Søg i 1200 opslag:

16/01/2022

Milde vine i Meny

Meny leverer i denne uge milde vine, nydelige vine uden dikkedarer. Bedst er Rhone fra Princes kooperativet, tæt fulgt af Loosen's riesling. Vinene er gode, ikke storr, men gode køb! 
I januar er der mere kur end vin! Sådan er det også i Fakta og Netto, der byder på lave priser på uinspirerende vine. Glæder mig til februar! 

Bedste KØB: FaktaUndivided Pinot Noir + Chardonnay, NettoAliwen reserva rød/hvid/rosé

Robertson Winery, rød/hvid, kr/fl v 6: 31,66

6 fl: 189,95, godt KØB + *** (3/5)Meny, indtil torsdag 20.1

Jeg kan godt lide den klassiske etiket! Robertson er et varmt, godt område i det indre af Sydafrika, som leverer en god del af Western Cape's vine. Vinhuset er et stort kooperativ med 2000 hektar ejet af 35 familier. Vinen er tappet i Danmark af Globus i Brøndby, men er umiddelbart drikbare -og glimrende køb til 31,5 kr! 
      Jeg foretrækker umiddelbart den frugtige cabernet, men shiraz er også god, chardonnay (ej smagt) nok mindre interessant. Ingen dikkedarer, men vil tilfredsstille de fleste. 

Cotes du Rhone "Vieilles Vignes", kr/fl v 2: 50,-

2 fl. 100, Cellier des Princes, godt KØB + ***** (5/5)Menyindtil torsdag 20.1.

For mig en rigtig god Rhône, som laves af kooperativet i Chateauneuf du Pape (som trods adressen leverer utrolig meget mere vin fra naboer end fra hjembyen). En god Rhône -og denne er en af de bedre, præget af 80% grenache + lidt syrah og mourvedre. Ganske mørk for grenache, rig frugt, god længde, men stadig let drikkelig. 

Peter Weinbach, Riesling Mosel, kr/fl v.2: 50,-  

2 fl. 100, Medium Dry, **** (4/5)Meny, indtil torsdag 20.1.

Ej smagt, men en kyndig ven siger god for den -let hvid med frugtsødme og frisk syre med lidt blomst i næsen. 
      Jeg elsker næsten altid druen riesling og er godt tilfreds med, at vi er sluppet af med de billige Piesportere, der hærgede vinhylderne indtil for 10-12 år siden. Der stod Mosel på etiketten, men vinen var ofte domineret af Müller-Thurgau druen groet på flade marker. Dr Ernst Loosen var først med at sælge en ren Mosel Riesling uden bynavn -siden fulgte naboen Dr Pauly efter -og siden mange andre! 
      Pauly ligger ved Mosel og sælger riesling fra Rhinen- ligger Peter Weinbach omvendt i Mainz ved Rhinen og sælger riesling fra Mosel. Huset er for nylig købt af giganten GCF i Frankrig. 
      Meny tilbyder til samme pris Chianti Barbanera og en pinot noir og chardonnay fra Labouré-Roi.

Dr Loosen Riesling Mosel Dry, kr/fl v 3: 66,67

3 fl. 200, **** (4/5), Meny, indtil torsdag 20.1.
En overdådig rig frugt, let, sprød og frisk, pænt lang. Trods tørhed afrundet i eftersmagen, hvor syren balanceres af god frugt. 2019 fik 90p/WineEnthusiast. 
      Denne riesling er fra Mosel modsat den fra naboen Dr Pauly. Begge bor i det skønne Bernkastel, men Pauly henter sin riesling i det billigere Rheinhessen (og sælges fås for 39 i Bilka). 

      Dr Ernst Loosen var med "Dr L Riesling" pioner for salg af riesling fra Mosel. USA alene aftager over 1 million fl/år af Dr L, så vinen kommer ikke fra Loosens domæne (100.000 fl/år). Forresten køber Tyskland køber også en sjat (som også Danmark). 

Undivided Pinot Noir eller Chardonnay.... 50,- 

Oc, Frankrig, bedste KØB + **** (5/5), Fakta, indtil onsdag 19,1,, normalt 58,65
Af de to druer fra Bourgogne: Chardonnay er pæn og nydelig Bourgogne-kopi i en kølig udgave, totalt træfrit, som jeg kan lide den, diskret aroma, middel fylde, pæn syre i eftersmag. Druerne kommer fra Oc, dvs. Languedoc-Roussillon, og den kølige del af dette område er Limoux og omegn, så druerne er nok herfra -og det samme gælder nok for druerne til rødvinen:

      Rødvinen smager af sort pinot. Farven er middel -som al Bourgogne- duften er ren hindbær med lidt solkrydderi (men slet ikke som i f.eks. Oregon eller California!), smagen er ret let, men ved iltning bliver den længere. Nydes kælderkold -en meget drikkelig vin!
      Navnet på leverandøren er godt skjult, men den er tappet i Frankrig (såvidt jeg kan se) af GCF (Grands Chais de France), en af de 2-3 største leverandører af konsumvin (JP Chenet, Arthur Metz, Laugel, Calvet osv. Egentlig behøvede jeg slet ikke læse det med småt -for etiketten er så elegant og nobel, at den næsten altid kommer fra stort firma, der har råd til de bedste designere!

O-Organic, rød, hvid, rosé... 40,- 

øko**** (4/5), Fakta, indtil onsdag 19.1. 
Den hvide sauvignon er glimrende, tør, frugtig, ren og sprød -sådan i stil med New Zealand, blot lidt blidere. Rosé på cabernet og syrah er god, tør og frugtig, tør, men med frugtsødme og syre. Den røde carmenère har jeg ikke så stor tillid til. Billig carmenère er sjældent god  -og jeg frygter, at denne er er meget lig Adobe Organic, som sælges i Coop's andre butikker.       

      Fakta tilbyder desuden en lovende Ripasso Prima Bruna (50, ?) og Pajar Verona (50, ?), ej smagt og ej kendt. Jeg kender ikke vinene i Fakta særligt godt og sjældent er fristet af andre end Bordeaux'en Bouteilley, ofte en god solid Bordeaux til lav pris. Håber jeg kan smage lidt mere fremover! 

Aliwen reserva, Chile, frit valg... 40,- 

Godt KØB + **** (4/5), Netto indtil fredag 21.1. 
Vælg mellem cabernet-sauvignon, carmenère, rosé og chardonnay 

Indbydende vine med god frugt og nydelig, afrundet smag. Cabernet nok bedst med fylde og pæn længde, carmenère flot for denne svære drue, men ikke helt så præcis. Den hvide er pæn og nydelig uden større dikkedarer -men dog med friskhed- mens rosé ikke er smag (cabernet og merlot druer). 

      Aliwen er indiansk mapucho sprog for "Helligt Træ", som for denne stamme symboliserer foreningen af himmel og jord. En ret ny serie vine fra Undurraga lavet af vinmager Carlos Concha. 

      Undurraga er et af de historiske huse i Chile, som  familien Unduraga har ledet siden 1870. Huset var et af de første huse til at eksportere til USA og er med 23 millioner liter/år et af de store huse i Chile, hvor en god del af vinen kommer fra egne 1350 hektar vin. 

      Huset har modtaget besøg af mange kendisser, bl.a. Alain Delon (1965), kong Olaf af Norge (1967) og ikke mindst Neil Armstrong, første mand på Månen (året efter, i 1970, foto). 

Beringer "Classic", rød, hvid, rosé... 50,-

California, *** (3/5), Netto, indtil fredag 14. august (rosé dog kun 2*). 

Mange vil elske den røde zinfandel, en indbydende, kommerciel "sødsuppevin +", som også den hvide chardonnay -vine du drikker uden at tænke over det! Den lyserøde zinfandel er en børnevin, som bør være forbudt for børn

    Glem vinene (Aliwen ovenover er bedre), men jeg elsker vingården, som nok er et besøg værd, når du igen kan rejse Over There                         
      Beringer ligger i St. Helena, en hyggelig by i den nordlige del af Napa. Huset har lavet vin uafbrudt siden 1876 -det overlevede Forbudstiden 1919-34 ved at lave altervin! Foto viser Rhine house, som er historisk mindesmærke.     
      Beringer leverer god vin fra Napa og Knights Valley, men du ser mest Classic og Founder's Estate, som laves af billige vine fra det varme Lodi og derfor sælges som "California".. 

    Familien Beringer solgte i 1971 til Nestlé. Efter yderligere et par ejerskifter har det siden 2011 været ejet af australske Treasury (bl.a. Penfold's, Wolf Blass og Lindemann). Men en Beringer er stadig ledende vinmager for huset, så familien kan stadig ses i Napa!