Søg i 1200 opslag:

12/01/2022

Superb vin fra Italien (og andre) i Irma

Meget af vinen fra Italien er Amarone-kopier, som charmerer her og nu (og keder i længden). Derfor er jeg glad for Irma, som har en masse andet og sjovere end bare rip'amaroner. Flot Chianti, Nobile og den unikke Valtellina.

Men vi er langt fra de sødladne rip'amaroner i disse vine! Men efter det første glas håber jeg, at du vil opleve den sammensatte duft og smag, som gør Italien til et af Verdens støre vinlande. Tilmed er priserne forbavsende lave -endog lavere end på vingården! 

      Men Irma har også andre gode tilbud, bl.a. på to flotte vine fra Argentina og Tyskland. Tilbud i Irma fra torsdag 13.1-onsdag 19.1. Desuden et par vine fra Netto

Godt KØB: Madonnina Chianti Classico Riserva, Falasco Ripasso ValpolicellaBarolo "Collinetta"Tesauro "R", Crozes-Hermitage ClairmontEscorihuela Gascón Gran Reserva rød/hvid, MontGras Reserva rød/hvid, Ripasso Silvano Piacentini

Mazzei "Mazzeo", Chianti Classico ... 99,-

2018, bedste VIN + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 19.januar

Markis Mazzei har i op mod 600 år leveret stor vin i Toscana, bl.a. "Ser Lapo", den flotte Classico Riserva. Mazzeo er mere moderne, dvs indbydende og drikbar. Vinen kommer fra markis'ernes smukke Castello Fonterutoli
     Denne har mindre eg end riserva -12 måneder- men fadene er franske og små, så vinen er mere "moderne" i stilen, knap så tør i tanninerne. 5* hos Rydberg i Ekstrabladet: "Flot næse med masser af sorte kirsebær. Klassisk stilren Chianti Classico i den klart bedre ende. Flot koncentration og masser af lag i vinen. Flot lang krydret afslutning.” I december også valgt som en af de 10 bedste af 3.000 vine, som Rydberg har smagt i løbet af 2021.

Santavenere, Vino Nobile Montepulciano, kr/fl v.2: 74,50

2 fl: 149, Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 19.januar 

Familien Triacca købte denne vingård i 1990. Vingården er blevet større og er kendt for sin 10-kantede kælder, som skal være et besøg værd. Årligt godt 200.000 fl, som er baseret på prugnolo (sangiovese-klon), lagret 18 måneder i store egefade, noget længere end deres Madonnina og Valtellina. Desuden også en tid på flaske. 

      Har kun smagt vinen én gang -2016, som stadig ses (med 92p/WinesCritic)- en ganske elegant, tør, forfinet, lidt rustik, men pænt lang -en god middelkraftig madvin. Ville nok ikke gemme den længere. 

    Madonnina, Chianti Classico Riserva, kr/fl v 2: 74,50

    2 fl: 149,  godt KØB + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 19.januar 

    Årgang ikke oplyst. 2016 (smagt efterår 2020) var god, fast, kraftig, med god duft og en vis stil, nok bedre om 1-3 år -flot til prisen

          Vingården er et gammelt jagtslot, som i over 50 år har tilhørt familien Triacca, som bor i den (italienske) del af Schweiz, men også sælger vin fra Valtellina i grænseregionen i Italien, hvor de i 1897 købte 2.000 kv.m. vin i Valtellina. 

         Madonnina er et gammelt jagtslot, som med 100 hektar vin er den største vingård i Greve i hjertet af Classico. 

          Vinen laves af Luca Triacca selv med råd fra den velkendte konsulent Vittorio Fiore. Husets hovedsæde er i Valtellina (Sassella, se herunder!). Her en lille video om familiens vingårde

    Sassella, Valtellina Superiore, Triacca, kr/fl v 2: 74,50

    2 fl. 149, Bedste VIN + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 19.januar

    Valtellina kan vel kaldes Barolo's nordligste forpost, da druen er samme nebbiolo, som gror lige der, hvor Italien bliver til Schweiz. Klimaet er køligere, vinen lettere, meget elegant og knap så tanninholdige som Barolo. 

    Området er delt i 5-6 Cru'er, som til sammen blot leverer 3-4 millioner fl. Sassella er et af de bedste områder sammen med Inferno (jeg elsker det navn!). 100% nebbiolo, lang maceration, et år i store egefade. Triacca ejer 9 hektar på disse stejle skråninger. 

    Middel farve med snert af orange (typisk nebbiolo), ganske intens aroma, som vokser i glasset med noter af nød og bær; middel fylde, pænt lang smag. Det er ikke alle, der vil kunne lide denne vin, men for Barolo-tifosis er den rigtig spændende. Set i flere årgange, bl.a. 2016, som fik 91p/Spectator. 2013 var ugens vin i AltomVin. 
          FotoValtellina ligger nord for Milano i en smal dal i Alperne tæt på Schweiz (som fuglen flyver ligger det mondæne ski destination St. Moritz ikke mange kilometer væk).  Et utroligt smukt område -se denne lille film på YouTube. 

    Falasco, Ripasso Valpolicella, kr/fl v. 6 fl... 58,17

    6 fl: 349, Godt KØB + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 19. januar 

    En god ripasso med fedme og fylde, men uden sødladenhed. Vinen er et mærke fra det store Valpantena kooperativ i bjergene over Verona. Her laves god vin, og denne ripasso er et godt køb. 

          Valpantena er den centrale del af Valpolicella stik nord for Verona og leverer rigtig god Valpolicella. Kooperativet samler druer fra 750 hektarer og leverer god vin, som af og til kan være forbavsende tæt på egnens andet store hus, Bertani
         Irma tilbyder også Falasco Amarone (139, 4*). Lidt vel dyr, men god Amarone. 

    Barolo "Podere Collinetta"... 139,-

    2017, godt KØB + ***** (5/5)Irmaindtil onsdag 19. januar

    Barolo'en er en af de bedre fra Sarotto med afrundet fylde og pænt lang smag. Server ved 18 grader og hæld vinen i glas 10-20 minutter før -så er vinen blødere. 2015 fik 17,5/20 af Oldenburg og 5* i Ekstrabladet. Tilbudt i 2017, men du kan i flere Irmaer stadig se 2016, et af topårene.

    Irma tilbyder til samme pris, Vinré 2018, en hvid sauvignon fra egnen syd for Barolo (men uden DOC). Lovlig gammel. Har ikke tillid til den, trods de 96-99p fra Maroni.

    Falasco Garganega, Verona... 35,-

    Bedste KØB + **** (4/5)Irmaindtil onsdag 19. januar  
    Garganega er hoveddruen i nabo Soave, men gror også i det lune Valpantena. Denne vin har jeg smagt flere gange og finder god på en nem, uforpligtende måde: Nydelig diskret aroma, tør, frisk, rent smagende, sprød og med pæn fylde.

    Tesauro "R", Valpantena... 35,-

    Godt KØB + **** (4/5)Irmaindtil onsdag 19. januar, normalt 69,95

    En letbenet (R) ripasso-type fra kooperativet i bjergene over Verona. Corvina og rondinella møder merlot, og vinen er slet ikke ringe, med blid bærfrugt uden marmelade og en tør, middelfyldig smag. 

    Gode vine fra Spanien og Frankrig

    Viña Zorzal Garnacha eller chardonnay, kr/fl v 2: 59,50

    2 fl 119, bedste KØB + ***** (5/5), økologisk, Navarra, Irma, indtil onsdag 19.januar, normalt 109,-

    Herlig ung garnacha med masser af frugt og krydderi, samt en udmærket chardonnay med mere friskhed end mange. Zorzal er en ret ung (1985) vingård, hvor sønnen Mikel Sanz i 1998 opdagede en gammel forsømt mark med 100-årig garnacha, som nu er genoplivet. 

          Jeg holder meget af denne charmetrold. Og kendere er også begejstret. Både 2018, 19 og 20 har fået omkring 90p af den ledende spanske guide, Peñin. 


    Glorioso "Selección Especial", Rioja, kr/fl v 2: 74,50

    2 fl 149, Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 19.januar, norm/fl: 119,95

    En anderledes kølig, frisk -men stadig afrundet, kraftig og rigt duftende- stil end det meste Rioja. Palacio ligger i den maleriske lille by Laguardia i selve hjertet  af Alavesa. 

        Palacio ejer stort set ingen jord selv, men får alle druerne fra lokale vinbønder og laver en serie gode vine. Den sorte etiket skal være en bedre udgave af den almindelige crianza, som blev skabt for at fejre husets 100 års fødselsdag. Huset blev grundlagt af Cosme Palacio, som siden skrev sig ind i den spanske vins historie, da han rykkede vestpå til Vega Sicilia, hvor han skabte en fransk inspireret vin, som gjorde en ukendt vin til superstjerne. Vinen er lavet i anledning af 100 års fødselsdagen. 

    Riesling Alsace "Cave de Turckheim", kr/fl v 2: 64,50

    2 fl: 129 økologisk,  **** (4/5)Irma, indtil onsdag 19.januar

    Riesling fra kælderen i Turckheim er tør og livlig, en rigtig god ledsager til en salat eller måske nogle grillede rejer uden for meget krydderi. Kooperativet i Turckheim husker garvede Irma-kunder helt fra 1970erne, meget trofast, synes jeg! 
         Kælderen får vin fra et ganske stort område -kælderens areal i selve Turckheim er lille, men i dag leverer et par kældre andre steder i Alsace det meste af vinen. Så jeg har lidt mere tillid til den lidt dyrere Cattin herunder, så trods pris ikke bedste køb. 

    Crozes-Hermitage "Coeur Clairmont"... 99,- 

    2017 Rhône, godt KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 19.januar

    Ren syrah fra det nordlige Rhône. Vi er ikke i Côte Rôtie eller Hermitage klassen, men prisen er også anderledes lav. Crozes domineres af to kooperativer, hvor Cave de Tain leverer til Bilka og Winefamly, mens det mindre (og måske lidt bedre?) Clairmont leverer til Irma. En rigtig god vin i en middelfyldig, frugtig stil, som er så velgørende anderledes end de tunge udgave fra varmere lande som Australien og Sydafrika. 2017 ikke smagt, men den fik 17p/20 af kompetente Henrik Oldenburg. 

          Jeg roste i efteråret 2020 Fat Bastard (rød/hvid/rosé, 39 indtil lørdag 15.1.), men må efter et par gensmagninger indrømme, at en umiddelbar charme fordrejede mig hovede. Den røde har en ligefrem charme, men synes mig lidt "fabrikeret" i smagen, som også den hvide. Eller måske var jeg bare heldig med en tapning? Læsere må gerne skrive, hvis de har smagt vinen.

    Fleurie, Protheau... kr/fl v.6: 69,50

    2 fl: 139, **** (4/5), Irma, indtil onsdag 19.januar 
    Set i 2020. Bestemt ingen god Fleurie, men også lav pris. Og dens ungdom, lethed og indbydende rig frugt af bær + en afrundet, frisk bærsmag med modne bær er ikke det værste, du kan servere kælderkold til en coq au vin eller endog en måltidssalat. 
          Skruelåget bevarer frugten intakt. Protheau var engang et konservativt firma i Mercurey, men er (som utallige andre) blevet del af giganten GCF (bl.a. Moillard i Brugsen, Pierre André -og Martenot og Garnier i hhv Føtex og Netto). Det lille domæne forsvandt og huset rykkede sammen med de andre i Beaune og/eller Meursault. 

    Tyskland og "Down There" 

    Landgraf, rød, hvid, rosé... kr/fl v.2: 63,50

    2 fl: 127, øko Rheinhessen, bedste KØB + ***** (5/5), Irmaindtil onsdag 19. januar

    Feinherb er flot, frugtig, frisk og sprød med lige den snert af sødme, der gør den utrolig madegnet, f.eks. til sushi eller en salat. 

          SmagpåVin og Vinavisen giver den sødlige Kabinett 5*. Ret let, 9,5% alkohol, med frisk syre -sikkert en vinder! Rosé fik 5* af Jesper Bo Bendtsen i SmagpåVin med ordene: "Den åbner med et lille pift og let perlende, i glasset. Noter af jordbær, ribs og rabarber. I smagen er den tør, stadig med let perlende fornemmelse på tungen og dejlige noter af røde bær." 

    Den røde Spätburgunder -pinot noir i Bourgogne- er 5* værd, plus tysk rød, stadig lidt sjælden (især hvis den skal være god)! Fine bær i duft og smag. Formentlig bedre i dag end i foråret, da jeg smagte den. Vingården ligger i Saulheim i Rheinhessen og har 20 hektar med god vin efter økologiske metoder, som laves til vin af det unge begavede ægtepar Katrin og André Landgrafder har fået hele 4* i den respekterede tyske guide, Eichelmann.  

    Yealands "Crossings"  hvid sauvignon, kr/fl v 2: 69,50

    2 fl: 149, Awatere Valley, New Zealand, **** (4/5)Irma, indtil onsdag 19.januar

    Et af flere mærker fra Yealands, et af de større huse i Marlborough. Den hvide sauvignon er fra Awatere, en ret kølig del af Marlborough tæt på havet. Flot, tør, ren rig aroma, sprød og frisk trods 13,5% alkohol, der ikke generer. God f.eks. til skaldyr eller en salat. 

    Don David, Calchaqui, Argentina, kr/f v 2: 49,50 

    2 fl: 99. Rød malbec eller cabernet, hvid torrontès eller chardonnay. 

    Bedste KØB + ***** (5/5), Irmaonsdag 19.januar

    Don David gror næsten så langt mod nord du kan komme i Argentina og så højt oppe, som vin kan gro -op mod 1800 meter over havet! 

    Malbec og cabernet har overdådig frugt, krydret, men med fin struktur og ganske lang smag. For mig er de lige gode og har med rette fået omkring 90p/100 af et par kendere.
    Torrontès -er Argentinas hvide signatur-drue -en tør, fyldig hvid med underfuld aroma af kandiseret frugt, nektarin, lidt i stil med gewurztraminer. Nydes ung. Torrontès ses i dag næsten kun i dette afsides område. Du kan være heldig også at se den i Galicien tæt på Santiago de Compostela. Det er her druen er født, men den ses sjældent her. Chardonnay er ikke smagt, den kan være god, den fik som torrontès 5* i Vinavisen. 

          Regionen er Cafayate, som ligger, hvor Argentina mødes med Bolivia, Paraguay og Chile, måske den smukkeste vinregion, jeg aldrig har besøgt -præget af mystiske underskønne bjerge, vilde skove og stegende hede ørkener. Her er varme dage og iskolde nætter, tørt (120 mm nedbør i en våd årgang (!) modsat de 800-900 som Danmark får.       

    Escorihuela Gascón, Gran Reserva rød/hvid... 89,-

    rød malbec eller hvid chardonnay, godt KØB + ***** (5/5), Irmaindtil onsdag 19.januar

    Disse vine er blandt de bedste fra dette historiske (1884) vinhus, ejet af giganten CatenaBegge er fra det kølige Agrelo i Mendoza og ser en del eg, som fornemmes i både chardonnay og malbec. som med sin intense aroma og faste kraft slet ikke er ulig Clos de los Siete. Ikke smagt i nyere årgange. Malbec 2017 90+p/Parker, 2017 chardonnay 90p/Parker.


    MontGras, Reserva rød/hvid... 39,- 

    Chile, godt KØB + **** (4/5), Netto (spotvare)
    Cabernet-Sauvignon, Zinfandel eller chardonnay
    Vinene lagrer stort set ikke i eg (trods teksten på bagetiketten -egen er mest egestave stukket ned i tanken). Sidst foretrak jeg cabernet, mens Chardonnay ikke er så spændende, synes jeg. Zinfandel kunne også være god, men er ikke smagt.  

    Ripasso, Silvano Piacentini..... 59,-

    Godt KØB + **** (4/5), Netto (spotvare)
    Jge kan egentlig bedre lide denne middelfyldige, tørre, frugtige vin end husets svulmende Rubens'agtige amarone. En ganske udmærket vildtvin -serveret kælderkold. Netto oplyser den er lagret 15 måneder på store egetanke. Det smages dog ikke.