Søg i 1200 opslag:

16/03/2021

Champagne, Port og Cognac -og så dagligvinen!

Vi skal være søde ved os selv i Corona'ens dage, så det er meget passende, at Champagnen, den gamle Port og Cognac'en er dagens bedste tilbud... 

En 20 år gammel Port til 109 nærmer sig foræring -især da en middelgod Sancerre er dyrere! Og hvorfor skal en god Trapiche være billigere end en kedelig Alamos? Der er ikke meget logik i Føtex og Bilka, men de sikrer mig et (ulønnet) job med at vælge de bedste tilbud...

Bedste KØB: Champagne Montaudon brut, Offley 2001 Colheita Port, Trapiche "oak" rød/hvid
Bedste VIN: Offley 2001 Colheita Port, bedste AVEC: Cognac Rémy Martin "1738 

Champagne Montaudon, Brut eller Demi-Sec... 139,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, norm: 199, indtil lørdag 3.april -kunne være et godt bud på et glas nu, hvor vi (igen) åbner os og ser ud over Corona-krisen. 
      Jeg har altid holdt af etiketten med det karakteristiske og iøjnefaldende "M", men aldrig været vild med Champagnen, selvom den vil tiltale mange -ret let, nydelig frugt, noget ung og kort, men en ægte party-Champagne på godt og ondt. Brut fik 6* af Vinbladet før jul, måske lidt vel højt. Den sødlige Demi er ikke smagt. 
      Firmaet var i 100 år ejet af familien Montaudon, men er i dag del af Jacquart, et 2.grads kooperativ i Reims, som samler en række kooperativer med ialt 2400 ha vin. 

Offley 2001 Colheita Port... 109,-

Bedste KØB + bedste VIN + ***** (5/5), Føtex, indtil lørdag 3. april. Årgang annonceres ikke, men det er  2001 -20 årig tawny til 109- hvor den almindelige 20-årige koster 249! 
      Offley er del af Sogrape-gruppen lige som Sandeman, men Offley har til alt held en vis selvstændighed. Det er et af Portvinens historiske huse, som fik sin berømmelse under legenden baron Forrester (hvis jagthytte i bjergene over Pinhao er blevet til pousada hotel). Vinene er gode standardvine uden større dikkedarer, men deres gamle vine er faktisk ok, inkl. Vintage Boa Vista, som ofte er godt køb. 

Fournier, Sancerre eller Pouilly-Fumé... 119,- 

 **** (4/5), Føtex, indtil lørdag 3.april, normalt 199. 
Til en forårsdag med eller uden asparges og stenbider vil en god hvid være selvskrevet -og disse to er gode, om end ikke helt så gode som i efteråret. Knastør, men med rig aroma, lidt citrongræs, solbær og grape -sprød og frisk. Sancerre er i reglen et par kroner dyrere (især lige nu, da høsten i 2018 var lille), men jeg vil nok foretrække Fumé med en snert mere fylde.  
      Fournier er et stort hus i Sancerre, som begyndte i 1950erne med et par hektar. I dag har huset 60 hektar. Vinene er ikke i top, men meget bedre end f.eks. Calvet, som du normalt vil finde hos Salling-gruppen. Normalprisen 199 er for høj. 

Dagligvin "+" fra Føtex og Bilka

Trapiche "oak cask", rød/hvid/brus .... 40,-

Bedste KØB + ****/*****, Føtex indtil lørdag 3.april, normalt 89 
Ret beset er disse vine egentlig meget lig Alamos i stilen, dvs. indbydende kommercielle vine. De burde koste det samme -men Alamos er dyrere og p.t. dårligere, da vinene eer 3 år ældre (og det har de ikke haft godt af). 
  Trapiche var pioner for Argentina i Danmark, og jeg solgte Trapiche i 1970erne! Den almindelige vin til eksport er ok, men denne "Oak Cask" er bedre end standard-udgaven, men mindre god end Pure. 

Malbec  (5*), en mørk, fyldig vin med herlig sød bærduft. Meget letdrikkelig og godt køb. '18 fik 90p/Descorchados. For mig en klasse over Cabernet (5*) lidt mere krydret i stil, knap så gennemført som malbec, men helt ok. 
Pinot Noir (3*) absolut ingen pinot-stil (dvs ikke af Bourgogne). Blød,, uskadelig vin med let krydret duft. 
Chardonnay (4*) -hvid argentiner er ikke favorit, men denne er ganske ok uden at begejstre. Tør, ren, fyldig, men egen mangler friskhed
Sparkling er mousserende. Wolf Blass herunder er noget bedre.  

      Alamos (59, 2-3*/5, Føtex) var en god vin engang, men 3-5 år på flaske har sløvet dem. 


Wolf Blass "Yellow Label", rød/hvid/brus... 49,-

rød cabernet eller shiraz, hvid chardonnay, brut pinot noir-chardonnay
**** (4/5), Føtex, indtil lørdag 3. april. I min ungdom holdt jeg en del af Wolf Blass, men nu har jeg skyet dem i mange år. Slev i dag vil nødig ses med et glas Eaglehawk eller Red Label, mens Yellow er ok (om ikke så god og dyr som Silver, Gold eller Platinum labels). 
      Rigtig partyvin, hvor du nyder musik og selskab mere end vinen. De røde er nok bedst + den mousserende, gode køb.  

***** (5/5), Bilka, norm: 198, indtil torsdag 18. marts
Lillebror til Villa Antinori lavet i om muligt endnu større mængder (4-5 millioner fl/år!). 
Men ganske god på enkel måde -god frugt, middel fylde, afrundet, kødfuld, med let peber og frugt i eftersmagen. Server kælderkold. Blend af sangiovese, merlot og syrah. 
Den hvide er lillebror til Castella della Sala, Antinoris ejendom i Orvieto. Druen er  akkurat som Orvieto den fine greco + jævn, men frisk trebbiano. Frisk, tør og sprød, let, men med vis længde -rigtig godt køb. 
      Du leder forgæves efter navnet Antinori på etiketten, men den er god nok. Cristina er et af Antonoris mærker. Mængderne er dog steget betragteligt gennem årene -for 20 år siden stod der Chianti på både Cristina og Villa Antinori (Villa var endog Classico Riserva) -i dag er begge "blot" Toscana. Cristina er opkaldt efter vingården, hvor vinen laves. 
Foto: Antinori ejer dette renæssance palazzo i hjertet af Firenze. Huset ledes af Piero Antinori sammen med datteren Allegra. I Paladset er der også lille vinotek, hvor vinene kan smages. Familien bor i de 2 øverste etager. 

Frescobaldi "Remolè" eller "Pater", Toscana...  45,-

***** (5/5), Bilka, normalt: 85, indtil torsdag 18.marts. Remolè er udmærket toscanaer af sangiovese og cabernet fra det meget store Frescobaldi domæne, et af de største og ældste familieejede i Chianti. Nydeligt bærpræg, lidt syre og friskhed + rund eftersmag gør vinen til en nydelse sammenlignet med de mange primitivo/zinfandel vine i samme klassePater er ren sangiovese med lidt mere friskhed. Den formodes at være lagret 3 måneder i eg. 

Montgras "Quatro", rød eller hvid... 55,-

Bedste KØB + ***** (5/5)Bilka, indtil torsdag 18. marts
De 2 vine er hver især lavet på 4 druer og er lige over Reserva. Det store MontGras ejes af Cristián Hartwig og Eduardo Gras. Huset ejer 900 hektar i gode regioner. 
      Rødvin på Cabernet Sauvignon, Syrah, Carménère og Malbec, dvs. Bordeaux-druer + Rhône's syrah fra det fine Colchagua. Skal være lagret i små egefade et lille år. Jeg er (altid) skeptisk. Men vinen smager godt, mørk, kraftig, måske snert af grønt i næsen, men helt ok med mad. 
      Hvidvin på Viognier,  Sémillon, Sauvignon og Chardonnay fra det kølige Leyda. Tør, frisk, meget fin aroma -en herlig vin alene eller med mad.

Gnarly Head, rød/hvid... kr/fl v 6: 58,14

6 fl 349, ***/**** (3-4/5), Bilka, indtil torsdag 18. marts
Gnarly Head mindes de krogede gamle vinstokke af især zinfandel og petite sirah, som ses ofte i Californien, ofte fordi det ikke kan betale sig at hive dem op og plante chardonnay i stedet for! Men "det krogede hoved" er blevet så populær, at navnet har fået sin egen serie (meget passende i Hollyland) i flere sæsoner. Undskyld årgange! 
      Men der er ikke vin fra krogede gamle vinstokke i cabernet, sauvignon og chardonnay (som alle gror på trådnet og er yngre vinstokke) -og vinene er nok ret uinteressante, selvom sauvignon -fra kølige Monterey- kan have god frugt. Cabernet er bedre, men ikke på højde med zinfandel -typisk zin med dyb farve og krydret frugt med peber og bær, lidt friskhed i midten, der giver en pæn lang smag. Mærket ejes af Delicata, et stort familiehus. 

      Bilkas andre tilbud er temmelig tynde -dansktappede Stellenhof fra Sydafrika keder mig (35, 4*), som også syditalienske Capolavaro (6 fl. 179, 3*). Guigal Rhône "Philipson" er ikke ringe, men 2010 er på gravens rand (Bilka og Føtex, 79, 3*) -så hellere Wolf Blass' kommercielle "Red Label" (rød, hvid, brus), 6 fl. 229 (4-5*). 

Cognac Rémy Martin "1738 Accord Royal"... 299,-

Bedste AVEC + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 18. marts. I mange år var Rémy's VSOP min foretrukne VSOP blandt de store mærker, selvom den nok var lidt ung. Men krisen kradser også i Cognac, og alle husene har meget travlt med at sende nye blends på markedet -også Rémy's "1738", der mindes året, hvor kong Ludvig XV gav det 14 år gamle hus prædikatet "kgl hofleverandør". Ret mørk for VSOP, indbydende bouquet med orange, lidt sødlig; fyldig smag med noget karamel, men også nødder, pæn lang smag, slet ikke så sød, som næse og mund antyder. 
      90p/MasterofMalt, Som VSOP Fine Champagne (65% Grande Champagne", 35% Petite Champagne"). Blends af stort antal Cognacs, yngste er 4 år (nok broderparten), men den har et lagret præg med Cognac op til 20 år -bedre (og dyrere) end VSOP. Godt køb til 299.