Søg i 1200 opslag:

31/01/2022

En sjælden græker og god Barbaresco

Grækenland er et af de ældste vinlande i Verden og byder på et væld af unikke druer og vine, som burde være en selvfølge på ethvert bord -og til rimelige priser i disse år, hvor Grækenland er i en dyb krise. Men du finder næsten aldrig græsk vin i dit supermarked. Ja, selv den jævne retsina ser man kun sjældent i dag... 

Derfor glæder det mig i Lidl at finde en græsk rødvin. Men navnet: Kotsifali-mandilari -de kyrilliske bogstaver er langt fra Bordeaux og Barolo, så jeg er slet ikke sikker på, at vinen vil blive solgt. Men giv den en chance. Prisen er lav!  

      Til gengæld kan Meny sine klassikere -fra Barolo over Saint Émilion til god Rhone...

Bedste KØBPeter & Peter riesling/pinot noirPelissero Barbaresco "Nubiola" + "Long Now

Godt KØB: Viajero pinot noir Chile, Kourtaki kotsifali-mandilari, Sabounet France, Vaucroze Rhone, Bardoulet Grand Cru St. Émilion


Viajero pinot noir, Chile... 29,40

Godt KØB + **** (4/5)Lidl, indtil lørdag 5.2.
Desværre ikke smagt endnu, men jeg vover at give 4*, da vinen er tappet i Chile og skal komme fra kølige dele af Cantral Valley. Og som sådan en rimelig pris på pinot, som tilmed smykker sig med titlen "Reserva Privada". Men fortæl mig, hvis du har smagt den! 

Kourtaki, kotsifali-mandilari... 39,-

Godt KØB + **** (4/5)Lidl, indtil lørdag 5.2. 
Det er sjældent, jeg smager græsk vin. Og endnu sjældnere god græsk vin! Måske derfor du ser så lidt uden for landet? Denne burde have en chance.
      Denne burde have en chance. En tør rød fra Kreta, lavet af de to bedste lokale druer kotsifali (frugt) og mandilari (tannin). Druerne modner sent, og denne 2019 har blot 12,5 % alkohol. Den gamle Kourtaki er en græsk vins store mænd, som døde sidste efterår.
      Jeg er blevet lovet "aroma af røde frugter og krydderier, en rund og afbalanceret nydelse med en lang eftersmag" Tror dog vinen er lidt mere fast end disse ord antyder... Ej smagt. 

Pelissero, Barbaresco "Nubiola" eller Langhe "Long Now"... 109,95

Bedste KØB + ***** (5/5), Menyindtil torsdag 3.februar

Du har sikkert set Barolo eller Barbaresco til denne pris så mange gange, at du let kan overse dette attraktive tilbud. Pelissero er et 38 hektar privat domæne i Treiso, en af de små landsbyer i Barbaresco. Domænet ledes af Giorgio Pelissero (foto).
      Barbaresco er fra den fine 2016 årgang, typisk tør, tannisk, men med god bund og fylde samt attraktiv frugt -den skal nok blive god om 2-5 år.  Nubiola kommer fra en række mindre skråninger. 91p fra Falstaff. 
      "Long Now" er mix fra forskellige vingårde -nebbiolo og barbera -100% fra Barbaresco, men da 50% barbera blandes i nebbiolo kan vinen ikke kaldes Barbaresco. Lagret 12-18 måneder i små egefade er det en attraktiv vin med både frugt og længde -mere afrundet end Barbaresco. Ca. 15.000 fl/år. 2015 fik 92p/Spectator, men i dag ses 2017, der også er god. 

Sabounet, Vin de France, kr/fl v 2: 50,-

2 fl: 100, Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 3.februar 

Vinen er lavet af Rhône druerne grenache og syrah, men er kun "vin de France", fransk vin uden årgang. Men den smager af Rhône -let krydret frugt, god fylde, afrundet smag med lidt garrigue krydderi, afrundet, men med lille pænt bid. Ikke smagt i år, men tror den holder pænt. 
      Roger Sabon har ret lille domæne i Châteauneuf og i Rhône, men lur mig om ikke han laver væsentlig mere af denne vin end af de andre. Til sammen. 

Vaucroze, Cotes du Rhone, kr/fl v 3 fl: 66,67 

3 fl. 200, 2019, Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 3.februar 

Endnu en af de gode vine fra kooperativet Cellier des Princes, som leverer flere af Meny's Rhone vine. Også denne er god -meget frugtig og let krydret, kraftig, men pæn dybde, hvor 90% grenache får lidt friskhed fra 10% carignan. Vingården har været ejet af familien Choveton siden 1960 og ligger i Sorgues lige uden for Chateauneuf. 

Gigondas "Olivier & Lafont"... 125,- 

Rhone, ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 3.februar
Et ret nyt, ret lille vinhus, som samarbejder med mindre vinbønder. Generelt meget frugtige, tilgængelige vine, som sjældent ser eg -som denne fra grenache (70%), som lagrer et år i cement. 2016 fik 93p af WineEnthusiast, hvad jeg fandt lidt højt -og egentlig synes jeg, at den almindelige Rhone (ofte på tilbud til 50-60) er et bedre køb. Kender ikke aktuel årgang, måske 2019, men typisk grenache, hvor alkoholen er skjult under masser af urter og fint krydderi.  

Ch. Bardoulet, Grand Cru St. Émilion... 99,95

Godt KØB + ***** (5/5), Menyindtil torsdag 3.februar

Ikke smagt, men den lover rigtig godt. St. Émilion fra 150-årigt familieslot ledet af børnene efter Jean Petit, der har gode skråninger på limsten øst for den historiske middelalderby. Vinen er bestemt ikke slottets bedste, men stadig en klassisk merlot (85% + plus lidt cabernet), og 60% af høsten oplyses at være lagret en tid i små egefade. Vinen skal have fået 91p/WineEnthusiast. 

Peter & Peter, riesling eller pinot noir.. 49,95

Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 3.februar 

Jeg holder meget af Donatushof, som du kan kalde en storesøster til Peter & Peter. Begge laves af ZGM (Zimmermann-Graeff-Müller) i Zell, et af Tysklands største vinhuse, som har en masse skrækkelig vin på samvittigheden, men i de senere år har leveret godt køb som Peter & Peter vinene. 
Hvid riesling fra Mosel's "Steillage", dvs. skiferbjerge, fås i både "lieblich" -halvsød- lidt for sød for mig eller "feinherb", dvs. halvtør, med ganske nydelig duft og nydelig syre. Rød pinot fra det lune Pfalz, lidt fersk, men til prisen absolut godt køb -men slet ikke i klasse med Cono Sur.

Dr L Riesling, Mosel "Medium Dry", kr/fl v 2: 64,50

2 fl 129, **** (4/5), Meny, indtil torsdag 3.februar

Dr L er en tand bedre end Peter & Peter og de andre basis riesling vine fra Tyskland, men prisen er også højere, så derfor kun 4*. Spectator giver 2016 88p/100 med ordene: "A nicely balanced, off-dry Riesling, with vanilla spice framing the core of white peach and cardamom. The acidity is firm and keeps this intact. Drink now. 105,000 cases imported".  2019 er mindst lige så god.