Søg i 1200 opslag:

09/01/2022

Den "helllige" vin fra Asssi og andre gode køb

Sagrantino er en af årsagerne til, at Italien er et af Verdens mest spændende vinlande. Druens navn siger ikke så lidt -"vinen til det hellige sakramente"- som gør Gud ære! Men alligevel var druen tæt på at uddø i 1970erne. Selv i dag er vinen ret sjælden og ofte dyr! 

Engang skulle jeg beskrive vinen for en italiener (fra Torino, og i Nord kender man oftest ikke vin syd for Barolo!). "Sådan lidt i retning af god Barolo, blot lidt stærkere, blødere i starten -og til sidst et tanninsmæk, der får dig til at spise lidt mere..." 

      Og det passer udmærket på Brugsens Sagrantino, som trods godt 8 år kun lige nærmer sig modenhed. 

      Brugsen holder den vinøse fane højt i en måned, hvor de fleste andre kæder spiser os af med alkoholfrie vine! Sagrantino er flot, men Signos fra Chile vil nok tiltale flere. Og så er den (alt for) billige Guv'nor uimodståelig til prisen. Men der er andre vine...

Sagrantino Montefalco "Campana"... 75,- 

2014 Umbria, Bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 13.1.

Den "hellige vin" på den (sakramentale) drue Sagrantino deler vandene, men denne fra det store hus Cecchi er en blid udgave af denne ofte barske vin (som i ekstreme udgave vil få mellem 0 og 10*!). Men den har stadig masser af karakter, lavet på den unikke, lokale, lavt ydende drue, Sagrantino. 2014 har 5-6 år på flaske, de fleste nok på Coop's lager. Trist for Coop -men jeg takker Gud: 
      Ganske mørk, intens aroma, meget flot og dyb, varme, bær og tjære. Smagen starter afrundet, kraftig, men slutter med tanniner, som har godt af lidt tid i glasset for at åbne for mere aroma. Prøv vinen til en tung gryderet, så kommer vinen helt til sin ret. En vin til MAD!  4* fra begavede Skovenberg i Vinbladet, men i dag er vinen mindst til 5*. 
      Jeg var vildt imponeret, da jeg i 1980 første gang smagte vinen på "Den hellige Drue" Sagrantino. Aldrig havde jeg oplevet en vin med så kompleks og rig en aroma. Men siden blev jeg mere skeptisk -det er simpelthen en svær vin!  Sagrantino koster ofte over 200, til 75 bør du prøve den. 
      Vinen laves i bjergene lige syd for Assisi, berømt som den hellige Frans' fødeby. Byen er ganske lille, men har et stort antal katedraler og kirker, der giver byen helt sit eget præg. Vor nuværende pave har taget sit navn efter byens store søn.  

Emiliana "Signos", Single Vineyard... 99,- 

2017 cabernet-sauvignon eller 2018 pinot noirøkologisk, Casablanca Chile, 

Bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 13.1.

Signos viser, at Chile kan konkurrere med stor vin fra Californien (hvor du næppe får lignende vin under 200). Måske kan du også finde andre Signos-varianter, har bl.a. set syrah. 

      Vinene kommer fra Emiliana's biodynamiske vingård (over 800 hektar!), som er del af giganten Concha y Toro. Vine fra særlige parceller i ret små mængder, typisk 15-20.000 flasker af hver. Vinene laves af  Noelia Orts (foto), en kvindelig vinmager fra Alicante i Spanien, der kom til Chile og blev der! 
      Cabernet 2015 fra "Morros" marken i Maipo nær Santiago får 5* af Rydberg i EB og 17p/20 af Oldenburg med ordene: "en blød, overvenlig og fyldig rødvin, der som klassisk Maipo-Cabernet strutter af udsøgt saft, solbær og charme. Den er ikke så kompliceret, bare mild og lækker, uden spor af egetræ eller syre, en gennemført pleaser. Den er vinhyldens artige, muntre, fyldige dreng – der ovenikøbet smager godt."
      Pinot noir fra "Rincón" ved Valparaiso nær det kolde Stillehav, et klima, som kan give pinot så god som New Zealand og Oregon -men til priser, så vi kan være med! Parker giver den 91p/100.    
      Rydberg var glad for begge, dog især for pinot noir, som han gav 5* med ordene: "Masser af hindbær i duften. En flot elegant og kølig pinot noir med fine røde bærnoter, pæn syre og krydret udtryk. Modne bær men nærmest europæisk i udtrykket. Lang afslutning."
      Du kan stadig få Signos-kasse med 6 fl (499, 5* + bedste VIN), 2 fl. hver af pinot, syrah og hvidt mix af chardonnay, roussanne og viognier. Meget flot kasse! 
Brugsen sælger også Adobe Reserve øko (rød/hvid/rosé, 40, 5*), ikke smagt for nylig, desværre. Men dengang var jeg ikke begejstret. 


Felix Solis "the Guv'nor", tempranillo..  35,-

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 13.1.

"Guv'nor" eller "Mester" ("Husets Herre"?)  kommer fra Felix Solis, et af Spaniens 2 største huse. Vinene ligner i smag og udstyr KingPin fra Føtex og Bilka (som koster 80 kr, men som Guv'nor ofte er på tilbud til 40-50). En mørk, fyldig, men afrundet vin med krydret frugt med lidt eg og pænt lang smag. 
      Felix Solis er grundlagt 1952 i Valdepeñas og har været mest kendt for Viña Albali. Men i løbet af de seneste 20 år har huset med et vist held opgraderet vinene med "Pagos del Rey". De laver stadig masser af korrekt, men kedelig vin fra Mancha, men også prisbillig vin fra fashionable områder som  Rueda, Ribera del Duero og Toro, hvor huset også har et vinmuseum (foto), som absolut er besøg værd.
      "Guv'nor" er rigtig flot i design (det får vinen til at smage bedre, synes jeg!). Et blend af tempranillo og syrah, mest fra Mancha, men sikkert også lidt fra Toro. Vinen er lavet efter de mest moderne metoder, hvor vinen efter gæringen ryger direkte i små egefade, hvor den får malolaktisk gæring og lagrer 3-4 måneder. Ikke mere eg, og det ville også være synd. Godt køb.

Superbrugsen og Kvickly tilbyder også   -her foretrækker jeg Guv'nor. 

Cotes du Rhône "Nobles Dames des Treilles"... 35,- 

Godt KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 13.1.

Vinens skruelåg yder grenache druens frugt fuld retfærdighed (blot tapper har husket at føje mindre svovl til ved tapning). Tapperen er Andéol Salavert, som du sikkert ikke kender. Det gør jeg heller ikke, men det er et af mange navne ejet af Gabriel Meffre (se herunder!). 

Gigondas "Roc des Dentelles"...  129,-

2017, Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 13.1.
Meffre ejes delvis af giganten Boisset, men har stadig samme adresse i Gigondas. Måske identisk med Meffres almindelige 2017, som fik 91-93p/WineAdvocate. Ej smagt i 2017, men forgænger 2016 ligner nok, og den var en afrundet, stærk vin med indbydende krydret duft og mineralsk tone i eftersmagen, som dog først kommer frem efter nogle minutter i glasset

Til samme pris Amarone "Pagus Bisano" (129, 4*), god, men ikke topkøb.  

Barbera d'Asti "Ibis", kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, også hvid og rosé, godt KØB + **** (4/5), SuperbrugsenKvickly, indtil torsdag 13.1.
En vin fra Sarotto, men du finder den ikke på Sarotto's web, dvs. vinen købes ind udefra. Frugtig og kraftig, men lidt for rund til at være barbera classic, dvs. med meget frugtsyre

Fås også som hvid (Cortese, men bordvin, smagt for et år siden, neutral, men ren og frisk) og rosé (ej smagt) 
      Vinene er formentlig identisk med Sarotto-vinene i Irma, rød Barbera og Challis i hvid og rosé (som koster op mod 100, når den ikke er på tilbud), så du kan lige så godt købe dem i Superbrugsen! 

Mosel Riesling "Feinherb" Organic... 50,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 13.1.
Kun smagt i 2019, men kan se, at Vinavisen giver 2020 5* med ordene: "Dejlig duft af blomster, citrusskal og fennikelblade. Smagen har fin sødme - lidt à la kandiseret citron - noter af mirabelle. Eftersmagen er lang og delikat...Et kup til de 75 kr.” 

Trivento Reserve, rød/hvid.... 50,-

Bedste KØB + ***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 13.1.
Trivento's hvide malbec lyder spændende. 345 medarbejdere var samlet til en "hack-athon" for at finde på nye vine. Resultatet blev denne vin, hvis første årgang -2019- gav 350.000 flasker, hvoraf del er allokeret til Danmark. En tør hvidvin med rig aroma (kirsebær/hindbær/æble) og frisk syre -ej smagt, men er nok bedre end chardonnay'en. Den røde malbec er altid god. De sorte druer høstes tidligt og får de sorte skaller (der giver farven) fjernet inden gæringen, som er kølig (10 gr!) og lang. 
      Trivento ("Tre Vinde") har navn efter husets første vingård, "3 Vinde". I dag er huset et af de store og ejes af giganten Concha y Toro på den anden side af Andes bjergene. 

Apothic Dark eller Winemaker's Blend .... 75,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 28.oktober - California

Foretrækker den billigere vin herover. Har kun smagt Dark, som vil tiltale mange med sin sødmefulde duft og kødfulde smag, selv RipAmarone-fans. Apothic laves af Gallo, USAs største vinfirma, og har navn efter apotek! Vinene er blends, Winemaker's er baseret på zinfandel, cabernet og syrah, mens Dark har de samme druer + teroldego og petite sirah. Vinene kommer formentlig fra det varme Central Valley omkring Modesto, som mest leverer konsumvine.