Søg i 1200 opslag:

10/10/2021

Italienske klassikere vinder i Bilka

Både Bilka og lillesøster Føtex har altid været god til italiensk vin. Ret beset kan både Gemma og Manara sagtens stå på hylden i en god vinhandel uden at bringe skam over den! Og Il Grigio fra Chianti løfte sortimentet hos temmelig mange vinhandlere... 

Faktisk kan du netop nu få denne flere gange 3 Gamero Rosso stjernede vin til blot 75 kr. Og Bilka har også andre gode køb i denne uge -bl.a. den altid gode Baron de Ley Reserva samt Morete Ripasso, som selv en hardcore Amarone-basher som mig nyder med glæde.    

Bedste KØB: Gemma BaroloBaron de Ley Rioja Reserva, Il Grigio Chianti Classico Riserva

Amarone "le Arche", Banrock Station Reserve rød/hvidVanitá rød nero d'avola + hvid pecorino

Bedste VIN: -

Gemma Barolo, kr/fl v 2: 94,50*

2 fl: 189 *: med Bilka Wine Club-app, bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 13.oktober
Jeg er ingen Barolo tifosi, men fandt både 2015 og 16 flotte (16 fik 90p af både Falstaff og Decanter). Men i dag ses 2017, som er blødere og lidt lettere end '16, men til gengæld ikke kræver 10-20 år. Typisk murstensfarve og interessant duft med læder og frugt, men stadig en vis stramhed. Til alt held havde den en moderne Barolo's bløde tanniner. Ej smagt endnu. Men ser du 2016, så køb den! 

       Barolo tifosis kender formentlig slet ikke Gemma, som er en moderne blød stil, men nu er jeg ikke ærkefan. Jeg foretrækker Gemma's kommercielle´, fyldige stil for de lyse supertannin-vine, andre, hvor en lys farve og bidende syre bliver set som et fortrin! Firmaet ejes af Silvano Piacentini, som har tjent formue på kedsommelige Amarone look-alikes (som le Arche længere nede). Gemma ejer 25 hektar i Barolo, heraf 16 til Barolo (andre til barbera, arneis mv). Desuden købes vin og druer fra andre. 

Il Grigio, Chianti Classico Riserva... 75,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 13.oktober, normalt 149

Set i 2018. For RobertParker (ved Monica Larner) er Grigio en af Italiens "ultimativt bedste køb". 2017 koster i USA  $ 27 (170 kr + moms). I dag ses 2018, som også er rigtig god, med bl.a. 92p/Falstaff. 
      Grigio er en af Sallings gamle favoritter og en Riserva, der forener det civiliserede med det kommercielle i en lækker Chianti! 
      Dyb farve, god duft med krydderier og urter, tør, nydelig fylde og pæn længde -lidt tør tannin til sidst, typisk sangiovese, men grundlæggende blød. Flot allerede, men har godt af 2-4 år. 2015 fik 3 glas i Gambero Rosso, 2016 fik 93p/Parker. Riserva er lagret 2 år i store + små fade, årligt 250-300.000 flasker fra ejeren, forsikringsgiganten Allianz

Baron de Ley, Rioja Reserva... 65,- 

2016/17, bedste KØB + ***** (5/5)Bilka, indtil torsdag 13.oktober
En glimrende moderne Rioja med god fylde og indbydende duft, afrundet uden at være lad. Ikke det store sus, men jeg har endnu ikke mødt én, der ikke synes om den. Ley er en stor, moderne bodega i 400-årigt gammelt benediktinerkloster  nær Logroño, hvor al vinen kommer fra egne vinmarker, ret sjældent i Rioja. 
      Vinen er ofte på tilbud, men er som regel et sikkert valg. Samme ejer som Coto, som ses i Rema1000 -så koster denne vin 100 kr i Føtex eller Bilka, så kør i Rema! 

Amarone "le Arche", Valpolicella... 89,-

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 13.oktober. Jeg er grundlæggende træt af amarone. "Amaro" betyder bitter, men der er mere sødme end bitterhed over denne vin, som bliver vammel efter det første glas! Men prisen er lav. Foretrækker egentlig Manara's Morete herunder: 

Manara Valpolicella Ripasso "Morete"... 69,- 

Classico***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 12. august
Jeg anbefalede denne vin for 3 år siden (til 75 kr), så nu får den 5*. Typisk 88-89p i guider og for mig bedre end Piacentini, Righetti ripasso fra skråningen Morete ("Den lille Brune") i San Pietro i Valpolicella.  Glimrende vingård. Ikke smagt i 2-3 år. Husker den som blød og afrundet med masser af sød frugt, ret lys, men fyldig og pænt lang. Rustik etiket, men god vin, perfekt til en risotto!  


Vino Nobile "Lodola Nuova", Montepulciano... 69,-

***** (5/5), 2016/17, Bilka, indtil torsdag 13.oktober

Nobile var forbilledet for Brunello i 1940-50erne, hvor få havde hørt om Brunello. De to områder er særlige "Crus" i Chianti-området syd for Siena på hver sin side af landevejen mod Rom.       Begge laves af druen sangiovese og er ærligt talt meget lig hinanden -druen kaldes brunello i Montalcino og prugnolo i Montepulciano på den anden side af landevejen. 
      Den "nye lærke" (Lodola) er 100% fra lille ejendom ejet af det store hus Ruffino, som den gamle Redacteurs ungdom var et synonym for Toscana, både med og uden bast! 

      Foto: Ejes af Giovanni Folonari har moderniseret vingården, men den mangler stadig en del for at være med i toppen, både med Nobile og Chianti! Deres Riserva Ducale er ok (især Oro versionen), men vine som denne fra familiens egne vingårde er bedre.

Vanitá, rød nero d'avola eller hvid pecorino ... 49,- 

bedste KØB + **** (3/5), Bilka, indtil torsdag 13.oktober

Frugtig, let krydret, middelfyldig nero d'avola fra Sicilien og en rigt duftende (mirabel, blomst) frugtig, ganske elegant hvid fra Abruzzo på den unikke pecorino drue (ej at forveksle med osten af samme navn). Den superbe drue er unik for området stik øst for Rom og er i dag i topform efter  længe at være anset for uddød. 
      Farnese leverer vinene. Ledet af Valentino Sciotto (foto). Jeg kendte ham i '00erne, da han lavede montepulciano fra Abruzzo. Siden fik han en pengestærk partner i modehuset Benetton. I dag laves vin i hele Syditalien. I december 2019 blev majoriteten overtaget af en amerikansk fond, Platinum. 
      Farnese leverer god kommerciel vin til en rimelig pris. Både nero og den hvide pecorino har fået 88-90p af respekterede kritikere.


Banrock Station Reserve rød/hvid, kr/fl v 6: 33,17

6 fl. 199, Bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 13.oktober
Rigtig god vin til meget rimelig pris, selvom jeg ikke er vild med denne stil: Rød cabernet + shiraz er mørk, kraftig, frugtig, krydret, blød tanniner -kedelig i længden. Hvid er lidt sjovere -på druen chardonnay (trist) + verdelho (Madeira-drue) giver en intens aroma, som takket være lidt syre sikrer friskhed. 
      Banrock Station (foto) er en af Australiens største vinmarker -dækker 1800 hektar i en blok, hvoraf 600 er plantet med vin. Sådan en mark kan kun eksistere langs Murray-floden, som løber gennem tørt, ørkenlignende land tæt på Kingston -en anden stor vingård i Australien.      
      Markerne kunstvandes for at sikre et stabilt udbytte. Der har været en del kritik af denne kunstvanding, især da vandet er ret saltholdigt pga. fordampning. Men til gengæld giver Banrock Station (en del af Accolade gruppen akkurat som Kumala herover) penge til økologiske projekter i mange lande. Begge vine er tappet i England.  


Wolf Blass Red Label, rød/hvid/brus, kr/fl v 6: 38,14

6 fl: 229, rød Shiraz-Cabernet, hvid Chardonnay-Semillon, hvid sparkling 

**** (4/5)Bilka, indtil torsdag 14. oktober

Jeg er sikker på, at den b(e)rusende og de 2 andre "Red Label" vine er mere "MeToo"-korrekte, end den gamle Wolf Blass ønskede -han ville lave vin, der "gjorde stærke mænd svage og svage kvinder stærke". Desværre er vinene uskadelige, den røde har krydret fylde, pæn frugt i typisk blød australsk stil - den hvide er tør, frisk og uskadelig -men mange vil sætte stor pris på begge. Bruset kaldes "Premium", men er en helt uskadelig -men let sødlig- spumante på pinot og chardonnay, som de sidste konfirmander vil sætte pris på. 

Yellow Tail, Australia, frit valg... 39,-

rød shiraz, merlot, hvid chardonnay, pinot grigio, rosé, sød moscato, **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 14.oktober

Australiens svar på Pepsi Cola! Jeg måtte smage et par af dem sidste år -og genopfriskede  noterne, langt fra  forglemmigej, da jeg ikke kunne huske dem! Egentlig er de hvide bedst, ikke mindst grigio'en med sine noter af æble, men de røde er også ok i en superkommerciel stil, hvor fedme (sødme? ikke sikker) dækker over lidt umodne toner. Moscato er kommerciel og sød (ikke voldsomt sød, takket være lidt syre), mens rosé bør undgås. 
 

Kingpin, rød/hvid, Spanien... 49,-

**** (4/5)Bilka, indtil torsdag 14. oktober

Meget lig sidste års Mucho Más (der nu kun fås i 2 lier box) og "Guv'nor" i Brugsen (jævnligt på tilbud til 40-50), mens Kingpin har været oppe på 60 kr -som app-pris, der bestemt ikke altid er til kundens fordel! Alle laves af druerne tempranillo og syrah (+ måske lidt cabernet) af Felix Solis i hjemegnen Mancha, Spaniens og Verdens suverænt største (daglig) vinområde. 
      Men uanset hvad præsenterer Kingpin sig flot og smager rigtig godt med indbydende duft, lidt dybde, afrundet, kraftig smag og pæn længde. Den hvide ikke smagt og ingen info på nettet, men den er laves på sauvignon, chardonnay og verdejo, god, men ikke i klasse med den røde. 

Cava Codorniu "Clasico", brut... 50,-

**** (4/5)Bilka, indtil torsdag 14. oktober

Historisk den mest berømte cava (udtal: gah-vá) af alle, bestemt ikke top, men til prisen er brut et rigtig godt køb.  

    Familien sendte i 1871 en mand til Reims for at aflure, hvordan man lavede Champagne. De lokkede en franskmand med hjem, som i 1872 lavede 3000 flasker brusvin -og den første cava var født. Siden har huset (som i dag ejes af kapitalfond, men har familien med i ledelsen) ikke set sig tilbage -i dag laves 45 millioner flasker cava af druer, en del formentlig hentet uden for Katalonien.  
Smukt slot og imponerende kældre (foto) i klassisk modernista stil, tegnet af Josep Puig i Cadafalch (1898), som siden 1976 har været historisk monument. Seco er akceptabel, men som semi-seco måske bedst til kransekage -kun den alkoholfrie Zero er værre!