Søg i 1200 opslag:

01/03/2021

Priorat-baby og en flot Médoc i Meny

Jeg er ofte skuffet Meny's tilbud, men ved godt, at udvalget er forskelligt i hver butik. Der er dog gode vine i denne uge -en baby-Priorat, en flot Bordeaux samt en italiener, der for en gangs skyld har lidt at gøre med byen på etiketten! 

Der findes næppe den by i Italien, som ikke står på facaden af en dansk pizza-bar. Og denne tradition er også ved at brede sig til vinene, hvor Veronia naturligvis overhovedet ikke har noget at gøre med Verona! Men det har "Roma", trods alt... 

Bedste KØB: Massaluca garnatxa-samsóTresquots MédocRiesling "Gustave Burger"
Bedste VIN: Champagne G. H. Mumm brut

Massaluca, garnatxa-samsó... 59,95

Terra Alta, Spanien, bedste KØB + ***** (5/5) Meny, indtil torsdag 4.3. Jeg kan vældigt godt lide vinen, der kommer fra "Det høje land", dvs. bjergene omkring bl.a. Priorat. Druerne er de samme, og vinen smager lidt som en blid baby-Priorat -dvs. rustik kraft og masser af frugt. 2017 får 5* af Skovenberg i Vinbladet med ordene: "Indbydende duft af kirsebær, brombær og vanilje. Lækkert krydret smag af sorte kirsebær med balsamiske fadtoner, god længde og runde tanniner". 
      Vinen laves af Roqueta, der så småt er ved at blive en konkurrent til Torres i Katalonien. Huset har en kælder i Massaluca, men selve domænet liger i Manresa på vejen mod Andorra. Manresa er en flot by -og kan tilbyde et "økologisk" hotel (foto). Må være varmt om sommeren! 

Ch. Tresquots, Médoc, Cru Bourgeois... 89,95

2015 Bordeaux,  bedste KØB + ***** (5/5) Meny, indtil torsdag 4.3.

Bordeaux er meget bedre end i min ungdom. Druerne høstes mere modne, og tanninerne er blødere, og det giver flotte vine som denne Tresquots, som endda kommer fra det kølige, nordlige Médoc. En dygtig ejer og 70% merlot. Årgang nævnes ikke, men ratings er for 2015, som fik 89p/WineEnthusiast samt 90p/Ekstrabladet, hvor den kyndige Rydberg skriver: "5* + ugens bedste køb. Lette sorte bær i næsen. Brombær, mocca, tobak og vaniljenoter i smagen. Pæn koncentration og en vellavet klassisk Bordeaux fra en bedre årgang. Pæn afslutning. Køb roligt denne og nyd den de næste 3-5 år"

Femar "Roma", Italia... 59,95

**** (4/5) Meny, indtil torsdag 4.3. Modsat "Veronia", der -måske- er passeret gennem Verona på vejen fra Puglia til tapperiet i Brøndby, er Roma rent faktisk lavet og tappet omkring Rom -i Lazio. Druen er lokale cesanese suppleret med syrah og montepulciano. En rund, fyldig vin, tør, med nydelig duft af modne bær (kirsebær?). 
      Flaskehalsen prydes af "98p/Luca Maroni", og det trækker gevaldigt ned. Luca var engang en ganske anset vinkritiker med sin egen guide, som rivaliserede Gambero Rosso og roste vine, der fik 71p/100. I dag kan du knap finde en vin under 98p, og selv denne vin er bestemt alt andet end stor! Den slags kan kun finde sted i Italien, landet, hvor Danmark er storleverandør af skinker til Parma! 

Barbaresco "Magno", Sansilvestro... 89,95

2017, **** (4/5) Meny, indtil torsdag 4.3. Ej smagt, så måske er jeg for gavmild. Men Sansilvestro er specialist i Piemonte -godt nabo i naboen Barolo- og sælger modsat mange andre ikke vine fra f.eks. Puglia (endnu?). Ældre årgange var gode og gode køb i den støvede, stramme stil, som yndes af masochistiske nebbiolo-tifosis. Huset ejer 7 hektar (!), men får druer fra 40 mindre vinbrug, bl.a. i Barbaresco. Jeg husker en flot duft efter en halv time i glasset. Årgang 2017 er ikke så god som 2016 (så led efter denne!), men stadig mange gode vine. 

Riesling "Gustave Burger", Alsace.... 59,95 

Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 4. marts. Jeg vover et øje og anbefaler denne Alsace, som får (sikkert fortjent) ros af Meny for frisk frugt og blid tørhed. Mærket kendte jeg ikke. Gutave Burger er et historisk navn i Alsace (1878-1927), som var den første præsident for vindyrkerne i årene, hvor Alsace efter næsten 50 års besættelse af Tyskland skulle finde sig selv. Måske kommer vinen fra "Cercle Gustave Burger", en forening af en række topdomæner fra Alsace bagved -fra Deiss over Tempé til Blanck. Eller måske er det vin, foreningen køber udefra? Men en rimelig pris. 

Champagne G. H. Mumm, Cordon Rouge.... 229,95

Brut, **** (4/5), Meny, indtil torsdag 4. marts. Huset er et af de historiske Grandes Marques, som efter nogle hastige ejerskifter, bl.a. Seagram's, Allied-Domecq og kapitalfond, i de seneste 10-12 år har været ejet af Pernod-Ricard, som generelt er en garant for kvalitet. Spectator giver vinen 90p/100 med pæne ord som sprød og mineralsk samt lidt pære i aroma. Lyder godt!