Søg i 1200 opslag:

16/10/2021

Down Under -igen er Chile og Argentina bedst...

Igen kan du få vine fra Chile og Argentina af høj kvalitet. Mens Australien -den gamle stjerne- må nøjes med at levere pæn dagligvin. Men til gengæld kan du glæde dig over, at både "Pure" og "Day One" fås til særdeles rimelige priser! 

Vi ser det hos rivalerne i Brugsen i denne uge, hvor en australsk Hardy's Crest måtte bukke sig for stjernerne fra Chile og Argentina. Og vi ser det i Føtex og Bilka. Trapiche's (Im)Pure og Montgras' nye flotte vine hæver sig over det historiske Chateau Tanunda (men nu tilbyder Salling heller ikke slottets bedre vine, der har sikret det 5* i Halliday's guide). 

BEDSTE KØB: Trapiche "Pure" rød/hvid/rosé + rød "Impure", MontGras "Day One" + Amaral, Trapiche "oak cask" rød/hvidKumala Reserve Shiraz eller chenin blanc
Godt KØB: Château Tanunda rød/hvidFamous Grouse eller Ballantine's, Scotch Whisky

Trapiche "Pure" eller "Impure", frit valg... 40,- 

Argentina, Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 21.oktober
"Pure" rød malbec, hvid sauvignon, rosé + Impure malbec (med lagring i eg). 

Den røde "Pure" malbec har åben, overdådig frugt, solid, afrundet fylde og lang smag. Den hvide har god frugt, men har ikke den  præcision og sprøde friskhed som god sauvignon fra New Zealand og Frankrig. Men både hvid og rosé er små 5* værd til 45 kr! Rosé er ej smagt i år. 
     "Impure" er desværre ikke smagt (endnu), men kan være samme vin, blot med lagring i egefade -dvs en klasse over den ellers gode "Oak Cask". 5* i Ekstrabladet. 2018 fik 91p/Falstaff. 
      Begge vine kommer fra det fine, højt liggende Valle de Uco -1000-1100 meter over havet- mens de andre Trapiche (med eller uden "oak")  i reglen kommer fra lavere liggende marker i Mendoza. 

MontGras "Day One" eller Amaral, frit valg... 59,- 

Chile, Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 21.oktober

Day One er en ny serie vine fra MontGras, som er så ny, at den endnu ikke er på MontGras' web. De første vine er nu i Føtex. Designet er lækkert (og har fået medalje), men hvad med vinene? 

      Vinene kommer fra de bedste områder -cabernet fra Maipo, carmenère fra det lune Colchagua, pinot og de hvide fra det kølige Leyda eller Casablanca osv. På alle etiketter er anført den dato -"Day One"- hvor druesaksen (som ses midt på etiketten) er kommet i brug! 
      Måske skal Day One afløse MontGras' Antù og Amaral, og "Dag 1" er sat til samme pris. P.t. har jeg kun set cabernet og pinot noir, begge meget flotte -men håber den endnu bedre carmenère snart kan fås. Ellers køb rester af Antù og Amaral.

      Hvid Amarachardonnay eller sauvignon fra Leyda laves i mindre mængder (for hus, der leverer 7 mill. fl/år!), typisk 50.000-120.000 flasker årligt. Ingen mærkbar eg, men meget ren aroma, friskhed og god længde. Leyda er et af de kølige, nye områder, som nok kan leverer Chile vin, der kan rivalisere New Zealand. 

 

Château Tanunda, rød/hvid, kr/fl v 6: 36,50

6 fl: 219, godt KØB + **** (5 af 5), Føtex, indtil torsdag 21. oktober
Rød cabernet-meerlot er en meget poleret vin, som ikke gør fortræd, men heller ikke begejstrer. Men vellavet og flot til prisen. Tappet i England lige som den hvide chardonnay, som vil tiltale rigtig mange (men ikke mig), som finder den lidt for kommerciel og uden zip. En lille medaillon på etiketten forsikrer dig om, at Tanunda er et 5* hus hos Halliday, Australiens førende vinkritiker. Ganske sandt, men denne rating skyldes husets store vine, mens denne ikke har fået 5*! 

Og et par tilbud fra Bilka: 

Trapiche "oak cask", rød/hvid/brus, kr/fl v 6: 33,17

6 fl: 199, Bedste KØB + ***/*****, Bilka, indtil torsdag 21.oktober

Trapiche var pioner for Argentina i Danmark, og jeg solgte Trapiche i 1970erne! Den almindelige vin til eksport er ok, men "oak" er bedre. Indbydende kommerciel på den gode måde, især de røde. Der er ikke meget eg i "Oak Cask" -typisk lagres 30% af høsten i eg, resten ser kun stål, og det er helt ok med mig.  

Malbec  (5*), en mørk, fyldig vin med herlig sød bærduft. Meget letdrikkelig og godt køb. Ganske lille præg af eg. '18 fik 90p/Descorchados. For mig en klasse over cabernet-sauvignon, lidt mere krydret i stil, for mig knap så gennemført som malbec, men ganske ok. Pinot Noir (3*) smager ikke af pinot (dvs ikke af Bourgogne). Men kan man se bort fra forbilledet, er det en blød, fyldig vin med let krydret duft. 

      Chardonnay (4*) -hvid argentiner er ikke favorit, men denne er ganske ok uden at begejstre. Tør, ren, fyldig, men egen mangler friskhed. Sparkling er mousserende og ret beset uden interesse for andet end den lave pris! 

Kumala Reserve, Shiraz eller chenin blanc... 39,-

6 fL 199, Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 21. oktober (Sydafrika, tappet i England). Den røde er afrundet, med positiv frugt, fyldig og pænt lang, den hvide tør, frisk, fin aroma og ganske sprød -som du vil vente af vin fra Swartland (del af Costal, som stadig er bedre end det store Western Cape). En del af båderød og hvid er lagret i egefade, hvad der dog ikke påvirker vinene. 

      Bilka tilbyder til samme pris tyske Dr Pauly Bergweiler Riesling og Pinot Noir (6 fl: 199, bedste KØB + 4*). Rigtig gode vine til prisen. Også Noble Hoise, en lidt sødere, men stadig ok riesling. 

      Bilka tlbyder også Gnarly Head California (bl.a. zinfandel, cabernet og chardonnay, 59, 3*), ok vine, men ikke bedre end Trapiche eller Kumala. 

Famous Grouse eller Ballantine's, Scotch Whisky... 99,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 21. oktober
Der er et par blends, som jeg finder lidt bedre end andre, bl.a. Teacher's -og Famous Grouse. Mange vil også tilføje Ballantine's med sin elegante etiket. De er afrundede og frugtige, men uden den voldsomme karamelsødme, som kan ødelægge en del blends -og igen ikke for sprittede til ikke at drikke ren. For mig er Groiuse bedst, bl.a. 89p/Whisky Advocate. Bilka tilbyder til samme pris også Beefeater 40% Gin og Stolichnaya Vodka (3-4*, men godt køb for gin og vodka).