Søg i 1200 opslag:

27/01/2022

Chile og Sydafrika triumferer...

Chile viser med vine som Terrunyo og Marea, at landet kan levere vin i verdensklasse. Tilmed til ekstremt rimelig pris. Sydafrika kan også være med, og vine som Spier's "Creative" 2 og 5 er tæt på uden helt at matche Chile vinene. 


Superbrugsen og Kvickly hilser også covid-19 farvel med flotte vine fra Frankrig og Italien også kan være med. Den klassiske Marcadis er en flot Lalande de Pomerol, som nu er nået til årgang 2019, som er ung, men smager temmelig godt allerede nu! Og så er Amarone jo en bestseller, men Verona's er faktisk både god og et godt køb.


Terrunyo, cabernet-sauvignon eller carmenère... 99,-

Ugens Bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 3.2., normalpris 199,95 

Med Terrunyo er blandt de bedste 1% af Chiles vine, som kan matche stor vin fra Californien såvel som Europa. Tilmed til ekstremt rimelig pris lige nu. 

      2016 cabernet fra las Terrazas marken i husets Pirque vingård i Maipo dalen. Druerne gror i 650 meters højde, høstet i hånden osv osv. og lagret 17 måneder i små egefade. Rydberg giver 2016 5*, mens Parker svinger sig op på 92p. 

      2019 Carmenère er nok bedre endnu. 93p/Parker: "The most impressive Carmenere from Concha y Toro, produced from their plot 27 in Peumo in Cachapoal. The grapes were ripe and the wine reached 14.5% alcohol, but it goes unnoticeable and comes through as balanced and fresh. The oak is perfectly integrated". 

Vinene kommer fra særlige marker, som er anført på den detaljerede etiket. Vinene er blandt de bedste fra Concha & Toro (foto), som nok er bedst kendt for billig vin som Sunrise, Casillero del Diablo osv. 

Marea syrah eller chardonnay, Leyda ... 89,-

økologiskbedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 3.februar
En af Chile's store nye "Cool Climate" vine laves af det private Luis Felipe Edwards. Denne syrah har en helt anderledes intensitet og dyb de i smagen -og det skyldes ikke kun det kølige klima i Leyda nær Stillehavet! Den har fået høje karakterer af mange kritikere, og 2018 fik 5* af pålidelige Rydberg i Ekstrabladet med ordene: "Næsten sort med kølige krydrede noter i duften. Animalske træk i smagen med sorte blåbær, lakrids og sort peber. Spændende og vellavet vin med en flot intensitet og længde." Alle nye år (2018-19-20) har fået 93p af pålidelige, lokale Descorchados. Vi er tæt på Terrunyo, dvs. bedste vin, men Terrunyo er for mig et mulehår bedre!  
       Den hvide chardonnay 2019 gærer med naturgær (udover økologien!) og gærer også i små egefade. Den vil imponere mange. Selv en ægte chardonnay-allergiker som mig giver den pæne ord! 

Spier "Creative Block", rød/hvid... 99,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 3.februar

Spier's 2 "Creative Block" har mere personlighed end normalt fra Spier. 
      Den røde 2016 er cabernet, merlot + lidt petit-verdot, malbec og en del eg -typisk Bordeaux blend.  En ganske flot vin, pæn aroma af tobak, solbær mv, afrundet og mild, med 6 år bag sig får den 5* for sin modenhed. 88p fra WineEnthusiast (fandt en masse tannin?), men her stoler jeg lidt mere på  Tim Atkin’s 91p 
       Den 
hvide er på 2 druer, 90% sauvignon + lidt lidt semillon. Ingen eg, men lagring "sur lie" i 6 måneder -2019 var meget aromatisk med hyld og stikkelsbær (type New Zealand eller Casablanca). 2020 er måske bedre -5* + bedste køb i Ekstrabladet med ordene: "Hyldeblomst og græs i duften. Meget intens med en pæn koncentration. Velbalanceret med modne bærnoter og citrus i smagen. Fin sprød afslutning".

Spier "Private Collection" rød/hvid... 69,-

Western Cape, godt KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 3.februar 
Rød Pinotage eller Shirazhvid chenin blanc eller chardonnay
Noget bedre end de almindelige Spier-vine du ser i Brugsen, men ikke normalprisen 129,95 værd! Kun smagt en ganske dejlig hvid chenin, simpel, men ren og frisk, og den blommeagtige pinotage, som er frugtig, krydret og blød. 
      Spier er ret lille vingård, som dog laver en masse vin, hvor en god del i mange år har fundet vej til Brugsen.


Emiliana Sparkling, organic brut ... 89,-

økologiskgodt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 3.2.. Ser flot ud med den blottede prop og stilige etiket. Druerne er pinot og chardonnay fra kølige marker i Casablanca og med brus efter Champagne-metoden. Vinen har fået pæne noter, bl.a. 92p af den gavmilde Suckling i 2018 og senest 5* af Rydberg i Ekstrabladet (til 79, ikke 89). Ej smagt desværre.  


S Syrah og R Riesling, Washington... 49,-

USA, Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 3.februar, tappet i Danmark

Jeg vil tro, at 90% af al vin fra USA er tappet uden for USA, ofte i England, Holland og Tyskland, men en god del også i Danmark. Næsten alle vinene har fået lige en filtrering og en gang svovl eller to mere end vin tappet på vingården. 
      Men til prisen er både "S" (syrah) og "R" (riesling) sikkert mere end ok på en afrundet, fyldig måde. Washington er den nordligste stat i USA. Vinen gror langt fra den våde, kolde hovedstad Seattle -typisk i de tørre dale omkring Yakima og Columbia. Her er hede, tørre somre og lange, kolde vintre. 

      Kun Riesling er smagt, ganske nydelig og frugtig, med frisk syre, ikke særlig tør, en specialitet i Washington. Syrah kan meget vel være lige så god. 

Jeg foretrækker disse vine for Brugsens forsidevin, Clarkson (6 fl. 299, 4*), zin og chardonnay fra Californien. Vinene er runde og stærke og inderligt ligegyldige, 

Intocables, Black Malbec eller Red Blend... 50,- 

**** (4/5)Superbrugsen,´og Kvickly, indtil torsdag 3.februar

Begge lagrer i Bourbon whiskey fade, som giver vinen en røget, næsten sødlig smag (som gudskelov ikke dominerer). Du finder også disse distanceblændere i California (3 Finger Jack) og Chile (noget med Devil!), og smagen trætter i længden. Red Blend er syrah, bonarda og merlot. Foretrækker malbec, som har lidt mere struktur, synes jeg. Las Moras (samme ejer som Mascota, som jeg foretrækker) leverer disse vine, som skal have en normalpris på 110. 
Til samme pris Jam Shed, som er om muligt endnu mere marmeladeagtig (også i navn).

Diablo "Dark", blend "666" eller cabernet...  75,-

2018, **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 3.februar

En "Dark Red" til Mørkets Fyrste, Djævelen! 
      Cabernet er glmrende, ret typisk for lidt lunere område -rund kraft, lidt bastant solbombe, men krydret og positiv i stilen. Jeg foretrækker den for "Red Blend 666" -malbec og syrah som er lagret i små egefade 6 måneder, 6 uger, 6 dage -666 = djævelens tal!
Dybt farvet, intens aroma af moden frugt med let krydret sødme; afrundet, kraftig, men med mineralske noter -djævelsk attraktiv, burde jeg vel sige? Vinen kommer fra Concha y Toro i Chile og er en klasse over den normale "djævlevin", Casillero del Diablo. 

Men Frankrig og Italien kan også! 

Ch. Marcadis 2019, Lalande de Pomerol...  109,-

Bedste VIN + ***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 3.2.
2016 var god (90p/WineEnthusiast), 2018 var bedre (5* i SmagpåVin), og du bliver mere end tilfreds med den herlige 2019, som har endog mere frugt og styrke end forgængerne! 
      Rig frugt, solid fylde med god frugt hele vejen -og med mineral og syre nedenunder. Nyd nu for primær frugt eller gem 3-5 år. Bestemt lige så god som mindre Pomerol. 
      Vinen kommer fra Sergant, et af de større slotte i Lalande (men uden imponerende slot, som ses på foto!), som og vinene er formentlig identiske eller tæt på. Slottet var længe ejet af Milhade familien, som for nogle år solgte til familien Helfrich, som har tjent en formue på billig whisky og JP Chenet -og nu retter op på fortids synder ved at lave bedre vin (JP Chenet er for mig ikke værd at drikke).

La Fleur-Peilhan, Grand Cru St.Émilion..... 109,-

2018***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 3.2.
Glem alt om solmoden styrke, men nyd den i dag for sin frugt og mineralske elegance, fylde og længde -men vent egentlig 2-3 år. Ikke helt klasse som Marcadis, men stadig flot og så er den blødere i stil. Et mærke fra Gessan, ejet af ægteparret Gonzales.

Pfaff, pinot gris "Rabelais", Alsace... 75,-,- 

Godt KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 3.februar
SmagpåVin giver den 4* med ordene: "Lige efter bogen med en aromatisk næse med honningmelon, grønne æbler, lime og lidt fersken. God fylde og noget sødme i munden med fin smagsintensitet og samme note profil... med en lille mineralitet som en krølle på halen." Vinen kommer fra kooperativet Pfaffenheim, som generelt leverer god vin. 

Amarone "Verona", Valpolicella... 109,-

2018, bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 3.2.

Trods 15% alkohol ret let for amarone (helt ok med mig!). Herlig aroma med svesker og blommer -næsten julet!- fyldig, pænt lang, med en let tør eftersmag, som passer godt til vinen. Den kan sikkert gemmes, men hvorfor egentlig? Ej smagt, men bl.a. guld i Berlin. 
      Cantina di Verona er del af Valpantena, et stort, men godt kooperativ, der modtager druer og vin fra andre kooperativer, ialt 750 hektar. Pagus Bisano er et andet mærke.

Why Not? Puglia rød/brus, v 2 fl: 64,50

2 fl: 129, *** * (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 3.2.

Den røde Why Not? (konventionel eller den lidt lettere øko) er gode -ikke kønsløse, men du kunne få den mindst lige så gode "That's Why" i Rema1000 til 50 kr, så det er ikke topkøb! Mørk, fyldig, rund, men ikke sød, med ren, krydret frugt og en snert af syre i eftersmagen. Vinen tappes af San Giorgio i Puglia for Contri Spumante huset i nord, som leverer bruset, en Prosecco på køn flaske, som er ganske ok -især til 50! Glem rosé.