Søg i 1200 opslag:

15/01/2022

Solide vine, men ingen stjerner i Føtex

Hvis du også holder af magtfulde vine med rig frugt snarere end solbrændt sødme, så er der noget for dig i Føtex og Bilka. Både Baron de Ley og de rørende billige Trapiche "Oak" og Hécula leverer varen. Men... Der er ingen stjernevine! 

Jeg har rost Baron de Ley mange gange, og vinen leverer høj kvalitet til en rimelig pris, mens Trapiche ("Oak Cask" og op) viser, at Sydamerika vil mere end billigvin. Spanske Hécula fra Yecla leverer solid kraft og Tanunda er stadig gode køb, selvom den gode Grand Barossa er steget i pris. Og så er der jo den gode hvide Mâcon Azé, som synes at være på tilbud i mindst én af Sallings kæder (og et must til 59!). 

      Føtex og Bilka leverer god kommerciel vin, men de synes at mangle "vilde" stjerner, som du åbenbart kan kan fås i Coop's Irma og Brugsen og en sjælden gang i Meny. Trist! 

Føtex, Bedste KØB: Baron de Ley Rioja ReservaTrapiche "oak cask" rød, Château Tanunda rød/hvid
Bilka, Bedste KØB: Macon Azé "la Burgondie", Hécula Organic, Dr. Pauly riesling + pinot noir. 
Godt KØBTanunda "Grand Barossa", Vino Nobile "Lodola Nuova"
      Det er ikke let at følge VINKENDER, men alligevel er det den seneste uge lykkedes 2 at finde en mail-adresse for at komme på en liste til at modtage en appetitvækker mail. Derfor: 

Få de bedste vintilbud: send din mail adresse til jansorensen@europe.com, så vil du typisk 3 gange om ugen få tilsendt en appetitvækker til bedste vintilbud fra kæderne, ifølge VINKENDER! 

Baron de Ley, Rioja Reserva, kr/fl v 2: 59,50

2 fl. 119, Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 20.1. 

En flot moderne Rioja med nydelig fylde og indbydende duft med pæn dybde og intensitet. Mere lækker end aristokratisk, men bedste køb til prisen. 85% Tempranillo + 10% unik maturana og 5% graciano -to af de sjældneste druer i Rioja. 18 måneder i eg + 1-2 år på flaske. 

      Set i 2017 med 91p/Guía Peñin (som også 2016, mens 2015 nøjedes med 90p). 
      Ley er rigtig stor, men skiller sig ud ved, at alle vine er fra eget (store) domæne. Huset bor på 400-årigt gammelt benediktinerkloster i Alavesa. Husets vine er gode, fra den dyre topvin Monasterio over den fløjlsagtige Gran Reserva til den unge Club de Rey. Sjovest er dog Baron de Ley 2016 Maturana (2 fl.  199, 5*), ikke topkøb, men unik vin på stor Rioja-drue, som har været uddød i over 100 år. Ley har også andre unikke vine, 100% garnacha og 100% graciano, som desværre ikke fås i Danmark. 

Trapiche "oak cask", rød/hvid/brus.... 40,-

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 20.1. 
Trapiche's almindelige vin er ok, men denne "Oak Cask" er meget bedre en klasse bedre og er tæt på fund il 40 kr! 

      Malbec, fyldig vin med sød bærduft. Meget letdrikkelig og godt køb. Ganske lille præg af eg. 2019 fik 91p/Descorchados - med Cabernet (5*) lidt mere krydret, 90p i Descorchados, en god (lokal) guide, husets bedste køb.
      Chardonnay -er ganske ok uden at begejstre. Tør, ren, fyldig, men egen mangler friskhed. Bruset Sparkling er uden interesse for andet end sin pris

Jamelles, rød/hvid/rosé ...  50,-

**** (4/5), Føtex, indtil torsdag 27.1.
Det er sjældent at kunne sige det, men alle vinene er gode og gode køb. Men de er lidt kommercielle og du kan finde bedre vine til prisen! Pinot'en er nok en smule fersk -men den har positiv pinot-duft og rund fylde, syrah smager som god Rhône med sin let pebrede frugt. chardonnay er også glimrende, mens den lyse Clair rosé har positiv frugt i både duft og smag med lige en anelse syre, der gør vinen sjov og drikbare for alle, nybegyndere som mere erfarne gæster. Chardonnay prøver en balance mellem frisk Bourgogne og Over There chardonnay, men den mangler lidt dybde for at holde hjem.  
      Ægteparret Delaunay stammer fra Bourgogne, men lever i dag helt af at lave vin i Sydfrankrig, hvor jorden er billigere! Jamelles er en lise oven på de tunge Puglia vine. 

Château Tanunda, rød/hvid, kr/fl v 3: 36,33

3 fl. 109, Cabernet-shiraz eller chardonnay, bedste KØB + *** (3/5), Føtexindtil torsdag 27.1. 
En meget poleret rød, som ikke gør fortræd, men heller ikke begejstrer. Men godt håndværk og flot til prisen. Den hvide chardonnay er nydelig, men burde have mere vildskab. Modsat vinene herunder -alle aftappet i Australien- er denne vin flasket i England.

Foto: Tanunda er et af de steder, du bør se i det smukke Barossa nord for Adelaide, som ellers er hovedsæde for en masse firmaer, fra Penfolds til Yalumba og Lehman. Det meste fra disse huse laves ofte af druer fra andre områder og sælges typisk som South Eastern Australia. Er vinen fra Barossa Valley, vil dette navn stå på etiketten
Tanunda 
var oprindelig ejet af 
Seppelt,et af mærkerne under giganten Treasury (Penfolds, Lindemans, Wynns, Rosemount og Wolf Blass). 

      I 1990erne kom Tanunda til salg og stod i 5 år uden en køber, indtil sydafrikaneren John Geber kom forbi. Han har tjent en formue på international marketing (bl.a. Stimorol tyggegummi og Tetley the, men ikke vin!), men fandt vin mere spændende. I dag ejer Tanunda 100 hektar vin, men med en hastigt voksende produktion hentes det meste af vinen i dag fra 30 vingårde, inden for og uden for Barossa. 

Tanunda "Grand Barossa", rød/hvid... 69,- 

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 27.1.
En god shiraz med en frugt og pæn koncentration, en lige så god cabernet med røget frugt, mørke bær og rund eftersmag og en klassisk tør riesling med intens frugt og god syre. Set i 2019, som har fået pæne ratings (93p/Wine Orbit, rieslingdog 94p og 91p/Halliday). 
      Men du kunne købe dem til 50 i 2021, så prisen er røget op, selvom en nydelig graveret flaske også tæller med! Meget bedre end de normale Tanunda vine, hvor vinen er hentet uden for det fine Barossa. Gode til prisen, men ikke top!

Castaño "Hecula", Organic Yecla... 39,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilkaindtil torsdag 27.1.

 Navnet Hécula -Herkules på spansk- antyder stærk vin! Et godt køb til en kold aften. En mørk, kraftig bulderbasse, fyldig, men afrundet med fint krydret duft. For fanatikere måske for civiliseret og kommerciel. 
      Knap så forfinet som Castaño's Colección (netop nu i Bilka), og for nogle endog bedre. Hécula har været en af husets mest kendte gennem 20 år, men er fra 2018 blevet økologisk (ret nemt i de tørre, vindomsuste bakkedrag syd for Alicante). Vinen er lagret i små egefade 6 måneder og tappet uden filter. 
     Til samme pris Castaño Organic -samme økologi, blot en mere simpel vin, som i Spanien fås til tæt på halv pris. Gå med Herkules!   

Macon Azé "la Burgondie"... 59,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilkaindtil torsdag 27.1.
Nåede du ikke at få den hvide Bourgogne i sidste uge (i søsgter Føtex), så har du chancen i Bilka (vinen er en omvej værd). 
      Lys, ren aroma, sprød frisk, men nydelig fylde, god stil og længde -en chardonnay fra Bourgogne, som er en lise oven på de firkantede, lidt vamle chard'er fra f.eks. Alamos og ikke mindst Californien. Vinen kommer fra et lokalt kooperativ, som leverer det meste vin fra denne lille kommune, der har 163 hektar vin. Ved en anden lejlighed har jeg drukket Azé fra Louis Jadot. Tror næsten jeg foretrækker kooperativ-vinen (som nok leverer druer til begge, men her til lavere pris!). Testvinder i Vinbladet og 5* i Ekstrabladet, fuldt fortjent. 

Dr. Pauly riesling eller pinot noir... 39,-

TyskandBedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 27.1.

En god tør riesling -intens, ren aroma, sprød, frisk og let, men med nydelig eftersmag. Også rød pinot med pæn frugt, middel fylde med lige en smule druesødme, men ren og god  -begge er favorit til den meget tiltalende pris.  

Vino Nobile "Lodola Nuova", Montepulciano... 69,-

Godt KØB + **** (4/5), 2017, Bilka, normalt 149, indtil torsdag 27.1.
Nobile var forbilledet for Brunello i 1940-50erne, hvor få havde hørt om Brunello. De to områder er særlige "Crus" i Chianti-området syd for Siena på hver sin side af landevejen mod Rom. 
      Begge laves af druen sangiovese og er ærligt talt meget lig hinanden -druen kaldes brunello i Montalcino og prugnolo i Montepulciano på den anden side af landevejen. 
      Den "nye lærke" (Lodola) er en lille ejendom ejet af det store hus Ruffino, som var et synonym for Chianti i den gamle Redacteurs ungdom, både med og uden bast! 
      Foto: Giovanni Folonari opgraderede vingården i 1990erne, men den mangler stadig en del for at være med i toppen, både med Nobile og Chianti! Ruffino Riserva Ducale er ok (især Oro versionen), men vine som denne fra familiens egne vingårde er bedst. 

Zinfandel "Falco Alato", Puglia... 50,-

**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 27.1.
Ikke så overdådig som nogle vine fra Rip'Amaronens hjemland, men mere end ok til prisen, synes jeg, selvom Rydberg kun giver den 3* i Ekstrabladet: "Varm krydret i næsen. En del umiddelbar tørhed i smagen med bitre sorte bær, bagte krydderier og vanilje. Simpel, let parfumeret med en tør afslutning".