Søg i 1200 opslag:

05/10/2021

Barolo, Cono Sur, Spanien og Rhone i Meny

Fleurie's Madonna er nok superkøbet, selvom de bedste vine til prisen nok er Cono Sur's "20 Barrels". Men Meny har faktisk mange fine vine i denne uge, hvor mange nok er gået efter de gode Rhoner samt måske en St.Émilion fra topår til en lav pris. 

Jeg har måske været lidt på nakken af Meny for de utallige ripasso-typer, som de sælger -men må tilstå, at i denne uge er der rigtig mange flotte vine til rimelige priser. 
      Modsat Brugsen og Salling-gruppen importerer Meny kun en lille del af deres udvalg, men til gengæld vil du i mange af kædens butikker finde et meget stort udvalg, som aldrig optræder i kædens tilbudsavis -som jeg bedømmer. 
      Så jeg "nøjes" med at skrive om Dr L, Weinbach og alle de andre vine -og slutter af med noget så sjældent som en australsk 10 årig tawny. Den er ikke billig, men sjov! 
Bedste VINCono Sur "20 barrels"Cono Sur "Ocio" pinot noir, Champagne Piper-Heidsieck Brut

Fleurie "la Madone", Cru Beaujolais, kr/fl v 6: 75,- 

Bedste KØB + **** (4/5) Meny, indtil torsdag 7.oktober. Kender ikke leverandør, men kan se, at vinen tilbydes af forskellige websider til 99-149 kr (med prismatch!). Vinen er tappet i regionen, årgangen er 2019 eller 2020, så her må være et bedste køb. 
      Fleurie er nok den mest mondæne af Beaujolais' 10 Crus og er ofte den bedste. Madone er et særligt bjerg kronet af kapel med lille statue af samme madonna som spir. Du skal forvente en meget frugtig (hindbær) vin med fin frugtsyre og middelfyldig, ganske frisk smag med lidt frugtsyre, der gør vinen meget egnet til mad. Med 2-3 år mere på flaske får du en mere fløjlsagtig vin med rig bouquet. Serveres kælderkold.  

Barolo "Patres", San Silvestro... 89,95

2017, bedste KØB + **** (4/5) Meny, indtil torsdag 7.oktober. San Silvestro er specialist i Piemonte og sælger modsat mange andre ikke vine fra f.eks. Puglia (endnu?). Ældre årgange var gode og gode køb, som også kunne drikkes af andre end masochistiske nebbiolo-tifosis. Brødrene Sartirano ejer 7 hektar (!) i Barolo (under navnet Costa di  Bussia). 
      Denne vin laves af druer fra 40 mindre avlere. Barolo'en er god i en kommerciel stil, men for mig knap så overbevisende som Gemma eller Fontanafredda. Jeg husker en flot duft efter en halv time i glasset. Årgang 2016 og 2017 har fået 88-90p/Decanter. 

Cono Sur "20 barrels"... 99,95

Vælg mellem Pinot Noir, cabernet-sauvignon eller hvid chardonnay, 

Bedste VIN + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 7.oktober

"20 Barrels" var oprindelig den bedste vin fra (du gætter det aldrig)... 20 fade! Dvs 6000 flasker. I dag tappes -af pinot'en alene- 100.000 fl/år. Et tegn på, at huset er vokset! Men med 30 millioner fl/år er vinene jo "limited production", som etiketten fortæller! Og der er kommet to endnu finere serier end de 20 fade. Men stadig rigtig flotte vine, som kan konkurrere med langt dyrere vin fra Californien eller New Zealand. 
      Pinot noir -er specialitet hos Cono Sur. Huset er unikt ved at producere mere pinot noir end anden rød. Pinot kommer fra det kølige Casablanca, og vinen laves på traditionelle Bourgogne-metoder, blot med kulturgær. Vinen gærer i åbne kar som i Bourgogne, men der er noget mere eg (85% ny fransk eg til 80% af høsten). Robert Parker er begejstret for 2018, som får hele 93p/100.

      Cabernet-sauvignon er også meget flot fra Maipo, magtfuld og lækker. 2017 fik 92p af Parker. Chardonnay fra Casablanca er ret frisk, fyldig og lang, men mangler det sidste for mig. 2018 får dog 91p/Parker. 

Cono Sur "Ocio" pinot noir.... 249,95

2015, Bedste VIN + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 7.oktober. En af Cono Surs 2 topvine. Kan ikke se årgang, men da 95p/Parker og 96p/Tim Atkin nævnes, er årgang måske 2014, som nok bør nydes inden for 1-3 år. "Superb", mener Parker -perfekt pinot til rimelig pris. 

      Vinen kommer fra det kølige Casablanca, hvor vinen gror blot 20 km fra Stillehavet, hvor vind og tåge sørger for køligt klima. Mosten gærer i åben tank og lagrer i små og store egefade indtil tapning. 12.000 flasker tappet i 2014.  


Ch. Roc de Binet, Montagne St Émilion... 89,95

2015 Bordeaux, ***** (5/5) Meny, indtil torsdag 7.oktober. Ej smagt i denne årgang, men ældre vine var ganske gode i en afrundet, moden stil. 2015 er god årgang, så jeg vover pelsen og anbefaler denne vin, som bl.a. har fået sølvmedalje i Lyon. Du kan vente en ret klassisk merlot (85%) med åben bouquet og pænt lang smag. Formentlig tæt på modenhed nu. Vingården er en af de historiske i Montagne, men ganske lille i dag med blot 7,5 hektar vin. 


Rhone og lidt spansk i samme stil! 

Cotes du Rhone "Vieilles Vignes", kr/fl v 2: 50,-

2 fl. 100, Cellier des Princes, Bedste KØB + ***** (5/5)Meny, indtil torsdag 7.oktober

. For mig en rigtig god Rhône, som laves af det eneste kooperativ i Chateauneuf du Pape (som trods adressen leverer utrolig meget mere vin fra naboerne end fra hjemegnen). En glimrende Rhône -og denne er en af de bedre, præget af 80% grenache + lidt syrah og mourvedre. Ganske mørk for grenache, rig frugt, god længde, men stadig let drikkelig. 

Rhone by Roger Sabon, Cotes du Rhone, kr/fl v 3: 66,67

3 fl: 200, bedste KØB + ***** (5/5) Meny, indtil torsdag 7.oktober
Roger Sabon er en rigtig god vingård i Chateauneuf du Pape, som også ejer jord i Lirac (12 ha) og i nabomarker, der leverer Rhone (6 hektar) og bordvin. Denne Rhone er rigtig god. Kender ikke aktuel årgang, men både 2015 og '17 var meget flotte med medium fylde, god frugt (peber og krydderi) og afrundet, middellang smag. En klassisk Rhone!  


Tofterup, økologisk, rød/hvid... 49,95

Spanien, ****? (4/5) Meny, indtil torsdag 7.oktober. Vil tro, vinene er fra Trenza, brødrene David og Jonas Tofterups vinhus i Alicante, der sjovt nok er specialiseret i Yecla. David er også vinmager for Hammeken, der leverer til Brugsen (med vine tappet af Castaño, der leverer til Føtex og Bilka -større er vinens verden ikke!). Den røde er formentlig bedst.  

Cova Negra, València, kr/fl v 6: 50,-

6 fl. 300, 2018, **** (4/5) Meny, indtil torsdag 7.oktober. Jeg er måske for konservativ, for denne 2018 har fået en guldmedalje i Bruxelles. Jeg kender dog ikke denne vin,et undermærke fra giganten AneCoop. Regionen er mest kendt for moscatel og lette rødvine (gr frugtbar jord og varmt klima), mens kraftige vine fra med navnet València i reglen kommer fra naboer som Alicante og Utiel-Requena. 

Cañadeles "718", València, kr/fl v 6: 58,34

6 fl. 3502018, **** (4/5) Meny, indtil torsdag 7.oktober. Skal komme fra særlig vingård i højderne i det varme València, hvor tempranillo blandes med bl.a. syrah og cabernet og lagres op til et år i eg før tapning i en af kældrene under giganten AneCoop. Desværre ikke smagt, men har hørt pænt om den. 



God hvid fra Tyskland og Alsace 

Peter Weinbach, Riesling Mosel, kr/fl v 2: 50,- 

2 fl. 100, Medium Dry, bedste KØB + **** (4/5)Meny, indtil torsdag 7.oktober

Ej smagt, men en kyndig ven siger god for den -let hvid (10%) med frugtsødme og frisk syre med lidt blomst i næsen. Der er hele 26,5 g/l restsødme, men syren hjælper til et halvtørt udtryk. 
      Jeg elsker druen riesling og er egentlig godt tilfreds med, at vi er sluppet af med de billige Piesportere, sorte katte og "barrøv" vine, der engang hærgede vinhylderne. Med kun lidt præg af Mosel og intet præg af druen riesling. Først kom Dr Loosen med en ren Mosel Riesling uden bynavn -siden fulgte naboen Bergweiler, "Peter & Peter" efter -resten er historie! 
      Bergweiler ved Mosel sælger riesling fra Rhinen, mens Peter Weinbach ligger ved Rhinen -og sælger riesling fra Mosel! Den omvendte verden! Huset er for et par år siden købt af giganten GCF i Frankrig (Calvet, JP Chenet osv). 

Dr L Riesling Dry, Mosel, kr/fl v 3: 66,67

3 fl 200, 2019/20. bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 7.oktober 

Dr L kommer modsat Dr Pauly (som ellers er god) fra Mosel, og vinen laves i Loosen hypermoderne kælder. Spectator giver 2016 88p/100 med ordene: "A nicely balanced, off-dry Riesling, with vanilla spice framing the core of white peach and cardamom. The acidity is firm and keeps this intact. Drink now. 105,000 cases imported". 

      2019 og '20 er mindst lige så gode! Denne udgave er tør, men et par gram restsødme får den fine aroma helt frem og balancerer den fine syre. 
      Tysk vin har haft et skrækkeligt ry, men det er i sidste ende vores egen skyld, da danskerne indtil for nogle år siden stort set kun drak vine med dubiøse navne som Piesporter Michelsberg og Liebfraumilch. Og Ernst Loosen skal have æren for at være pioner for god tysk vin. 

Pinot Gris eller Gewurztraminer "Cuvée René Dopff"... 79,95

Alsace, **** (4/5), Meny, indtil torsdag 7.oktober
Dopff & Irion var nogle af de første jeg smagte fra Alsace, dengang vinene i årene op til 1972 blev tappet i Danmark. Så jeg har en svaghed for navn -og etiket- selvom den er lidt mindre stilfuld end dengang! 
Ren aroma (æble, lime), tør, let med god sprød friskhed. Ikke de store dikkedarer, men en positiv Alsace og en perfekt ledsager til skaldyr. 2018 fik 89p/WineEnthusiast og 84p/DecanterWorldAwards. 
     Engang var Dopff & Irion et stolt familiefirma på "Château de Riquewihr", som konkurrerede med Hugel og en anden Dopff om at være byens mest kendte vinhus. 
      Siden er det gået tilbage, og i dag er Dopff & Irion mest et firma af navn, ejet af kooperativet i Pfaffenheim (så vinen kan meget vel være identisk med den Pfaff, som sælges i Coop's butikker). 
      Men byens selv! Riquewihr er en vidunderlig perle, som -med fuld ret- tiltrækker rigtig mange turister, omtrent som Kaysersberg og et par andre. Se bare fotoet! Byen er ganske lille og ligger ved foden af det fine Schoenenbourg (som sandelig er "wunder schön"). Prøv at komme der først eller sidst på dagen og gerne f.eks. i april-juni, før turisterne gør deres indtog. 

Velvet Devil merlot, Kung Fu Girl riesling...  99,95

*** (3/5)Meny, indtil torsdag 7.oktober.. Etiketterne er det bedste, men med vinen er jeg enig med andre i, at hvid riesling er bedst med intens aroma, frisk og lækker, mens merlot er uden nerve og kan være lidt grøn (Bordeaux'agtig). Fås også som chardonnay "Eve" (ej smagt). 
      Vingården ligger i staten Washington, så vi er tæt på Seattle og den 45. breddegrad (omtrent som Bordeaux i Frankrig). Men vi er i Walla Walla, i et ørkenagtigt landskab langt inde i landet, hvor sommeren kan være meget varm. Huset blev grundlagt for 20 år siden af Charles Smith og er i dag næststørst i staten med ca. 8 millioner fl/år. Det ejes i dag af et af verdens største vinhuse, Constellation, som står bag bl.a. Mondavi, Selak's, Ravenswood og andre. Vinene importeres af Løgismose, som har solgt den til skiftevis Rema1000 og Meny.

Champagne Piper-Heidsieck Brut... 249,95

Bedste VIN + **** (5/5), Meny, indtil torsdag 7.oktober. Ikke topkøb, da du kunne få den til 200 i november. Men flot Champagne med overdådig aroma, god længde og fint brus -med lidt mere vægt end elegantiers som Joseph Perrier eller Jacquart, men med lidt mere vægt.  Kritikerne er altid lidt uenige, men jeg hælder til Spectator, der gav vinen 92p/100 (2019), mens Revue du Vin giver 13,5p/20 (2020).  Men næppe Verdens bedste uden år, som Meny praler af (og slet ikke, når du kan få mærker som Jacquesson og Krug).

Penfold's "Father" 10 års tawny... 199,95

"Port", **** (4/5) Meny, indtil torsdag 7.oktober. Indtil 1970erne var det australsk vin en joke for bl.a. Monty Python (det tog blot 20-25 år at gå fra joke til verdensklasse!). Nogle af de mest populære dengang blev solgt som Port, Sherry og Tokay. I dag ses disse vine sjældent, men til gengæld er de ofte fremragende, ikke mindst fra et hus som Morris. Penfold's nyder ikke helt samme ry for deres "Father", en tawny port-type lagret 10 år. Men den er lækker -omtrent så god som den ægte vare fra Portugal -så til 200 kr bestemt ikke topkøb! Men masser af nødder, kaffe og chokolade i næsen + lidt mandler og orange. 90-91p af et par kritikere, men det er nogle år siden.