Søg i 1200 opslag:

17/10/2021

Stjernekøb fra Chianti, Rioja og Champagne!

Der er vinfestival i denne uge i Netto, der ellers ikke gør det store ud af vin. Her er San Felice's Clasico og den gamle Faustino I stjernetilbud -og Champagnen er også værd at drikke!

Der et par andre gode tilbud, som du dog har set før -med en god Fleurie og ok vine fra Spanien og Argentinas. Champagne Montaudon er også værd at købe...

Bedste KØB: San Felice Chianti Classico, Castaño "Hecula" Organic

Godt KØBMucho Más rød/hvid Spanien, Fleurie Georges Duboeuf, Champagne Montaudon brut
Bedste VIN: Faustino I Rioja Gran Reserva

San Felice, Chianti Classico... 50,-

2019, Bedste KØB + ***** (5/5)Netto, indtil fredag 22.oktober

Den flotte unge Classico er rigtig god og umulig at slå til 50 kr. Årgang 2018 fik 90p/Falstaff og 92p/WinesCritics -årgang 2019 er endda bedre, bedste siden 2016. Vinen laves af sangiovese (80%) suppleret med 10% hver af de meget sjældne og unikke colorino og pugnitello. Vinen lagrer et år på store egefade før tapning. Årligt laves typisk 400.000 flasker af vinen. 

      Nydelig fylde, positiv frugt med krydderi og urter,  pæn længde med diskret syre, der gør den meget egnet til mad. Nok endog bedre om 1-2 år.

      San Felice er en af de større, men også rigtig gode vingårde i den sydlige del af Classico. Classico er hjertet i Chianti med 7000 hektar, hvoraf San Felice ejer 140 hektar vin. San Felice blev i år valgt som en af Toscanas bedste ejendomme. Måske ikke helt i klasse med Mazzei fra Irma, men ikke langt fra! 
      Vinene fra ejendommen har i mange år været solgt af Sallings forskellige kæder og sælges typisk omkring 100 kr -og ned til 50 på tilbud, hvor vinen er måske det bedste køb i Toscana. 
  
Til samme pris Silk & Spice, en let sødlig portugiser (50, 4*), Ventoux Vidal-Fleury, en fyldig Rhone (men check årgang, nødig mere end 3-4 år)
Også le Arche Ripasso (50, 4*), og My Way rød/hvid/rosé (50, 3*), en dansk tappet zinfandel med let sødme, chardonnay eller ret sød pink zin. 

Castaño "Hecula", Organic... 30,-

Bedste KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 22.oktober, Spanien. Navnet Hécula -Herkules!- antyder stærk vin! Et godt køb til en kold aften. En mørk, kraftig bulderbasse, fyldig, men afrundet med fint krydret duft. For fanatikere måske for civiliseret og kommerciel. Der er en masse medaljer på etiketten, de fleste dog med en del år bag sig. Etiketten er 2018, som stadig ses, fra 2019 er vinen økologisk. 

San Telmo, Malbec, Argentina... 30,-

**** (4/5)Netto, indtil fredag 22.oktober. En af Netto's fate vine, herdog til særlig "festrivalpris". Til prisen får du ganske meget vin, en simpel, men pæn malbec med let krydret duft og afrundet eftersmag. Huset kender du næppe, men ejeren er Peñaflor, dvs. samme ejer som Trapiche? Dvs. måske samme vin som den den populære Trapiche uden eg, og så vil jeg hellere gå i Føtex og købe Trapiche Pure (eller Impure med eg) til 40! 

Banrock Station Reserve rød/hvid... 35,-

**** (4/5), Netto, indtil fredag 22.oktober, Australia
Jeg bliver ikke vild med disse vine. Den røde cabernet + shiraz er dog god, mørk, kraftig, frugtig, krydret, blød tanniner -kedelig i længden. Hvid på druen chardonnay (trist) + verdelho (Madeira-drue) giver en intens aroma, som takket være lidt syre sikrer en anelse friskhed. Kommer fra konsumfirma i det varme Riverland. Reserve er lidt bedre end den almindelige udgave. 
Til samme pris Stellenhof rød/hvid/rosé, potente (15%) vine fra Swartland i Sydafrika (35, 4*). Tappet i Danmark. Ganske ok for begyndere, men lidt ferske og anonyme (smagt under anden etiket). 

Mucho Más, rød/hvid, Spanien... 40,-

Godt KØB + ***** (5/5), Netto, indtil fredag 22.oktober. Den røde glæder mig ved rund kraft og god frugt -slet ikke det solbrændte, triste, som plagede vinene fra la Mancha, det hede, tørre område syd for Madrid. Druen er tempranillo + lidt syrah + lidt eg. Excellent køb. Den hvide laves på druerne verdejo, sauvignon + lidt chardonnay, som får en kold gæring og 2.3 måneder "sur lie". Forbavsende frisk med god aroma, tør, middel fylde -flot for så varmt et område.

Til samme pris le Arche Prosecco (40, 4*), en halvtør spumante med ren aroma og vis friskhed fra Veneto.  

Fleurie, Georges Duboeuf... 69,-

Godt KØB + ***** (5/5), Netto, indtil fredag 22.oktober. Beaujolais rammer tidsånden perfekt med en elegant, tør, middelfyldig vin med masser af sød frugt -perfekt kælderkold til en risotto med efterårets svampe! Og Fleurie er måske den mest mondæne af Cru'erne i Beaujolais. Så hvorfor kun 69? Fordi Beaujolais af uransagelige årsager ikke er "in" i dag. En skam. 

Faustino I, Rioja Gran Reserva... 89,-

2009,  Bedste VIN + ***** (5/5)Netto, indtil fredag 22.oktober. Vinen er ofte på tilbud, men værd at købe (den koster 18€ i Spanien, ca. 125 kr). Dyb farve med modne nuancer, en indbydende duft med god dybde og modent krydderi, fyldig og lang med god modenhed, som man kan forvente efter 10-12 år, heraf dog kun 3-4 år på flaske. Dvs. vinen bliver nok bedre med 2-4 år mere på flaske. 

      Den sære flaske med det gyselige støv og overflødige trådnet roses altid i smagninger, senest blev netop 2009 testvinder med 6*/6 i Ekstrabladet og fik også 93p/Guía Peñin. 2010 er på vej, og den er lige så god (også 93p/Peñin + 91p/Spectator) -imponerende til så lav pris! Faustino I skiller sig ud ved ikke blot at være tappet i området -Rioja- men på "Propriedad" -på selve vingården- i Òyon i Alavesa nær Logroño.

Champagne Montaudon, brut... 119,- 

Godt KØB + ***** (5/5), Netto, indtil fredag 22.oktober

Denne Champagne vil tiltale mange -tør, ret let og frisk, nydelig frugt, lidt ung og kort, en ægte party-Champagne på godt og ondt. Den får ros af respekterede guider som Gilbert & Gaillard (88p/2019), mens en engelsk guide finder den et godt køb i Tesco til £ 25 (200 kr). Vinbladet gav den -for 3 år siden- 6*/6.  Du kunne få den til 99 op til nytår, men ellers er prisen typisk 150.
      Jeg elsker etiketten med det store, iøjnefaldende "M" mere end selve Champagnen. I dag er Montaudon (pga amerikansk særtold, corona og andet) nok tættere på storebror Jacquart, end ejeren Jacquart indrømmer! Familien Montaudon grundlagde huset i 1891, men solgte det i '00erne til Jacquart, et 2.grads kooperativ i Reims med ialt 2500 ha vin.