Søg i 1200 opslag:

21/01/2022

Barbaresco -topkøb fra særligt Cru

Barolo og Barbaresco deler vandene -det er vine, der kræver tilvænning! Jeg blev i hvert fald skræmt de første mange år af en ret lys vin med en bidende syre og tørre tanniner, mens mere hardcore tifosis sad og svømmede hen over violer og lyse frugter! 
Jeg ville nødig give over 50 kr for den vin, der (dengang!) kostede 400...

Jeg er siden blevet klogere (eller mere hærdet i gummerne). Men prøv selv i Irma, hvor du kan få en Barbaresco "Currà" til 89. Currà er et ret lille "Cru" i Barbaresco, hvor druen nebbiolo gror i 220-300 meters højde. Den fås på nettet til 700 kr eller gå i Irma senest lørdag.

      Irma tilbyder også den fine Bourgogne fra det majestætiske Chaize slot, god Glorioso Rioja samt et par fine hvidvine, bl.a. Muscadet og vermentino fra Toscana. 

N.B: En følger i det vestlige Danmark mener ikke, jeg bør rose Irmas vine, da Irma ikke findes på Hovedlandet. Det er svært for mig, især da Irma p.t. har så meget mere attraktive tilbud end f.eks. Bilka. Jeg har en lille trøst, da Irmas vine også fås på mad.coop.dk 

La Marinière Muscadet sur lie, Donnaberta Vermentino hvid

Il Tauro Salice Salentino, Brindisi Terre Brunda, Giordano Spumante hvid/rosé

Barbaresco "Currà", Riserva... 89,-

2015 Sarottobedste VIN + ***** (5/5), Irma eller coop.dk indtil lørdag 22.1.
Denne er bestemt ikke 700 værd, men langt mere end 89 kr, som den koster indtil lørdag. Prisen er lav for Barbaresco, og tilmed er denne både fra Cru (særlig mark) og riserva, dvs. lagret over 4 år, heraf 2 i eg. 
      En ret moderne nebbiolo vin, men stadig umiskendelig nebbiolo, dvs. masser af lyse bær (viol?) og syre i næsen, middel fylde, pænt lang, slutter med en del tør tannin. Især til mad, gerne en ikke for krydret gryderet. 2013 fik 5* af SmagpåVin, og 2015 (men kun smagt én gang) er for mig bedre.
      I denne prisklasse har vi hidtil mest set Barolo og Co af tvivlsom provenans fra firmaer, som ikke selv lægger navn til vinen. 

     Foto: Sarotto far og søn. Bestemt ikke fra en vingård i klasse med Gaja. Men det 300 årige familiehus ejer 30 hektar, heraf 7 hektar på Currà bjerget i Barbaresco, vendt syd/sydvest. Deres hvide Gavi er en specialitet, som er værd at købe på tilbud. Men Sarotto leverer desværre mest vin i stil med Upapa herunder: 

Irma tilbyder bl.a. Upapa rød og Challis rosé og hvid (6 fl. 299, 3-4*). Vinene er bordvin uden årgang. Den røde på cabernet og barbera får ok fingeren af ven. Vil ikke bruge penge på den, så den er ikke smagt de seneste 4-5 år. Bliver lidt afskrækket af en hvid med navn som Challis. Chablis er langt væk både i afstand og smag! Køb hellere Novas eller Tauro herunder! 

Giordano Organic, rosso eller chardonnay, kr/fl v 2: 44,50

2 fl: 89, **** (4/5), Irma eller coop.dk, indtil lørdag 22.1.

Et såkaldt weekendtilbud. Normalprisen skal være 99 -tæt på vinøs åger.  Begge er nydelige, letdrikkelige vine, der hverken gør fortræd eller begejstrer. Den røde er bedst, den hvide lidt grøn og let. Giordano leverer meget vin til Irma, bl.a. den gode Aglianico og spumante herunder. 

Jardins de la Chaize, Gamay Bourgogne, kr/fl v 2: 74,50 

2017, 2 fl: 149, bedste KØB + ***** (5/5), Irma eller coop.dk, indtil onsdag 26.1.
En rigtig flot gamay med rig bouquet, god fylde og længde, en lille tørhed til sidst, men jeg tror den vil lagre nydeligt 1-2 år. Trods navnet Bourgogne har vinen ikke en dråbe pinot noir i sig, men er 100% gamay fra Beaujolais, men fra et Cru (Brouilly) og kan derfor legalt kaldes Bourgogne. Måske slottets "2.vin".  

      Slottet Chaize er det største slot i Beaujolais -ja, i hele Bourgogne- med 150 hektar vin, mest i Brouilly, hvor det majestætiske slot ligger. I 1670 blev slottet købt af Jean-Francois, broder til Père Lachaise, der var privat præst for "solkongen"  Ludvig XIV. Kort efter blev slottet ødelagt af storm, og et nyt opført, som ses den dag i dag, omgivet af stor park og lille sø. Det blev "historisk monument" i 1972. 

      I 2017 blev Chaize købt af Christophe Gruy fra Groupe Maïa. Maïa er entreprenør i Lyon (bl.a. byens opera). Men har også bl.a. Villa Maïa,  5* hotel midt i Lyon -og altså Chaize, som Christophe Gruy har store planer med. Vingården omfatter 100 hektar Brouilly + 50 hektar fordelt på Fleurie, Côte de Brouilly samt lidt Pouilly-Fuissé. 
      Slottet er renoveret fuldstændig. Den gamle kælder fra 1700-tallet er renoveret og udvidet, så den kan rumme hele produktionen -op mod 750.000 flasker årligt! Hele domænet er ved at blive omlagt til økologisk jordbrug. 

      Irma tilbyder også Bourgogne rød/hvid Marguerite Carillon (2 fl. 159, 4*). En udmærket letbenet rød og frisk, ukompliceret hvid. Huset er et (af utallige) ejet af GCF, så det ville undre mig, hvis vinen ikke var identisk med Moillard Bourgogne (som fås til same pris jævnligt i storebror Brugsen). Foretrækker la Chaize -og husk at gå i Bilka og få Montagny (et fund til 75, se senere opslag!). 

Orimos,  Grande Reserve, Languedoc, kr/fl v 2: 59,50

2 fl. 119 godt KØB + ***** (5/5), Irma eller coop.dk indtil onsdag 26.1.

Vinen er lavet på det klassiske GSM blend (grenache, syrah og mourvèdre) med 12 måneder i eg (til denne pris? Hmm). Vinen er tappet af kooperativ i Saint Saturnin nær Montpellier med vinmarker ved foden af Larzac, som kan levere flot vin. Ej smagt, men en bekendt roser den i høje toner (måske lidt hjulpet af den flotte etiket, som ligner spanske Hammeken's dyrere vine! Rund kraft, meget Rhone'agtig i frugten, men også mineralitet. 

Til samme pris Carlo Scala Appassimento (2 fl. 119, 3*), lidt tørrere end mange, men lige så forglemmelig. 


Glorioso Crianza, Rioja... kr/fl v.2: 59,50

2 fl: 119Bedste KØB + ***** (5/5), Irma eller coop.dk , indtil onsdag 26.1.

En ganske kraftig, men flot Rioja med rig aroma, fast stil god med julemaden, men bløde tanniner. Vil have godt af 1-2 år, selvom den er behagelig nu. Glorioso får pæne ratings, den aktuelle 2017 får 90p/100 af Gúia Peñin og Tim Atkin, mens 2016 fik 89p/Falstaff.   

      Palacio ligger i den maleriske lille by Laguardia, med de højt liggende vinstokke ved foden af Cantabria bjergene, som sikrer et lunt klima (se foto). Palacio ejer stort set ingen jord selv, men får alle druerne fra lokale vinbønder og laver en serie gode vine. 

Condado de Oriza Reserva, Ribera del Duero, kr/fl v.2: 74,50

6 fl: 149godt KØB + **** (4/5), Irma eller coop.dk , indtil onsdag 26.1.
Felix Solis blev et giganthus på at sælge billig vin fra Mancha, men prøver nu med huset Pagos del Rey at lave billig vin fra fine områder som Ribera del Duero. Den unge, friske Ribera er et godt køb til tæt på 40 kr med navne som Condado de Oriza, Altos de Tamarón (i Føtex) og andre -én til hver af kæderne! 
      Har hidtil ikke fundet de ældre udgaver meget bedre, men denne Reserva er faktisk ganske ok i en poleret, lidt tung stil, men med nydelig duft. Mange vil rose den (89p i Peñin) -foretrækker selv Glorioso herover! Du kan købe den på nettet til 89 kr (med påstået detailpris 179, hmm). Nethandel er ikke billig! 

Novas økologisk, rød/hvid, kr/fl v 6: 49,83 

6 fl299, Chile, godt KØB + **** (4/5), Irma eller coop.dk , indtil onsdag 26.1.

Frit valg: Rød Carmenère-cabernet sauvignon, Syrah-mourvèdre eller pinot noir. Hvid chardonnay, sauvignon eller riesling. 

Novas er en serie vine fra Emiliana, den økologiske gren af Concha y Toro. Vinene er såkaldt "Gran Reserva", som betyder præcis lige så meget, som huset lægger i det. Ikke alder, da vinene er fra 2019/20.  Seriøst økologisk Emiliana har 1200 hektar vin! 
      De røde er rigtig gode allesammen. Pinot Noir har frugt og blid fylde, mens cabernet med carmenere giver en heftig, men ren vin -vil have godt af et par år. Rhône-blend'et syrah og mourvèdre fra knap 30 år gamle vinstokke har god kraft og længde samt fint krydret frugt. 
      De 3 hvide er begge glimrende, sauvignon fra kølige San Antonio,  Chardonnay fra San Antonio har god længde og en vis friskhed, mens riesling er fra kolde Bío-Bío (ikke smagt).
      Modsat mange i klassen er "appellation" ikke gigantiske Central Valley, men mindre områder, der er bedst til hver drue, dvs. carmenère og cab fra lune Colchagua, de hvide fra kolde områder nær havet. De røde får kold maceration før gæring og minimal lagring i eg inden tapning uden klaring og med kun én filtrering. Produktionen er lille for Concha y Toro-"blot" 150-200.000 flasker af hver type! 


Ch. Tréviac 2019, Corbières, kr/fl v 2: 69,50

2 fl: 139, bedste KØB + ***** (5/5), Irma eller coop.dk (spotvare)
Har desværre ikke smagt dette slot, men flere fra samme vilde, smukke del af det skønne Corbières. Men netop 2019 har fået 93p/100 af Wine&Spirits, mens Parker giver 2017 90p. Med alle løfter om en rimeligt koncentreret vin med åben duft af vilde bær, lidt urt, magtfuld, pænt lang, men let drikkelig allerede nu
      Så den er endnu et tegn på, hvor gode køb du kan få i Frankrig, når du vælger GSM vine (af druer som Grenache Syrah & Mourvèdre) -her dog kun grenache (40%) og syrah (60%). Dvs vin i Rhone-stilen. Du kan let få billigere vine fra regionen (vi så en god Fitou til 40 i Meny i sidste uge), men denne er mere poleret. Og noget billigere end samme kvalitet fra Rhone (for slet ikke at nævne andre lande!).
       Familien Sié har haft vingården her tæt på smukke Grasse i 100 år. Bedstefar var en af de få, som ikke blev medlem af kooperativet. Arnaud Sié overtog vingården i 2000 og sælger i dag sin vin over hele verden. Prisen i USA er $33 (200 kr). 

Il Tauro, Salice Salentino, kr/fl v 2: 44,50 

2 fl: 89, godt KØB + ***** (5/5), Irma eller coop.dk, gælder indtil onsdag 27.1.

Til samme pris en anden vin fra Puglia. Brindisi "Terre della Brunda". Begge nydelige vine med krydret duft og blødhed- Begge er baseret på negroamaro, den lille bitre", der giver en lidt mere elegant vin end primitivo. Vinene ligner hinanden, men måske er "Tyren" -Tauro- lidt fyldigere?  
      Tappes af Botter i Piave tæt på Venedig omtrent så langt fra Salento, som tænkes kan. De har dog også afdeling i Puglia og skal roses for at levere vine med navn på område. P.S: Iøvrigt har Botter leveret vin til Irma siden 1970erne og er en af deres ældste leverandører! 

Hvidt er godt (rødt er også ok)

La Marinière, Muscadet ... kr/fl v 2: 44,50

Sévre & Maine "sur lie", 2019, 2 fl: 89. Bedste KØB + ***** (5/5), Irma eller coop.dk, indtil onsdag 26.1.

Jeg ææææælsker Muscadet, som gror så tæt på Atlanterhavet, at man næsten kan lugte saltvandet! Denne kommer fra stort 2. grads kooperativ og er glimrende -en sprød, tør, let hvidvin, neutral, men ren og forfriskendeHerlig ledsager til moules med eller uden frites!
       Burde være årgang 2020, men ses stadig i 2019, som sikkert stadig er god. Kan Irma ikke sælge den, sært! Lille link til video, hvor en franskmand (på glimrende fransk!) anbefaler vinen ... til 11,50€ (86-88 kr). En høj pris, men nu ved du at Irma ikke altid er dyr! 

Spier "A Million Trees", rød/hvid... v. 3 fl: 43,-

3 fl: 129, **** (4/5), Irma eller coop.dk, indtil onsdag 26.1.
Rød Pinotage, hvid chardonnay, tappet i Danmark
Normalprisen (84,95) er "rabat-høj" (så der er plads til 50% rabat). Den hvide er ganske uskadelig og ok, den røde på Sydafrikas "nationaldrue" pinotage (pinot noir x cinsault) er meget frugtig og ren i en middelfyldig, afrundet stil. Nydes kælderkold. 

Donnaberta Vermentino hvid, Toscana... kr/fl v 2: 49,50

2 fl: 99, Bedste KØB, ***** (5/5)Irma eller coop.dk, gælder indtil onsdag 26.1.

Kommer fra Lecciaia (en vingård,som leverer bl.a. brunello til Irma) og er på druen, vermentino, en af de bedste i Italien (alias Rolle fra Bellet ved Nice). Udstyret er ikke i top, men vinen er god, meget rent frugtig,, middel fylde og pænt lang med nydelig syre. God vin til f.eks. salat med lidt balsamico. 

Giordano Spumante, rosé eller hvid, kr/fl v 2: 49,50

2 fl. 99, godt KØB + **** (4/5)Irma eller coop.dk, indtil onsdag 26.1.
Hverken hvid eller punk spumante appellerer til champagne tifosis, men vil tiltale ganske mange. Selvom Irma kalder vinene for tørre, er de nærmere halvtørre. Men egentlig ok lavet, hvid på chardonnay, rosé på chardonnay og refosco. Senest smagt i 2020, men husker en ligefrem spumante med fint brus og ren aroma. Bedst som aperitif eller til tapas eller pindemadder. 

Simple Life, California, rød/hvid, kr/fl v 2: 79,50

2 fl. 159, **** (4/5)Irma eller coop.dk, til onsdag 26.1.

rød cabernet sauvignon eller pinot noir, hvid chardonnay

Målet er simple, let drikkelige vine. Mission accomplished -dog ikke helt til hverdagspris! De røde er bedfst! cabernet har god fylde, indbydende frugt med lidt eg, pæn længde og en vis dybde. Den røde pinot er lys, let og frisk trods styrken -slet ikke dårlig. Men ikke just en vin, du kunne drømme om at betale normalprisen 150 for! Den hvide er kommerciel, men ok, med en vis friskhed og ren aroma, men en lille sødme anses til sidst.  
      Sebastiani har lavet vin i det kølige Sonoma siden 1904, og 4. generation leverer godt 13 millioner fl/år, en bagatel ved siden af Gallo's op mod 800 millioner flasker (ja, bare mærket BareFoot sælger mere end alle Sebastianis flasker). Druerne skal komme fra kølige områder omkring Sonoma + det noget lunere Lodi.