Søg i 1200 opslag:

08/10/2021

Rhone og Bordeaux med 40% topper i Føtex

Føtex og Bilka skiftes til at tilbyde 40% på fransk eller italiensk vin. Men da Føtex (og Bilka) ofte har næsten alle italienere på tilbud, så gå i Føtex efter de franske fredag og lørdag. Her er der nogle superkøb i Bordeaux og Rhone. Samt (som altid) Mercey, en af de få Bourgogner, som forener en lav pris med kvalitet.

Resten af ugen er det småt med topkøb, selvom Ripasso'erne fra Masi og Righetti ikke er dårlige køb, og en del andre vine har også interesse. 

* Bedste KØB: med 40%Grands Champs 2018, 

Gamay Georges Duboeuf, Francois Martenot pinot + chardonnay, Lirac, Plan de Dieu, Rasteau, Vacqueyras Auguste Bessac,Vieux Gadet MédocTertre du Moulin Grand CruBijou Rosé CabrièresRiesling "Schoenenbourg" Alsace grand cru

Bedste VIN: med 40%Mercey Hautes Côtes de Beaune, Gravieres de Marsac 2015 Margaux


Indtil TORSDAG bedste KØB"Hecula", Organic, Banrock Station Reserve rødRipasso RighettiMasi "Campo Fiorin"Messapi zinfandel, bedste VINFaustino I Rioja Gran Reserva

Chateau Grands Champs 2018, Bordeaux... 29,40*

2018, Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil lørdag 9. oktober, *med 40% rabat, normalt 49

Kan du få en drikkelig vin til 30? Ja, denne er mere end drikkelig, og ikke kun pga guldmedaljen fra Gilbert & Gaillard. Vinen er mørk, ganske kraftig, lidt rustik, fast og pænt lang -en typisk Bordeaux, men uden det grønne, som i 90erne gjorde Bordeaux så trist at drikke. God madvin nu, måske blødere om 1-3 år. Slottet ligger i Sainte Foy øst for St Émilion og syd for Bergerac. Vinen er tappet af det gode hus Ginestet. Er prisen for lav? Ja, for du skal betale 20-25 kr mere for en sydfransker -Jamelles- på samme merlot-drue. Og det er latterligt! 

Gamay, Georges Duboeuf... 29,40*

2020, Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil lørdag 9. oktober, *med 40% rabat, normalt 49

Duboeuf har altid været kendt for Beaujolais og er i dag suverænt det største hus her på godt og ondt. Denne er ikke Beaujolais, men blot en fransk vin, men lavet på samme gamay drue. Ikke smagt, men formodentlig så tæt på Beaujolais, du kan komme -og til utrolig lav pris. 

Francois Martenot, pinot eller chardonnay... 35,40*


Bedste KØB + ****
 (4/5), Føtex, indtil lørdag 9.oktober, *med 40% rabat, normalt 59, NB: Føtex' hjemmeside angiver detail til 49,50, forhør i varehus 
Denne er IKKE Bourgogne, selvom druen og flasken antyder det -og Martenot har tilmed også postadresse i Bourgogne!Martenot er et mærke under GCF i Alsace (men med afdelinger i hele Frankrig, i Bourgogne bl.a. Moillard, Pierre André -og Martenot + Garnier i Netto, som tilbyder samme pinot og chard). Vinen er dog, som prisen antyder, fra Sydfrankrig, ikke Bourgogne. Men slet ikke ringe -den røde har pæn aroma, let, behagelig med lidt hindbær i duften. Den hvide er frisk, tør og ren. 4 små stjerner. 


Lirac, Auguste Bessac... 53,40*

2018/19, Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil lørdag 9. oktober, *med 40% rabat, normalt 89

En klassisk Rhône fra et "Cru", som har sin egen appellation (som den har haft siden 40erne, længe før endog Gigondas). Du kan ikke finde ordet Rhône på etiketten -det forudsættes bekendt. De arrogante franskmænd! Lirac har slet ikke samme ry som Châteauneuf du Pape, naboen på den anden side af floden. Vinene er dog gode -denne er med sin fylde og styrke (15%), intense frugt og mineralske friskhed temmelig god til mad fra grillen. Måske bedre om et par år. Nydes kælderkold.

     Auguste Bessac (se længere nede) leverer god vin i en moderne stil uden store dikkedarer. Foretrækker disse vine for Louis Bernard's vine, som måske går mere op i design end i vin (og ofte er dyrere). Lirac (med guldmedalje) og Plan de Dieu er nok de bedste køb, begge til 53,40  -men prøv også Rasteau (59,40) og Vacqueyras (77,40) er værd at købe. Gigondas er knap så godt køb. Se vinene her!

Ch. de Mercey, Hautes Côtes de Beaune... 83,40*

bedste VIN + *****2019/20, (5/5), Føtex, indtil lørdag 9.oktober, *: med 40% rabat, normalt 139. 
En lille perle! Dyb for Bourgogne, overdådig frugt af blåbær og hindbær, middel fylde, bløde tanniner, ren og frisk! 2019 er herlig allerede nu, '20 er lille i mængde, men nok ligeså fin. For mig meget bedre end Føtex' Bourgogne fra Louis Latour. Og tilmed er prisen en del lavere! 

FotoMercey er et flot slot og vingård i Maranges syd for Beaune. Bl.a. ejes 22 hektar i den lunere del af Hautes Côtes de Beaune på grænsen til Santenay. Slottet stammer fra 1500-tallet og er stadig ejet af en Baron Grand de Mercey, som fik titel og penge af Napoléon! Vingården har siden 1989 været forpagtet af Rodet (del af Boisset).

Ch. Vieux-Gadet 2018 , Médoc... 53,40*

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil lørdag 9. oktober, * med 40% rabat, normalt 89
Médoc er historisk det mest berømte område i Bordeaux, og 2018 er en stor årgang -lige en tak over 2015 og '16! Og her et bevis på, at ung Bordeaux faktisk kan smage godt! 
      Dyb farve, intens frugt, god fylde og længde -med god tannin, som dog er skjult af frugten. Måske den bedste Bordeaux til julemaden i dag -kælderkold- men nok bedre om 2-4 år.  
      Slottet ligger i det nordlige Médoc ikke mere end 13 km fra Atlanterhavet og omtrent lige så langt fra Gironde floden, dvs. med køligt klima, der kræver topår som 2018 for at give modne druer. Slottet har i 100 år tilhørt samme familie. En lille overvægt til cabernet-sauvignon over merlot og formentlig ingen eg -det ville også være synd!

Ch. Tertre du Moulin, Grand Cru St Émilion ...95,40*

2018, Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil lørdag 9. oktober, * med 40% rabat, normalt 159
En glimrende Saint Émilion i topåret 2018 til lav pris. Vinen blev engang (det var i 1980erne!) solgt af Knud Jørgensen under navnet Haut-Plantey. Prisen var dengang op mod 150! En klassisk merlot med god frugt og længde. Giv den 2-4 år mere på flaske.

Gravieres de Marsac 2015, Margaux ... 119,40*

Bedste VIN + ***** (5/5), Føtex, indtil lørdag 9. oktober, * med 40% rabat, normalt 199
Laves på  Labégorce, et godt slot i det nordlige Margaux, som leverer nogle af Bordeaux' bedste vine. Dyb farve,  forfinet duft, men med fylde. 2015 er nok bedre om 2-4 år, hvis jeg skal dømme efter en 2014 smagt i foråret. 
      Du burde også stadig kunne købe La Croix des Vignes 2017 (efter rabat under 100), som bag etiketten viser sig at være St.Estèphe delen af Lestage Simon Haut-Médoc, ledet af danske Merete Løwig. Jeg foretrækker vine som disse frem for den (tilmed dyrere) serie "Grand Vin de..." -f.eks. St.Émilion, St. Estèphe, Margaux osv. De er i reglen tappet af Ginestet, som ikke oplysere leverandør -formentlig sekunda/tredie vine. 

Chateauneuf du Pape "Auguste Bessac"... 119,40

***** (5/5), Føtex, indtil lørdag 9. oktober, * med 40% rabat, normalt 199

Mange vil elske denne Chateauneuf. Indbydende duft af krydderi og peber fulgt af middel fylde og afrundet, lang smag.. Men der mangler noget, som der ALTID gør, når vinen ikke er fra topdomæne. Domæne-tappet vin kan kendes på, at ordet "controlée" på flasken står vandret under Pavens nøgler (som også er lidt anderledes). Og så er prisen altid højere!       
      Auguste Bessaer del af Ogier (som skal være grundlagt af efterkommer efter dansker, som kæmpede med Karl den Store -og Holger Danske!- for 1200 år siden). Huset kendes også som Caves des Papes og er et af de meget store i Rhône. Huset køber druer eller færdig vin fra vinbønder, kooperativer osv og tapper den i egne kældre. Bag huset står familien Jeanjean i Languedoc, som gennem huset AdVini ejer en lang række andre firmaer, bl.a. Laroche i Chablis.

Bijou Rosé, Cabrières... 47,40

bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil lørdag 9. oktober, * med 40% rabat, normalt 79
En god rosé på en elegant flaske. Laksefarvet, ret lys, indbydende aroma (smagt i 2019 sidste år), ganske fyldig, men også frisk -god vin til en frokost eller grillet laks o.l. 
      Jeg foretrækker denne vin frem for den amforaformede Provence rosé fra Calvet samt GEM, fransk hvid/rosé på facetteret flaske. Fås også som hvid, der af uransagelige grunde er dyrere, men knap så god. 
      Bijou = smykke, og vinen er også en lille perle, som kommer fra Cabrières, et godt område i bjergene over Montpellier. Her er "Pic de Vissou" en uddød vulkan som sørger for at "vores vinmarker har meget gammel jord, et højt niveau af skiffer og havfossiler", skriver kælderen. 
      Hvidvinen  fra samme skråninger, er Languedoc, ikke Cabrières (og ikke så god, men dyrere, 4*). 

Riesling "Schoenenbourg", Alsace grand cru... 89,40*

E. Traber, Alsace, bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil lørdag 9. oktober, * med 40% rabat, normalt 149
Giganten GCF har smukke graverede flasker til Grand Cru, men Traber er del af kooperativet i smukke Ribeauvillé, som for mig leverer en bedre vin -ikke i top- men stadig med kvalitet. 
      Schoenenbourg er den imponerende skråning over byen Riquewihr, som med fuld ret er lidt af en turistmagnet. Riesling er ganske flot, tør, frisk, aromatisk, med pæn længde. Egentlig flot nu, men nok bedre om et år eller to. 

Ripasso & Co er også værd at købe... 

Castaño "Hecula", Organic... 35,-

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 14.oktober. Navnet Hécula -Herkules!- antyder stærk vin! Et godt køb til en kold aften. En mørk, kraftig bulderbasse, fyldig, men afrundet med fint krydret duft. For fanatikere måske for civiliseret og kommerciel. 

Banrock Station Reserve rød/hvid/moscato, kr/fl v 6: 38,17

6 fl: 229, South AustraliaBedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 14.oktober
Jeg bliver ikke vild med disse vine. Den røde cabernet + shiraz er dog god, mørk, kraftig, frugtig, krydret, blød tanniner -kedelig i længden. Hvid på druen chardonnay (trist) + verdelho (Madeira-drue) giver en intens aroma, som takket være lidt syre sikrer en anelse friskhed. Den hvide moscato er ikke smagt. Kommer fra konsumfirma i det varme Riverland. Reserve er lidt bedre end den almindelige udgave. 

Ripasso Classico, Luigi Righetti, kr/fl v 2: 59,50

2 fl: 119, Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 14.oktober. Jeg er ikke Amarone-fan, men har nydt ripasso'en flere gange for sin runde fylde og positive frugt. Privat vingård med lille areal, men en masse vin, som købes ind udefra. 

Masi "Campo Fiorin", kr/fl v 2: 59,50

2 fl: 119, rød: Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 14.oktober 

En fordelagtig pris på vin med kendt navn -og som smager godt her og nu. Ikke det store sus, men vin med stor behagesyge! Masi er en meget stor, men  god producent, som med "Campo Fiorin" i 1964 "opfandt" betegnelse ripasso."Ripasso" betyder, at den ret lyse lette vin om foråret blandes med de brugte drueskaller fra Amaronen -giver mere kraft og frugt til en lys, frisk rødvin. 
      Jeg kan godt lide Campo Fiorin -den er uforskammet kommerciel, men ikke uden kvalitet. Den røde er for længst vokset ud over Valpolicella og kommer fra det store område Verona, mens den lyserøde og hvide kommer fra det endnu større VenezieDen lyserøde er god, på druen rabosa, en specialitet i Piave, mens den hvide er på pinot grigio -fylde og fedme- og verduzzo, aroma. 

Messapi zinfandel, Puglia... 50,-

 øko, Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 14.oktober. Har ikke smagt denne vin, men kender andre vine fra samme Fantini Farnese. En afrundet, fyldig, krydret sag. Den beskrives som halvtør, men er sikker på, den er tør -men blød. Formentlig tæt på I Muri, som er husets hovedmærke, som dog ikke er økologisk. Men alligevel god!  

Kingpin, rød/hvid, Spanien... 49,50

***** (5/5) Føtex, indtil torsdag 14.oktober

Udstyret er helt i top, synes jeg. Vinen også god! Druerne tempranillo og syrah + lidt cabernet giver den røde en fyldig, ganske frugtig og krydret vin med pæn længde, mens den hvide laves på chardonnay, verdejo og sauvignon -alle gode druer- er en tør vin med tung frugt og lav syre -typisk for Felix Solis' varme hjemegn Mancha, Spaniens og Verdens suverænt største (daglig) vinområde. Vinen sælges blot som bordvin og har derfor ikke årgang. Den hvide har skruelåg, som nok bevarer frugten bedre. 

Faustino I, Rioja Gran Reserva... 99,-

2009,  Bedste VIN + ***** (5/5)Føtex, indtil torsdag 14.oktober 

Vinen er ofte på tilbud, men altid værd at købe (men bedste køb i maj, da du kunne 4 + 2: 2 Faustino I + 4 Faustino V til 299!) Dyb farve med modne nuancer, en indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang med god modenhed, som man kan forvente efter 10 år. Vinen koster faktisk 18€ i Spanien -135 kr. Faustino I skiller sig ud ved ikke kun at være tappet i området -Rioja- men på "Propriedad" -vingården- i Oyon i Alavesa nær Logroño. Vingården er stor, 650 hektar, så Faustino er en stor vingård, som dog stadig kontrolleres af familien. 

      Cadis Amarone (4*, 99) er en letbenet, men frugtig amarone fra stort kooperativ i naboen Soave, mens Chablis "Calvet" (99, 3*) er et velkendt navn. Ej smagt, men nok et letbenet vin uden den sprælske sprødhed, du forventer i Chablis -her bør du altid købe vin aftappet i selve Chablis!