Søg i 1200 opslag:

22/10/2021

Gode køb fra Portugal (men...)

Takket være et perfekt klima og god jord og druer burde Portugal levere nogle af Verdens bedste rød- og hvidvine. Men... Desværre bliver jeg gang på gang skuffet, når jeg køber de dyre vine. Og ender altid op med kun at kunne anbefale (gode) dagligvine, lavet af de store huse. Trist! 

De store huse har tjent penge på sødlig rosé på fancy flasker med navne som Mateus, Lancers og andre. De har brugt pengene fornuftigt og har hypermoderne kældre, som de fleste mindre huse kan misunde. Nu venter vi blot på,.at Sogrape og Fonseca -og Vidigal- leverer portugisisk vin i topklasse. 

      Føtex og Bilka har andre gode køb i denne uge, hvor jeg vil fremhæve den gode Mercer Bros cabernet fra Washington. 

Porta 6, Lisboa rød/hvid, kr/fl v 6: 41,50

6 fl: 249, bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 28. oktober, normalt 89. 
Jeg savner lidt dybde og længde i vinen -men den smager godt, tilpas fylde, rund, bløde tanniner, med indbydende aroma af bær og blomme. Vinen har fået 5* af Berlingske. Fås også som hvidtør, frisk og rent frugtig (og en halvsød rosé, som jeg nødig vil sige noget om). 

     Vinen kommer fra Vidigal, et af de historiske huse i Portugal, som engang leverede traditionelle vine, dvs. tørre, triste, livløse vine. For godt 20 år siden blev det overtaget af dansk-portugiseren Antonio Mendes Lopes (foto), som gennem 30 år importerede vine i Danmark, bl.a. i Viniportugal i Brøndby, hvor han stadig er bestyrelsesformand. Dette firma er stadig stærk på vine fra Portugal, men har bredt sig til mange andre lande, ikke mindst Frankrig og Spanien (Portugals ærkefjende!). 
      Porta 6 laves i Lisboa området, dvs. nord for hovedstaden, hvor Vidigal ligger. Druer til rød er castelao (tempranillo i Spanien) og bl.a. touriga nacional. Den sjove etiket minder os om, at sporvogne fra København kører rundt i den gamle bydel. 

Casal Garcia, rød/hvid, kr/fl v 6: 29,83

6 fl: 179, bedste KØB + ***/**** (3-4/5), Føtex, indtil torsdag 28.oktober - Portugal. 

Vinho Verde -”Grøn Vin”- laves i det nordligste Portugal mellem Oporto og grænsen til Spaniens mondæne Galicien. Et vådt og køligt område, hvor vinstokkene får så meget vand, at udbyttet bliver det højeste i Spanien. Druerne når ofte ikke helt modenhed og får det grønne præg, som har givet dem deres navn. 

     Den hvide García var den allerførste Vinho Verde til at rejse uden for Portugal (jeg solgte den i 1968 til... 20 kr, en ret høj pris i de dage!). Og vinen er nok bedre i dag -meget lys, let, neutral, tør, frisk med mikroskopisk snert af sødme -med det fineste lille brus -god til tapas, sushi o.l. 
      Måske har et varehus nær dig stadig finde den sjove lyserøde Vinho Verde, et levn fra 90erne, da Vinho Verde (trods navnet) oftest var en rødvin, vi andre gik duen om til fordel for den lyserøde. 
      Rød er fra den varmere nabo Douro, sart, men frugtig, ret let, fast, lidt rustik, nydes kælderkold ung til lyst kød og fugl. 
      Casal Garcia har mere end 60 år bag sig og laves på det smukke Avaleda i Minho området (foto: Smukt hus, men også stor fabrik bagved!). Mange elsker at hade ejeren Sogrape, som tjener deres penge på den lyserøde Mateus, men Sogrape er det hus, der har indført moderne vinmageri i det konservative Portugal. De ejer bl.a. Ferreira, Sandeman, Barca Velha osv.  

Ripasso, Silvano Piacentini..... 55,-

med Føtex-app, godt KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 28. oktober
Kommer fra samme 82-årige herre som leverer le Arche Amarone, som Bilka  har på tilbud til 89. Men jeg kan egentlig bedre lide denne middelfyldige, tørre, frugtige vin end de svulmende Rubens'agtige amaroner. En ganske udmærket vildtvin -serveret kælderkold. Føtex oplyser den er lagret 15 måneder på store egetanke. Det smages dog ikke.       
       Silvano Piacentini (foto) er født i Valpolicella området i 1938 og kom tidligt ind i vinhandel -især med salg og marketing. I 2000 stiftede han PWS (Premium Wine Selection), som er blevet et af de store huse og leverer end god del af Salling-gruppens italienere med Gemma (Barolo)  og Arche (Verona) i spidsen. 

Francois Martenot, pinot eller chardonnay... 39,-


Bedste KØB + ****
 (4/5), Føtexindtil torsdag 28. oktober
Denne er IKKE Bourgogne, selvom druenavne og flaske antyder det -og Martenot har tilmed sin postadresse i Bourgogne! Martenot er et mærke under GCF i Alsace (og afdelinger overalt i Frankrig, i Bourgogne bl.a. Moillard, Pierre André -og Martenot (med navnet Garnier i Netto for samme pinot og chard). Vinen er dog, som prisen antyder, fra Sydfrankrig, ikke Bourgogne. Men slet ikke ringe -den røde har pæn aroma, let, behagelig med lidt hindbær i duften. Den hvide er frisk, tør og ren. 4 små stjerner.  


Wolf Blass Red Label, rød/hvid/brus... 39,-

rød Shiraz-Cabernet, hvid Chardonnay-Semillon, hvid sparkling 

**** (4/5)Føtex, indtil torsdag 28. oktober

Jeg er sikker på, at den b(e)rusende og de 2 andre "Red Label" vine er mere "MeToo"-korrekte, end den gamle Wolf Blass ønskede -han ville lave vin, der "gjorde stærke mænd svage og svage kvinder stærke". Desværre er vinene uskadelige, den røde har krydret fylde, pæn frugt i typisk blød australsk stil - den hvide er tør, frisk og uskadelig -men mange vil sætte stor pris på begge. Bruset kaldes "Premium", men er en helt uskadelig -men let sødlig- spumante på pinot og chardonnay, som de sidste konfirmander vil sætte pris på. 

Nederburg "Winemaster's", rød/hvid, kr/fl v 6: 41,50

6 fl: 249, bedste KØB + **** (4/5)Føtex, indtil torsdag 28. oktober

Den høje, tunge flaske lover mere, end indholdet lever op til. Men stadig godt køb! Nederburg er et historisk hus, som er blevet en gigant. Vinene loves at komme fra bedre områder i Western Cape, bl.a. Paarl ("Perle") og Cape Region. Rød shiraz har indbydende bærfrugt og god kraft, middel længde, mere end ok, hvid sauvignon er mere fransk end Kiwi'agtig med intens aroma af sydfrugter og æble, ret let og frisk, men ikke helt klasse som den røde. 

Foto: Nederburg's Manor House nær Cape Town er firmaets pryd, som blev opført af Philippus Wolvaart år 1800. Firmaet voksede, men bevarede et fint ry. Deres ædelsøde Edelkeur vakte opstandelse og blev lavet i små mængder -som blev solgt ved en auktion, basis for den årlige vinauktion, som stadig bærer firmaets navn. 
      I dag er Nederburg landets største hus med over 30 millioner fl/år -og selv ejet af giganten Distell, som leverer en stor mængde vine til Salling-gruppen (den gode, billige Durbanville Hills i Netto, Nederburg og Drostdy Hof og andre i Føtex og Bilka). 

Ventoux 2016 "Vidal-Fleury"... 50,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 28. oktober, normalt 95 -jeg undrer mig lidt over denne 2016 (og andre vine, som Philipson har solgt til Føtex og Bilka, bl.a. Guigal's 2010 Rhone og nogle alderende Alamos) -hvorfor er de ikke solgt endnu? Ventoux er mere kendt for cykling end for vin, men er kendt for at levere vin i stil med (og til lavere pris end) anden Rhone, som nydes ung, mens den har sin frugt. Denne 2016 (smagt én gang) er ligetil, middelfyldig, åben krydret duft, ukompliceret, moden nu, blød. Jeg ville ikke gemme den længere. En ung Guigal begyndte sin karriere i dette historiske (1781) hus. Da Guigal var kongen af Côte Rôtie, så købte han sin gamle læreplads, der i dag fungerer som alternativ etiket til Guigal. 

En god portugiser + Ripasso og Amarone mv. 

Periquita Reserva, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 27. maj
Afrundet, fyldig vin, rank og lang, med pæn dybde i duft og smag, langt mere interessant end den normale Periquita, i dag mest af alt er en ok dagligvin. Den smager meget lig de første Periquita'er, jeg smagte 1980erne. Ikke stor vin, men med kvalitet og en vin, der tiltaler de fleste, men stadig har kvalitet. 2016 fik 91p/Falstaff, 2017 90p/WineEnthusiast. 
      Vinen kommer fra Sétubal-halvøen lige syd for Lisboa, hvor familien Fonseca har lavet vin siden 1834 -den første Periquita fra 1850 er en af de ældst kendte fra Portugal på flaske. I øvrigt et flot sted at besøge, hvis vejen falder forbi. Det gamle hus er museum i dag.

Masi "Campo Fiorin", rød Verona, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 28.oktober

Fås også som hvid og rosé, men rød er stadig bedre. En rimelig pris på en kendt vin, som smager godt her og nu. Den røde Campo er en uforskammet kommerciel vin uden de store dikkedarer, ikke det store sus, men en vin med stor behagesyge! Den hvide er også rigtig god, men du kan finde langt bedre rosé til prisen. 
      Masi er en meget stor, men god producent, som har æren af at være den første, der solgte den forkætrede (og ofte hadede) ripasso i 1964 under navnet "Campo Fiorin" (denne kvalitet bærer i dag navnet Campo Fiorin Brolo). 

Cadis Amarone, Valpolicella... 89,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 28.oktober

Ikke en vin, jeg vil købe, men som Amarone er denne et godt køb. Letbenet, men rimelig typisk, kraftig, fyldig, med svesker og krydderi i duften, men til den tørre side -altid et plus for mig! Et andet plus er,at vinen er tappet af ejeren selv, Cadis, et kooperativ, som ligger i Soave på den anden side af den smukke by Verona.
MontGras "Day One" eller Amaral, frit valg... 59,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 28.oktober - Chile

Day One er en ny serie vine fra MontGras, som er så ny, at den endnu ikke er på MontGras' web. De første vine er nu i Føtex. Designet er lækkert, men måske flashy (med medalje), men hvad med vinene? 

      Vinene kommer fra de bedste områder til hver druesort -cabernet fra Maipo, carmenère fra det lune Colchagua, pinot og de hvide fra det kølige Leyda eller Casablanca osv. På alle etiketter er anført den dato -"Day One"- hvor druesaksen (placeret midt på etiketten) er kommet i brug! 

      Måske skal Day One afløse MontGras' Antù og Amaral, og "Dag 1" er sat til samme pris. P.t. har jeg kun set cabernet -rund kraft, krydret duft, pænt lang, fast- og pinot noir -frugtig, tør, ret stærk, men blød, flot til prisen -og håber den endnu bedre carmenère snart kan fås. Ellers køb rester af Antù og Amaral.    

     Hvid Amarachardonnay eller sauvignon fra Leyda laves i mindre mængder (for hus, der leverer 7 mill. fl/år!), typisk 50.000-120.000 flasker årligt. Ingen mærkbar eg, men meget ren aroma, friskhed og god længde. Leyda er et af de kølige, nye områder, som nok kan leverer Chile vin, der kan rivalisere New Zealand. 

Tanunda "Triathlon", frit valg... 49,- 

**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 28.oktober - Australia

Triathlon" er de bedste af husets billige vine, blends af 3 druer (deraf navnet Triathlon). 
      Rød grenache-shiraz-merlot:  et Rhône/Châteauneuf-blend af grenache og shiraz med merlot som outsider. Rund, stærk, men ret blød. '
       Rød cabernet-shiraz-merlot: Mørkere i farve -cabernet fornægter sig ikke- en snert mere fylde og lidt dybere tone i næsen og lidt mere struktur. 
      Fås også som rosé (grenache + lidt shiraz) og chardonnay, begge uden større interesse (3-4*). 

      Tanunda er baseret på historisk ejendom i Barossa, som ledes med far og datter med stor kompetence. De har haft succes, så i dag må de købe druer uden for det fine Barossa til de mere dagligvine, bl.a. Triathlon. 

Mercer Bros Cabernet-Sauvignon, Washington ... 99,-

Horse Heaven Hills, Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 28.oktober - USA
Måske det tætteste på god amerikaner til rimelig pris! Mercer ligger i staten Washington og har tilhørt familien siden guldfeberen i 1886. De laver mange vine, men kun 15.000 kasser tappet af denne vin. 
      Horse Heaven Hills -foto- er et ørken-lignende tørt landskab med blide bakker over Columbia floden ved grænsen til Oregon. Kun smagt i 2017, som fik 90p/Spectator (akkurat som 2018) + en flot placering som nr 73 på den årlige top 100 (gr lav pris). Ganske mørk og kraftig, med udpræget bærduft med lidt krydderi bagved, nydelig lang smag. Excellent køb. 
      
Bilka tilbyder til samme pris 1924 Bourbon Barrel cabernet-sauvignon (99, 3*) fra Delicato's vingård i varme Lodi, California. En voldsom, tung vin med krydret frugt, præget af et kort ophold i whisky-fade. Sjov at smage én gang -men i længden nok lidt trættende -for mig et klodset forsøg på at skabe en sødlig amarone. Til samme pris også Scotch Barrel chardonnay (ej smagt).