Søg i 1200 opslag:

13/01/2022

Barolo, Rhone og Sydafrika vinder i Brugsen

Jeg er glad for at kunne få god vin i Brugsen og lillesøster Irma, mens andre kæder som Føtex, Bilka og Meny er gået i vinterdvale. Her bydes på god Barolo, herlig Rhone og en god vin fra Spier i Sydafrika. 

Personligt glæder jeg mig over, at du kan få et Rhone-Cru som Lirac til så lav pris. Du kan få 3-4 flasker Lirac for én Chateauneuf! Du leder ofte forgæves efter ordet "Rhone" på etiketten, vinen er mindre kendt og forveksles måske med Bordeaux' Listrac? Men stadig! 

      Glæd dig også over Fontanafredda, som med sin sølv etiket endelig laver vin værdig til det historiske navn. 

      Brugsen har andre gode vine, som Spier's PS, en god Amarone, Médoc samt et par gode vine fra Australien og Chile

Bedste VINBarolo 2017 Fontanafredda

Lirac "les Grands Cyprès", Cru du Rhone...  45,-*

*: med Coop-medlemskort, Bedste KØB + ***** (5/5) , Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.januar
En utroligt lav pris for Lirac, der har æren af at være nr to "rød Cru" i det sydlige Rhone, længe før Gigondas og ikke mange år efter Châteauneuf. Jorden er delvis samme rullesten, og druerne er de samme grenache og syrah. Kender ikke årgang, men har haft glæde af både 2018 og 19, men 2020 er formentlig også god. 
      Meget flot med meget rig frugt i næsen, solid fylde og styrke, men får lidt friskhed fra en god mineralitet -flot ung, nok bedst efter 3-5 år. Egnet til krydrede retter. Server kælderkold. 
      Tappet af Meffre i Gigondas, et af de store huse i det sydlige Rhône med rimeligt gode vine. 
      FotoLirac er nabo til Tavel og fik Cru-status samtidig (1947). Oprindelig nok mest kendt for pink (og populær, når Tavel blev for dyr). Men i dag ses mest røde fra den fine lille landsby.  

      Kan også anbefale Louis Reynaud pinot noir (45*, 4*), som er godt køb, men ikke matcher god Bourgogne. Ganske god, frugtig og ren, middel fylde. Også Laugel Pinot Blanc Alsace (45*, 4*). *: med Coop-medlemskort. 

Barolo 2017 "Fontanafredda"...  139,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.januar
2017 har fået 92p/100 af WineSpectator: "This expressive red offers cherry, menthol and tar flavors, with a hint of orange peel. Sleek and solidly structured, this ends with a mint-menthol sequel and macerated cherry notes. Fine length. Best from 2024 through 2042. 25,000 cases made" Jeg har ikke smagt den endnu, men andre pålidelige kilder er også positive, bl.a. 91p fra Tasted/Andreas Larsson og WIneEnthusiast, samt senest 90p + 5* fra Rydberg i Ekstrabladet. 

Til samme pris også Amarone Villa Annaberta (139, godt køb + 5*), en kommerciel, men god Amarone fra en generelt pålidelig vingård. 2018 fik 5* af Ekstrabladet. 

Spier "P.S" grand reserve red... 49,-

2019, Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.januar 

Et blend af shiraz, cabernet sauvignon, merlot og pinotage skal have lagret 12 måneder i eg. Vinen bør være klasse over vintage og signature "Collection". Bedre end disse i samme joviale stil.  

      Den begavede Rydberg giver 2019 ***** i Ekstrabladet med ordene: "Mørke krydrede noter i duften. Meget frugtig i smagen med skovbær, violer og krydderier. Pæn koncentration og intensitet i smagen. Krydret afslutning."  Tappet i Danmark, og du finder -heller- ikke denne vin på Spiers web. 

Savanha Sydafrika, rød/hvid/rosé... 35,-


Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.januar
Husker at have smagt både hvid og rød. Sådan da, men husker ikke noget dårligt! Og mere kan du vel ikke forlange til denne pris. Rød med pæn fylde og frugt ("Juicy", saftig kaldes den), rosé og hvid er begge tørre, men ren i smagen. 
      Men vinene laves (også) af Spier af basis-druer, formentlig med ret højt udbytte. Pinotage, cinsaut og shiraz til rød (pinotage til rosé) og især chenin blanc til hvid. Ingen eg, tapning i Danmark. 
      Brugsen tilbyder også AP Verona rød/hvid/rosé (6 fl. 199, 3*), som laves af det store Verona-kooperativ. Ej smagt, men formentlig ok basisvine, som tilmed har fordelen af skruelåg. Tror mere på Savanha i denne klasse. 

Siglo "Saco", Navarra crianza, kr/fl v 3: 43,- 

3 fl: 129godt KØB + **** (4/5)Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 11.11. 

Du husker måske sækken -"Siglo Saco" var i flere år den mest solgte Rioja i Danmark, bl.a. pga. sækken, der gjorde flasken nem at genkende. Nu fås den igen, men som Navarra (hvor familien Manzanos er 3. størst), mens den i alle andre lande fortsat er Rioja. . 
      En nydelig vin, poleret og civiliseret med tilpas frugt og ren, afrundet eftersmag. Den mangler måske lidt personlighed, men hvor meget kan du forlange til 40? 

Ch. des Coccinelles, Rhône øko...69,-
 **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20. januar
En overmåde sympatisk vin, som ikke fænger hos mig, men har ikke brugt penge på 2019, som fik 5* af Nana Wad i Ekstrabladet. Den kan minde lidt om Lirac ovenover. Men ikke så godt køb! Domænet gør ellers alt rigtigt, så giv den en chance. Coccinelles er fransk for mariehøns, som trives på dette familiedomæne, som har været økologisk siden 1978. 

Ségur 2018, Haut-Médoc... 69,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20. januar

En flot klassisk Médoc, som Coop har solgt i mange år, tilmed til en særdeles rimelig pris (årgang 2020 koster 75 kr på slottet i forsalg). Slottet har  solgt alle sine ældre årgange, men årene med covid-19 har også været meget hård i Bordeaux. 2018 er en rigtig god årgang. 

      Kan nydes nu for frugt og fylde, men lukker nok snart ned og bliver mut og tør -og så skal den have 3-6 år. Dyb farve, indbydende bærduft med god dybde, middel fylde, en del syre, men god frugt. 

      Slottet var engang ejet af markis Ségur, medlem af  Bordeaux' mest berømte vindynasti i 1700-tallets guldalder. Ségur lavede sin vin på Lafite og Latour ´en række andre slotte. Men ejede også dette ydmyge slot mindre end 20 km fra byen Bordeaux (hvor familien naturligvis boede). Siden 1959 har Ségur tilhørt 3 generationer af familien Grazioli. Vinmarkerne ligger ikke langt fra Lagune, 3.Cru. 

William Hardy, shiraz eller chardonnay... 50,-

godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.januar
Den røde shiraz er fra Limestone Coast syd for vinhovedstaden Adelaide -et rigtigt godt område- og det præget vinen, som er en stor vin, men ingen fedladen flødebolle! God frugt, bær og krydderi, men holdt i skak af lidt syre. 17p/20 i '17 af Oldenburg og 5* i Vinavisen i 2018. 
      Den hvide chardonnay kommer også fra et køligt område, Langhorne Creek syd for McLaren Vale og Adelaide. Vi er nær havet, som tager toppen af varmen! Ganske rig, ren aroma med lidt melon og citrus, middel fylde, pæne syrer, middellang smag. Jeg ved ikke, om der er eg i vinen, men det smages til alt held ikke. 5* i Vinbladet og Vinavisen. 

Birds of Paradise, rød blend, hvid viognier, kr/fl v 2: 54,50

2 fl. 109, økologisk, Godt KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.1.
Huset Emiliana er den økologiske gren af Concha & Toro, men vinene er en klasse over Diablo. Den røde er garnacha & syrah, afrundet, fyldig og med rig frugt, ikke præget af eg, men af modne druer i det lune Cachapoal. Årgang opgives til 2018, men vinen er formentlig kun bedre i dag end for 2 år siden. Foretrækker næsten den hvide kommer fra det kølige Casablanca. Men begge er gode køb. 

Piccini "Memoro" rød/hvid/rosé, kr/fl v 3: 43,- 

3 fl: 129, **** (4/5), Superbrugsen og Kvicklytil torsdag 20.januar

En pleaser, som kan være bedre end en kedelig Chianti (som Piccini også leverer). Memoro har mange fans, og vinen er nok bedre end de mange Rip'amaroner-vine.

     Mario Piccini leverer hver 10. flaske Chianti plus en masse andre vine, ialt op mod 20 millioner fl/år. 
Vinene kommer fra egne er 200 hektar (heraf 70 i Chianti) + det tidligere Geografico kooperativ, men langt det meste købes udefra. 
      Memoro er blend fra hele Italien og er derfor bordvin uden årgang (du kan måske få idé om alder ved at nærlæse L-nummer på bagetiket med bl.a.  tappedato). Fås også på 3 liter box med mere anonym smag gr filtrering. 

      Den røde er blend af syditalienske druer som primitivo, montepulciano og nero d'avola med merlot. En fyldig, glat og frugtig vin, meget letløbende trods pæne procenter. 

      Den hvide er især på franske druer som viognier og chardonnay + italienske vermentino og pecorino (nej, ikke ost, men en drue fra Abruzzo). Ganske frisk og frugtig,, måske med en snert af sødme, men det kan skyldes frugten. Rosé ikke smagt. 

      Foretrækker så langt disse vine for spanske Pasas og J.P. Chenet (alle vinsnobbers favorit-hadevin), som sælges til 39 kr.