Kælderen i Turckheim har skiftet navn til "Alliance Alsace" og tapper vin fra et ganske stort område -ikke meget fra selve Turckheim, men meget fra et par kældre andre steder i Alsace. Men til denne pris stadig lidt af et fund! 

Neleman Tempranillo-Monastréll, kr/fl v 2: 59,50

 2 fl: 119, València, økologisk, **** (4/5), Irma, indtil onsdag 5.1.2022
Hollænderen Derrick Neleman købte for nogle år siden et nedlagt kooperativ i Casas del Rey, en lille by i Utiel-Requena, som i dag er bolig for blot 30 borgere. Han har også en anden kælder i den sydlige del af València området og leverer en lang række vine  lavet på moderne vis, bl.a. denne. En fyldig, men afrundet og brugervenlig vin, som ikke afskrækker. Men ikke topkøb.