Søg i 1200 opslag:

20/10/2021

En flot Rioja og andre klassikere i Irma

Stillede du op med en Rioja, blev du for nogle år siden sat i bås. Ren "Old School" med hang til aldrende, livløs rødvin! 
Ikke helt fair, og denne særlige Glorioso viser, hvor forkert det er at generalisere! 

Vinen har lang tid i eg -tradition- og ren frugt -moderne Rioja- og er et excellent køb. Irma har dog andre gode køb, hvor jeg mest falder klassikere som Morel's Rhône (billigere og bedre end Guigal!) og Beaumont's flotte 2018, topkøb i klassisk Bordeaux.

Glorioso "Selección Especial", Rioja, kr/fl v 2: 74,50

2 fl: 149, UGENS VIN + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 27.oktober

Anderledes Rioja, kølig, frisk -men stadig med Riojas runde kraft og rige duft- med pæn dvælende eftersmag. Vinen er ren tempranillo, lagret 14 måneder i fransk eg. 2016 fik 91p/Atkin og 93p/James Suckling. 

      Palacio ligger i den maleriske lille by Laguardia (foto), som er hjertet i Rioja Alavesa. Palacio ejer kun lidt jord selv og får druerne fra lokale vinbønder og laver en serie gode vine. 
     Den sorte etiket er en bedre udgave af den almindelige crianza, som blev skabt for at fejre husets 100 års fødselsdag. Huset blev grundlagt af Cosme Palacio, som siden skrev sig ind i den spanske vins historie, da han rykkede til Vega Sicilia, hvor han skabte en fransk inspireret vin, som mange år senere gjorde en dengang ukendt ejendom til superstjerne.

Gotas de Mar, Galicia, hvid eller rosé, kr/fl v 2: 59,50

2 fl: 119, hvid albariño Rias Baixas, hvid godello Ribeiro, rosé Benavente
Bedste KØB + **** (4/5)Irma, indtil onsdag 27.oktober
Flot hvid albariño med indtagende aroma og god friskhed, blødere godello med åben aroma, knap så frisk, men ok længde -og en rosé uden de store dikkedarer. 

      Efterhånden kender mange vinene fra det våde, kølige Galicien i Spaniens øverste venstre hjørne. Vi er ved Camino'ens mål -kirken med Sct Jacobs rester. 

       Et smukt, bakket område krydset af rigtig mange floder, hvor den rigelige regn fra himlen kan samle sig. Og med Santiago de Compostela som den store (pilgrims) turistmagnet. 

      Langtfra alle vine er værd at drikke. Mange er præget af (Spaniens) højeste udbytte pr vinstok -takket være den rigelige regn. Men så dukkede Murrieta fra Rioja op og lavede stor vin på den lokale albariño drue (alvarinho i Portugal på den anden side af Minho floden).  
      Hos mindre private vinhuse kan denne drue (og også godello) levere smuk vin med stor aroma og længde -især nok i Rias Baixas nær Atlanterhavet.    
      Men i dag er giganterne også rykket ind. Og det må indrømmes, at Felix Solis og dansk-ejede Hammeken har gjort den smukke region kendt for andre end en lille kreds af aficionados. I kvalitet er Hammeken bedst uden dog at imponere. Men vinen er bedre end den blå flaske! 
      Hammeken ejer ingen vinmarker og henter vin på flaske i et af de store firmaer i regionen, som forsyner flasken med etiketten Gotas del Mar, Albariño fra det fine Rias Baixas nær havet, godello fra det lidt lunere Ribeiro. Begge har fået 88-89p/100 af gode kritikere i de sdiste par år, dvs. rigtig god vin, ikke top. 
      Rosé er fra det varmere Benavente længere mod øst, lavet på tempranillo + den sjældne lokale prieto picudo, som mest ses i naboen Léon. Ikke smagt, desværre. 

Landgraf, rød, hvid, rosé... kr/fl v.2: 64,50

2 fl: 129, øko 2019 Rheinhessen, Godt KØB + ***** (5/5), Irmaindtil onsdag 27.oktober

Feinherb er flot, frugtig, frisk og sprød med lige den snert af sødme, der gør den utrolig madegnet, f.eks. til sushi eller en salat. 

      SmagpåVin og Vinavisen giver den sødlige Kabinett 5*. Ret let, 9,5% alkohol, med frisk syre -sikkert en vinder! Rosé fik 5* af Jesper Bo Bendtsen i SmagpåVin med ordene: "Den åbner med et lille pift og let perlende, i glasset. Noter af jordbær, ribs og rabarber. I smagen er den tør, stadig med let perlende fornemmelse på tungen og dejlige noter af røde bær." 

      Den røde Spätburgunder -pinot noir i Bourgogne- er 5* værd det plus tysk rød stadig giver (især hvis den skal være god)! Fine bær i duft og smag. Formentlig bedre i dag end i foråret, da jeg smagte den. Vingården ligger i Saulheim i Rheinhessen og har 20 hektar med god vin efter økologiske metoder. Desuden købes vin fra naboer. Vinen laves til vin af det unge begavede ægtepar Katrin og André Landgrafder har fået hele 4* i den respekterede tyske guide, Eichelmann.  

Pouilly-Fuissé Domaine Gonon "Vieille Vigne"... 139,-

2019bedste VIN + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 27.oktober

Hvidvinen med det svære, men sjove navn er en af de mest kendte fra Bourgogne, men du skal ikke vente klasse som god Meursault (men du vil under 200 kr næsten kun se vin, som har lidt eller intet at gøre med god Meursault). 
      Ej smagt (men jeg håber stadig!), men det lover godt! En god Fuissé er sprød og frisk, men ganske fyldig, med ren, neutral aroma og god lang smag, ofte med lidt hyld og kvæde. Denne skal have et lille år i små fade. Eneste minus -for mig- er leverandøren -vinen kommer fra godt domæne, men sælges gennem Boisset. 
      Men domænet er ved at opgradere vine, i det mindste domænevinene (bl.a. Vougeraie, som også kan være temmelig dyre). Antonin Rodet's Ch. de Mercey er også god, men ellers har jeg svært ved at anbefale nogen vin med fra Boisset's utrolige antal navne (Pierre Ponnelle, Bouchard Aïne, Ropiteau, Mommessin, Moreau for blot at nævne et par).  
      Foto: Pouilly-Fuissé laves omkring den fantastiske klippe, Solutré, som folk i stenalderen jagede mammutter op til toppen af -og udover. Ved foden er fundet rester af tusindvis af dyr.  

Lidt italiensk, lidt Rhône + klassisk Médoc

Falasco Garganega, Verona... kr/fl v.6: 33,17 

6 fl: 199, Bedste KØB + **** (4/5)Irmaindtil onsdag 27.oktober. Garganega er hoveddruen i naboen Soave. her gror den i det lune Valpantena. Har smagt den vin flere gange, en nem, uforpligtende, men god vin: Nydelig diskret aroma, tør, frisk, rent smagende, sprød og med pæn fylde.

Tesauro "R", Valpantena... kr/fl v.6: 33,17

6 fl: 199, Godt KØB + **** (4/5)Irmaindtil onsdag 27.oktober. Som "R" diskret antyder, en Ripasso-type af den mere letbenede type fra kooperativet i bjergene over Verona. Corvina og rondinella møder merlot, og vinen er slet ikke ringe, med blid bærfrugt uden marmelade og en tør, middelfyldig smag. 

Lecciaia Montecucco ... kr/fl v 2: 64,50

2 fl. 129, *****? (5/5)Irma, indtil onsdag 27.oktober

Ejeren Campo ai Lecci har 12,5 hektar i brunello, og for nogle år siden købte vingården 16 hektar lige syd for Brunello, hvor der er lidt lunere (og jorden billigere). Dette område har fået navnet Montecucco og kan faktisk ligne Brunello lidt længere nordpå. Årgangen er stadig 2013 -så jeg er lidt betænkelig, men tror, vinen stadig holder. For 2 år siden var vinen rigtig god med masser af bouquet, moden fylde og pænt lang smag. 

      Irma tilbyder også Lecciaia's Sangiovese 2014 (59, 4*) -også en vin med mange år bag sig- mere karakter end charme, synes jeg, men andre er mere positive, bl.a. den dygtige Rydberg fra Ekstrabladet (5* + godt køb i marts 2021). 

Pierre-Henri Morel, Cotes du Rhone, kr/fl v 2: 49,50

2019, 2 fl. 99 bedste KØB + ***** (5/5), Irma indtil onsdag 27.oktober

Den almindelige Rhone er ny vin fra Morel, stjernen Chapoutier's vinhus i det sydlige Rhone. Ej smagt, men til 54,50 er den 5* og bedste køb -næsten uanset smagen! Men jeg har endnu aldrig smagt en dårlig vin fra Chapoutier. Og jeg foretrækker den så langt for Føtex' aldrende Rhoner fra Guigal (har set 2010, som jeg vil undgå) og Vidal-Fleury (Ventoux set i 2016). 

Gigondas , Pierre Henri Morel... 139,-

***** (5/5), Irma, indtil onsdag 27.oktober. Samme Morel, men en af hans bedre vine. Kender ikke aktuel årgang, men denne vin fik i 2017 bl.a. 91p/Parker, 5* i Ekstrabladet, Politiken og SmagpåVin. Prisen er høj (om end lavere end Chapoutier til alt held). Forresten kan du få lige så god Gigondas og Vacqueyras fra Kvickly (når de er på tilbud til 100-130 kr).  

Tours de Beaumont 2018, Haut-Médoc, kr/fl v 6: 83,17

6 fl: 499, Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 27.oktober. En flot Bordeaux i brugervenlig stil fra det store Beaumont (120 hektar vin) lidt syd for Beychevelle i St.Julien, som det i øvrigt deler ejer med (ejet i fællesskab af giganterne Castel og Suntory). Vinen laves af omtrent lige dele cabernet og merlot med en kortere lagring i små egefade. Ej smagt, men ældre årgange tyder på en imødekommende, fyldig vin med åben frugt og afrundet middelland smag. Ikke så klassisk som vinen herunder, men et bedre køb. 

La Commanderie 2016, St.Estèphe.... 139,-

Cru Bourgeois, ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 27.oktober. En "klassisk" Médoc, men rimeligt imødekommende takket være 45% merlot til at blødgøre de 55% cabernet. En af flere "Commanderie",  Johannitterridderne ligesom navnefællerne i Pomerol og St. Émilion, med blot 8,5 hektar på dybt grus i St.Estèphe (2 parceller ved siden af hhv. Montrose og Lafite, hhv. 2. og 1.Cru). Ejet af familien Meffre, som også ejer du Glana (St.Julien) og Plantey (Pauillac). '16 ikke smagt, men husker en fast, kraftig vin, der belønner op til 10 år i kælderen. 

Flotte vine fra "Den ny Verden" 

Spier "Seaborne", Reserve rød/hvid, kr/fl v 6: 41,50

6 fl: 249, Bedste KØB + **** (4/5), Irma, gælder indtil onsdag 27.oktober, tappet i Danmark 

Irma solgte vinen til 35 kr i september, men til 41 er den stadig et excellent køb. 
Hvid på chardonnay (fedme og aroma) + chenin blanc (syre) tilsat- en sjat viognier har en indbydende aroma, god fylde, men også lidt syre i eftersmagen. Meget tiltalende! 5* i Politiken. 

Rød, et GSM blend (Grenache Syrah og Mourvèdre) og lige så god, stærk, krydret,duft af blommer, så vinen ikke bliver trættende. Både rød og hvid fra druer i den køligere del af Western Cape. 

    Irma og resten af Coop tilbyder rigtig mange forskellige Spier etiketter, som nok er skræddersyet til Danmark, da kun få af dem ses  
på Spier's web, så det er vine skræddersyet til Danmark. Men alle har en flot etiket med vægt på årstallet 1692 (hvor vingården er grundlagt) og adressen i Stellenbosch (selvom de fleste af vinene kommer fra det billigere Western Cape).

Grant Burge "League of Three" rød/hvid, kr/fl v 2: 64,50

2 fl: 129, godt KØB + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 27.oktober

Rød shiraz, hvid chardonnay -druer fra Limestone Coast (syd for) og Barossa (nord for vinhovedstaden Adelaide). Dvs. druer fra den lidt køligere del af Australien. Huset blev grundlagt 1988 af Burge, selv er 5. generations vinmager. Huset blev et af de større i Barossa med godt 5 mill. fl/år, en god del fra 400 hektar i Barossa, indtil det i 2015 blev overtaget af giganten Accolade (dvs. Hardy's, Banrock, Waipara Hills osv). 

      Huset nyder dog en vis selvstændighed, og de bedste vine er fremragende. "De 3's Liga" er dog på et mere beskedent niveau. Den røde er dog god, masser af blomme og blåbær, fyldig, pænt lang, med sød frugt i eftersmagen -en lise oven på Jam Shed fra samme hus! Den hvide er middel, fyldig, rund (men kun smagt én gang). 

El Esteco, malbec eller blanc de blancs... 89,-

***** (5/5), Irma, gælder indtil onsdag 27.oktober. To af de bedre og dyrere vine fra det højt liggende Calchaquí i det smukke Salta (på grænsen mellem Argentina, Bolivia, Paraguay og Chile). Det er rigtig god vin -ingen tvivl om det- men ikke så meget bedre end Don Davis, som Irma ofte har på tilbud. 
      En malbec bliver ikke bedre, bare fordi den får mere eg. 2018 fik 91p/WineEnthusiast. Den hvide er lavet af mix af chardonnay og torrontès med Rhône-druerne viognier og marsanne. Ej smagt, men kan se, at nye årgange har fået i snit 92p af gode kritikere. 

Emiliana "Coyam", 2017 Bordeaux-blend, øko... 139,-

**** (4/5), Irma, indtil onsdag 27.oktober

Et blend fra Los Robles i det lune Colchagua. 62% Bordeaux-druer som carmenère, cabernet, merlot + petit-verdot + 38% syrah, lagret et år i nyere franske egefade. En flot vin, men kun marginalt bedre end Signos eller Antu, som du ofte kan få for pænt under 100 kr. Mørk, rig og intens aroma med krydderi og frugt, meget fyldig, afrundet, men ikke fad -flot i dag og måske 1-2 år mere
      Rydberg synes det grønne dominerer (carmenère), det synes jeg ikke, og anerkendelser som 93p/Vinous og 91p/Tim Atkin viser, at mange kan lide den. Vinen kommer fra Emiliana, den økologiske del af giganten Concha y Toro.