Søg i 1200 opslag:

22/01/2022

Den første sauvignon fra New Zealand

For en ABC som mig (ABC = Anything But Chardonnay) er den hvide sauvignon et naturligt valg, og her kommer jeg ikke uden om New Zealand, hvor tæt på 2/3 af vinen laves på denne drue fra Loire. Og det er gået stærkt -i Lichine's vinleksikon fra 1985 nævnes denne vin ikke med ét ord! 

New Zealand har lavet vin i næsten 200 år, men historisk har vinen slet ikke kunnet måle sig med naboen Australien. I 1979 solgte Brancott (dengang Montana) den første hvide sauvignon, og så gik det stærkt. Sidst i 1980erne viste Cloudy Bay, at sauvignon kunne være hvad, Oz Clarke kaldte "arguably the best sauvignon in the world". Store ord, måske, men smag selv den originale Brancott, som fås i Meny, som forresten også har andre gode hvidvine.

      Jeg kan blive lidt træt af de evindelige rip'amaroner fra Puglia, som Meny excellerer i. Jeg ved, at Meny har en masse andre gode vine, men de optræder desværre ikke så ofte i deres ugetilbud (og jeg har ikke lever til at smage flere vine). 

      Fakta er del af Coop, men de har en ganske ok Savanha til blot 35 kr i alle 3 farver, som formentlig ligner en anden Savanha, som du kan købe på coop-dk til 54,95 (dog 45 ved køb 6). 

Godt KØB: Brancott Sauvignon Blanc, Massaluca garnatxa-samsó, Savanha Mariella's rød/hvid/rosé

Bedste VIN: Faustino I Rioja Gran Reserva


Brancott, Sauvignon Blanc... 59,95

New Zealand, godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 27.1. 

Tør, dufter af græs, rig tropisk frugt, fyldig, men lidt aggressiv i sit udtryk. Brancott kalder sig "estate", men det meste købes fornuftigt nok udefra, da der alene af denne vin sælges 12.000.000 flasker årligt! Og i det lys er vinen faktisk både god og et godt køb. 

      Brancott hed tidligere Montana og var det første hus til at sælge såvel sauvignon som pinot noir fra New Zealand (1979 -ældre er salget af god vin i New Zealand ikke!). Det har i mange år været ejet af franske Pernod-Ricard. En gigant, men for mig bedre end Constellations mærker, f.eks. Selaks, Kim Crawford, Nobilo, Monkey Bay -og sikkert mange andre.   

Chablis "Union des Vignerons"... 99,95

Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 27.1.

God Chablis i den blidere ende. ren aroma, let, sprød og frisk -måske en smule for rund til at være rigtig god, men umiskendelig Chablis -og mere kan du ikke forlange til 100.
      Nogle hævder, at der hver dag sælges lige så meget Chablis, som den 1400 beboere store by  laver på et helt år! Forståelsen fremmes af overdrivelse, men der er rigtig mange penge i lidt fusk, og Chablis er så kendt, at alt kan sælges, den uægte såvel som den årlige vin! 
      Meny's vin er et af mange mærker fra  kooperativet Chablisienne, der leverer godt 1/3 af  al Chablis. Deres vine kan matche vin fra mindre domæner, men vil aldrig begejstre.  

      Til samme pris tilbyder Meny også en Amarone med det lidt suspekte navn Antica Vigna (99,95, 4*?). Hmmm. 

Nitthaus, rød, hvid, rosé, kr/fl v 2: 67,50 

2 fl: 135**** (4/5), Meny, indtil torsdag 27.1.

Rød pinot noir, rosé, hvid chardonnay eller grüner veltlinerØstrig 

Den røde pinot noir er bedst -frugtig, afrundet, pæn længde. Har kun smagt de øvrige én gang eller to, men husker chardonnay som nydelig (og det bekræfter andre kritikere), mens jeg husker grüner veltliner som middel, på grænsen til det flade. Rosé ej smagt. 

      Burgenland er den varmeste del af Østrig og ligger omkring den lavvandede store Neusiedl sø syd for Wien. Den er i snit er 1 meter dyb (det dybeste sted er 1,8 meter!), så det er lige før, du kan gå tværs over søen! Men det er UNESCO verdensarv og vrimler med fugle. I de mange hyggelige byer omkring søen vrimler det med storkereder, mange beboede om sommeren. 
     Nitthaus ligger i Gols på søens nordside er en stor vingård (57 hektar) ledet af brødrene Nitthaus og mest kendt for rødvin. Meny har solgt husets "sélection" i mange år, som sjældent er fra egne marker, men lavet af druer købt hos andre i området. 

      Området omkring den lavvandede sø afgiver en masse damp på de lune, solrige dage om efteråret, og det fremmer "Edelfäule", den ædle råddenskab, som du måske kender fra Sauternes. Og Burgenland er i dag et af Verdens fineste områder til ædelsøde hvidvine -Trockenbeerenauslese og vinen af frosne druer, Eiswein. Det er ikke Nitthaus' specialitet, desværre! 

Massaluca, garnatxa-samsó... 59,95

Terra Alta, Spanien, godt KØB + ***** (5/5) Meny, indtil torsdag 27.1.

Mørk farve, indbydende frugt af modne sorte bær, som går igen i en middelkraftig afrundet vin med lang smag og bløde tanniner. Slet ikke så rustik som mange fra Terra Alta, "Det høje land", dvs. de tørre, varme bjerge omkring og bagved bl.a. Priorat

      Druerne er de samme grenache og carignan, og vinen smager lidt som en blid baby-Priorat. 

      Vinen laves af Roqueta, der i det (meget) små er ved at blive en konkurrent til Torres i Katalonien. Huset har en kælder i Massaluca, men selve domænet ligger i Manresa på vejen mod Andorra. Manresa er en flot by -og kan tilbyde et "økologisk" hotel (foto). Må være varmt om sommeren! 

Faustino I, Rioja Gran Reserva... 99,95

Bedste VIN + ***** (5/5)Meny, indtil torsdag 27.1.

Vinen har ofte på tilbud, men altid værd at smage -dyb farve med modne nuancer, en indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang med god modenhed, som man kan forvente efter 10 år. Meget bedre end de brunello'er og amaroner, der fås til denne pris! Vinen koster faktisk 18€ i Spanien -135 kr.



Savanha Mariella's, rød/hvid/rosé... 35,-

Godt KØB + *** (3/5), Fakta, indtil onsdag 26.januar
Kender ikke Fakta's vine så godt som jeg måske burde. Men vil tro, at denne vin er identisk med de andre Savanha vine, som kan ses i Brugsen, selvom de ikke bærer titlen "Mariella". Rød med pæn fylde og frugt ("Juicy", saftig kaldes den), rosé og hvid er begge tørre, men ren i smagen. 
      Vinene laves (også) af Spier af basis-druer, formentlig med ret højt udbytte. Pinotage, cinsaut og shiraz til rød (pinotage til rosé) og især chenin blanc til hvid. Ingen eg, tapning i Danmark.