Søg i 1200 opslag:

14/10/2021

Når de mest kendte vine sælges uden det kendte navn!

En Beaujolais, der ikke kaldes Beaujolais, en Pommard, der ikke sælges som Pommard samt en Chianti uden ordet Chianti på etiketten. Og til slut fire Barolo-kloner, hvoraf kun den ene sælges som Barolo. Her viser Irma sig en nørdet side. Og jeg elsker det, og oveni er vinene både gode og anderledes.


Alt sammen meget indviklet, men trøst dig med, at vinene er gode -især til prisen- og følges af en række andre gode vintilbud. 
Den bedste vin er måske Sassella fra Valtellina -en af Barolo-klonerne- tæt fulgt af Mazzei -Chianti'en uden dette navn. Men jeg holder også meget af de 2 Bourgogner -hvoraf den ene er en Beaujolais! 

     Men Irma har generelt rigtig gode vine, som -på tilbud- er meget attraktive i pris...


Jardins de la Chaize, Gamay Bourgogne, kr/fl v 2: 74,50 

2017, 2 fl: 149, Bedste KØB + ***** (5/5), Irma indtil onsdag 20. oktober 
Kender ikke aktuel årgang, men i foråret var det 2017. En rigtig flot gamay med rig frugt, der er på vej over i bouquet, god fylde, måske lille tørhed, men jeg tror den vil lagre nydeligt 1-3 år. Trods navnet Bourgogne har vinen ikke en dråbe pinot i sig, men er 100% gamay fra Beaujolais, men fra et Cru (Brouilly) og kan derfor legalt kaldes Bourgogne. Måske slottets "2.vin".  

      Slottet Chaize er det største slot i Beaujolais -ja, i hele Bourgogne- med 150 hektar vin, mest i Brouilly, hvor det majestætiske slot ligger. I 1670 blev slottet købt af Jean-Francois, broder til Père Lachaise, der var privat præst for "solkongen"  Ludvig XIV. Kort efter blev slottet ødelagt af storm, og et nyt opført, som ses den dag i dag, omgivet af stor park og lille sø. Det blev "historisk monument" i 1972. 

      I næsten 350 år tilhørte det samme familie, og vinen var nydelig uden at være prangende. Til gengæld ofte et godt køb, ofte tappet på en sjov buttet flaske. 
      Men i 2017 blev Chaize købt af Christophe Gruy fra Groupe Maïa. Maïa er entreprenør i Lyon (bl.a. byens opera), men er i fuld gang med at ændre profil (Villa Maïa er 5* luksushotel midt i byen) -og altså Chaize, som Christophe Gruy har store planer med. Vingåden omfatter 400 hektar, heraf 100 hektar Brouilly + 50 hektar fordelt på Fleurie, Côte de Brouilly samt lidt Pouilly-Fuissé. 
      Slottet er renoveret fuldstændig og kan formentlig gå som et luksushotel en dag. Den gamle kælder fra 1700-tallet er renoveret og udvidet, så den kan rumme hele produktionen -op mod 750.000 flasker årligt! Hele domænet er ved at blive omlagt til økologisk jordbrug. 

Domaine Marguerite Carillon, Bourgogne, kr/fl v 2: 79,50

2 fl: 159bedste KØB + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 20. oktober  

Denne er på den sorte pinot og endog lillebror til Pommard 2017 (199-299 i Brugser, Kvickly og MegaVin, med såkaldt "normalpris" på 499). Denne Bourgogne er fra 2018 -bedre år- og skal komme fra samme Pommard, blot fra lavere liggende marker. der kun må sælges som Bourgogne. Ikke smagt, men lover godt og tappet på domænet i Meursault. Fås også i hvid, som ikke er domæne-vin. 

      Der er (mindst) ét minus: Du må ikke forveksle Marguerite med andre f.eks. Francois og Jacques Carillon (i Puligny-Montrachet). Marguerite har intet -0- at gøre med familien Carillon, men er et mærke fra giganten GCF købt sammen med Sauvestre-familiens andre aktiver (dette domæne + et væld af etiketter, Moillard Grivot mv), da Sauvestre måtte i fængsel for vinfuskeri. Bortset fra det er GCF efter mange, lange år begyndt at lave god vin. Men i dag har de store domæner, købt for profitten fra en ocean af billig whisky (Cromwell), Cognac (Comte Joseph, som whiskien tappet i Alsace!) og JP Chenet, den mest solgte (men IKKE bedste) franske vin. 

Mazzei "nr 10", Toscana, kr/fl v 2: 74,50

2 fl: 149, bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 20. oktober. Mazzei har flere ejendomme og laver et utal af vine, men denne har jeg ikke set før. 90% merlot + 10% sangiovese, også med et år i små franske egefade. Normalt noget billigere end vinene herover, så igen vil jeg satse på Ser Lapo. CellarTracker gav 2014 89p/100. 
      Mazzei familien er en stor vingård med godt 150 hektar vin -inkl. vingård i Maremma nær Middelhavet og i Noto på Sicilien. Siepi, topvin fra særlig mark i Classico (men solgt som Toscana) er for dyr (559 (4*). 

La Marinière, Muscadet sur lie ... kr/fl v 2: 49,50

"sur lie", 2020, 2 fl: 99. Bedste KØB + ***** (5/5), Irma indtil onsdag 20. oktober 

Jeg ææææælsker Muscadet, som gror så tæt på Atlanterhavet, at man næsten kan lugte saltvandet! Denne kommer fra stort 2. grads kooperativ i Sèvre & Maine  og er glimrende -en sprød, tør, let hvidvin, neutral, men ren og forfriskende. Lagret sur lie , en herlig ledsager til moules med eller uden frites!
       Burde være årgang 2020, men er set i 2019, som sikkert er herlig nu. Lille link til video, hvor en franskmand (på glimrende fransk!) anbefaler vinen ... til 11,50€ (86-88 kr). En høj pris, men nu ved du at Irma ikke altid er dyr! Vinen er egentlig så neutral i aroma og smag, som tænkes kan, men herligt sprød! 
      Til samme pris Selvato, som kommer fra Giordano, som har fået 5* + godt køb af Rydberg (som jeg stoler ikke så lidt mere på end Luca Maroni's 94/99p!). 

Yealands "Crossings", sauvignon blanc, kr/fl v 2: 69,50

2 fl: 139, Awatere Valley, New Zealand, godt KØB + ***** (5/5)Irma, indtil onsdag 20.oktober

Et af flere mærker fra Yealands, et af de større huse i Marlborough. Den hvide sauvignon er fra Awatere, en ret kølig del af Marlborough tæt på havet. Flot, tør, ren rig aroma, sprød og frisk trods 13,5% alkohol, der slet ikke smages. God f.eks. til skaldyr eller en salat. 

Spier "A Million Trees", rød/hvid... v. 6 fl: 33,17

6 fl: 199, godt KØB + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 20. oktober 
Rød Pinotage, hvid chardonnay, tappet i Danmark
Normalprisen (84,95) er "rabat-høj" (så der er plads til 50% rabat). Men 33 kr er næsten for lav en pris, selvom vinen har mistet lidt ved tapning herhjemme. Den hvide er ganske uskadelig og ok, den røde på Sydafrikas "nationaldrue" pinotage (pinot noir x cinsault) er meget frugtig og ren i en middelfyldig, afrundet stil. Nydes kælderkold. Normalprisen (84,95) er "rabat-høj" (så der er plads til 50% rabat). Men 33 kr er næsten for lav en pris, selvom vinen har mistet lidt ved tapning herhjemme. Den hvide er ganske uskadelig og ok, den røde på Sydafrikas "nationaldrue" pinotage (pinot noir x cinsault) er meget frugtig og ren i en middelfyldig, afrundet stil. Nydes kælderkold. 

2 fl: 109, Rød malbec eller cabernet, hvid chardonnay (+ torrontès?), Argentina 
Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, gælder indtil onsdag 20.oktober 

Disse vine er markant anderledes end de fleste fra Argentina -af den banale grund, at de vokser næsten så langt mod nord du kan komme i Argentina og så højt oppe, som vin kan gro -1800 meter over havet!       

      Regionen Calchaqui ligger, hvor Argentina mødes med Bolivia, Paraguay og Chile, måske den smukkeste vinregion, jeg aldrig har besøgt -præget af mystiske underskønne bjerge, vilde skove og stegende hede ørkener. Her er varme dage og iskolde nætter, tørt (120 mm nedbør i en våd årgang (!) modsat de 800-900 som Danmark får.       

      Esteco er grundlagt 1892 af franskmanden Don David Michel. Det var længe ejet af familien Torino af italiensk oprindelse, men ejes nu af Peñaflor (også Trapiche mv).      

      Don David "Reserva" er en god serie til en særdeles rimelig pris. Malbec er mørk, kraftig, men ganske elegant, ikke de store nuancer i duften, som dog er ren, fulgt af lang, afrundet smag. Cabernet er måske lidt mere krydret -begge får typisk omkring 88-90p af guider. Chardonnay skal også være god, den fik 5* i Vinavisen. 

Lidt italiensk: 4 Barolo-kloner og andet

Sassella, Valtellina Superiore, Triacca, kr/fl v 2: 79,50


2 fl: 159Bedste VIN + ***** (5/5), Irma indtil onsdag 20. oktober  
Den 1. (af 4) Barolo-kloner: kender du også Barolo's nordlige udpost Valtellina? Druen er samme  nebbiolo, som har groet her siden tidernes morgen, men vinene smager ikke som Barolo, gr noget køligere klima! Ialt laves blot 3-4 millioner flasker, som tilmed er delt mellem 4-5 Cru'er.      
       Sassella er et af de bedste områder sammen med Inferno (jeg elsker det navn!). 100% nebbiolo, lang maceration, et år i store egefade. Set i 2015: Middel farve med snert af orange (typisk nebbiolo), ganske intens aroma, som vokser i glasset med noter af nød og bær; middel fylde, pænt lang smag
      Det er ikke alle, der vil kunne lide denne vin, men for Barolo-tifosis er den rigtig spændende. 2017 fik 91p/Decanter, 2016 fik 91p/Spectator, 2013 var ugens vin i AltomVin. 

Albarossa, Piemonte, Giordano, kr/fl v 2: 84,50

2 fl:  169, ***** (5/5)Irma, indtil onsdag 20. oktober

Den 2. (af 4) Barolo-kloner: Giordano ligger i Diano d'Alba lidt syd for Barolo, men har mere vin i Salento, bl.a. primitivo. Hans Barolo osv er middelmådig, men denne albarossa er rigtig sjov! 

      Albarossa er en naturlig krydsning fra 1938 mellem nebbiolo fra Barolo -troede man- og barbera, men nebbiolo'en viste sig at være chatus, en lidet kendt drue fra Ardèche i Frankrig. Så albarossa blev aldrig rigtig populær. 

      Men vinen er god, men der er p.t. blot 10-15 hektarer med druen, og kun 3 vinhuse sælger den, bl.a. Giordano, her i årgang 2017:  "Meget mørk, diskret, men fin aroma, kraftig, med mærkbar, men afrundet tannin". En flot vin, blødere end Barolo, men fastere end de vamle primitivo'er, som huset også tilbyder.  En spændende vin, som jeg vil servere kælderkold til en kraftig gryderet med indkogt rødvinssauce. 

Barolo "Podere Collinetta"... 139,-

2015, ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 20. oktober 
Den 3. Barolo-klon og den eneste, der rent faktisk bærer navnet! En af de bedre vine fra Sarotto med afrundet fylde og pænt lang smag. Server ved 18 grader og hæld vinen i glas 10-20 minutter før -så er vinen blødere. Gode Rydberg gav vinen 5* i Ekstrabladet med ordene: "Mørke krydrede noter i duften. Pæn intensitet med kirsebær, roser, tobak og vanilje i smagen. Tanninerne velintegreret. Pæn lang afslutning." Vinen ville nok være "bedste vin" fra en anden kæde, men har må den nøjes med 5*! 

2 fl: 139**** (4/5), Irma, indtil onsdag 20. oktober

Maffei er så tæt, jeg kan komme på rigtig god ripasso, og Palazzo Maffei (i Brugsen kendt som Villa Annaberta) leverer ofte god vin i en afrundet, kraftig, mindre sød stil end mange. Rigtig flot frugt, også, præget af lang maceration.  

Prosecco "Carlo V", hvid eller pink spumante.... kr/fl. v.2: 49,50 

2 fl: 99**** (4/5) Irmaindtil onsdag 20. oktober Jeg var engang stor fan af prosecco, en ukompliceret ligefrem spumante med friskhed og duft af æbler -men uden dybde og beregnet til at drikkes ung, mens den har sin æbleagtige aroma og sprøde syre. Men let at drikke alene eller med aperol, Campari's billigere og knap så bitre lillesøster. Denne fra 2.grads kooperativ i Montecchio er god og tør. 
      Den har fået følge af den første pink prosecco, jeg har set, hvor den hvide prosecco får et tilskud af rød pinot noir. Og det klæder den egentlig godt. God frugt, fint lille brus, tør og ren.

Med Coop-app: ved køb senest lørdag

Dulong, Crémant de Bordeaux, kr/fl v 6: 58,17

6 fl: 349, godt KØB + **** (4/5), Brut, Rosé eller Demi-Sec, Irma, indtil lørdag 16.oktober

Dette skum kan ikke gøre nogen fortræd, men heller ikke begejstre. Nydeligt brus, let grøn, rosé måske bedst, men hvid brut er også god. Vinen er fra giganten GCFs Dulong, og GCF ejer også Calvet (som sælges af konkurrenten Salling-gruppen), den har pænere etiket, men de to vine er formentlig identiske. Men i sidste ende foretrækker jeg en ok cava eller f.eks. Crémant fra Alsace eller Loire.

Barbaresco Riserva 2016, Sarotto... 79,-

med Coop-app, bedste KØB + ***** (5/5)Irmaindtil lørdag 16.oktober, Terre dei Celti, 
Den 4. Barolo-klon: En ekstremt lav pris for Barbaresco, tilmed riserva, dvs. med alder, så jeg bør være mistænksom. Men vinen er fra Sarotto, ikke det store lys, men pålidelig og bosat i selve regionen, og den er helt ok, middel farve, nydelig duft, fast, men ikke besk smag, pæn længde (smagt i 2015, men tilbudt i den endnu bedre årgang 2016). Ej smagt, dvs. betinget godkendelse. 

Gode køb: Port, rom, whisky, Calvados og Cognac

Dow's 2007 Colheita Port... 149,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 20. oktober
Dow's er del af Symington familien og leverer god Vintage Port, men faktisk også ok tawny, her en 14-årig Port til en rimelig pris. Ej smagt, men Jesper Bo Bendtsen giver den 5* med ordene: "Rig og sødmefuld næse med figen, chokolade, mandarinskal og sød pibetobak. Kraftfuld og rund i smagen med god kompleksitet og dybde. Noter af tørret frugt, chokolade, ristede hasselnødder og en god fadkrydring. Cremet og blød med en velintegreret alkohol."

Irma tilbyder også DOW's LBV Port (89, 5*), en LBV af den kommercielle Taylor-type, dvs. filtreret, en fyldig, afrundet, men ikke særlig Vintage'agtig Port.  

Irma tilbyder også Roumieu, Sauternes (375ml, 89, 4*), en rigtig god Sauternes, men ikke topkøb. Årgang 2017 er rigtig god. 

Rom Mulata "7 år" Cuba Reserva... 149,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 20.oktober

Denne cubaner skiller sig ud fra de mondæne rommærker som Matusalem og Zacapa, hvor en "solera 15" kun har et par dråber 15 år gammel rom -resten er nok 4-5 år gammel! Denne er fulde 7 år så sandt, som der er mange mulatter på Cuba! Laves af melasse, og det gør den mere fyldig end den typiske lettere cubanske rom. Meget populær på Cuba, forstås! 

Johnie Walker Black Label "12 år"... 149,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, onsdag 20.oktober

Den almindelige "Red" (måske 3-5 år) whisky fås ofte til 99 og er godt køb. Men den 12-årige er ikke meget dyrere og et topkøb. Den holder standarden, bl.a. 92p/WineEnthusiast og andre medaljer de seneste år.  En favorit for V.I. Warshawski, den geniale Chicago-detektiv kreeret af Sara Paretsky. 


Calvados "Père Francois" VSOP... 149,-

**** (4/5), Irma, indtil onsdag 20. oktober. Calvados laves omkring Caen i Normandiet og er destilleret æblecider. Jeg har tillid til denne, som er lagret mindst 4 år, mens normal Calva kan nøjes med 2 år.

Pascal Combeau VSOP Cognac ... 149,-

**** (4/5), Irma, onsdag 20.oktoberEn god Cognac til en rimelig pris. Positiv frugt, enkel, med let sødme og ren eftersmag. Pascal Combeau er grundlagt i 1838 og var engang ret kendt. Siden blev firmaet del af Gautier, i dag del af likørgiganten Marie Brizard, kendt for bl.a. Anisette (som den legendariske sanger i Savage Rose er har fået navn efter!).