Søg i 1200 opslag:

11/10/2021

Det bedste Tyreblod er nok fra Spanien...

I 1552 slog en lille ungarsk hær Suleiman's flere gange større osmanniske hær. Tyrkerne så den dybrøde vin løbe ud af ungarernes mundvig og flygtede -de troede ungarerne havde drukket tyreblod, der ville gøre dem uovervindelige.  
I dag laver Ungarn kun en smule af den ægte "Tyreblod", og den er ikke altid god.  Men til gengæld laver Torres i Barcelona en masse! Denne særlige Reserva er bedst og et godt køb i Brugsen i denne uge. 
 

Nogle vil dog sætte Lirac fra Rhone højere, og andre topkøb er Fontanafredda's altid gode barbera og chardonnay -samt den fine Signos, der er ugens bedste vin. 

N.B: Vi oldinge husker også Irma's "Okseblod" (ikke tyr!), tappet i Danmark og solgt til lav pris. Den var oprindelig fra Ungarn (men ikke fra Egri Bikavér!), men senere blev en billigere vin hentet i Bulgarien. 

Torres "Sangre de Toro", reserva... 49,-

for Coop-medlemmer, bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 14.oktober
Denne er ikke kun markant bedre end Torres' almindelige Tyreblod, men også bedre end de ungarske, jeg har smagt. Og prisen er rigtig god -vinen koster 65 kr i grænsebutikkerne og 90 kr i Spanien. Den almindelige "Tyreblod" fra 
Torres er behagelig, men reserva er markant bedre og er ikke langt fra, hvad du drømmer om i en Rhône som Châteauneuf -blot lidt blødere og uden den længde, som du sjældent finder i billig "Pavevin". Typisk Rhône-blend på garnacha, cariñena og syrah med et års tid i små egefade. En civiliseret, poleret rød, behagelig blød med krydret duft, men uden dybde og længde -nydes let afkølet. Glermte at se årgang, men 2015 og 2016 var begge flotte, så det gælder nok også '17 og '18. 

Lirac "les Grands Cyprès", Cru du Rhone...  49,-

for Coop-medlemmer2019, Bedste KØB + ***** (5/5) , Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 14.oktober
Mere koncentration og dybde end "Tyreblod" herover, men mindre blødhed. Men flot frugt i næsen, solid fylde og en mineralitet, der giver friskhed. Flot nu, måske bedre om et par år, hvis du kan vente. I dag perfekt til solid efterårsmad.  
      Lirac er det ældste "Cru" (1947) for rød i det sydlige Rhone nogle år senere end Châteauneuf, dvs. længe før Gigondas og Vacqueyras.
Lirac var nok mest kendt for pink (og populær, når naboen Tavel blev for dyr). Men i dag ses mest røde fra den fine lille landsby. Jorden er delvis samme rullesten som i "Neuf", og druerne er de samme grenache og syrah. Tappet af Meffre i Gigondas, et af de store huse i det sydlige Rhône og et hus med en rimelig god kvalitet. 

Fontanafredda, barbera eller chardonnay.... 50,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 14.oktober

Jeg holder meget af den røde barbera fra Alba (Denominacione DOP), som har rig frugt og fasthed, med rustik fylde. '17 fik 90p af Spectator, '19 er formentlig lige så god. En rigtig god vin til vildt, gullasch og pasta. Hvid chardonnay (Langhe DOP) er mere "Coop Climate" end mange -her af druer fra Barolo og omegn. Ingen eg, men masser af aroma, sprødhed og stil. Glimrende og superkøb. 

      Fontanafredda er god, men ikke top. Det smukke slot var ejet af Italiens første konge (efter Italien blev stat i 1861). I Danmark blev Fontanafredda solgt af Italiensk Vinhus, indtil han gik konkurs i 70erne, hvorefter det skiftede importør et utal af gange for nu i 20 år at have Coop som importør. Husets Barolo 2010 var glimrende i efteråret, så jeg skal have købt nogle i en nyere årgang (når den kommer på tilbud!). 

Emiliana "Signos", Single Vineyard... 99,- 

2017 cabernet-sauvignon eller 2018 pinot noirøkologisk, Casablanca Chile, 

Bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14.oktober

Signos viser, at Chile kan konkurrere med stor vin fra Californien (hvor du næppe får lignende vin under 200). Måske kan du også finde andre Signos-varianter, har bl.a. set syrah. 

      Vinene er fra Emiliana's 800 hektar biodynamiske vingård, del af giganten Concha y Toro. Vine fra særlige parceller i ret små mængder, typisk 15-20.000 flasker af hver. Vinene laves af  Noelia Orts (foto), en kvindelig vinmager fra Alicante i Spanien, der kom til Chile og blev der! 
      Cabernet 2017 fra "Morros" marken i Maipo nær Santiago får 5* af Rydberg i EB og 17p/20 af Oldenburg med ordene: "en blød, overvenlig og fyldig rødvin, der som klassisk Maipo-Cabernet strutter af udsøgt saft, solbær og charme. Den er ikke så kompliceret, bare mild og lækker, uden spor af egetræ eller syre, en gennemført pleaser. Den er vinhyldens artige, muntre, fyldige dreng – der ovenikøbet smager godt."
      Pinot noir fra "Rincón" ved Valparaiso nær det kolde Stillehav, et klima, som kan give pinot så god som New Zealand og Oregon -men til priser, så vi kan være med! Parker giver den 91p/100.    
      Rydberg var glad for begge, dog især for pinot noir, som han gav 5* med ordene: "Masser af hindbær i duften. En flot elegant og kølig pinot noir med fine røde bærnoter, pæn syre og krydret udtryk. Modne bær men nærmest europæisk i udtrykket. Lang afslutning."

Celeste, Ribera del Duero Crianza... 89,-

2018, ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14.oktober

Torres er et af Spaniens 2-3 største huse, men det meste er Sangre de Toro, Coronas og andre (+ brandy!). Denne er bedre vin fra højt liggende vingård i Ribera ved Duero floden. Dyb kirsebær, intens aroma med kirsebær og blommer + lidt lakrids og krydderi. Fyldig, indbydende frugt, pænt dyb, afrundet og lang -en mere kommerciel Duero, men flot lavet. Til denne pris nærmest et MUST. Vinen gror højt -895 meter, oplyser huset, som dog ikke fortæller, om de selv ejer marken "Cielo", "Himlen", der leverer denne vin. 2016 fik 93p/JamesSuckling, andre ligger omkring 90p. 

Riesling Altenberg, Alsace Grand Cru...  89,-

Bedste KØB + ***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14.oktober

2018.  Jeg har ofte smagt vine fra Arthur Metz, Dietrich, Helfrich og andre mærker fra giganten Grands Chais de France (GCF). Men aldrig smagt en god Alsace (prøver også at undgå dem, selvom det er svært, for alle kæder har disse vine), men 2018 er god og har fået 5* af gode kompetente Thomas Rydberg i Ekstrabladet med ordene: 

"Pærer i duften. Pæn intensitet og koncentration i denne Alsace vin. Modne æbler, citrus og krydderier i smagen. Flot syre og dybde." Der er 3 skråninger (mindst!), som kalder sig "Det gamle Bjerg", dette er 29 hektar blid skråning ca. 20 km stik vest for Strasbourg, som dog ikke hører til de bedste grands crus.

Adobe "organic", rød/hvid/rosé, frit valg: 40,-

økologisk, **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14.oktober. Disse enkle vine er lidt korte i smagen, men gode til prisen. Jeg vil nok vælge cabernet (5* i Vinavisen) eller carmenère (90p/JamesSuckling) snarere end pinot i rød, samt chardonnay eller gewurz frem for viognier eller rosé.  

Rudolf Müller, rød, hvid, rosé..  35,-

Tyskland, halvsød Mosel Riesling **** (4/5), Pinot noir rød, tør Pfalz 4*, Dornfelder rosé, halvsød Pfalz, 2*, Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14.oktober
Den hvide er mere end ok, ikke ulig Lidl Riesling, men ikke på højde med Meny's Peter & Peter (der også laves af Rudolf Müller). Men Müller er for sød (dog næppe 45 g/l, som etiketten anfører), men hjulpet af en god syre. 
      Rød laves af pinot noir, som i den globale opvarmnings tidsalder leverer god vin i Tyskland, ikke mindst Pfalz, som leverer druerne til denne vin. Pæn frugt, ikke helt ren, men med nydelig fylde og ren eftersmag med en lillebitte sødme, som runder af og ikke generer. Flot til prisen. Rosé laves på den lokale Dornfelder drue, en krydsning af to andre kryds fra drueforskeren Herold i Weinsberg. Pink på samme Dornfelder kaldes tyggegummivin af vidende ven.  

Spier "Yellow Wood", rød, hvid, rosé... 99,-

økologisk, **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14.oktober 

Du kunne købe den til 59 kr i maj, så trods velsmag mister vinen både titlen og en stjerne! "Det gule træ" er dog bedre end de fleste af Spier's behagesyge vine. Den røde er Bordeaux-blend på merlot og cabernet med lidt eg -afrundet, fyldig, men ret blid, mens den hvide er på chenin og viognier -meget frisk og frugtig- mens den lyserøde er tør, lavet på shiraz, ej smagt. 

Crémant Moillard, Bourgogne, Brut eller demisec... 75,- 

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14.oktober. I dag er kun navnet Moillard tilbage af det stolte 150-årigt familiedomæne. Efter nogle kedelige år under Sauvestres dubiøse ejerskab ejes det af Joseph Helfrich's GCF gruppe. 
     En ændring til det bedre, men vinene er stadig meget basis'agtige -men også lave i pris (når de er på tilbud!). Brut (og rosé, hvis du ser den) har nu fået årgang -så du kan se, at den er over 12 måneder gammel!- brut er helt ok, bl.a. med 5* i Vinavisen. Rosé smagt én gang -ganske ok- mens Brut får 5* i Vinavisen og 6* i AOV (dec.20). 
      Chablis "Moillard" (89, 5*) er kun smagt én gang uden større minder. 

AP Verona, rød-hvid-rosé, kr/fl v 6: 31,50

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14.oktober -vinene får 4 små stjerner pga prisen, for de er ikke noget at skrive hjem om, men egentlig simple, tørre landvine med vis frugt, som ikke ødelægger Madens Verden! Vinene kommer fra kooperativet i Valpolicella, og navnene på druerne er gode -corvina og de andre, der bruges til ripasso, hvid på Soave's garganega + chardonnay. Men udbyttet er for højt, så vinene mister karakter.