Søg i 1200 opslag:

24/01/2022

Flot hvid Bourgogne og klassisk Chianti

Ugens bedste fra Salling's kæder er den hvide Bourgogne fra Montagny, som uden store fanfarer leverer en fin balance mellem aroma, fylde og friskhed.

 Vinen er fra Bilka, som generelt er i bedre form end Føtex i disse uger, som den klassiske Grigio Chianti også viser. 

Føtex har den gode Aliwen serie fra Chile, men i samme prisklasse er den røde Kingpin mere overbevisende. Ellers er alt på det jævne i Føtex og Netto. Lidt trist!  

Bedste KØB: Kingpin rød/hvidAliwen reserva rød/hvid, Il Grigio Chianti Classico Riserva, Montagny Burgundie

Godt KØB: Ripasso Silvano PiacentiniWolf Blass "Yellow Label" rød/hvid/brusZinfandel "Falco Alato", Evaristo rød/hvid, Viajero pinot noir Chile, That's Why Organic
Bedste VIN: -

Kingpin, rød/hvid, Spanien... 39,-

Bedste KØB + **** (4/5) Føtex, indtil torsdag 27.1.
Vinen ligner lidt Guv'nor (fra Brugsen), dvs. en vi nmed meget flot udstyr, så nogle kunne finde på at købe den til den noget høje normalpris 89!
       Druerne tempranillo og syrah (+ måske lidt cabernet) fra Felix Solis i hjemegnen Mancha, Spaniens og Verdens suverænt største (daglig) vinområde. Vinen sælges blot som bordvin og har derfor ikke årgang, men huset oplyser, at vine fra køligere (finere) områder også indgår i vinen, som lagres med eg. 
      Men uanset hvad præsenterer Kingpin sig flot og smager rigtig godt med indbydende duft, lidt dybde, afrundet, kraftig smag og pæn længde
       Den hvide laves på sauvignon, chardonnay og verdejo (akkurat som hvid Guv'nor). Fyldig, ren og forbavsende frisk for et varmt klima. Men ikke helt i klasse med den røde. 

Aliwen reserva, Chile, frit valg... 40,- 

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 27.1. 
Vælg mellem cabernet-sauvignon, carmenère, chardonnay og rosé

Ligefremme vine med god frugt, afrundet smag med pæn friskhed. Cabernet nok bedst med fylde og pæn længde, carmenère flot for denne svære drue, men ikke helt så præcis. Chardonnay er pæn og nydelig uden større dikkedarer -men dog med friskhed, trods opvækdten i det lune Maipo. Rosé på cabernet og merlot er tør og ganske frugtig, men også et godt køb. 

      Aliwen er indiansk mapucho sprog for "Helligt Træ", som for denne stamme symboliserer foreningen af himmel og jord. En serie vine fra Undurraga lavet af vinmager Carlos Concha

      Undurraga er et af de historiske huse i Chile, ejet af samme (baskiske) familie siden 1870. Huset var et af de første huse til at eksportere til USA og er med 23 millioner liter/år blandt de vigtigste huse i Chile, hvor en god del af vinen kommer fra egne 1350 hektar vin. Huset har modtaget besøg af mange kendisser, bl.a. Alain Delon (1965), kong Olaf af Norge (1967) og ikke mindst Neil Armstrong, første mand på Månen (året efter, i 1970, foto). 

Ripasso, selection Silvano Piacentini, kr/fl v 2: 59,50

2 fl: 119Godt KØB + **** (4/5), Føtexindtil torsdag 27.1.
Normalt lidt dyrere end den normale Valpolicella fra denne 82-årige herre.
      Jeg kan egentlig bedre lide denne middelfyldige, tørre, frugtige vin end de svulmende Rubens'agtige amaroner. En ganske udmærket vin til en and -server kælderkold. Bilka mener den er lagret 15 måneder på store egetanke. Det smages dog ikke. 
      Silvano Piacentini (foto) er født i Valpolicella området i 1938 og kom tidligt ind i vinhandel -især med salg og marketing. I 2000 stiftede han PWS (Premium Wine Selection), som er blevet et af de store huse og leverer end god del af Salling-gruppens italienere med Gemma (Barolo)  og Arche (se herunder) i spidsen. 

Il Grigio, Chianti Classico Riserva... 75,-

Bedste VIN + bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 3.februar

For RobertParker (ved Monica Larner) er Grigio et af Italiens "ultimativt bedste køb". Prisen er i USA  $ 27 (170 kr + moms). Men ok, 2016 får også 93p/100! 
      Grigio er en af Sallings favoritter og en Riserva, der er blid for Chianti, men stadig har det faste sammen med det civiliserede og  kommercielle. 
      Dyb farve, god duft med krydderier og urter, tør, nydelig fylde og pæn længde -lidt tør tannin til sidst, typisk sangiovese, men grundlæggende blød -sjov at smage sammen med den lidt kraftigere Ser Lapo fra Irma. Flot allerede, men har godt af 2-4 år. 2018 fik 92p/Falstaff, 2016 fik 93p/Parker, 2015 fik 3 glas i Gambero Rosso. Riserva er lagret 2 år i store + små fade, årligt 250-300.000 flasker fra ejeren, forsikringsgiganten Allianz

Montagny "la Burgondie"... 75,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 3.februar
Lys, ren aroma, ganske fyldig, frisk syre, god stil og længde -en chardonnay fra Bourgogne, som jeg vil foretrække for de billige Chablis'er eller Meursault'er, som desværre stadig ses i klassen 80-150. 
Vinen er tappet på ejendommen -og det er årsagen til, at jeg hellere anbefaler denne vin frem for billig Chablis eller Meursault, som også ses! Og det er et problem, når der slet ikke er nok Bourgogne at få. Derfor kan alt sælges, også de dårlige vine, som der ses meget af især i Danmark. 
      Cave de Buxy har så langt det største areal i Montagny, et lille Cru i Bourgogne mellem Meursault og Mâcon. "Burgundie" er et salgskontor, som betjener denne kælder såvel som Chablisienne i Chablis og en kælder i Mâcon. 
N.B: Vinen er Montagny -uden 1.Cru- trods etiketten herover. Forskellen er lille, da det er ret let at blive 1.Cru i Montagny!  

Wolf Blass "Yellow Label", rød/hvid/brus, kr/fl v 6: 49,83 

6 fl: 299Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 3.februar

De røde er for mig bedst -rund, fyldig -kommerciel- cabernet eller shiraz, begge med positiv, nydelig frugt. Men den mousserende på pinot og chardonnay er overraskende god -især til prisen!- med indbydende aroma og fint brus og ren eftersmag. Trods ordet "brut" fornemmer jeg en lille sødme, som sikkert vil falde i smag hos mange. Den hvide chardonnay er en pleaser, dvs alt andet end "kendervin" (= sur, skarp og pur!). 

      Wolf Blass er et af de bedst kendte huse i Treasury-gruppen, som sidder på op mod 40% af Australiens vinproduktion (bl.a. også Penfold's og Lindeman). Huset har dog en vis selvstændighed og egne kældre i Barossa. 
      Vinene er klassificeret efter farven på etiketten, hvor grå, sort og guld er laaangt over den gule etiket, som dog rangerer højere end den røde samt Eaglehawk. Indtil for nogle år siden var en god del af druerne fra det fashionable McLaren Vale, men i dag står der blot "South Australia" på etiketten. 

Zinfandel "Falco Alato", Puglia, kr/fl v 6: 41,50

6 fl. 249, godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 27.1.
Samme vin var for et par år siden særligt "app-tilbud" i Føtex, så du skal have Føtex-app. Her var prisen dog 46,50. Nu er prisen lavere, og du behøver ikek en app! 
      Ikke så overdådig som nogle vine fra Rip'Amaronens hjemland, men rigtig god til denne pris, synes jeg, selvom Rydberg kun giver den 3* i Ekstrabladet. Men ok, en ligefrem vin med bær og krydderi, men ren og ikke kogt i smagen og behageligt tør.

Evaristo, rød/hvid, Portugal... 39,-

LisboaGodt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 3.februar 
Den røde er meget anderledes end den lidt tunge zinfandel fra Puglia -lettere, men meget frugtrig, med masser af bær i næsen, middel fylde, tør og pænt lang smag. Ingen eg, men lokale touriga nacional druer (50%) + franske cabernet, syrah og alicante bouschet. Den hvide er også tør og frugtig, ganske frisk, men ikke helt så interessant. Især arinto druer, som den røde fra området omkring Lisboa. Vinmager er den unge, begavede António Braga

Og så spørger jeg: Evaristo er en velkendt strand (foto) på sydkysten af Portugal nær Albufeira, hvad har den at gøre med en vin fra Lisboa? Og det må man spørge producenten Sogrape om! Men egentlig kan jeg meget bedre lide Evaristo (trods navnet) end Mentor for et par uger siden. Undskyld kære læser! Vinen imponerede, men det holdt ikke!  

Beringer "Founder's Estate", rød eller hvid... 75,-

*** (3/5), Bilka, indtil torsdag 3. februar. 

Jeg vil egentlig hellere drikke Wolf Blass heerover end denne vin, som viser, hvorfor Californien ofte er for dyr. Men mange vil elske den  røde zinfandel, en indbydende, kommerciel "sødsuppevin +" som den røde cabernet, en pleaser uden store dikkedarer. Begge er for mig dog bedre end de hvide sauvignon og chardonnnay -vine du drikker uden at tænke over det! 


Viajero pinot noir, Chile... 49,-

Godt KØB + **** (4/5)Lidl, indtil lørdag 29.1. 
Desværre ikke smagt endnu, men jeg vover at give 4*, da vinen skal komme fra det kølige Casablanca, og vinen er tappet i Chile. Og som sådan en rimelig pris på denne vin, som tilmed smykker sig med titlen "Reserva Privada". Men fortæl mig, hvis du har smagt den! 

That's Why, Original eller Organic... 50,- 

Cabernet-Zinfandel Puglia, Godt KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 29.1. 

Contri Spumanti nær Garda er mest kendt for billig spumante (som navnet antyder). Vi ser dog i Danmark en masse friskfyr’agtige designer vine som ”Why Not?”, ”Perchè No” (Why Not på italiensk) og blandt mange andre også ”That’s Why!” -alle baseret på primitivo. Vinen er hentet i Italiens hæl og laves med sofistikeret kølig gæring og lagring sur lie. 

      I Why Not er primitivo'en (med navnet zinfandel) suppleret med den sent modnende cabernet (modsat Why Not's negroamaro), og dette blend er en succes -i hvert fald har den økologiske udgave (med "kun" 14,5% alkohol mod 15% i den normale) i årgang 2019 fået hele 92p med ordene: "A California influenced blend, a really big wine in terms of fruit weight and body. Very sweet berry notes, seemingly from a proportion of dried Primitivo grapes in an appassimento style. Very full, with big but smooth tannins, integrated oak notes and a fruity finish". 

      5StarWines er et projekt under Vinitay med deltagelse af "anerkendte internationale vineksperter". Men vinen er kommerciel og smager godt, med kun en svag antydning af sødme. 

      Rema1000 har holdt "hvid januar" uden vintilbud, men det er åbenbart slut nu! Deres andre tilbud er dog uden interesse, alle rip'amaroner, ikke helt "That Why"! 

Le Arche Ripasso, Valpolicella... 50,-

**** (4/5)Netto (spotvare)
Har ikke smagt denne vin de sidste par år, men grundlæggende er det en lidt billigere udgave af Silvano Piacentini Ripasso, som du kan få i Føtex i denne uge til 59,50 (v. 2 fl). Og den husker jeg som noget finere.