Søg i 1200 opslag:

23/10/2021

Hvorfor Lirac er det bedste køb i Rhone...

Når jeg ser en vin fra Lirac, køber jeg den. Hver gang. Vinen er måske det bedste køb i Rhone, ofte tæt på naboen Chateauneuf, selvom den kun koster en smule mere end en banal Rhone. Årsagen? Få kender vinen, derfor er prisen lav. 

Sådan er det også i Meny, hvor vinen laves af de begavede vinmagere Olivier & Lafont. Men vinen må dele pladsen som bedste køb med Rhone fra kælder i selve Chateauneuf -mens ugens bedste vine er en biodynamisk Alsace i en klassisk, kompromisløs stil. 

Bedste KØBOlivier & Lafont LiracHérédita Cotes du RhoneBortoli "Aus" shiraz/chardonnay
Godt KØBChasse des Princes Chateauneuf du Pape, Cockburn's Special Reserve Port
Bedste VIN: Riesling Wineck-Schlossberg Grand Cru

Olivier & Lafont, 2019 Lirac... 79,95

Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 28. oktober
Rød grenache (75%) + syrah. Meget mørk, intens aroma af sorte bær og krydderi, stærk (op mod 15%), middel til fuld krop, fast, med del syre, men bagved en afrundet, kraftig vin. Du kan gemme den 2-4 år eller servere nu til kraftig vinterret, gerne kælderkold. 

Lirac er kun kendt af ret få -Bordeaux-fanatikere forveksler den endog med Médoc fra Listrac! Du leder endog forgæves efter ordet Rhone på etiketten. For de arrogante franskmænd formoder, du ved, at Lirac er et af de ældste Crus i Rhone-dalen (1947, 25 år før Gigondas blev et Cru!). 
      Vinen fra de to vinmagere Baptiste Olivier (foto) og (Gérald) Lafont er også et excellent køb. De tilhører en ny generation vinhandlere, der kører rundt til forskellige kældre og laver vin, som de sælger under eget navn.
      N.B: Synes du denne vin er dyr, så gå i Føtex, Bilka, Kvickly eller Superbrugsen. Her finder du god Lirac. Jeg købte den til 54 kr på tilbud i sidste uge. Vinen var glimrende. Jeg fryder mig af og til over de arrogante franskmænd! For tænk hvis de gjorde Lirac kendt! 

Hérédita. Cotes du Rhone... kr/fl v 3: 66,67 

2 fl: 200, 2019, bedste køb + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 28. oktober

Den monumentale -og ekstremt travle- vinmager  Philippe Cambie (foto) er "larger than life". Men han laver ikke vinen, trods Meny's ord, for den laves faktisk af Princes, det eneste kooperativ i Chateauneuf, som leverer excellent vin. Jeg mødte Cambie første gang for knap 20 år siden og blev imponeret over hans vine (og størrelse). Siden er han blevet en legende -og ekstremt efterspurgt som konsulent. Jeg ved ikke hvor meget han har haft at sige med denne vin, men godt smager den! 

Kælderen har i flere år lavet rigtig gode vine fra knap 600 hektar, heraf dog kun 80-90 i selve Chateauneuf. 
En klassisk Rhone på grenache (70%) -der giver frugt og styrke- og syrah (30%), der giver farve og længde. En sympatisk og flot vin med fløjlsagtig fylde og god dybde i frugten. Nyd den nu for frugten eller gem den 2-4 år. 

La Chasse des Princes, Chateauneuf du Pape... 149,95

2019, godt KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 28. oktober. Det meste vin fra det eneste kooperativ i hentes fra medlemmer uden for Chateauneuf, men "Pavevinen" er deres bedste. De laver mange udgaver, men denne "Chasse" er rigtig god, kraftig, fuld af sød frugt og krydderi, bred, stor og lang. 2019 er herlig nu, men vil med fordel kunne gemmes et par år eller fem. 

      Bemærk også flasken -det er den "ægte" flaske med ikke kun pavens nøgler, men også ordet "Controlée" vandret under nøglerne. 

Riesling Wineck-Schlossberg, Grand Cru... 149,95 

2016 Alsace  Adam, økoBedste VIN + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 28. oktober
Meny's bedste i denne uge er denne superbe hvidvin fra det lille Grand Cru, Wineck-Schlossberg, som ligger nær Adam's kældre. Anderledes stor vin end Grands Crus fra de store huse og med rette lidt dyrere. Har kun smagt ældre årgange -før biodynamien- så den er formentlig bedre endnu. '12 bød på overdådig aroma, kompleks og dyb, middel fylde, markant syre, men også lang, slank og lækker. 2017 fik 94p/WineEnthusiast og 2013 fik 91p/Spectator. 

de Bortoli "Aus", shiraz eller chardonnay... 59,95

Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 28. oktober. Ej smagt i nye år, men Heathcote er et godt område, især for shiraz, hvor et køligt klima giver rig frugt, gode nuancer og dybde i smagen. Har kun et par gange smagt chardonnay, men den er formentlig knap så god. 
      Bortoli er et af de største huse uden for de 3 giganter (Treasury -se herunder- Accolade og Pernod), som sidder på 80% af markedet). Huset leverer konsumvin fra det hede, tørre Riverina, men har også vingårde i køligere områder som Yarra -og Heathcote i bjergene nord for Melbourne. Det ledes i dag af 3. generation af familie, der indvandrede fra Norditalien for knap 100 år siden. 


Le Preare, Ripasso Valpolicella Classico, kr/fl v 3: 66,67

3 fl: 200, **** (4/5), Meny, indtil torsdag 28. oktober. Meny hævder, at kooperativet i Negrar "opfandt" Amarone. Det kan diskuteres, men lidt er der om snakken. Til gengæld var Masi først med ripasso. Negrar leverer meget ripasso, ofte god, men Preare er ikke i top, men dog middelfyldig, med god frugt og tilpas rundhed. Men lidt simpel.  

Cockburn's Special Reserve Ruby Port... 69,95

Godt KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 28. oktober
En 5-årig ruby af god kvalitet, som er husets bestseller. En simpel Vintage Character i stil uden at have dybden eller duften, men pæn og nydelig, kommerciel og et godt køb -og bedre end den standard-ruby eller tawny, som du ofte må betale 60-70 kr for.  
       Cockburn er et af de klassiske "engelske" Portvinshuse, som måske ikke er så anset for sin vintage som Graham eller Taylor, men stadig har et fint navn. Cockburn (grov udtale: "Kouwbørn") var en engelsk soldat, som kæmpede under Wellington i Napoleonskrigene på den iberiske halvø og siden vendte tilbage til Portugal, hvor han grundlagde huset i 1815. Den sidste Cockburn solgte huset til Harvey's i Bristol i 1962. Siden fulgte en urolig periode, hvor Cockurn's skiftede fra Allied-Domecq over Pernod-Ricard til Jim Beam, før det for knap 10 år siden blev overtaget af ærkerivalen Symington (dem med Dow's, Graham, Smith Woodhouse osv).