Søg i 1200 opslag:

07/01/2022

Herlig hvid og god Barolo, men...

Som medlem af ABC (Anything But Chardonnay) burde jeg ikke anbefale en vin på denne drue. Men jeg meldte mig ind efter 2 ugers vinøs rejse i Californien med umådelige mængder af fed, trist hvidvin, ofte med let sødme. Når jeg smager en livlig Macon Azé med sin friske aroma, så vil jeg overveje mit medlemskab! 

Men ellers går jeg ikke på vinkøb i store kæder som Føtex, Bilka og Meny i denne uge. Føtex tilbyder den flotte Pure (og Impure), men dem har jeg allerede, mens Bilka har Gemma Barolo (og den har jeg også).  Meny er ikke bedre, men har dog en flot Hérédita Rhone, som jeg foretrækker for Guigal. 

Bedste KØB: Macon Azé "la Burgondie", Trapiche "Pure" + "Impure"Gemma Barolo, MontGras "DeVine" Reserva, Hérédita Cotes du Rhone
Godt KØB: Amarone Luigi Righetti, Banrock Station Reserve rød/hvid, Grand Vin Bordeaux (flere typer)

Macon Azé "la Burgondie"... 59,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtexindtil torsdag 13.1.
Lys, ren aroma, sprød frisk, men nydelig fylde, god stil og længde -en chardonnay fra Bourgogne, som er en lise oven på de firkantede, lidt klodsede chard'er fra f.eks. Californien. Vinen kommer fra et lokalt kooperativ, som leverer det meste vin fra denne lille kommune, der har 163 hektar vin. Ved en anden lejlighed har jeg drukket Azé fra Louis Jadot. Tror næsten jeg foretrækker kooperativ-vinen (som nok leverer druer til begge, men her til lavere pris!). Testvinder i Vinbladet og 5* i Ekstrabladet, fuldt fortjent. 

Føtex tilbyder til samme pris Ventoux Vidal-Fleury (59, 4*), som er en rund, fyldig Rhone. Set i 2017, som sikkert er god i dag, men ikke just et topkøb. Vidal er del af Guigal og foretrækker Ventoux for Rhone-vinen fra moderhuset, hvor du skal købe 6 (og det er mange af gammel rød). 

Trapiche "Pure" eller "Impure", kr/fl v 2: 44,50

2 fl 89Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 13.1.

"Pure" rød malbec, hvid sauvignon, Malbec "Impure", Argentina

Druerne kommer fra Uco, et af de bedre områder i Mendoza, ca. en times kørsel syd for Mendoza by ved foden af Amerikas (nord/syd) højeste bjerg. 

Rød Pure har åben, rig frugt, solid, afrundet fylde og lang smag med positiv frugt. Kritikerne kan også lide den -2019 har fået hhv 89/Descorchados og 90p/Falstaff.  Impure" -mørk, bred, stor og rig, men tør og pænt lang med snert af eg. Skal være samme vin som "Pure", blot lagret 10 måneder i små egefade. Falstaff giver 2018 hele 91p/100.  
      Den hvide Pure Sauvignon har god frugt, men ikke helt samme præcision og sprøde friskhed som god sauvignon fra New Zealand og Frankrig. 

Zinfandel "Falco Alato", Puglia... 50,-

**** (4/5), Føtex , indtil torsdag 13.1.
Ikke så overdådig som nogle vine fra Rip'Amaronens hjemland, men mere end ok til prisen, synes jeg, selvom Rydberg kun giver den 3* i Ekstrabladet: "Varm krydret i næsen. En del umiddelbar tørhed i smagen med bitre sorte bær, bagte krydderier og vanilje. Simpel, let parfumeret med en tør afslutning"

Gemma Barolo..... 99,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 20.1.
Jeg er ingen Barolo tifosi, men kan godt lide Gemma! 2015 og 16 var gode, men har ikke smagt 2017, som nok er i samme frugtige, milde stil. Den kræver ikke 10-20 år. Typisk murstensfarve og interessant duft med læder og frugt, men stadig en vis stramhed. Men med en moderne Barolo's bløde tanniner. 
      Barolo tifosis kender formentlig slet ikke Gemma, som er en moderne blødere stil, men nu er jeg ikke ærkefan. Jeg foretrækker Gemma's kommercielle´, fyldige stil for de lyse supertannin-vine, hvor en lys farve og bidende syre bliver set som et fortrin! 


Amarone Classico, Luigi Righetti.... 99,- 

Godt KØB + ***** (5/5), Bilka indtil torsdag 20.1.
En amarone for begyndere, og det er rigeligt for mig! Frugtig og kraftig snarere end bred, rig, let sødlig frugt over en del syre. Mangler en god Amarones frugt og koncentration. Men er til alt held ikke sød (blot 5,5 g/l). I top til prisen, som er ekstremt lav for amarone fra hus i regionen. 
      Amarone fans rynker på næsen af Righetti, som de mener, har solgt ud af de sande Amarone-idealer. Og sandt er det, at et ret lille hus i dag leverer store mængder Amarone til lav pris (men jeg undrer mig mere over, at Valpolicella er i stand til at sælge så meget amarone!). Og Righetti er faktisk helt ok -for begyndere og os uden for mange penge! 

      Righetti ligger midt i Classico området og ledes af 3. generation af familien Righetti. Her ligger også vingården, men druer købes ind til langt det meste af produktionen, som er koncentreret om ripasso og amarone. 

MontGras "DeVine" Reserva, rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 40,- 

6 fl: 240, Chile. Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 20.1.2022
Reserva er 1-2 trin op fra bunden, men meget langt fra toppen. "De Vine" er god til prisen, men ikke meget mere. Montgras ejes af Cristián Hartwig og Eduardo Gras, med Eduardo's brother Hernán som vinmager. Huset ejer flere vingårde, ialt 900 hektar i gode regioner. 
      Etiketten viser et vinblad og vil muligvis vise, at vinen kommer fra vinplanter. Men "De Vine" er topkøb til 39 kr. Trods teksten på web er kun lille del lagret i eg (kun 10% af pinot'en!). Cabernet fra det lune Colchagua er rigtig god, som også de hvide, ikke mindst sauvignon'en fra det kølige San Antonio. Lige en klasse over de kedelige australiere længere nede.  

Jamelles, flere typer ...  49,-

**** (4/5), Bilka, norm: 89, indtil torsdag 20.1.

Det er sjældent at kunne sige det, men alle de varianter er gode og gode køb til 50Pinot'en er nok en smule fersk -men den har positiv pinot-duft og rund fylde, syrah smager som god Rhône med sin let pebrede frugt. chardonnay er også glimrende, mens den lyse rosé har positiv frugt i både duft og smag med lige en anelse syre, der gør vinen sjov og drikbare for alle, nybegyndere som mere erfarne gæster. 
      Skal jeg kritisere vinene, så er stilen ret kommerciel, dvs. ingen excesser her! Men det er god vin, som er en lise oven på et par glas tunge Banrock vine. 
     Foto: Vinene laves af ægteparret Laurent og Catherine Delaunay, som ejer Badet-Clément, som har hovedsæde i bakkerne bag Nuits St.Georges i Bourgogne, men kun sælger vin fra Sydfrankrig. Sært! Laurent's far var en af tidens store vinmagere, der bl.a. lavede Damoy's velkendte Chambertin! 
Bilka sælger også Guigal Cotes du Rhone (rød/hvid/rosé, 6 fl. 479, 4*). Har kun set en noget gammel rød (2010), mens de lyse vine er yngre. Så hellere Hérédita i Meny! 

Banrock Station Reserve rød/hvid,... 39,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 20.1.
Disse vine er trættende i længden, men i det mindste den røde smager godt og er bedste køb. 
Rød cabernet + shiraz er mørk, kraftig, frugtig, krydret, blød tanniner, præget af varmt klima. Den hvide er ikke sjovere -på druen chardonnay (kedelig) + verdelho (Madeira-drue) giver en intens aroma, men den mangler lidt friskhed. 
      Banrock Station (foto) er en af Australiens største vinmarker -dækker 1800 hektar i en blok, hvoraf 600 er plantet med vin. Sådan en mark kan kun eksistere langs Murray-floden, som løber gennem tørt, ørkenlignende land tæt på Kingston -en anden stor vingård i Australien. 

Grand Vin, Bordeaux, frit valg,... 149,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 20.1. 
Vælg mellem Pomerol, Margaux, Pauillac eller St Julien (aft. Ginestet)
Vinene kommer fra noget af den dyreste jord i Bordeaux (og på Jorden), men de er ikke tappet af ejeren selv, så jeg tør ikke svinge dankortet her. Ginestet er godt, men stort hus, og ejerne har gode slotte i Pauillac (Haut-Bages Libéral, 5.Cru) og Margaux (Ferrière og andre). Vil dog hellere købe f.eks. Mayne Pomerol, når den er på tilbud. Men nydeligt udstyr! 

Hérédita. Cotes du Rhone... kr/fl v 3: 66,67

2 fl: 200, 2019, bedste køb + ***** (5/5), Meny, indtil søndag 9.1.

Den monumentale -og ekstremt travle- vinmager  Philippe Cambie (foto) er "larger than life". Men han laver ikke vinen, trods Meny's ord, for den laves af Princes, det eneste kooperativ i Chateauneuf, som leverer excellent vin. Jeg mødte Cambie første gang for 20 år siden og blev imponeret over hans vine (og størrelse). I dag er han en legende -og ekstremt efterspurgt som konsulent. Jeg ved ikke hvor meget han har haft at sige med denne vin, men godt smager den! Kælderen har i flere år lavet rigtig gode vine fra knap 600 hektar, heraf 80-90 i selve Chateauneuf. 

En klassisk Rhone på grenache (70%) -der giver frugt og styrke- og syrah (30%), der giver farve og længde. En sympatisk og flot vin med fløjlsagtig fylde og god dybde i frugten. Nyd den nu for frugten eller gem den 2-4 år. 

Meny tilbyder fra samme kælder Chasse des Princes grenache (59,95, 4*), en god frugtig vin, men uden dybden i Hérédita. Meny tilbyder også Preare Ripasso (3 fl. 200, 4*), ok som rød, let for ripasso samt Nugan Drovers Hut chardonnay (3 fl. 200, 3*), men vil meget hellere drikke: 

Macon Chardonnay "Beluses"... 79,95

***** (5/5), Meny, indtil søndag 9.1. 
Har ikke smagt denne vin, men rigtig mange andre fra kælderen, det store kooperativ i Lugny. Kooperativet her fusionerede i 1994 med kælderen i Chardonnay, som -måske- har lagt navn til druen chardonnay. Beluses er en skråning her. Formentlig en god, frugtig og frisk chardonnay, sjovere end Nugan herover, men tror mere på Macon Azé fra Føtex.